Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Hej:) my dziś po wizycie u pediatry. Witek w ciągu 13 dni odzyskał masę urodzeniową, waży 4 kg. W szpitalu w 3 dobie spadł o 370 g. Czyli byliśmy na granicy 10 %. Ale widzę, że Wasze dzieciaczki w ciągu 2 tygodni przybrały znacznie więcej ...
Co poza tym? Pani stwierdziła, że jest niespokojny, bo już popłakiwał i się niecierpliwił podczas wizyty (czyli jak zwykle, nie do uspokojenia). Dostał na brzuszek krople Acidolac i bobotic forte. Może pomoże, chociaż mam wątpliwości czy to chodzi o brzuszek. Trochę martwię się, czy to nie jakaś nadpobudliwość czy coś. Bo jest nie do uspania. Daję mu pierś po 3 razy, on ją już wypluwa, ale jak wejdzie w fazę aktywności, to tak jak wczoraj od 17 do 24 nie zaśnie.
Dziś znowu wrzaski, sama nie wiem, jak mu pomóc, bo to prawdziwa histeria.

Poza tym lekarz poleca szczepionki 5 w 1,odradza tą darmową, bo niby tam rączki puchną i w ogóle. Sama nie wiem :/
A na bioderka zapisaliśmy się między 7-8 tygodniem. Czy to nie za późno?

Witek
17.09 g. 4.20

Hejka :)
Gratuluje nowym mamusiom! Boze kiedy Wy znajdujecie czas na pisanie? :) Widze, ze robilyscie sesje maluszkom to i ja sie pochwale :)
Zazdrosze Wam, ze mozecie dzieciaczki karmic piersia, moj to od poczatku nie chcial chwytac piersi i musze odciagac mleko. Ale zbyt wiele tego nie odciagne.

monthly_2015_09/wrzesniowki-2015_36588.jpg

monthly_2015_09/wrzesniowki-2015_36589.jpg

monthly_2015_09/wrzesniowki-2015_36590.jpg

monthly_2015_09/wrzesniowki-2015_36591.jpg

http://s2.suwaczek.com/201508281756.png
28.08 ch cc Alan waga 2950 i 48 cm godzina 8:17 rano

Dziewczyny mam pytanie odnosnie tego usg bioderek mamy zalecenia ze za 4 tygodnie mamy isc a wiem ze niektore moje kolezanki maja po 6 tyg skad taka roznica to cos znavzy?
Wyobrazcie sobie jaki motyw w ogolw przyszla dzisiaj do nas polozna i moqie jej o tej wadze malego ze nic nie przybral ze jestem zalamana, wiec ta odrazu zabrala nas do przychodni zeby malego zwazyc i obejrzec i w poniedzialek w szpitalu twierdzili ze wazy 3760 a dzisiaj nagle 3960 hehe polozna stwierdzila ze chyba mieli z waga cos nie tak bo raczej 200g w dwa dni nie przybral sama juz nie wiem ale ulzylo mi troche,byle by tylko calkowicie zazolcenie zeszlo to bede szczesliwa, a i jeszcze okazalo sie ze maly ma powiekszone gruczoly sutkowe :( przeszlo mu z moim mleczkiem i musimy robic oklady z altacetu ehhh

AniaCNY śliczne zdjęcia ale masz pamiątkę.

Asia ja zaczynam myć Szymka jak już powoli się wybudza. Najpierw przecieram mu twarz, wtedy już prawie nie śpi a jak zaczynam go rozbierać to całkiem się budzi. Zagaduje go i wkładam do wanienki. Lubi kąpiele więc chwilę tak sobie lezy. Później wycieram,ubieram i szybko do karmienia bo zaczyna się niecierpliwić. Nie mamy jeszcze stałych pór bo to zależy od jego spania. Dzis wypada nam kąpiel ale młody śpi w najlepsze więc pewnie dopiero za godzinę zaczniemy mycie.

A szczepionki wybieram jednak refundowane. Położna ostrzegała mnie przed namową pediatry na te skojarzone, bo maja niby jakieś profity od przedstawicieli za nakłanianie ludzi. Dlatego ja zostanę przy pakiecie podstawowym i tyle.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png

A wiec tak jesteśmy po szczepieniu my wybraliśmy te 5 w 1 + pneumokoki. Nie wyobrażam sobie więcej kłóć bo Jagódka tak płakała takim płaczem z wyrzutami takim nieszczęśliwym że i ja się popłakałam. Dostała w sumie 3 zastrzyki w lewe udo w prawe i w prawe ramie. W przychodni trzeba było pozostać jeszcze przez 30 min. po szczepionkach w razie jakby coś się działo. Wcześniej mieliśmy też wizytę u naszej pediatry i moja kruszynka waży 4370 w tydzień przybrała 300.
Teraz sobie śpi, gorączki ani nic nienaturalnego w jej zachowaniu nie zauważyłam.
5 w 1 są podawane bezpłatnie dla wcześniaków to nie mogą być gorsze niż te refundowane, ale to moja opinia.
anettt1987 gratuluję sporego synusia :) i jaki punktualny :) może już mu tak na przyszłość zostanie :)
Jakbyś czytała regularnie forum to ja pytałam o Ciebie bo coś długo się nie odzywałaś ) ale to tak na marginesie ;)))

Masa ciała w dniu wypisu 2720 o 200 jej spadła.
Miesiąc później ważyła już 3950 :)

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Anno to przynajmniej nie jestem jedyna my mamy robic 3 razy dziennie oklady z altacetu w zelu smarujemy platki kosmetyczne i przykladamy do sutkow i obwiazujemy bandazem i tak zostawiamy na godzine. Mam nadzieje ze pomoze i nie bedzie ropiec to. Jak tak czytam ile wasze malenstwa przybieraja w krotkim czasje to az sie boje ze moj tak slabo. Mam nadzieje ze nadgoni, zaczal jesc 100 ml na jedno rozdanie i od jutta mam tylko odciagac i zapisywac ile zjadl co 2 h mam karmic, oby mi tylko mleka starczylo...

Piękne te Wasze zdjęcia. Ja swojemu miałam w domu amatorsko zrobić, ale kompletnie nie mogę się za to zabrać. Najgorsze jest to że wiem, że będę tego żałowała.

Mój Staś w szpitalu schudl o 300g wiec minimalnie zmieścił się w 10%. Ale teraz srednio na tydzień przybiera 250g.

Jeżeli chodzi o kąpiele, to u nas źle bylo przez ok 1,5 tygodnia. Teraz to chyba jeden z przyjemniejszych momentów dnia. Kąpiemy ok godz 20. Przed kąpielą Stasiu rzadko śpi. Jak mu się zdarzy przysnąć to wystarczy, że odłożę go do łóżeczka i momentalnie się budzi, hehh.. Zawsze go podkarmiam, trochę, by nie był aż tak glodny, ale żeby tez nie zasnął. No i włączam grzejnik w łazience by bylo baaaardzo ciepło. A później to już z górki, wszystko odbywa się w łazience. Rozbieranie, kąpanie, później buźka, masowanie i ubieranie. No i cały czas gadam lub podśpiewuje. Po wyjściu od razu przechodzę do sypialni, gdzie juz jest półmrok. Karmienie, odbicie i odłożenie do kołyski. Tak to u nas wygląda.

Generalnie muszę się wyżalić. Ale nie wyrabiam z laktacją i strasznie mnie to boli jak muszę dokarmiać mm. Od 1 do 3 razy na dobę. Jak odciągam to z dwóch piersi mam ok 80ml.. Ech! Boję się, że przez to dokarmianie będzie go jeszcze mniej. Któraś z Was ma już wypróbowany sposób na pobudzenie???

Stasiu, 27 sierpnia 2015r., 54cm, 3300g

Wątek przenoszą, kończy się wrzesień a ja nadal 2w1. Szyjka zamknięta, zwolnienie na kolejne 2tyg, ktg-zapis reaktywny w związku z czym jutro rano mam się stawić na izbę na ponowne ktg...Przeziębienie znowu się pogłębiło a do południa było lepiej już. .. Ehhh...
Gratulacje dla nowych mam :)

Ja nie mogę jakie piękne zdjęcia ! Wspaniała pamiątka!

Ja jak narazie dzielnie karmie.mlody potrafi jednorazowo wisieć 3 godziny z przerwą na kupkę i odbicie i 10 minut leżenia. Trochę to frustrujące bo pije pije ja go odkładam a on szukać zaczyna trzymam nie szuka.

Powiedzcie mi Kochane jak długo po porodzie sn się nie wyproznialyscie? Ja mam wrażenie ze zaraz pęknie jak balon i gazy takie ze gdyby były z helem to bym pod sufitem była.
I jak długo goiło się Wam krocze ? Moje spuchnięte jak wielką dynia. ..
Robią tu pielęgnację krocza 2 razy dziennie ja robie następne 2 czy trzy ale efektu nie czuje...

Jutro do domu :)

AA i jeszcze jedno do piszecie mnie do tabelki?
Witek
57 długi
3520 ciężki
10.45
Sn.

https://www.suwaczek.pl/cache/ec9c665127.png
Wituś Michał sn 29.09.2015 57cm 3520g 10'45
[url=https://achtedzieciaki.pl/suwaczki]http://s9.suwaczek.com/201509291762.png[
Lilianna sn 30.01.2011 54cm 3220 15'20

Szusterka ja wypróżniłam się 3 dni po porodzie, troche bałam się o szwy ale niepotrzebnie. Najlepiej zrobić to jak najszybciej bo wiadomo że później może być ciężko.
A krocze miałam spuchnięte przez 2 dni, zaraz po zszyciu miałam tam położony lód więc opuchlizna ładnie schodziła. A ogólnie tak całkiem to rany goiły się ponad tydzień. Po każdej wizycie w toalecie polewałam krocze wodą z szarym mydłem a po kąpieli psikałam octaniseptem.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png

aniaCNY piękne zdjęcia, rewelacja!
anettt gratulacje! Dobrze ze się odezwałaś ;)
kasiatko przenoszą ale to dalej będzie nasz wątek tylko w innym miejscu wiec nie jest tak źle ;)
anuszkak laktacja najbardziej pobudza się w nocy. Wiec karm jak najczęściej w nocy. Mi jeszcze w szpitalu położna kazała wybudzać małego i przystawiać szczególnie w nocy co 2 godziny. I tak sobie pobudziłam laktacje ze przez ponad tydzień po powrocie ze szpitala walczyłam z nawałem.

Kuba uwielbia się kąpać. Przeważnie wieczór nie śpi wiec nie mam problemu z wybudzaniem. Za to nie lubi jak się go wyciągnie z wanienki mokrego, wtedy tylko smoczek daje rade go uspokoić.

Czy Wasze maleństwa mają tak że obracają główkę zawsze w jedną stronę jak leżą? Mój Kuba wciąż leżałby na prawym uszku, wciąż go poprawiam a on swoje. Właśnie z nim walcze, już bym pewnie spala ale uparciuch wciąż ją przekręca a ja poprawiam. Jak z nim wygrać?

31.08.2015 Kubuś 56cm 3270g :* sn :)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpiqvwbf940su.png

malutka Twój maluszek śliczny!
AniaCNY Wspaniała pamiątka i synek przecudny.
Anett gratulacje! Myslalam dzis co u Ciebie. Pochwal sie swoim szkrabem jesli znajdziesz czas.
Catarisa dobrze ze u Jagodki po szczepieniu wszystko ok ale domyslam sie jak bardzo zal Ci bylo patrze jak biedulka sie męczy płacząc z bólu. Ja wlasnie tego najbardziej sie boje.
Ja dzis jeszcze korzystam z tego ze mąż ma koncowke urlopu i pojechalam sobie na zakupy, a jutro wybieram sie w koncu do fryzjera bo fryzura mi zdziczala juz kompletnie. Julcia zostala dzis z tata, bo boje sie ja brac do galerii, tam tyle ludzi i ich zarazkow ze az mnie skreca na sama mysl ze moglaby cos od nich zlapac, w dodatku grypa szaleje.
I co to bedzie w przyszlym tyg kiedy maz juz bedzie z powrotem w pracy? Drżyjcie sąsiedzi, bo będzie się działo :D Będzie dom wariatów :)

chani może spróbuj mu odciągać te giluski, ja mam takie urzadzenie jak katarek, podłącza sie do odkurzacza i gotowe, nosek czysty.
magda.lena gratulacje, zdrówka dla Was
joanna89a a może spróbuj kokonować, mój też jest ciepłolubny i też wyciągał raczki i mu marzły, a odkąd kokonuje problem z głowy, najlepiej kocykiem polarowym, tak ciasno zawinąć, położna nam poleciła i pokazała.
nanna mój mąż załatwił wszystko w pół godz. w urzedzie, tylko najpierw sie umawiał na dany dzień i godzine.
Co do macierzyńskiego to ja biore 80% przez cały rok, dlatego 500 mniej pewnie dostane, no, ale zobaczymy jak wylicza, dopiero pewnie na koniec października bo muszą swoje 30 dni odczekać.

BBCode (PseudoHTML, UBBCode)

500setny raz skończyłam karmić.
Dziś ta noc jakąś zgroza.zgroza . Witek pije 1.5-2h śpi 20-30 minut i od nowa zabawa.
A takie przy tym miny tobie ze boki zrywać :D
Ale mam humor :D
Do domu dziś jedna noga Już tam jestem i mały chyba też :)

https://www.suwaczek.pl/cache/ec9c665127.png
Wituś Michał sn 29.09.2015 57cm 3520g 10'45
[url=https://achtedzieciaki.pl/suwaczki]http://s9.suwaczek.com/201509291762.png[
Lilianna sn 30.01.2011 54cm 3220 15'20

anett moje gratulacje, duży synuś.
Pytałam Was o leżaczek- bujaczek lub huśtawke, ale chyba żadna nie używa, bo moje zapytanie pozostało bez odpowiedzi:(
Co do kąpieli to mój czasami wrzeszczy jak opętany, nie wiem może woda mu za zimna, albo źle go wkładam, te czynności pielęgnacyjne przed też mu nie odpowiadają, pooglądałam trochę filmików na youtube żeby się doszkolić zobaczymy co nam wyjdzie.
A co do psucia się rzeczy martwych to nam samochód męża wylądował w naprawie, 700 stów do tyłu i oboje przed wypłata, dobra porę sobie wybrał, ech

BBCode (PseudoHTML, UBBCode)