Skocz do zawartości
Forum

Listopad 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Amelia też ma katar ale u nas to wirusówka. I stąd też mogła być ta biegunka. Byliśmy dziś całą trójką u lekarza. My z mężem katar, kaszel, wymioty i mąż biegunka. Maluszek tylko katar na szczęście. I z tym jej cycusiem też jest ok. Pozostałość moich hormonów. Masakra! Czuje się jak na początku ciąży..

http://www.suwaczki.com/tickers/1usagu1rcwybhdu6.png]Tekst linka[/url]Tekst linka

My używamy Dady 3 ale Pampersy 4, bo jak miał 3 to przesikiwał (jest takie slowo? :-)) w nocy. Pisałam, że 18 osób na chrzcinach ma być...teraz już wzrosło do 24 :-/
Mój syn marudził wieczorem, w końcu tatuś się trochę zirytował i odłożył go do łóżeczka i się zaczęło...wrzask i trwało to długo, on twierdzi że młody wymuszs od nas wszystko i że mnie owinął wokół palca, mimo że taki mały to już może nami dytygowac, więc trzeba mu pokazać że nie będzie wymuszania. Potem powiedział że skoro krzywo na niego patrze że tak dziecko zostawia drące się to mam sama wychowywać on się nie będzie wtrącał. Myślicie że ma rację?

Nie sadze, ze dziecko w tym wieku potrafi manipulowac rodzicami za pomoca placzu, za pare miesiecy owszem, ale chyba teraz nasze dzieciaczki jeszcze nie sa takie kumate, skoro marudzi i placze to znaczy, ze czegos potrzebuje, chocby przytulic sie do mamy, a to tez jest bardzo wazne dla rozwoju malucha. Tak przynajmniej mi sie wydaje, ale moze sie myle.

Magdek,Twoj Maz ma pewnie troche racji.Widze jak moj Maly placze glosniej jak ma publicznosc i jak uspokaja sie duzo szybciej jak wyjde z pokoju.
W ksiazce "pierwszy rok zycia dziecka" napisali nawet ze mozna teraz spokojnie dac sie dziecku wyplakac.Bo o ile w pierwszych trzech miesiacach absolutnie nie wolno tego robic(tzw.czwarty trymestr ciazy),to teraz przyszedl juz czas na wychowywanie i np.uczenie,ze nie wolno ciagnac za wlosy. Ja nie zostawiam mojego w wielkiej rozpaczy,ale tez nie biore tak zaraz na rece,a staram sie uspokajac glaskaniem,mowieniem.U mnie najwieksze awantury jak chce zasnac,a nie chce (znacie pewnie ten bobasowy dylemat) i przy ubieraniu sie w czapke i kurtke...
Pieluchy Dady juz czworki.
A z nowych umiejetnosci...coz..skarpetki i spiochy wciaz mokre,bo nasz Malutek odkryl smak stop.I teraz sa awantury (kolejny powod),bo lezec na brzuchu nie chce,bo stop wtedy nie ma jak zuc.
Rozpisalam sie...Dobrej nocy

Gość ewelina1984

Mój mąż też jest zdania, ze mały zaczyna wymuszać. Ja jeszcze nie bardzo się z tym zgadzam. Tzn ja reaguje na każdy płacz dziecka-mąż daje się wypłakać. Czytałam że od 6 mies.życia dziecko już zaczyna kumac ,że jak zaplacze to rodzice reagują ,więc wykorzyskuje ta umiejętność. Mój próbuje włożyć stopy do buzi ,ale jeszcze nie sięga. bardzo lubi siedzieć -z pomocą mamusi-i leżeć na brzuszku ,bo może przepelzac do jakiejś upatrzonej rzeczy. A i pilot jak widzi to musi zdobyć

Cześć
My chrzest robimy później może w czerwcu, chrzestni będą z jednej strony :-)
Zośka tez lubi smakować stopę i leżeć na brzuchu, fajnie bo teraz już więcej mówią bobaski
My jeszcze nosimy 3
Mąż trochę racji ma że dzieci wymuszają. Moja jak osiągnie to co chce to uśmiech się pojawia. Ale też nie pozwalam na płacz gdyż robi to bardzo rzadko wiec jak już się zdarzy to zawsze coś chce
A kurtkę i czapeczke tez znam a raczej marudzenie
Dobrej nocy

My już 3 opakowanie 4. Tak w ogóle kupiłam na próbę te reklamowane Toujures z Lidla i były KOSZMARNE. Tyle razy młoda się w nich przesikała że nie nadążałam zmieniać ciuszków.
Znów u nas kiepska noc, pobudki co 1,5h. Dobrze że poszłam spać wcześniej.
Ja uważam że Lidka już od dawna potrafi wymuszać. Najlepszym przykładem jest robienie awantur jak ją gdzieś odłożymy. Drze się jak opętaniec a w momencie wzięcia z powrotem na ręce zapada cisza jak makiem zasiał.
U nas też afery podczas ubierania przed spacerem. A pogoda nie daje nadziei na ciepelko :/

Hej. U nas dzis noc beznadziejna tzn nie z winy malej ale ja cos zasnac nie moglam.
Pieluchy wlasnie konczymy pierwsze opakowanie 4. My uzywamy albo dady albo pampersy. Dostalismy kiedys pieluchy z rossmana i nam nie pasowaly.
Ewelka trzymam kciuki. Jak juz kiedys pisalam ze starszym do teraz walcze w refluksem. Jak byl mniejszy dostawal bioprazol i debridat. Po lekach bylo mu lepiej. Mielismy skierowanie do szpitala na ph metrie ale nie zrobilismy w koncu. Teraz ma diete i jest w miare.
Dzis wybieram sie z dzieciakami do dziadkow. Pogoda ladna, sloneczko swieci:)

A...zapomnialabym.Kupilam Malemu Doidy Cup i musze go pochwalic:
1.smakuje mu woda,co bardzo cieszy
2.odwaznie probuje picia z kubeczka,na razie pije jak kotek,wklada jezyczek i nim rusza w kubeczku,a przy tym wylewa na siebie wiekszosc,ale fakt ze chce pic cieszy rowniez ;-)
a Wy podajecie wode?w jakich ilosciach?Ignasiowi rozszerzylam diete tak,ze rano kaszka z owocami (w tym tyg na 50ml wody robie,w przyszlym zwieksze do 100ml) i potem obiadek-sloiczek z mieskiem lub bez

Dziewczyny piszecie ze dajecie kaszke z owocami i chcialam dopytac. Taka kaszka bezsmakowa ? I do tego sloiczek owocow ? Moze glupie pytania ale nigdy tak nie robilam. Ja mam kaszke o smaku malinowym i Pola jej nie chce.ja na razie daje wode z butelki i musze kupic niekapek ale ta woda tez jej za bardzo nie podchodzi pluje nia i pozniej jest cala mokra
Ewelka trzymamy kciuki
Aga el oby na usg bylo.wszystko.ok tez trzymam kciuki