Skocz do zawartości
Forum

Fasolki sierpień 2015

kalafiorki

Rekomendowane odpowiedzi

LIZA ją podobne rzeczy przez 10 lat przerabialam. Mieszkam u teściów w domu oni na górze my na dole a dopiero od miesiąca mamy łazienkę dla siebie bo oni sobie zrobili na górze. A do tej pory była jedną nasza wspólna. A jak dZiadkowie jeszcze żyli to było do łazienki 8 osób a jak zjechało rodzeństwo M to 11! I oczywiście nikt za sobą nie sprzatal i porządku nie trzymał. Teraz Jak jesteśmy wreszcie sami z naszą łazienka to uwierz mi odzylam. Czasem tylko M coś nasyfi Ale się stara bo też chcę żeby było ładnie.

Pisalyscie o chrapanie. To też moja zmora. M strasznie chr apie niestety. Ja s pac nie mogę. Jak się obraca to nawet nie pomaga. Moja metoda to zasnąć szybciej niż on :) A stopery odpadają bo bym dzieci nie słyszała jakby co :( A mój M ma sen twardy i obudzić co to koszmar. Ciekawe jak zacznę w nocy rodzic co będzie :)

A pro po rodzenia to cały czas mam wrażenie że będę przed terminem. Nie wiem czemu. Moja intuicja niestety mnie ostatnio zawodzi więc może jednak doczekam do sierpnia :)

http://www.suwaczki.com/tickers/er3m8u69afywnlln.png

Liza myślę że lekarz dlatego nic wcześniej nie mówił bo to nic poważnego. I skoro mówi że takie spadki się zdarzają i ze to nic groźnego to na pewno tak jest:-) nie martw się na zapas:-)
Rybcia Pan że sklepu mi odpisał że cena jest taka jak na olx, że kolor można wybrać jaki się chce i ze przesyłka wynosi 10 zł i płatność kurierowi przy odbiorze:-) zobaczymy co nam Pani w sklepie zaproponuje i jaki da nam rabat;-) jeśli nie wielki to zamawiamy na olx. W każdym razie bardzo dziękuję za namiary:-)

Przykro mi z powodu waszej sytuacji z teściowymi dziewczyny. Ciąża to taki piękny i trudny czas ze dodatkowe stresy nie są potrzebne. Jestem na L4 od początku ciąży ze względu na specyfikę pracy, a w dodatku to moja pierwsza ciąża. To chyba komfortowa sytuacja.
Mam pytanie: hartujecie sutki? Planuje karmić piersią i boje się, że mały mnie poobgryza. Kupiłam dziś maść Ziaji za 13zł. Jest na niej napisane że można smarować brodawki 2 mies wcześniej celem zahartowania, a i potem w okresie karmienia. Nie trzeba zmywać przed karmieniem i ma laur konsumeta czy coś takiego. Co o tym myślicie?

http://suwaczki.maluchy.pl/li-71378.png

ANETA ja jestem w trzeciej ciążY i ani razu nie hartowalam sutkow. Po porodzie to smarowalam chyba bepanthenem ale wczesniej nie. Fakt ze dziecko potrafi pogryzc Ale czy smarowanie wcześniej coś da to ja nie mam pojęcia. Już pisalysmy tu ze dobrze się też sprawdzają kapturki na sutki do karmienia, ja używałam i sobie chwalilam. Mysle ze takie smarowanie na pewno zaszkodzi

Cześć!
Współczuje teściowych, dziewczyny. Na moją na szczęście nie mogę narzekać, mieszkamy obok siebie, ale oddzielnie - nigdy się nie wtrąca nawet jak coś radzi to ostrożnie, wie że ja mam swoje zdanie i jej syn też. Pomocna jest, wyprała mi z nudów większość ciuszków i po prasowała - bo chciała :P Czasami jak mnie nie ma, sam mąż jest w domu i przyjdzie do niego to szybko posprząta co nieco (co można różnie traktować, brudu nie mam, a że zmyje coś co jest w zlewie, albo wyciągnie ze zmywarki i przetrze płytę gazową )to nie robię z tego problemu.
Mam pytanie, czy będziecie ćwiczyć krocze, tzn. masować? Czytałam że można do tego używać również oleju kokosowego, zastanawiam się kiedy zacząć?
Podziwiam was, że już macie wybrane wózki, niektóre z was nawet kupiły. My musimy się wybrać pooglądać na żywo

Dzięki dziewczyny, podniosłyście mniej trochę na duchu. U mnie teściowa też się nie dokłada do rachunków. I mamy jeszcze wspólną kuchnie, ciągle patrzy mi na ręce jak coś gotuje. Ale jeszcze tylko miesiąc, bo dzisiaj jedziemy zamówić meble do naszej nowej kuchni. Nie wyobrażam sobie żebyśmy mieli mieć wspólną jako już mały będzie na świecie.

Podzielę się z Wami radosną nowiną :) Przed chwilą bratankowi narzeczonego urodził się syn. Termin mieli na 18 czerwca, ale małemu spieszno było rodziców poznać i zrobił im małą niespodziankę, prawie na dzień dziecka :) Fajnie, że chłopak, bo z naszym będą prawie jak bracia, bo mieszkamy od siebie jakieś 5km, razem do szkoły będą chodzić :)

Za tydzień mam kolejną wizytę u ginekologa, mam nadzieję, że nic niepokojącego nie będzie się działo.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5eabcsdhra.png

Gość Julita28

Byłam dzis u lekarza w związku z tym jedno razowym plamieniem .. Zrobił mi usg sprawdził szyjke wszysko jest dobrze nic sie nie skraca . Miałam robione tez ctg . Wyniki z glukozy dobre :) tylko żelazo mam niskie bo 10.7 a jak u was z żelazem ? Te plamienie mogło byc spowodowane tym ze wykrył jakiś stan zapalny .. A od poczatku ciazy nie miałam ani razu z tym problemu . Ale dostałam tab na dwa dni.. Co do wózka to rozglądałam sie w sklepie internetowym za tako captiva Mohican .. Polska firma, koleżanka ma i mowi ze jest fajny ..

Co do chrapania to mam tak samo jak pisała mmadzia. Stoperów się "boję", jakby się coś działo to nie usłyszę, a mojego narzeczonego nic nie jest w stanie zbudzić. I moja metoda jest dokładnie taka sama, też próbuję usnąć wcześniej, co dotąd wcale trudnie nie było bo koło 20 to już byłam śpiąca, a on się jakieś 2 godziny później kładł.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5eabcsdhra.png

Julita rzeczywiście masz niskie żelazo. Lekarz kazał coś Ci brać? Ja pisałam w piątek, że udało mi się podnieść żelazo dietą samą(nawet bez Tosiowych tabletek z suszonego buraka się obyło ;)) i to roślinną, ale ja miałam żelazo i tak w miarę ok bo z 11,7 do 11,9 podniosłam.

Co do hartowania sutków ostatnio coraz częściej się mówi, że guzik to daje. Niby hartowałam jakoś w peirwszej ciąży, ale i tak się nie uniknie bólu, bo nic na to piersi nie jest w stanie przegotować, ale dziewczyny to nie trwa wiecznie. NAwet nie zauważycie, że przestało boleć. Choć zapewne nie raz się krew poleje dosłownie... no ale tylko dobra maść (ja używałam wychwalanego przeze mnie na każdym kroku Palmersa) i wietrzenie jest w stanie Wam pomóc. Ja chodziłam bez stanika ładny czas, a i czasem bez koszulki ;) bo było upalnie.

Co do teściów i rodziców to my mieszkamy z dala. Tylko moja mama mieszka w Zielonej, przeprowadziła się, jak Julek się urodził, ale na szczęście na drugim końcu miasta ;) Teściów mam złotych, uwielbiam ich, ale za nic bym z nimi nie mieszkała. Nie wiem czy pamiętacie, ale kilka miesięcy temu mój mąż wpadł na genialny pomysł przeprowadzki do nich :] u mnie gorzej wyglądają relacje z moimi rodzicami...

Z mężem powiedzmy, że rozmaiamy normalnie. Zobaczymy jak nam wyjazd wyjdzie wspólny. On wyjechał w niedzielę, w domu spokój i cisza i Julek od razu spokojniejszy i się nawet nie buntuje tylko ze mną współpracuje. Muszę z mężem poważnie porozmawiać. Nie zrozumcie mnie źle, mąż nie robi nam jakichś awantur patologicznych, tylko jest wybuchowy i często reaguje podniesionym głosem. WKurza się o byle co, a to wszystko nakręca, wpływa na nas i tak idzie... on się wkurza, my się denerwujemy i tak idzie....
Ja jestem zmęcozna bardzo, ale mam wiele rzeczy do zrobienia przed wyjazdem, bo jedziemy na długi weekend do Jeleniej Góry i Wrocławia, a potem do Łodzi i może Warszawy. Muszę szybko zaliczyć księgową, bank, ZUS przed wyjazdem. Zostało mi tylko ogarniecie papierów i zawieźć to do ksiegowej i zajść do banku. Dzis jeszcze kupno butów Julkowi, bo się zorientowałam, że w trampkach skórzanych może byc mu za gorąco w najbliższych dniach.... i jedziemy po jakieś sandały...

http://www.suwaczki.com/tickers/uannxzkr1zq23rgd.png

http://www.suwaczki.com/tickers/43kthdge3hmnk8e8.png
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=42339

Gość Julita 28

Mari mi lekarz kazał jesc żelazo w tabletkach zobaczymy czy sie podniesie . Staram sie zdrowo odżywiać . Ryby , wołowinę wieprzowiny staram sie nie jesc owoc codziennie jakiś .. Wode soków nie lubie chyba ze wyciskany w domu .. Herbatę pije biała i z dwa razy w tyg z pokrzywy .. Kawy w ogole nie pije tylko inke . Z dwie dziennie .. Wiec nie wiem dlaczego tak mi spadło ... Mówią ze w ciazy to norlane Ze każdemu spada zobaczymy co po tych tab bedzie !

mari rozumiem Cię doskonale, bo i mój P nerwus i zastanawiam się jak to będzie. Teraz jest o wiele lepiej, więcej rozumie i jest bardziej cierpliwy. Ale czasem właśnie jak jest jakiś nadal pracy, a też prowadzi własną firmę to potrafi się wkurzyć o pierdołe. Teraz to przeczekuje, ale zobaczymy jak to później będzie.

ania125 narobiłaś mi smak na lody :D tym bardziej ze gorąco!!

Może któraś z Was robi takie lody domowe i ma sprawdzony przepis?

Piotruś

Słuchajcie dzisiaj pomimo moich spadków siły i słabości zawzielam się i trochę pokój przestawilam. Jak M wróci z pracy to mi głowę chyba urwie bo ustawilan już tak jak będzie przy dziecku a to mu koliduje z oglądaniem tv :) A tak w ogole topposzedł dzisiaj pierwszy dzień po tym l4 do pracy i to od razu na 12h a w domu cisza i spokój i pranko zrobione i porządki trochę a przy nim to nic mi się nie chce i wszystko leży a on tylko dokłada swoje nieporzadki wszędzie.

Z tym slabnieciem to się podpytam i może kardiolog? Bo dzisiaj to aż mną trzeslo w środku i ręce mi się trzesly. A jakąś lekką arytmie mam to może coś od tego? Tak mi przyszło dziś do głowy.

Julita28 - mi też spadła hemoglobina, lekarz nie kazał się martwić, bo może być tak że krew się lekko rozrzedziła i tyle. A też już przed ciążą piłam rano pokrzywę i piję ją prawie codziennie, chyba, że wypije kubek kakao. Pije też sok z wyciśniętego pomarańcza, od 2 tyg. sok z buraków szkl. dziennie, biorę vitaminer prenatal+dha i ascofer, będę robić wyniki w przyszłym tyg. to zobaczymy co po m-cu takiego "żywienia" będzie. Mam nadzieje, że przynajmniej nie spadnie niżej. Tyle się naczytałam o anemii, że nawet ostatnio pojawił mi się zajad w prawym kąciku ust (to może być też jeden z objawów anemii). Nie wariuje, bo zdarzało mi się nawet przed ciążą że taki zajad się pojawiał, więc to może tylko zwykła mała bakteria.
Czytałam art. o hartowaniu piersi przed karmieniem i podobno wg. autorki tego art. jest to bezsensu. W pewnym momencie "pogryzione" i tak zaczną boleć, ale szybko przechodzi i jakoś można się przyzwyczaić. Od dziewczynki uciekam do kosmetyczki!

kasiaaa2307 ja nie wytrzymałam i zjadłam gałkę ;) co tu duzo gadac, były pyszne... Czekałam specjalnie na porę podwieczorku - to podobno najbezpieczniejsza pora na takie wyskoki. Co do własnej produkcji - moze trzeba by cos pokombinowac z mrożonym jogurtem? Słodzonym np ksylitolem? Poszukam.
Byłam dziś u diabetologa i niestety dostałam jeszcze porcję insuliny na noc... ale juz tego tak nie przeżywam jak poprzednio, juz przywykłam do kłucia rano, co mi robi za różnicę że jeszcze wieczorem... To ma mi pomóc z cukrami rano - choziaz nie są najgorsze ale tez z ketonami które pojawiają się ostatnio regularnie w moczu... więc mam dawkę insuliny na noc i zwiększoną ostatnią kolację - to ma pomóc - zobaczymy.
Kurcze chyba idzie lato, u nas dzis mega ciepło, chyba pomysle o jakichś sukienkach letnich, byleby sie brzuch zmieścił ;-)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09kiovyujc1.png

ania125 mi póki co cukier się trzyma na dobrym poziomie, no chyba ze za duże przerwy zrobię to wtedy skoczy do 130. Ja znalazłam przepisy tylko ze że śmietanka 30% której nam nie wolno, ale chyba zrobię i zobaczymy jak tw cukry będą wyglądać. Liczę na te domowe lody, może pomogą przetrwać lato. Jak robie domowy budyń to cukry są ok :D

Piotruś

Nie wiem co Wy tam przy cukrzycy możecie, ale ja robie z mlekiem kokosowym i np.karobem, czasem dosladzam bananem lub jakimś syropem z agawy (ze stewia i ksylitolem trzeba czekac do 3 rż dziecka).
Prawdziwe domowe lody robi się z surowym zoltkiem wiec odpada w naszej sytuacji. Na Julka urodziny rok temu tez robilam ze smietanki na pol ze śmietanka z mleka kokosowego.

mmadzia ja tez sie trzese tak czasem, ale ja dobrze wiem ze to z głodu. Tak samo tez mialam caly okres karmienia piersią. Bez żadnych sygnalow ostrzegawczych typu burczenie w brzuchu po prostu zaczyna mi sie robić slabo i musze zjesc natychmiast. Dlatego musze . pilnować regularnych posiłków.

http://www.suwaczki.com/tickers/uannxzkr1zq23rgd.png

http://www.suwaczki.com/tickers/43kthdge3hmnk8e8.png
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=42339

Dziewczyny a jak to jest z lataniem samolotem z wózkiem 3 w 1? Chodzi mi o spacerówkę, bo stelaż składa się osobno i zostaje nam osobno budka od spacerówki i jak z tym się wybrać na wakacje samolotem? Trzeba kupić specjalnie osobną składaną spacerówkę?
Znalazłam wózek 3w1 w którym jest opcja złożenia spacerówki razem ze stelażem i teraz nie wiem co kupić. Bardziej podoba mi się wózek który się tak nie składa, ale wiem że za rok nie będę kupowała specjalnie składanej spacerówki.

tez myslę, że dlatego zakaz dla nas surowych jajek...
Mari jak możesz wrzuć na prywatnym przepis na te lody z mleka kokosowego -może będzie jako baza dla diabetycznych lodów ;) Po pewnych modyfikacjach, bo oczywiście bez bananów itd.
Niestety wiele złego przeczytałam ostatnio o syropie z agawy - chciałam nim słodzic przy cukrzycy bo tak robiła moja siostra, ale jak się okazuje to sporo informacji znalazłam, ze nie jest to zbyt wskazane...

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09kiovyujc1.png

Gość Justynaa

rybcia a powiedz mi dlaczego akurat wózek riko brano? Powiem Ci, że mi również bardzo się spodobał, chociaż na żywo widziałam tylko riko nano, a o tym brano nawet nie ma opinii w internecie, ani żadnego filmiku:/