Skocz do zawartości
Forum

Lutówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

leniwiec_leniwiec
W przyszlym tyg tez zaczynam przygody u dentysty. Bylam w I trym, kazals poczekac do II z leczeniem. Ja zawsze mialam leczenie bez znieczulenia wiec teraz tez bedzie tak, przynajmniej o to poprosze;)))a czy orientujecie sie czy usuwanie kamienia jest bezpieczne (mam podobno jakies sladowe ilosci) czy lepiej po ciazy?

Słyszałam, że kanałowe, wyrywanie zęba i inne plomby to tak, ale kwestie kosmetyczne najlepiej odpuścić sobie w ciąży. Aczkolwiek zawsze lepiej dowiedzieć się u źródła, zadzwoń i zapytaj się czy się da. Jeśli chodzi o znieczulenie to dzisiaj też dostałam, bo nie dałabym rady, a tak na luzaku lezalam nawet odprezona :) kobiety w ciąży dostają inną dawkę

Gość Carolajna32

Leniwiec ja mam czyszczenie kamienia co kilka miesiąc i to przez dentystę w znieczuleniu miejscowym bo czyści aż pod dziąsłami. Teraz wypada w piątek kolejna wizyta i tak jest wskazana żeby nie rozwinąć się żaden stan zapalny i tak ze znieczuleniem bo mają specjalne dla kobiet w ciąży.

Mnie pobolewał ząb i w poniedziałek byłam u dentysty... Okazało się że będzie najprawdopodobniej potrzebne leczenie kanałowe (nie miałam pojęcia z czym to się wiąże bo nigdy nie miałam w ten sposób leczonego zęba). Pani powiedziała, że normalnego trybu leczenia nie możemy przyjąć ze względu na dzidziusia ale postara się rozwiązać problem. Na koniec założyła lekarstwo i powiedziała że powinno się udać bez kanałowego. Niestety jeszcze mnie pobolewa ząb... A wizyta dopiero za dwa tyg. :/
Ten konkurs to niezły pomysł :-) powinien on dotyczyć 29.02 bo to w przyszłym roku wyjątkowa data :-D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr20mm1iwir8w0.png

Carolajna32
Leniwiec ja mam czyszczenie kamienia co kilka miesiąc i to przez dentystę w znieczuleniu miejscowym bo czyści aż pod dziąsłami. Teraz wypada w piątek kolejna wizyta i tak jest wskazana żeby nie rozwinąć się żaden stan zapalny i tak ze znieczuleniem bo mają specjalne dla kobiet w ciąży.

Ok, dzieki! To bedzie moje pierwsze usuwanie kamienia, i moze rzeczywiscie dadza mi znieczulenie...echhhh

http://www.suwaczki.com/tickers/km5scwa1654n41yi.png

I musze się pożalić, pokarało mnie dziś z rana... Zrobiłam sobie owsiankę na mleku z rodzynkami, słoneczniki i suszoną, czyli słodzoną żurawiną do tego herbatka z miodem - mleko podwyższa cukier, o rodzynkach , żurawinie i miodzie to nie trzeba nawet wspominać - i cukier mi skoczył do 132.... a powinno być mniej niż 120.... ehh owsiankę trzeba będzie robić na wodzie i jeden suszony owoc tam wrzucić a nie pół spiżarni, może nie będzie cukier taki wysoki...
A na obiad dziś robię kapuśniaczek :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/rolo3e5ezp5zik75.png

Dziewczyny pewnie się domyślacie że głównym tematem tego co w ostatnich dniach czytam jest ZD...chciałabym już dziś pomóc mojemu dziecku jak najlepiej się rozwijać, wiec szukałam artykułów dotyczących suplementów diety które mogły by wspomóc mojego Filipka, bo niestety lekarze z którymi mam obecnie kontakt niewiele o tym wiedzą....i znalazłam artykuł który podkresla wartość CHOLINY w diecie przyszłej mamy... naukowcy odkryli, że ten właśnie zwiazek ma ogromne znaczenie w rozwoju komórek mózgowych nienarodzonych jeszcze dzieci (szczególnie pomocny jest przy rozwoju dzieci z ZD)..i planują w przyszłości zalecić cholinę w suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących, tak jak obecnie kwas foliowy...bo twierdzą, że cholina jest równie ważna jak ten kwas... Nie spodziewam się, po tym żadnych cudów i rewolucji u mojego maleństwa, ale jeśli mogę pomóc mu choćby w niewielkiej mierze to dlaczego nie...kupiłam wiec LECYTYNE FORTE 1200 (bo w jej składzie jest cholina w dość sporej dawce), porozmawiałam z moim ginekologiem o tym czy któryś składnik może zaszkodzić maluszkowi...a że zapewnił mnie, że wszystkie składniki poprawiają pracę mózgu i można je stosować w ciąży...więc biorę...wolałabym czystą cholinę ale o taką baaardzo ..przynajmniej w tych aptekach w których byłam.
Ale dziewczyny do czego zmierzam, otóż cholina jest w wielu produktach spożywczych i wcale nie trzeba zażywać suplementów żeby zwiększyć jej spożycie....a to jest baaaardzo ważne dla właściwego rozwoju WSZYSTKICH naszych maleństw...Żółtko jajka ma aż 100mg tego związku...a w naszym stanie potrzebujemy go około 550mg/dobę ...a poza tym jest jeszcze w wątróbce, brokułach, zielonym groszku,orzeszkach ziemnych i pewnie woelu wielu innych....Zachęcam wiec Was z całego serca do lektury w tej tematyce i do zajadania się produktami które zawierają cholinę..... Nawet jak nie lubicie np wątróbki ;) to zróbcie to dla swoich maleństw:)
Ale elaborat odwaliłam :D ale to tylko dla tego, żeby Wasze maluszki również mogły z tego skorzystać... :*

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72106.png

Dzięki Jasiu, na pewno zwrócę na to uwagę, mojemu kupiłam ostatnio lecytynę, może po prostu będę ją pić razem z nim :-)
Carolajna32 a mierzysz sobie cukier w domu glukometrem czy tylko przy morfologii? Mi w jednej morfologii wyszla glukoza podwyższona i od razu gin skierował mnie do poradni chorób diabetologicznych, tam dostałam glukometr i strzępek jadłospisu, wizytę u diabetologa mam dopiero na 7.10, ale staram się trzymać dietę (wyjątek dzisiejsze śniadanie ) i cukier mam dobry. Może mierze sobie cukier sama w domu? W każdej aptece dostaniesz darmowy glukometr tylko paski trzeba dokupić - bez recepty ok. 40zl za 50 szt. czyli 10 dni mierzenia

http://www.suwaczki.com/tickers/rolo3e5ezp5zik75.png