Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

A co do karmienia to zaraz po porodzie jak mi przystawili młodego do cyca to cyckal. W szpitalu mielismy kryzys z prawa piersią nie chciał wcale z niej jesc, myślałam że mi ją rozsadzi taka wielka była i pomogl laktator a młody załapał dopiero Jak przystawilam go na stojąco. W domu najpierw cyckal ładnie a potem to już co 15-30 minut. Ale zgodnie z zaleceniami pediatry cycek i cycek wiec grzecznie się sluchalam. Jak gdzieś wychodziłam to odciagalam laktatorem i mama miała w butelce. Po 4 miesiącach zauwazylam powoli zanik mleka a po pół roku jak wyszły żeby przeszliśmy na bebilon a w piersiach jakoś samo zniknelo bez problemów jak to niektóre mają.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3upjypj9m4usi.png

Ja nie wiem dokładnie ile ważyłam ale z moich obliczeń wynika że przytyłam ok 11 kg. Teraz przez 2 tyg przybył mi kg.
Też zmieniłam sposób odżywiania ostatnio.

Z ciążą najgorzej dla mnie psychicznie - przez to tycie i cellulit. A fizycznie super, funkcjonuje normalnie, chodzę na długaśne spacery z psami, jeżdżę samochodem w dalekie trasy i w ogóle czuje się ok.
Wiadomo że trudniej się schylić, ogolić, pomalować paznokcie u nóg i czasem mnie ściśnięta wątroba boli ale z takimi rzeczami da się funkcjonować.

Janek ur. 23.08 o 23.55, 3000 g, 54 cm
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm726v858n.png

Kuki82
Dziewczyny byłam wczoraj na izbie przyjęć w szpitalu, bo mi się brzuch opuścił i twardniał bardzo i ciągnął w dół. Po badaniu wyszło, że nie mam się czym martwić, bo wszystko jest ok, szyjka długa, wody w normie. Dostałam zalecenie, żeby brać nospe i magnez. I tu mam do Was pytanie, który magnez polecacie zażywać? (lekarz nie wskazał mi żadnego :/)

Ja biorę Asmag Forte. Jest bez witaminy B6 i mogę go brać ile potrzebuję, bez obawy że B6 wezmę za dużo. 50 tabletek kosztuje około 6 zł.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k4zs4lxbh.png

emily
może za płytko aplikujesz? Powinna się rozpuścić raczej...

Emiska81 ja 7 na plusie , w 1 trym. było trzy, teraz widzę, że szybciej przybieram ale nie jem jakoś strasznie dużo, po prostu młody rośnie to i ja rosnę, też się tym nie przejmuję, co kogo to obchodzi, przytyję ile będzie trzeba i nikomu nic do tego ;) Później dziewczynki założymy grupę wsparcia i będziemy się motywować do odchudzania! Teraz dzieciaczki najważniejsze!!! :)

Kuki82 ja biorę Magne B6 :)
Co do czucia się jak w pierwszym trymestrze to na razie nie ma aż tak źle :)

Ale zauważyłam ostatnio, że ciagle mi sie chce pic, pije nawet 5 l wody mineralnej dziennie.. i się zastanawiam co sie dzieje.. i czy to nie za duzo, czy to nie spowoduje wyplukiwania się składników mineralnych z organizmu.. jak myslicie?:(

Marcelinka 21.09.2015

emiska durnej baby nie ma co słuchać.,a lekarza chwalić.
W pierwszej ciąży przytylam okolo 25 kg,nie wiem jak to zrobiłam :-) Teraz jestem 10kg do przodu. I to wszystko przybylo w drugim trymestrze. I co mam się pociąć? Moja ginekolog na wagę nic mi nie mówi. Ja sama wolałabym ważyć mniej ale nie jestem w stanie zatrzymać tycia. Nie będę sobie odmawiać kilograma czereśni i dwóch - czterech kromek chleba dziennie bo przytyje :-) Nie opycham się słodyczami,jem normalnie.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqg6bphnomu.png

Siwa, pewnie mnie wiekszosc zlinczuje, ale ja uwazam ze karmienie piersia jest w glowie. Chce karmic to bede. Sa maluszki ktore nie potrafia ciagnac, sa choroby mamy i dziecka ktore to wykluczaja. W pozostalych sytuacjach chce karmic, albo wyszukuje problemow. Ja mialam bardzo male piersi, do tego wklesle brodawki. Potem dwa tyg. krew z brodawek leciala mi ciurkiem. Dziecko wisialo prawie cala dobe przy piersi, a mimo tego karmilam prawie 17 miesiecy. A gadanie, ze moje mleko jest nie takie,albo mamza malo totylko takie usprawiedliwienia. Oczywiscie nie krytykuje mamkarmiacych mm. Ale nie moga powiedziec wprost: nie karmie bo nie chce. I ok. Kolezanka karmila miesiac. Potem wszystkim tlumaczyla, ze chciala ale nie mogla. Bodziecko sie nie najadalo i wisialo godzine. Moje wisialo 3. Bo chcialo, bo lubilo, a potem tylo jak wsciekle. Wystarczy sobie odpowiedziec czy tego chce. Potem bedzie tylko lepiej.

siwa z karmieniem piersią to jest tak ze u każdego to jest indywidualna sprawa. Ja miałam piersi ze tak powiem XS i karmilam 17 miesięcy,miałam CC i mala od razu jak się przyssała tak juz została :-) Wydaje mi się jednak że kazda mama ma inny sklad mleka. Jak odciągałyśmy z dziewczynami w szpitalu to moje bylo jakby wodniste a jej tłuściutkie. Dlatego tez wydaje mi się że moja szybko się robila glodna i krótko spala. A koleżanki syneek jak zjadl to spal nawet 4 godziny. Zaznaczam że jadłyśmy to samo bo to było w szpitalu. Im częściej przystawiasz dziecko tym jest więcej produkowanego pokarmu ale sa tez kobiety które podobno w ogóle go nie maja.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqg6bphnomu.png

Owszem KP jest w głowie, ale każda głowa jest inna:)
Ja planuję karmić mieszanie, tak jak z pierwszym dzieckiem, raczej ze względu na wygodę, bo TAK dziecko mi dlużej spało po mm, co było nie bez znaczenia.

Ale czytałam gdzieś artykuł, że np. we Francji czy Anglii w ogóle prawie nie karmią piersią? Czy to prawda?

09.2015 córeczka:)
08.2014 aniołek...
08.2013 córeczka:)

joanna89a
Ja chce karmic piersia, ale bede ja karmila i cyckiem i z butelki..niestety musze, bo w marcu wracam do pracy i jednak przynajmniej te 3 dni nie bedzie mnie w domu, wiec bede odciagac pokarm.

Karmienie piersia buduje ogromna bliskosc z bobasem- ja chce duzo praktykowac tulenia typu skora-do-skory :)
A jesli chodzu o to czy pokarm pojawi sie czy nie, polozna mowila, ze nalezy bez wzgledu na to przystawiac malucha, a laktacja sie rozkreci.

A to ogolnie gdybym mogla to bym chciala juz urodzic- serio mam dosc...
Wrocila mi rwa kulszowa ale z zdwojona sila..ogolnie boli jak chokera, chodzic nie moge i mam juz dosc..jestem jak kaleka...a przygotowac wszystko trzeba. Po powrocie biore sie za wyprawke i zaraz pakuje torbe do szpitala.
Sprzataniem domu zajmie sie chyba moj facet.

Na ból pleców pomaga taping spróbuj ja polecam dziś tez będę sie oklejac nie jest drogi a moze pomóc i Tobie

Ja tylko 6 kg na plusie :) brzuch wielki ale ja tycia. Najważniejsze że maleńka się prawidłowo rozwija.

Karmić piersią będę ile się da do roku myślę.
Położna mówiła na SR że na początku mleko leci wodniste by dziecko się napiło, później leci to właściwe. Dlatego jak bobo pije z piersi krócej niż 20 min. to przystawiamy go do tej samej piersi tak dlugo az jej nie skonczy. Dopiero wtedy zmieniamy piers Trzeba odpowiednio przystawiać by maluch obejmował całą brodawkę. Wtedy tak sutki nie bolą. Jak są obolałe czy popękane smarujemy je własnym mlekiem.
Herbatki na laktację można już powolutku zacząć pić :) w Rossmanie sobie mam zamiar kupić.

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Ja na laktacje pilam karmi classic. Popijalampo trochu po dluzszym karmieniu i na mnie faktycznie dzialalo.
JustiSis, a jakTwoje szczere odczucia odnosnie tak hardcorowego karmienia? Bo ja nie bede wciskac kitow, ze sama przyjemnosc. Nieraz z domu nie moglam sie ruszyc, czasem plakalam od bolacego tylka, mialam wrazenie, ze mam odlezyny:-) Po powrocie do pracy tez bylo ciezko, a czasami czulam sie tylko jak mleczarnia. Ale nie zaluje tego. A juz jak lekarka powiwdziala, ze Zuzia pieknie rosnie i sie rozwija, i ze uniknela zarazenia ciezka jelitowka i przeszla ja niemal niezauwazalnie dzieki karmieniu piersia to bylam wniebowzieta;-) I tak, jestem dumna, ze moje dziecko dzieki mnie nie chorowalo. Ale teraz to juz przez rok chce byc dumna...:-)