Skocz do zawartości
Forum

Znieczulenie podczas leczenia zęba w pierwszym trymestrze ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jestem w 8 tygodniu ciąży i podczas wizyt u stomatologa miałam dwa razy podawane znieczulenie, w 6 i 8 tc. Moja ginekolog i stomatolog powiedzieli, że to bezpieczne dla dziecka. Ale przeglądając internet natknęłam się na wiele opinie, że w pierwszym trymestrze nie powinno się podawać znieczulenia, bo jest to niebezpieczne dla dziecka, gdyż może powodować nieprawidłowy rozwój mózgu. Jestem przerażona i już nie wiem w co mam wierzyć. Po wizytach u stomatologa miałam robione usg i pani doktor powiedziała, że z maluszkiem wszystko jest w porządku.
Znacie przypadki osób, które też tak miały?

ja w pierwszym trymestrze brałam antybiotyk z "grubej rury" i tez się bałam, czy w ogóle nie poronię tej ciąży przez ten antybiotyk, nic takiego się nie wydarzyło i powiem Ci, że groźniejsza jest nieleczona infekcja - nie ważne, czy to ząb, czy zapalenie pęcherza moczowego, niż leki i znieczulenia (to do zęba jest tylko miejscowe), ja bym się nie przejmowała.

W pierwszym trymestrze ciąży,nabawiłam się infekcji intymnej,dostałam leki na których pisało że nie powinny być używane przez kobiety w ciąży,a że musiałam jechać do szpitala-ciąża zagrożona,przy badaniu przez ginekologa spytałam co z tymi lekami,odpowiedział że są dobrze dobrane i mam stosować,lekarz przepisując lek wie jak wyleczyć infekcje a nie zagrozić dziecku.Dentysta mówiąc że znieczulenie nie jest grożne dla dziecka też myśle wie co robi.Też dużo sugeruję się internetem a potem matrwie.W ośrodku zdrowia pani doktor mi kiedyś powiedziała z uśmiechem-na czas ciąży i wychowywania nie korzystać z internetu,owszem zerknąć można ale nie brać zbytnio do siebie ''doktora google''wszelkie pytania i wątpliwości -lekarz,rodzina ,doświadczone mamy.

Malgosiabo, różne nieprawidłowości w rozwoju dziecka mogą się zdążyć, choćbyś nie wiem jak na siebie dmuchała i chuchała. Na pewne rzeczy wpływu nie mamy. A Twój dentysta na pewno tak dobrał znieczulenie by nie zaszkodzić dziecku. Ja przy pierwszej ciąży też "panikowałam" nawet biorąc apap na ból głowy, ale mój ginekolog potrafił mnie uspokoić, mówiąc że zdarzają się sytuacje że kobiety w ciąży chorują na różne nowotwory, dostają odpowiednio dobraną chemię i rodzą zdrowe dzieci. Nie denerwuj się, Twoje niepokoje bardziej wpłyną na Twojego dzidziusia niż to znieczulenie.