Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Przykro mi ,że niektóre z was miały złą opiekę po porodzie... Ja się bałam rodzić u nas w mieście, głównie byłam nastawiona, że bliżej domu jakby co,ale opieka mnie zaskoczyła pozytywnie,nawet jedna pomogła mi się wytrzeć po umyciu,mnie było głupio a ona stwierdziła, że po to jest aby pomóc, pierwsze 2doby małą tylko do karmienia chciałam i nie było z tym problemu, potem gdy tylko musiałam dużo chodzić albo szłam się umyć to wystarczyło powiedzieć i miały oko na małą albo ją brały na neantologie

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

A no to inna sprawa jesli nie spal. Ale dziwne, ze nie dali ci mm żeby go nakarmić?? Tylko tak liczyli ze odrazu będziesz miec pokarm?? niuska go fajnie miałaś:) u mnie w szpitalu ogólnie wsYstko cacy:) pllozne fajne, mlode, te starsze niektóre to takie chamskie.a właściwie to tylko jedna, reszta tylko udawala:D ogólnie wszystkie byly w porządku bi ja caly czas wolalam je żeby mi pomogly przystawić i na bank byly juz mną zmęczone. Raz jak starsze wpadly i babka ze mną na sali (taka troche dziwna byla). Miała córeczkę. No i chyba po urodzeniu jej glukozę sprawdzali no i w 3dobie wpadają te starsze polozne na obchód a ta mala jeszcze miała plaster z gazikiem przyklejony do nogi( od 1doby) ale ja zjebaly ta matkę ze nie wpadla na to żeby to zdjąć.. A ogolem bylo tak ze moja sie darka bo jesc nie mogla złapać cyca i ta babka juz byla wkurzona ze moja placze bo jej córka cichutko byla non stop. No i jak wychodziłam rano sie okazalo ze jej córka cala zolta jest, do tego glodna bo matka mimo ze wisiała nad nią kilka godzin z cycem ( za to tez zjeby dostala ze mala kładzie na łóżku a ta nad nią wisi celując cycem w buzie, i ze to dziecko się przystawia do cycka) no i w ogóle pokarmu nie miała, jak babka przyniosła strzykawkę z pokarmem to ta malenka wcisgnela w pól minuty wszystko.. Babka nawet nie musiała tlokiem popychać jedzenia.. No i wyszlo czemu taka cicha byla. No to te stare ja zrypaly strasznie. A jak odkleily ten plaster z nóżki (bo to przy obchodzie bylo) i przyszly do mnie to sie mnie spytała czy tez taka głupia jestem? I nogi malej posprawdzala xxy plastrow po przesiewowych nie zostawilam:D no i mowi "uff cale szczescie"A ja oczy jak 5zl...

maqdallena
Dwa dni bez spaceru i padam na twarz :( Bo spacer to jedyny sposób na dłuższy sen mojej Ingi, praktycznie jedyny jej sen w dzień :( A teraz już nie wiem co wymyślać, nie mogę jej zostawić na chwilę bo ryk, tak mnie ubezwlasnowolnila ta moja złośnica. Tylko z rana poleży z 10 minut w łóżeczku i popatrzy na karuzele, a potem już krzyczy żeby mama przyszła i do niej gadala. I gadamy tak cały dzień, oglądamy karty kontrastowe, grzechotki i inne ciekawe dla niej rzeczy, na przemian z cycem i noszeniem na rękach ( czego za długo nie lubi) a o spaniu nie ma mowy.
Dziś jak się obudziła na dobre przed 9 to po 11 pospala 40 minut przy cycku i teraz śpi od 10 minut w wózku, po godzinie usypiania i nie wróżę jej więcej niż pół godziny :( A potem jak zwykle zaśnie ok 23 :( Noce są znośne, ale te trzy razy się budzi na jeść.
. . musialam przerwać pisanie, bo się obudziła, 20 minut spała :( i teraz przy cycku jest. Aż się popłakałam z bezsilności, bo nie mam pojęcia co robić żeby w dzień spała :(
Ktoras z was pisała że pije zimną herbatę, czego by kiedyś nie ruszyła, to tak jak ja :( A do tego tak szybko jem że nie czuje nawet smaku tego co jem :( I gdyby mąż czasem nie zrobił czegoś na obiad, to obiadów nie jedli byśmy wcale. A on pracuje na trzy zmiany w systemie czterobrygadowym wiec też nie ma za bardzo kiedy mi pomóc. I najgorsze teraz jak ma nocki, bo biedny chodzi nie wyspany, bo tylko jeden pokój mamy i musimy sobie jakoś radzić.
Musiałam się wyżywić :( ogólnie jakoś daję radę mimo tego i innych problemów których trochę mamy, ale czasem przychodzą gorsze dni :(

Wspolczuje. Moja tez czesto jak ja odloze spi moze 10 minut, czasami wiecej, albo od razu sie budzi jak odkladam. I tezjem w biegu. Jak mam chwile to robie cos do jedzenia nawet jak nie jestem glodna bo pozniej moge nie miec kiedy zrobic. Maz tez zmeczony.
Od wczoraj Mala ma bardzo lekki sen. Teraz lezy na mnie i czuje ze czuwa a nie spi.
Moze powinnam jej organizowac godziny kiedy mamy na spanie, zabawy? Nie wiem.
Nie jest to latwe. Nie wiem czemu maluchy tak malo spia

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

No a ja w melisie zamawialam:/ floractin bobotic forte i herbatkę na brzuszek i miała byc wysyka ekspresowa ( jesli zamówisz do 14 to tego samego dnia bedzie) i chu... Nawet jeszcze nie zrealizowali zamówienia:/ pewnie w przyszłym tyg przyjdzie, grr

no ja na gemini nie narzekam,super sklep apteczny,a jeszcze im dobrą opinie wysyłam po zakupie :) Niech mają :)

Kasiamamusia musze wyczaić tych sąsiadów :)
Ci za ściany to buntowniczo,że my mamy piwnicę itp
My do nich,że wiemy,ale w umowie nie mamy piwnicy i wiedzielismy o tym od początku..to nie rozumieją..
właścicielka jest za granicą i wszystkie swoje rzeczy poskładowała w piwnicy ja to rozumiem przecież..
jedna sąsiadka z pod 6 to zawsze miła,zresztą pamięta mnie z czasów Lidla,jak przychodziła na zakupy i że ja zawsze taka usmiechnięta do wszystkich :)
Z inną gadalismy,która ma ciągły kontakt z naszą właścicielką mieszkania to powiedziała,że wózków sie nie stawia na półpietrach,bo jest wąsko..no jest no...
ech ta, damy radę :D
Może w przyszłym roku bedziemy na własnym mieszkaniu :D Dzis idziemy oglądac z Matim mieszkanko..może bank da kredyt jak wybierzemy je :)Paweł taki przejety :DCzuję się w obowiązku zapewnic nam mieszkanie,jak juz syn jest i drzewo na działce (chyba jabłoń) :D

Zamówiłam z gemini szampon z Ziaja na wypadanie włosów,on tez i na łupież jest..taka kuracja łupianowa..no zobaczymy..Już włoski umyte :D

A niuniu mój śpi w wózeczku :D
cos tam się wybudzał,bujenłam wózkiem i spiocha dalej :D
Mój maluniu :)
a rano o 8 Osiusiał siebie,moje wyrko,gdzies pampers przeciekł...umyłam ładnie..wziełam do łóżeczka na podkład i tetre,żeby mu dupka odpoczęła to się wziął zfajdał z usmiechem na buzi,a na przewijaku jeszcze osiusiał he he
a jaka minkę miał przy tym :) hehe
:D:D
Aniia my tez tak lubimy spać :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

misiakowata30
KAMILLA wcziraj zrobiłam zakupy w gemini ok 20 a dzis juz nan w trakcie realizacji ..

Ciaza u mnie same dziadki mieszkaja :-) a mlodzi to maja wozki w piwbicy ktorej ja nie mqm..a faceci w robbocie..hehe
Dzis Pawlo jest..lecimy zaraz na spacer i do szpitala osobiscie zarejestrowac Matiego do okulisty.dzwonie od tygodnia to olewka albo zajete albo wylaczaja telefon..

My bedzienymy szczepic na nfz i po 2 tyg pneumokoki i rotawirusy..po ile nie wiem ale pewnie cos ok tego co piszecie..

Byla polozna .mamy Matienu dupke japac w wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu bo dalej nie schodzi odparzenie..teraz woda przegotowana tylko i sudocrem,2razy dziennie nasiadowki z tym potasu i wietrzenia wiecej..biedactwo..oczywiscie sie poplakalam bo tak sie staralam a nie pomoglo..
Noje nastroje moga byc spowodawane tarczyca..w maju robie wyniki i mam wizyte..zobaczymy..bo sama ze soba nie moge wytrzymac..a bie jest to depresja..bo olewalabym dziecko i miala chec je zostawic..

Kasiamamusia u mnie nad blizne czuc zrosty..narazie nic z tym nie robimy..zwlaszcza ze mnie nie boli..
A buzka nam sie zaignila,po umyciu orzegotowana woda poprawa..przy kapieli mozna przemyc ta woda z nadm. potasu(ciezka nazwa hehe )

Misiakowata noi czekaj do maja... Ja tez mialam w maju robic badanie tsh a cale szczescie neurolog mi kazal... I powiem Wam ze mam podejrzenie ze te wszystkie moje dolegliwosci sa od tego parszywego hormonu.
Ostatnio jak mialam taki poziom tsh (2 lata temu) to mialam od tego depresje i pelno nerwoboli.

Wiec Misiakowata nie czekaj!!! LEC DO LABORATORIUM!!!

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Madika
misiakowata30
KAMILLA wcziraj zrobiłam zakupy w gemini ok 20 a dzis juz nan w trakcie realizacji ..

Ciaza u mnie same dziadki mieszkaja :-) a mlodzi to maja wozki w piwbicy ktorej ja nie mqm..a faceci w robbocie..hehe
Dzis Pawlo jest..lecimy zaraz na spacer i do szpitala osobiscie zarejestrowac Matiego do okulisty.dzwonie od tygodnia to olewka albo zajete albo wylaczaja telefon..

My bedzienymy szczepic na nfz i po 2 tyg pneumokoki i rotawirusy..po ile nie wiem ale pewnie cos ok tego co piszecie..

Byla polozna .mamy Matienu dupke japac w wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu bo dalej nie schodzi odparzenie..teraz woda przegotowana tylko i sudocrem,2razy dziennie nasiadowki z tym potasu i wietrzenia wiecej..biedactwo..oczywiscie sie poplakalam bo tak sie staralam a nie pomoglo..
Noje nastroje moga byc spowodawane tarczyca..w maju robie wyniki i mam wizyte..zobaczymy..bo sama ze soba nie moge wytrzymac..a bie jest to depresja..bo olewalabym dziecko i miala chec je zostawic..

Kasiamamusia u mnie nad blizne czuc zrosty..narazie nic z tym nie robimy..zwlaszcza ze mnie nie boli..
A buzka nam sie zaignila,po umyciu orzegotowana woda poprawa..przy kapieli mozna przemyc ta woda z nadm. potasu(ciezka nazwa hehe )

Misiakowata noi czekaj do maja... Ja tez mialam w maju robic badanie tsh a cale szczescie neurolog mi kazal... I powiem Wam ze mam podejrzenie ze te wszystkie moje dolegliwosci sa od tego parszywego hormonu.
Ostatnio jak mialam taki poziom tsh (2 lata temu) to mialam od tego depresje i pelno nerwoboli.

Madika, a jakie masz dolegliwości? Bo ja też tak jak już kiedyś pisałam okropnie się czuje po porodzie i też mam przewlekłe zapalenie tarczycy:/

Tangoya
Kufa wcieli mi caly post.Wrrr
My Bartkav owijamy w cienki kocyk i przykrywamy grubszym.W pokoju jest ok.20 st.
Piszecie o kropelkach i sama zastanawiam się czy czego nie podawać.Z tym że Bartus nie płacze ale ciągle prezy się,napina i przeciąga.W sumie od samego początku.Często w dzień nie może spokojnie spać tylko steka z zamkniętymi oczami co 10min.
Ni i mam pytanie do mam karmiących butla-czy wasze maluchy często się zachlystuja??U nas ciągle Bartek się krztusi albo gdy łapczywie je albo jak je i akurat się prezy.Kaszle wtedy a ja po przeczytaniu wpisu Ernesty już jestem posra..na że skończy się zaoaoeniem płuc:(((
Co do szczepień to my zdecydowaliśmy się na 5w1 i rota.Pneumokoki po 6mcu.Ja również nie szczepilabym dziecka z katarkiem.
Wczoraj posmarowalam buzie kremem Emilium i faktycznie krostki są jakby bledsze.
No i ropiejące oczko ma się nareszcie lepiej.Pomaga przemywanie moim mlekiem:)

Moja Hania prawie odkad jestesmy w domku to sie krztusi... I to tak ze odrazu przez kolano ja przekladam. Czasem mleko nawet nosem jej poleci. Lekarz mi powiedzial ze jak tak sie dzieje to trzeba dobrze oczyscic nos i dobrzr jest potrzymac na boku jeszcze dziecko zeby wylecialo jak jeszcze cos jest w nosku.

Mi bardziej sie krztusila przedtem... Ale wynikalo to z tego ze w smoczku zrobila sie wieksza dziurka i zalewalo ja. Warto spr smoczki po jakims czasie.

No Madika,póki co wycchodze z doła powoli..:D
a jeszcze właśnie zamówiłam chuste (na która Monimoni rzuciła okiem-dziekuję :*) i juz nie moge sie doczekać jak przyjdzie..
Jednak przyspiesze wizyte na poczatek maja a nie na koniec,albo zadzwonię do endo zapytac co robic...mam recepte na kolejne opakowanie euthyroxu z ta duzą dawką..ale jeśli rzeczywiście po ciazy teraz mam inne tsh to może rzeczywiscie sobie szkodze..
oblukam grafik,zobacze kiedy P.moze zostac z małym i polece do lab :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

maqdallena
Dwa dni bez spaceru i padam na twarz :( Bo spacer to jedyny sposób na dłuższy sen mojej Ingi, praktycznie jedyny jej sen w dzień :( A teraz już nie wiem co wymyślać, nie mogę jej zostawić na chwilę bo ryk, tak mnie ubezwlasnowolnila ta moja złośnica. Tylko z rana poleży z 10 minut w łóżeczku i popatrzy na karuzele, a potem już krzyczy żeby mama przyszła i do niej gadala. I gadamy tak cały dzień, oglądamy karty kontrastowe, grzechotki i inne ciekawe dla niej rzeczy, na przemian z cycem i noszeniem na rękach ( czego za długo nie lubi) a o spaniu nie ma mowy.
Dziś jak się obudziła na dobre przed 9 to po 11 pospala 40 minut przy cycku i teraz śpi od 10 minut w wózku, po godzinie usypiania i nie wróżę jej więcej niż pół godziny :( A potem jak zwykle zaśnie ok 23 :( Noce są znośne, ale te trzy razy się budzi na jeść.
. . musialam przerwać pisanie, bo się obudziła, 20 minut spała :( i teraz przy cycku jest. Aż się popłakałam z bezsilności, bo nie mam pojęcia co robić żeby w dzień spała :(
Ktoras z was pisała że pije zimną herbatę, czego by kiedyś nie ruszyła, to tak jak ja :( A do tego tak szybko jem że nie czuje nawet smaku tego co jem :( I gdyby mąż czasem nie zrobił czegoś na obiad, to obiadów nie jedli byśmy wcale. A on pracuje na trzy zmiany w systemie czterobrygadowym wiec też nie ma za bardzo kiedy mi pomóc. I najgorsze teraz jak ma nocki, bo biedny chodzi nie wyspany, bo tylko jeden pokój mamy i musimy sobie jakoś radzić.
Musiałam się wyżywić :( ogólnie jakoś daję radę mimo tego i innych problemów których trochę mamy, ale czasem przychodzą gorsze dni :(

Silna jestes!!!! Juz tylom przeciwnosciom losu daliscie rade to i malej zlosnicy dacie :D
Tesciowa mojej tesciowej (tak temat powraca :D heheh) mowila ze kobieta jak zostaje matka to jest silniejsza od tura! I wszystkiemu da rade chocby padala na ryj (ona prawdopodobnie mowila ze na twarz :D)

Kazda z nas ma lepsze lub gorsze dni... I podejrzewam ze jak malenstwa daja nam popalic to chcialybysmy wziasc kurtke trzasnac drzwiami i pojsc gdzies na dlllluuuugo. Ale sadze ze najdalej na trzasnieciu drzwiami by sie skonczylo :D

Moja znajoma urodzila blizniaki (teraz maja 7 lub 8 lat). Od samego rana do 19 byla sama z nimi bo maz tyle pracowal. Mowila ze w najgorszych momentach wychodzila na taras i krzyczala i plakala. I po chwili miala juz sile zeby wrocic do maluchow.

Wiec MAMUSIE damy rade!!!!!:D Byle 3-5 lat i bedzie latwiej a po 18 bedzie juz z gorki :D

Tangoya
Zu2ia
Doskonale wiem ze życie z dzieckiem nie jest takie jak to sobie wyobrażamy będąc w ciazy. To nie tak jak w reklamach pampersow, ze dziecko wiecznie uśmiechnięte, uśmiechnięta mama. Macierzyństwo to mnóstwo łez, zmęczenia, bezradności, złości, gniewu itp. I to wszystko jest w zupełności normalne. Ja, mimo mojego pozytywnego nastawienia, wieczorem mam ochotę wyjsc z domu i nie wracać bo starszy jęczy ze musze go położyć spać (tata nie moze byc), młodszy sie wścieka na smoczek ze ma w buzi a za chwile sie wścieka ze mu wypadł (i weź tu zrozum o co temu dziecko chodzi). Ale jak juz zasną to tak słodko wyglądają ze tylko ich wycałować :)

Zu2ia cała prawda o wczesnym macierzyństwie.Nic dodać nic ująć!! :)

Dziewcsyny, zauważyłam że piszecie o szczepiace 5w1 Pentaximie.My mamy receptę na Infanrix-Ipv+Hib.Czy któraś szczepila Infanrixem??

My szczepiliśmy infranix hexa (6w1).

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0amowleixu.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm17vkmfcs.png

misiakowata30

Dziś pelnia,bo cos jasno cos..
Hm kto dziś do pary???
Hehehe...piekne czasy :D

Boze... co za wspomnien czar!!! A tu zaraz dzieciaczki po 2 miesiace beda mialy...

Czesto bierze mnie na wspomnienia o porodzie... o tym jak wszystkoe przezywalysmy kolejne tygodnie ciazy badania... to jak nie moglysmy sie doczekac kolejnego usg... Wyjazdy na IP bo cos sie dzieje u ktorejs... Potem porody przedwczesne... Wizytu w szpitalu..m

Jejku zobaczcie ile razem przezylysmy... Nawet wycie do ksiezyca Lenowca i Kobiete IDEALNA Lilijke :D

NIKT nak nie odbierze tych wspolnych wspomnien!!!!:D

Kurcze az sie wzruszylam... :D

misiakowata30
Aniołek no brawo..Antoś zdrowy silny chłopak :)

Kamilla Ty to sie masz z tymi cyckami :D
Sa takie miseczki co sie nosi w staniku słuchaj,kup sobie,zobacz ile mleka uratujesz :D

Madika..juz widzę jakby sie ludzie zbiegli jakbym z balkonu zaczęla wrzeszczeć hehe
:D:D:D
Zmykam mój książe sie obudził,czas na cyca :D

te miseczki to byłyby pełne w mig :D czesto toska jak sie przyssie i pusci to mleko leci prosto na nią, na początku w nocy jak ją karmiłam (a półmrok mamy w pokoju) widze coś lata koło oka tośki mowie kurde zwidy mam cczy co..zaspana byłam. dopiero nastepnego dnia sie zorientowałam ze to mleko jak z karchera leci

Tangoya
Zu2ia
Doskonale wiem ze życie z dzieckiem nie jest takie jak to sobie wyobrażamy będąc w ciazy. To nie tak jak w reklamach pampersow, ze dziecko wiecznie uśmiechnięte, uśmiechnięta mama. Macierzyństwo to mnóstwo łez, zmęczenia, bezradności, złości, gniewu itp. I to wszystko jest w zupełności normalne. Ja, mimo mojego pozytywnego nastawienia, wieczorem mam ochotę wyjsc z domu i nie wracać bo starszy jęczy ze musze go położyć spać (tata nie moze byc), młodszy sie wścieka na smoczek ze ma w buzi a za chwile sie wścieka ze mu wypadł (i weź tu zrozum o co temu dziecko chodzi). Ale jak juz zasną to tak słodko wyglądają ze tylko ich wycałować :)

Zu2ia cała prawda o wczesnym macierzyństwie.Nic dodać nic ująć!! :)

Dziewcsyny, zauważyłam że piszecie o szczepiace 5w1 Pentaximie.My mamy receptę na Infanrix-Ipv+Hib.Czy któraś szczepila Infanrixem??

My wczoraj nim szczepilismy:D

misiakowata30
no ja na gemini nie narzekam,super sklep apteczny,a jeszcze im dobrą opinie wysyłam po zakupie :) Niech mają :)

Kasiamamusia musze wyczaić tych sąsiadów :)
Ci za ściany to buntowniczo,że my mamy piwnicę itp
My do nich,że wiemy,ale w umowie nie mamy piwnicy i wiedzielismy o tym od początku..to nie rozumieją..
właścicielka jest za granicą i wszystkie swoje rzeczy poskładowała w piwnicy ja to rozumiem przecież..
jedna sąsiadka z pod 6 to zawsze miła,zresztą pamięta mnie z czasów Lidla,jak przychodziła na zakupy i że ja zawsze taka usmiechnięta do wszystkich :)
Z inną gadalismy,która ma ciągły kontakt z naszą właścicielką mieszkania to powiedziała,że wózków sie nie stawia na półpietrach,bo jest wąsko..no jest no...
ech ta, damy radę :D
Może w przyszłym roku bedziemy na własnym mieszkaniu :D Dzis idziemy oglądac z Matim mieszkanko..może bank da kredyt jak wybierzemy je :)Paweł taki przejety :DCzuję się w obowiązku zapewnic nam mieszkanie,jak juz syn jest i drzewo na działce (chyba jabłoń) :D

Zamówiłam z gemini szampon z Ziaja na wypadanie włosów,on tez i na łupież jest..taka kuracja łupianowa..no zobaczymy..Już włoski umyte :D

A niuniu mój śpi w wózeczku :D
cos tam się wybudzał,bujenłam wózkiem i spiocha dalej :D
Mój maluniu :)
a rano o 8 Osiusiał siebie,moje wyrko,gdzies pampers przeciekł...umyłam ładnie..wziełam do łóżeczka na podkład i tetre,żeby mu dupka odpoczęła to się wziął zfajdał z usmiechem na buzi,a na przewijaku jeszcze osiusiał he he
a jaka minkę miał przy tym :) hehe
:D:D
Aniia my tez tak lubimy spać :D

Misiakowata to Mati zapewnil Ci pelen fuuuullll serwis :D heheh

Ja chyba tez musze zaczac wietrzyc malej dupke... Tylko z nia jest taki problem ze zaraz czkawki dostaje :D Ale skarpety moze jej zaloze i bedzie dobrze:D

niuska_aw
Madika
misiakowata30

Madika, a jakie masz dolegliwości? Bo ja też tak jak już kiedyś pisałam okropnie się czuje po porodzie i też mam przewlekłe zapalenie tarczycy:/

Mi co jakis czas miesnie spina- takie szybkie skurcze jakby napiecia. Noi po glevokim snie jak sie obudze to tak jakbym lunatykowala wszystko wiem co sie dzieje i slysze ale nic nie mowie i nie odpowiadam na pytania (zdazylo sie to 2 razy).
Noi bola mnie obreczw barkowe troche.

Ale 2 tygodnie temu tsh mialam 0,035 a w tym tygodniu 0,017. Masakra jakas... a juz po 1 badaniu obnizylam dawke lekow.
Na obnizenie tsh tez ma wplyw brak jedzenia. A przy dziecku to nie zawsze jem bo obudzi sie wtedy kiesy obiad chcialam robic np. Z reszta co bede Wam gadac jak same macie tak samo :D