Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Darirka jak nie odbiera to ja bym się wybrała na IP. Nie ma teraz nic gorszego niż nerwy.

Mycha ja mam na początek września -5 ale jeszcze ani razu nie miałam tych bóli jak na okres ani kłucia.

echeveria super Was widzieć w domku i z pieskiem, jesteście tacy radośni, szczęśliwi, spokojni. Teraz czekamy na wszystkie Twoje rady :)

Dobrze że ruszyłyście temat witamin i szczepień bo o tym nie myślałam jeszcze..
Nakladki na sutki kupiłam z madeli, byl do nich dołączony fajny pojemnik.

Janek ur. 23.08 o 23.55, 3000 g, 54 cm
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm726v858n.png

Joanna- uwazaj na humory po porodzie.. to dopiero jest jazda ;) ja wczoraj plakalam ze 3 x .. kompletnie bez przyczyny.. wczesniej caly dzien chodzilam wsciekla.. cala ciaze mialam humor lepszy niz przed- moj facet mi mowil wielokrotnie, ze zaraz po porodzie majstrujemy drugie, bo uwielbia mnie w ciazy ;) . ale kurcze z tym naglym spadkiem progesteronu w organizmie po porodzie to sobie srednio radze. moj partner jak poczytal o zmianach stezen hormonow po porodzie, powiedzial,ze bardzo sie boi w moim przypadku (bardzo reaguje na zmiany hormonalne w cyklu) depresji poporodowej.. wczoraj jak widzialjak placze bez powodu, to pytal,czy na pewno moze wyjsc do pracy dzisiaj..

dzieki dziewczyny za mile slowa.
staram sie pisac Wam moje spostrzezenia poporodowe, bo o niektorych rzeczach nie mialam pojecia przed porodem.
np szczepieniach, laktacji i formalnosciach po porodzie.

Dziewczyny a jak z wyborem pediatry ? Przychodni? Myślałyscie nad tym? Prywanie czy na nfz? Ja jestem totalnie zielona ... czy mogę go wybrać po porodzie?
A wybór położnej która by przychodziła po porodzie? Sama muszę ją wybrać czy ktos wyjdzie z inicjatywą w szpitalu?

A co do sterylności...ja chyba jestem starodawna. Zgadzam sie z Joanną...
Moja mama zawsze wkładała smoczek do buzi kiedy nie miala jak go przemyc kiedy spadł...i robiło to wiele wiele innych matek. Coś się dzieciom stało? Jakoś o tym nie słyszałam...pranie wózka i wszystkiego innego z czym ma miec stycznosc dziecko to dla mnie tez osobiscie przesada. Bakterie,zarazki itp są wszędzie.
Przykładowo jak położymy dziecko na materacu naszego łóżka...w materacu jest tyle bakterii,zarazków i roztoczy...że musiałbysmy go najpierw oddac do prania chemiczego zeby polozyc dziecko;)
To moje osobiste zdanie i w tej kwestii nie zamierzam się "podniecac";)
Ale rozumiem inne mamy;) mogą mieć większe obawy i wieksza pewnosc ze ich dziecku nic nie zaszkodzi;)

Echeveria śliczna jest Twoja Julcia.
Daritka najlepiej będzie jak sprawdzisz to w na izbie przyjęć w szpitalu. Jak coś to zawsze możesz zgonić na położną, że Ciebie niepotrzebnie nastraszyła.

Odnośnie tych osłonek na sutki to nie mam pojęcia czy moje są dobre. Tak samo z lejkiem do laktatora. Medela ma kilka rozmiarów tych lejków i można dokupić mniejsze lub większe. Do laktatora dają te średnie i chyba są w porządku.

Czekam na wyniki porannych badań. Pewnie będą za 2-3 godziny.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k4zs4lxbh.png

wybor lekarza- mozesz zalatwic po porodzie (tzn wtedy zalatwia to partner, bo ty w szpitalu jestes ;) ), ja wybralam poki co przychodnie najblizej miejsca zamieszkania, bo najwygodniej z maluchem samemu sie przemiescic.. zmienic mozesz 2 x w roku za darmo. ja planuje zmiane przychodni po roku - czyli po szczepieniach, ewentualnie. zaswiadczenie z poradni pediatrycznej musisz dostarczyc do szpitala przed wypisem. warto od razu tam w poradni wziasc namiar na polozna, z ktora kontaktujesz sie jak wychodzicie z dzieckiem ze szpitala i ona ma 48h na wykonanie pierwszej wizyty (nie ma wizyt w sob i nd, dlatego jak wychodzicie w pt to najlepiej od razu dzwonic, bo wtedy ma czas na przyjscie do srody.

Klaudina a nie wybierałaś jeszcze położnej, nie byłą u Ciebie?
Ja mam do swojej zadzwonić jak będę wychodzić ze szpitala to sie umówimy na wizytę patronażową.
Pediatrę pewnie wezmę z Dwójki bo mam najbliżej. Możesz wybrać pediatrę z dowolnej przychodni w Dębicy. Wiem że dużo osób robi tak że zapisuje dziecko do przychodni na NFZ ale w razie choroby biorą dziecko prywatnie. Tu niestety nie pomogę bo nie mam namiarów na prywatnego pediatrę w okolicy. Po urodzeniu wypełniasz deklarację wyboru lekarza i dostarczasz ją do przychodni. Możesz już teraz popytać w przychodniach o pediatrów bo wiem że nie do każdego zapiszą bo mają jakieś limity.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png

Joasia u mnie była położna raz ale to przyjaciólka mojej teściowej...i nie wiem czy po porodzie ona tak przychodzi.
A Dwojka to ta koło szpitala? Jak to tak to tez miałabym najblizej...ewentualnie myślałam o Kol-Med na kolejowej koło City Pizza. Ale to jednak troche dalej. A ja prawa jazdy nie mam,mąż pracuje w delegacji. Więc jak coś to piechotka;)

mycha ja nie mam bóli jak na okres chociaż jak twardnieje mi brzuch to jest to troszkę bolesne i ciężko się wtedy nawet ruszyć.
Te myśli też mi dokuczają ale to chyba normalne im bliżej porodu tym większe obawy.

Dostałam receptę na tę szczepionkę od mojej doktor rodzinnej ufff. Z tego co mi mówiła to jest engerix dla dorosłych i pediatryczny dla dzieci
Karolina nie wiem czy czymś się różnią prócz dawki.
echeveria aż miło na Was patrzeć :)
daritka tak jak dziewczyny radzą jedz na ip.

Ja mam położna wybraną z mojej przychodni tam mam rodzinnego i pediatrę dla syna to i Jagoda do niego będzie chodziła.

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Klaudina
Joasia u mnie była położna raz ale to przyjaciólka mojej teściowej...i nie wiem czy po porodzie ona tak przychodzi.
A Dwojka to ta koło szpitala? Jak to tak to tez miałabym najblizej...ewentualnie myślałam o Kol-Med na kolejowej koło City Pizza. Ale to jednak troche dalej. A ja prawa jazdy nie mam,mąż pracuje w delegacji. Więc jak coś to piechotka;)

A wypełniałaś deklaracje wyboru położnej? Jeśli nie to musisz wypełnić i złożyć w przychodni i wtedy położna przyjedzie po wyjsciu ze szpitala. Moze zadzwoń do tej położnej i zapytaj.
Tak Dwójka to ta obok szpitala, wybrałam właśnie ze względu na to ze jak mąż będzie w pracy, to wezmę dziecko do wózka i raz dwa będę u lekarza.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png

Ania_1009 wspolczuje jak masz problem z nerka, ale dobrze ze szybko zareagowalas i masz antybiotyk. Ja mialam problem z prawa nerka byla bardzo powiekszona plus piasek sie zebral, meczylam sie kilka dni myslac ze mam zapalenie pecherza, jak juz nie bylam wstanie wytrzymac, bo bol sie straszny pojawil wlasnie po prawej stronie na plecach, gin kazal mi jechac do szpitala. Okazalo sie ze dostalam kolki nerkowej ( bol byl straszny!! Wrecz prosilam o srodki przeciwbolowe- pielegniarki twierdzily dla pocieszenie ze przy kolce nerkowej bol jest porownywalny do bolu przy skurczach porodowych takze wypas:)). Polezalam pare dni w szpitalu na lekach i przymusie picia min 3 l na dzien wody zrodlanej, wysikalam piasek i mnie wypuscili. Od tego czasu sie bardzo pilnuje z iloscia wypitej wody i zeby tylko mnie nie zawialo bo nie chcialabym tego powtarzac.

Dziewczyny dziwna sprawa bo skontaktowalam się z lekarzem i on wogole zdziwiony z jakiego powodu ta kobieta mi to KTG robi i że to się robi tylko jak są wskazania. Ze jak nic się w ruchach dziecka nie zmieniło to nie ma co panikować tym bardziej ze ona mi to KTG robiła na siedząco a powinno się leżeć. I że to ona mi powinna to badanie po południu powtórzyć i wtedy ewentualnie jak by było coś nie tak to zareagować.... Ja juz sama nie wiem i tylko niepotrzebny stres dla nas. W piątek bylam u lekarza i wszystko było książkowo.

Daritka ja i tak dla świętego spokoju pojechałabym do szpitala na ktg,zrobią ci bez problemu bez przyjmowania przez IP. Idź tylko do Pan z ginekologii i powiedz jak sprawa wygląda. Takie moje zdanie. :)
Joanna89a dołączam do humorzastych i przeczyszonych już dwa razy zaliczyłam dzisiaj wc.
Dziewczyny ponawiam moje pytanie czy są jakieś żele przeciw bólowe które można stosować w ciąży? Tak mnie rypie ta noga z pośladkiem że już nie daje rady nawet lezec..

Maks 12-09-2015 godz 21;15 cc
/3700g 58cm. http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzjw4zec65qcsg.png]

charming_mi
Daritka ja i tak dla świętego spokoju pojechałabym do szpitala na ktg,zrobią ci bez problemu bez przyjmowania przez IP. Idź tylko do Pan z ginekologii i powiedz jak sprawa wygląda. Takie moje zdanie. :)
Joanna89a dołączam do humorzastych i przeczyszonych już dwa razy zaliczyłam dzisiaj wc.
Dziewczyny ponawiam moje pytanie czy są jakieś żele przeciw bólowe które można stosować w ciąży? Tak mnie rypie ta noga z pośladkiem że już nie daje rady nawet lezec..

Kiedyś o to pytałam na forum, bo też chciałam użyć żelu przeciwbólowego. Z tego co pamiętam to raczej nie można :(

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k4zs4lxbh.png