Skocz do zawartości
Forum

Grudniowe 2014 maluszki :)

Gość Megi1992

Rekomendowane odpowiedzi

Gulka mala stabilnie siedzi i mysle ze mozna by bylo juz z nia troche pojezdzic. Tak zastanawiam sie bo slyszalam ze mozna od 8 mies jak dziecko stabilnie siedzi. Wiadomo ze off road nie bede urządzać :) Ciebie za co? To predzej mnie skrytykuja ze juz chce wozic na rowerze.
Mam na mysli taki fotelik takiego typu http://m.domenasportowa.pl/product-pol-68166-Fotelik-WeeRide-Kangaroo-Carrier-wersja-EUR.html?gclid=CI2zq6mgz8cCFUr2cgodlZQFag

Gabi ja tak samo chcialam pojezdzic z mala w zakopanym rowerem ale tez mi powiedziano ze od roku dopiero wprowadzilas jakies nowosci malej do jedzenia. Beatka. Widac ze jestes zalamana swoja historia zyciowa zostawie to bez komentarza. Martaa dzieki za mile slowa tak bardzo przeraza mnie mysl ze jak skoncze podawac moj pokarm to mala bedzie chorowac mam schiza na tym punkcie napewno jest patwiej karmic mlekiem modyfikowanym od poczatku niz po 9 miesiacu przechodzic z kp na mm:)marta co semi je jakies nowosci wprowadzilas? Dziewczyny naposzcie menu waszych pociech czy dajecie surowr owoce twarog jaki? Jogurt naturalny ? Jaki cY dajecie rosol z makaronem swojskim?

http://www.suwaczki.com/tickers/hchys65gl0qjl4xr.png

Hej!
Gabi - no ja też bym jeszcze z rowerem poczekała do roczku.
Vanesa - podziwiam Cię, że masz tyle siły w sobie i dajesz radę odciągać. Będziesz absolutnie usprawiedliwiona jeśli przejdziesz na mm. Nie musisz też całkowicie rezygnować ze swojego mleka, tylko odciągać np. na 1-2 butelki. Mogłabyś sobie wybrać dowolną porę, kiedy będziesz odciągać a laktacja szybciutko się dostosuje do tego. I tak np. dawać swoje mleko na dobranoc albo rano a w ciągu dnia mm i posiłki inne.

Niektóre z was pisały ostatnio, że dużo marudzenia u maluszków.
Nas dopadło to samo... Od czterech dni jest ciężko, dzisiaj w ogóle tragedia. Albo na rączki albo płacz. Nic nie zabawi więcej niż 5 minut, albo i nawet krócej. Drugi ząb wychodzi, więc to z pewnością jego zasługa. Do tego jeszcze niby jesteśmy w okresie skoku rozwojowego. Ale jest po prostu ma-sa-kra. Mam nadzieję, że szybko ten ciężki okres minie.

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Co do jazdy na rowerze to jest tyle opinii ilu jest pediatrów i fizjoterapeutów. Wyczytalam, ze przedzial jest od 9 mies az do 3 roku zycia.
Ile godz spia wasze dzieci w nocy? Moja zasypia ok 20:30 a wstaje 4-5. Po 3h znowu zasypia na ok godzine.
Czy dajecie tylko kaszki czy kaszki i samo mm?
Jakiej konsystencji robicie obiadki? Takie bardziej rzadkie czy takie geste ze az lyzka stoi?
Vanesa w obiadkach nie. Nie wiem co jej wymyslac. Daje co jakis czas nowe owoce. Ostatnio dalam brzoskwinie, maline i melona. Raz dalam jogurt z bananem, zjadla kilka lyzek. Sprobuje dac sam jogurt. Ja kupuje jogurt naturalny bakomy. Rosolu jeszcze nie dawalam. Nie miej wyrzutów sumienia bo i tak bardzo dlugo karmisz piersia. Tak jak pisze Mae mozesz oprocz mm dawac swoje mleko

Gabi stefi zasypia ok 21 i o 5 nad ranem je i zaraz zasypia i spi do 7.30 zazwyczaj . Pozniej o 9.30 je i zasypia na dwie godziny . Kolejna drzemka jest o 15.30 i tez dwie godziny . Co do jedzenia to je mleko 120 z 3 łyżkami kleiku ryżowego i raz dziennie tez na mleku kaszka 7 zbóż. Je o 5, 9.30, 13, 15,18,21. 4 razy mleko z kleikiem raz owoce ze słoiczka i raz obiadek o konsystencji takiej jak gerberowe obiadki . Nie lubi zbyt gęstych . Zupki gotuje z tego co akurat mam tzn ziemniak burak pietruszka marchew kalafior dosypuje trochę ryżu pod koniec i mięso jagnięcinę lub królik . Tak wyglada to u nas :) wychodzi nam górna jedynka juz ja widać i czasem trochę marudzi :( ale poza tym jest ok ;)

Mae Gabi własnie jest problem ze karmienie piersia mozna sobie ustawic natomiast karmienie z laktatoora nie ;/ probowałam juz odciagac co 5 h to nastepne odciaganie zmniejszała sie ilosc pokarmu dlatego poczytajcie sobie karmic z laktatora mozna ale niestey co 3h trzeba odciagac mleko inaczej jak robisie dłuzsze przerwy pokarm zanika i wtedy musze siedziec i co 1,5 h odciagac zeby było troche wiecej tez bym tak chciała tylko jej odciagnac wtedy kiedy pije mleko ale tak sie nie da . Marietka jak idzie spac to w lodowce zostaje 500ml mleka

Kingli marietka je podobnie :)
dałam dzis marietce z obiadku mojego zieniaczka piers duszona na masle wcinała :)

http://www.suwaczki.com/tickers/hchys65gl0qjl4xr.png

Gabi
Ja wlasnie tez chciałam to krzesełko ale chyba w tym roku nie zdążę bo pierw musze rower kupić :p myslalam moze nad ta taka przyczepka ?

Colin idzie spac o 19:30 spi do 6:30 gdzies tak wypija mleko bawi sie godzinę i spi jesscze 40 min . Na noc dostaje kaszkę ok 18;45 a na spanie butlaz Mlekiem wypija rożnie raz 30 ml raz 90ml .
Obiadki to zupke rozdrabniam widelcem a normalne danie ziemniak marchewkę brokuł to tak lekko zeby miał jesscze teoche co do gryzienia t a mięsko kroje w kosteczkę malutka nie robie juz ciapek blenderem

Vanessa
U nas rano mleko potem drugie śniadanie jogurt i teoche chlebka ze mną . obiad to rożnie raz słoik raz ziemniaki z mięsem i warzywem potem mleko i owoc o 17 . na noc kaszka
Owoce surowe jogurty wszystkie

Cześć Dziewczyny. Też jestem mamą grudniowego Dominika. Nie dawno Was znalazłam i postanowiłam dołączyć. Dominik ma prawie 8,5 miesiąca (ur. 20.12.2014). Jest pogodnym i ruchliwym dzieckiem. Pełza, raczkuje, wspina się po wszystkim, wszędzie go pełno. Choć z tym wstawaniem i wspinaniem mam go hamować bo ponoć nie czas jeszcze. Więc staram się jak mogę, ale z jego temperamentem to prawie niemożliwe. O hamowaniu jego zapędów wiem od naszej rehabilitantki, pod której jesteśmy opieką w związku ze wzmożonym napięciem mięśniowym i asymetrią (na szczęście już jest wszystko w porządku). Jedno tylko mnie martwi, mój syn do tej pory nie gaworzy - nie ma mamama babababa, jest tylko yyyyyy oooooo eeeee bu aj ej. Czy Wasze maluchy już opanowały gaworzenie? Ja codziennie młodemu powtarzam mamama bababa tatatata, ale jedyne co to się uśmiecha, powtarzać sam nie chce ;/
Co do karmienia to jesteśmy na mm i troszkę na piersi, głównie w nocy i w ciągu dnia na uspokojenie.
Nasz jadłospis poniżej:
mleko około 8-9, kaszka około 12-13, potem obiadek około 15-16 (staram się gotować sama, ale też zdarza się, że podam słoiczek), deserek około 18-19 i tu albo same owoce albo owoce z kaszką manną, po kąpieli na zaśnięcie mleko około 21. W ciągu dnia chrupki kukurydziane i ryż preparowany (polecane przez logopedę). Pozdrawiamy :)

Vanesa masz rację z odciąganiem. Czasami u Gabrysi zauważyłam takie jasno czerwone kropeczki, max 2 szt na buzi. Zakwalifikowaliśmy to jako ślad po ugryzieniu.
Megi ja tej przyczepki nie chcę, bo nie będę widziała małej. Mam górala i nie wiem czy np ten fotelik będzie pasował. Pewnie dopiero w przyszłym roku zaczną się jazdy rowerowe
Nina witaj na forum. Córeczka gaworzy i mówi mama, tata, dada, nie (jej ulubiony wyraz haha), papa. Nie mówi na zawołanie, czasem sama jak się rozkręci to gada i gada :)
MartaA jaki Semi jest już duży, nie wygląda na swój wiek. Gabrysia też jednego dnia zje jak kurczaczek a za kilka dni nadrobi. Ostatnio mało coś je mi kaszki. Raz ładnie je ją z łyżeczki a czasem chce z butli. Nie trafię za tą dziewczyną. Martwię się że za mało mi je i przez to będzie słabo przybierała na wadze.

Hej!
Znalezione dzisiaj w internecie do poczytania:
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1552347,1,rodzinna-produkcja-grubasow.read

Gabi, polecam Ci do przeczytania książkę "Moje dziecko nie chce jeść" autorstwa Carlosa Gonzaleza. Jestem świeżo po lekturze tego. Autor wyjaśnia tam praktycznie wszystko co się dzieje z apetytem dziecka, dlaczego, jak ptrzec na siatki centylowe itd.

Vanesa, to faktycznie przypomina ukąszenia, ale dziwne że tyle naraz. Przyjrzałabym się truskawkom. Może nie podawaj jakiś czas i potem znów spróbuj?
Napisałam do doradcy laktacyjnego w twojej sprawie, zobaczę czy doczekam się w ogóle odpowiedzi. Jak tak to oczywiście Cię poinformuję.

nina83- witaj :) Mój synek jest z 21.12 więc tylko dzień różnicy. U nas jest typowe gaworzenie, ale na pewno nie chce niczego powtarzać za nami. Po prostu sam sobie coś nawija.

Mae dzięki za polecenie książki. Kupię ją. Martwię się, ponieważ wolno przybiera mi na wadze. Teraz może waży z 7,7-7,8kg. Tragicznie to nie wygląda, ale... Są okresy kiedy je olbrzymie ilości jedzenia i są kiedy je mało. Nie wiem czy już panikować czy wziąć na luz. Nie mam co iść do naszej pediatry bo jak mała była na granicy i sygnalizowałam jej że mało waży to odpowiedziała że jest ok. Położna środowiskowa dopiero zwróciła jej uwagę.

Vanesa 35 z mlekiem krowim chcę się wstrzymać do roku. Poki co podaje mu kaszke manna błyskawiczną. Wcześniej od 6 miesiąca dostawał niewielkie jej ilości celem ekspozycji na gluten. Dodawałam ja głównie do obiadków. Teraz stanowi ona razem z owocami jeden posiłek. Mój też jest z tych niejadków. Muszę się nieźle nakombinować żeby zjadł posiłek. Na początku je ładnie, a potem zaczyna się łapanie łyżki, jedzenie śliniaka, wyginanie na krzesełku. Karmienie jego trwa godzinę, a potem nadaje sie juz tylko do kąpieli :) Do lipca ładnie przybierał na wadze, cały czas był na 25 centylu więc też nie należy do dużych, ważył około 8,7 kg. Teraz nie wiem jak z wagą, muszę z nim iść na kontrolę, ponieważ przez te upały też mało jadł, poza tym doszło raczkowanie więc pewnie też sporo spalał. Wcale bym się nie zdziwila jakby waga stała bo jak go noszę mam wrażenie, że nic go nie przybyło.
Gabi82 sprawdź może wagę swojej córeczki na siatkach centylowych. Porównaj ją np. sześć miesięcy wstecz i jeśli mała utrzymuje się na tym samym centylu to nie ma powodu do obaw, jeśli spada to udałabym sie do pediatry i niech podpowie co dawać jej do jedzenia żeby dalej nie spadała. Może wystarczy zmienić kaloryczność mleka, ja co prawda nie wiem jak, ale oni chyba maja sposoby. Pamiętam jak na którejś wizycie Dominik był troszke pod 25 centylem i pediatra powiedziała że trzeba obserwować i uważać żeby waga nie leciała dalej - naszczęście odbił.

Witajcie dziewczyny. Czytam Was prawie od roku, ale mam tyle na głowie, że nie odezwałam się. Zacznę od początku. Jestem szczęśliwa mama Ignasia który urodził się 26.12.2012 czyli ma prawie 3 latka oraz Albercika który jest z 8.01.2015. Najlepsze jest to ze termin przy pierwszym dziecku i drugim był na 30 grudnia :) Mąż trafił idealnie hehe. Ogólnie przy dwójce dzieci jest tyle roboty, w dodatku mamy swój domek na wsi, mąż pracuje, wiec mam naprawdę napięty grafik i ważę juz 3 kg mniej niż przed ślubem. Także jeśli któraś z Was chce schudnąć to polecam mieć dwójkę maluchów, dom na głowie, gotowanie, ogród. Albercika karmie piersia i będę dopóki będzie potrzebował choćby do 3 lat :) Jest cudownym dzieckiem ale ma problem ze spaniem przez dzień. Śpi tylko raz w ciągu dnia około 1,5 godz. A jak jest u Was ze spaniem? Przepraszam ze się tak rozpisałem ale mam tyle do opowiadania.

Nina Gabrysia byla ok 25 pozniej spadla do 10 a teraz znowu jest ok 25.
Honcia witaj na forum. Aerobik jest w gratisie :) Moja mama mowila ze przy naszej dwojce (niecale poltora roku roznicy) byla jak patyk, tak dawalismy jest popalic. Moja w dzien spi 3x po ok 1-1,5h. Ostatnio zrobila sie wybredna i zasypia tylko na spacerze. Jak obudzi sie o 4-5 rano to czeka az wyjdziemy. Twarda z niej sztuka, sama nie padnie :) po 8 spacerujemy
Dziewczyny mam problem z nocnym spaniem. Coreczka strasznie kreci sie, odkrywa. Jakie oba wycieczki w lozeczku wyprawia to glowa mala ;) Trwa to juz 4 czy 5 noc. Jestem nieprzytomna. Idac usypiac ja na noc sama usypiam i pozniej maz mnie budzi bym niespała w ubraniu. Co to moze byc???? Dlugo juz nie pociagne

U nas ze spaniem 2 drzemki w ciagu dnia ok.1-1,5 godziny i dluuugie wieczory bo zasypia ok22-23.00 ze względu na późniejsza druga drzemkę,która starałam sie przesunąć lub wyeliminować ale nie da sie bo jest taka marudna Bidula,ze nie mam sumienia kombinować i pocieszam sie,ze przecież tak szybko rośnie i niedługo bedzie harcować cały dzien a w nocy bedzie spac :) grunt to dobre podejście. W nocy tez sie budzi na mleko 1 czasem 2 razy...choć w maju i czerwcu jak była potrafiła przespać cała noc, No a teraz jest troszkę gorzej zeby pózniej było lepiej... Pozdrawiam.