Skocz do zawartości
Forum

Październikowe maluchy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

U nas na odparzenie na szyjce pomógł bepanthen i kilka razy dziennie przemywanie przegotowana woda.

Dziewczyny muszę się pochwalić udało mi się wylicytowac na ebay zestaw ciuszkow dla maleńkiej za 18€. Jeszcze trochę za duże Ale na przyszłość będą jak znalazł. Poszperalam trochę i na amazon jedna z tych sukienek Nowa kosztuje 145€

monthly_2016_02/pazdziernikowe-maluchy-2015_44021.jpg

kama sukienki śliczne! Ta żółta to rewelacja po prostu :D Ale 140€ czy nawet 140zł za sukienkę dla dziecka to bym w życiu nie dała.

Dziś byłyśmy z młodą na basenie :) Zachwycona po prostu była. Sądzę, że będziemy często jeździć, szkoda tylko ze mamy prawie 20km. Ale co tam, ważne, że dzieć szczęśliwy :) No i kapok się w 100% nam sprawdził. Kinga jak załapała, że da się pływać jak chlapie tak jak w domu to szalała w te i spowrotem. Dobrze, że długi pasek był od kapoka to miałam "smycz" :D
Pokaże wam tę radość.

monthly_2016_02/pazdziernikowe-maluchy-2015_44059.jpg

monthly_2016_02/pazdziernikowe-maluchy-2015_44060.jpg

monthly_2016_02/pazdziernikowe-maluchy-2015_44061.jpg

monthly_2016_02/pazdziernikowe-maluchy-2015_44062.jpg

SheViolet ekstra! Aż się usmiecham jak patrzę na Twoją zadowoloną córcię :) Szczerze to ona na tych zdjęciach wygląda na starszą, przynajmniej jak porównuję z moim Szymonkiem :) Mi też się marzy basen z Młodym, ale raczej prędko się nie wybierzemy... Te zmiany na skórze o ktorych Wam pisalam to może być początek AZS :( Mam teraz przez 3 tyg wprowadzić dietę bezmleczna i zobaczyć czy się poprawi. Jeśli tak to skaza bialkowa :( Wiem że są gorsze rzeczy ale jest mi smutno. Teraz kombinuje co mogę jeść a mleko w tylu produktach ukryte...

http://www.suwaczki.com/tickers/n59y2n0a6bii8fnq.png

SheViolet super zabawa!! Twoja córa wygląda na pół roku :D Loki88 nie martw się , jeśli okaże się , że to atopowe zapalenie skóry to mogę Cię pocieszyć, że moja chrzesnica to miała w stadium nasilonym. Nacierpialo się dziecko,ale wraz z ukończonym 5 rokiem życia z dnia na dzień skóra się poprawiała i teraz jest prawie idealnie :) wiem,ze każdy przeżywa każdą chorobę dziecka, ale może akurat okaże się , że to jednak skaza białkowa.

Skaza białkowa to potoczna nazwa atopowego zapalenia skóry (azs)
Loki88 współczuje ja ze starszą to przeszłam ma teraz 7 lat i mleko i jajka może jeść ale w ograniczonych ilościach od zeszłego roku doszła nam alergia na pyłki nie zbyt silna ale jest. Życzę dużo zdrówka no i wytrwałości w sprawdzaniu składu produktów które jesz.

SheViolet ale rośnie Ci pływaczka super :-)

Kama gratuluję zakupu ciuszki śliczne:-)

Krochmal gotowałam nie dawno dla męża jak dostał na całym ciele uczulenia po jakimś leku stare sposoby są najlepsze:-)

Michaś rośnie jak na drożdżach pieluchy kupuję już rozm. 4+ a ciuszki 74 tylko rękawy i nogi za długie. Dwa razy w tygodniu chodzimy na ćwiczenia i jest poprawa przewraca sie na brzuszek łapie stópki. Zaczęłam też jeść wszystko na co mam ochotę bo za miesiąc planuję rozszerzać dietę. Pogoda u nas paskudna zatem uziemieni jesteśmy w domu :-( oby do wiosny

http://s6.suwaczek.com/201510101762.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pqegjmni5.png

Kasik_81 dziękuję! Zastanawiam się czy jajek też nie wykluczyć na próbę. Pediatra mówiła tylko o mleku a ja w tym całym zamieszaniu zapomniałam dopytac. Bez mleka da się żyć, ale jak jeszcze bez jajek to już ciężko by było dla mnie. Może doradzisz?
Szymus jeszcze nie przekreca się na brzuch i nie lapie stopek. Chociaż widzę, że lada moment się przekreci, bo już głowę wykreca do tyłu jak coś go zainteresuje :)

Loki ja bym z jajek też zrezygnowała bo jeśli i one uczulają to długo będzie trwać aż objawy ustąpią a jak będzie już dobrze to spróbowałabym powoli wprowadzić je do diety i jak będzie dobrze to nie musiałabyś z nich rezygnować. Zamiast jajek kurzych można przepiórcze u nas się sprawdziły można mleko i sery kozie lub sojowe. Czeka Cię trudny czas czytania etykiet i samokontroli. Pamiętaj żeby uważać przy rozszerzaniu diety maluchowi i wprowadzać koniecznie po jednym warzywie ja dawałam jedno przez 4 dni i jak nic nie było to dawałam drugie np. ziemniak 4 dni od 1 łyżeczki codziennie zwiększając jak nic nie było to dawałam marchewkę. Tylko u nas było ciężko bo nawet po marchewce ją sypało. Oby u Was było lepiej :-)
Jak będziesz mieć jakieś pytania to pisz może uda mi się choć trochę wspomóc.

Pediatra stwierdziła, że to jej wygląda na AZS. W zasadzie nie padło stwierdzenie "skaza bialkowa". Wydaje mi się, że mam wykluczyć mleko krowie, bo ono najczęściej uczula (oprócz czekolady, orzechów i cytrusów których nie jem). Jeśli nie będzie poprawy to znaczy że uczula go coś innego lub to w ogóle nie AZS. Po 3 tyg mam się wybrać ponownie do pediatry na kontrolę. Tematyka alergii jest dla mnie zupełnie nowa. Nikt w rodzinie na nią nie cierpi i mam nadzieję, że okaże się że mój synek też nie jest alergikiem. Dla mnie dieta to wyzwanie, ale spokojnie dam radę. Żyć z alergią do końca życia to jest większy problem.
Póki co nie rozszerzamy diety, myślę że poczekamy aż skończy 6 m-cy, ale Kasik_81 dziękuję za wskazówki :) Na pewno skorzystam jeszcze z Waszej pomocy.

Mój synek bardzo mało śpi w dzień, max 2 godz w sumie. Czasem jakims cudem zdarzy sie dluzej, ale to na prawde rzadkość. A jesli nie wyjdę z nim na spacer to już całkowicie można zapomnieć o dłuższej drzemce. Wczoraj pobił swój rekord i spał tylko 2 razy po 15 min. Ale rano dłużej pospał. Hmm... i tez zastanawiam się dlaczego tak mało śpi.

Spanie w dzień u nas wygląda podobnie od 2 do 4 drzemek po 40 min. max. do 1h od wielkiego dzwona dłuższy sen nawet do 2,5 h ale jak leżę z nim na łóżku i dyda cyca kiedy mu się zachce :-) Ostatnio przestał też sypiać na dworze zatem spacerki to mały koszmarek bo chwilkę poleży a później płacze więc trzeba wracać do domu.

Moni_miśka to kruszynka z twojej małej:-)

werus ja kupiłam najzwyklejszy gryzak gumowy z wodą w środku ale Michaś i tak woli swoje piąstki

Jeżeli dziecko jest bezmleczne, to żadne mleko nie jest wskazane, nawet kozie. Mleko sojowe jest rozwiązaniem. Polecam z rossmana 6-7zl np. Ryżowe itp.Nadaje się do kawy, ciast. Jest też śmietana - jej nie próbowałam.

Dawno tu nie zaglądałam, nowe nicki widzę :) A więc witam, może ktoś mnie jeszcze kojarzy??
Zaczynamy 21 tydzień, jeszcze tylko kp. Czy wasze dzieci juz "pełzną"?

Izabela123
Jeżeli dziecko jest bezmleczne, to żadne mleko nie jest wskazane, nawet kozie. Mleko sojowe jest rozwiązaniem. Polecam z rossmana 6-7zl np. Ryżowe itp.Nadaje się do kawy, ciast. Jest też śmietana - jej nie próbowałam.

Dawno tu nie zaglądałam, nowe nicki widzę :) A więc witam, może ktoś mnie jeszcze kojarzy??
Zaczynamy 21 tydzień, jeszcze tylko kp. Czy wasze dzieci juz "pełzną"?

Ja pamiętam! :D Młoda pełzanie odstawiła, choć 2 miesiące temu próbowała. Teraz woli robić "pompki" i siedzieć. Mam dziwne wrażenie, że raczkować też nie będzie...

Spanie. Hmmm u nas to bardzo różnie, Był czas, że robiła 2 drzemki po 15min i po sprawie (no wtedy to siły do życia nie miałam). Teraz się unormowało raczej i ma 2-3 drzemki tak od godziny do 3. Budzi się zwykle po 30min, ale wystarczy ją na drugi bok obrócić i zasypia wtedy lepiej już.

gryzaki najlepsze? Dla mojej plastikowe grzechotki... tych wodnych raczej nie chce,. choć baaaaaaaaaaardzo po mału zaczyna się przekonywać. Ten do pokarmu co kupiłam, tez porażka, bo jej jabłko nie smakowało. Musze tam coś innego upchać chyba. I nie wiem czy mówiłam,, ale przebił się chyba drugi ząb, bo jest kropczeka :D

Jutro mamy sczepienie, ale nie wiem co z tego wyjdzie, bo mała kaszle. Tylko mnie się wydaję, że to ja coś w gardle drapie po prostu, albo śliną się krztusi, bo nic innego jej nie dolega i nie kaszle też cały czas. Tak czy inaczej pójdziemy, żeby ja zbadali. Przy okazji się zmierzymy i zważymy. Aż jestem ciekawa :) ciuchy już na 74, sporadycznie mieści się w 68. Ale nadal się utrzymuje to co pisałam wcześniej, że zamiast w szerokość ubranka jej idą w długość. Spodnie to już masakra, bo w zależności od rozmiarówki 74-80... Możecie się domyśleć ile w pasie nieraz jej brakuje.

Gryzaki mamy takie standardowe chyba z canpolu, ale póki co rączki i cycus najlepsze ;) Zęby raczej jeszcze mu nie idą więc może dlatego zainteresowanie gryzakami małe.
Jesli chodzi o aktywność to my robimy drzemi tak co 1-2 h. Rzadko wytrzyma 3 h. Dłuższa drzemka na spacerze (2-3 h), w domu ok 40 min, chyba że leżę z nim to przy piersi do 1,5 h.
Nie wiem czy można nazwać to pelzaniem, ale jak leży na brzuchu to potrafi przemiescic głowę i tułów o 45 stopni w lewo. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ;) Ciężko to opisać.
Póki co daję radę z dietą. Wczoraj bylismy u tesciow i prawie nic nie mogłam jeść, bo co bez mleka to maselkiem polane... Dobrze, że banany były ;) Mam nadzieję że one go nie uczulaja.

Loki88
Gryzaki mamy takie standardowe chyba z canpolu, ale póki co rączki i cycus najlepsze ;) Zęby raczej jeszcze mu nie idą więc może dlatego zainteresowanie gryzakami małe.
Jesli chodzi o aktywność to my robimy drzemi tak co 1-2 h. Rzadko wytrzyma 3 h. Dłuższa drzemka na spacerze (2-3 h), w domu ok 40 min, chyba że leżę z nim to przy piersi do 1,5 h.
Nie wiem czy można nazwać to pelzaniem, ale jak leży na brzuchu to potrafi przemiescic głowę i tułów o 45 stopni w lewo. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ;) Ciężko to opisać.
Póki co daję radę z dietą. Wczoraj bylismy u tesciow i prawie nic nie mogłam jeść, bo co bez mleka to maselkiem polane... Dobrze, że banany były ;) Mam nadzieję że one go nie uczulaja.

Hmm no tyle to moja tez się obraca nawet jak ktoś stoi mało co za nią to się przekręca żeby widzieć. Ostatnio w łóżeczku najlepszy numer zrobiła, ale na plechach jak była. Sprzątałam, a ona się karuzelą zajmowała (swoją drogą fajna historia, bo nauczyła się kopać po panelu i sobie sama projektor włącza i muzykę zmienia :)) No i wracam po paru minutach a ta leży z nogami na klinie, bo się obróciła :D i teraz jak ją zostawiam, to zwykle wracam a ona leży w poprzech łóżeczka, z nogami na karuzeli i bez skarpetek, bo to już standard :)

Moja niestety niechetnie lezy na brzuszku. Wczesniej bardzo ladnie trzymala wysoko glowke nawet przewrocila sie ze 2 razy na boczek a teraz nie chce podnosic juz tak glowki za to podnosi pupcie i podkula nozki. O przewracaniu sie na boki nie ma mowy. Czasem ja turlam i lubi to ale sama nie probuje. Wydaje mi sie ze miesiac temu potrafila wiecej niz teraz. Nie wiem czy jest leniwa czy co. W sumie ma dopiero 3,5 miesiaca. Ostatnio tez nie lubi kapieli co dziwne bo uwielbiala i plakala jak sie ja z wanienki wyciagalo a teraz na odwrot. Moze to wina tego ze zmienilismy wanienke na wieksza i maz zamoczyl jej uszka (mogla sie wystraszyc). Teraz przez kilka dni nie bylo kapieli bo mi goraczkowala i dostala katarku ale dzis wykapiemy i zobaczymy bo temperatura juz jej spadla.

Mam pytanie- jak sobie radzicie z katarkiem u maluszkow? Mojej od niedzieli cos charczy w nosku :/ generalnie to przez wiekszosc czasu oddycha normalnie, ale zwlaszcza przy glebszych wdechcach slychac, ze cos zalega. Psiukam woda morska i po chwili wyciagam aspiratorem, ale za wiele tam nie ma. Zdarza sie jej zakaslac, ale wydaje mi sie, ze to od sliny, albo cos jej splywa z noska, bo raczej sporadyczny ten kaszel. Goraczki nie ma. Nie chce panikowac i biec do przychodni, bo teraz taki sezon, ze na pewno cos tam zlapie. Podpowiedzcie kiedy do lekarza, to nasze pierwsze zakatarzenie :( dodam, ze karmie tylko piersia- je normalnie, nie odrzuca piersi, zeby lapac oddech. Tylko jakby krocej je, ale moze dlatego, ze staram sie ja czesciej przystawiac.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usavcqgksnzvxwk.png

Aniaba85 na katarek dobrze inhalować solą fizjologiczną ja podawałam jeszcze wit. C i na noc smarowałam aromactiv żel są też krople które dodaje się do kąpieli ale jeszcze ich nie próbowałam i dla maluszków do noska jest nasivin soft. Z pytaniem kiedy do lekarza musisz sama zdecydować obserwujesz czy objawy się nie nasilają czy nie kaszle czy nie ma gorączki. A jak katar minie to proponuję wybrać się do lekarza na kontrolę do zdrowych dzieci żeby sprawdzić czy wszystko ok.

Zdrówka życzę dla zakatarzonych maluszków:-)

Loki dzielna kobieta z Ciebie to dasz rade :-) a w gości można zabrać swoje jedzenie aby nie było przykro że wszyscy się opychają a nam w brzuchu burczy
Banany nie powinny uczulić ale uważaj z cytrusami bo są w grupie produktów które mocno uczulają.
A jak skóra małego czy są już efekty diety?

Michaś też wędruje po całym łóżku co chwilka a jest inaczej ułożony a od wczoraj wkłada nóżki do buzi no i gadułka z niego się zrobiła :-)

SheViolet Twoja Kinga to akrobatka :) Mój jeszcze nie jest tak mobilny ;)

Emilka85 mój Szymuś nagle zaczął przejawiac nowe umiejętności. To są te skoki rozwojowe. Zobaczysz, wszystko w swoim czasie. Co do kąpieli to nie pomogę, ale myślę że zmiana wanienki mogła mieć na to wpływ. A wkladasz pieluszke tetrowa na dno? Może to pozwoliloby poczuć się jej bezpieczniej.

Ania85 ja zrobilabym tak jak Kasik_81 radzi. To moje pierwsze dziecko więc nie jestem w stanie Ci doradzić. Dużo zdrówka!

Kasik_81 dziękuję za miłe słowa :) Nawet nie wiesz jak mi powera tym dodalas! Właśnie w ten weekend też jedziemy w gości i biorę swój prowiant ;) Cytrusów nie jem. Zapisuje teraz co jem. Poprawy nie widzę, no może minimalna. Czekamy dalej.

Ism ja smaruje takie zmiany emolium, ale my mamy podejrzenie AZS. Srednio działa więc też chętnie bym się dowiedziala czym to potraktować...