Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

oj dziewczyny ja to chyba przyciagam wszystkie nieszczescia świata! odebralam wyniki badań Zuzi morfologia ok ale mocz totalnie do bani. Wynik nawet gorszy niz w sierpniu co leżałyśmy w szpitalu. Znowu bidulka ma coś z drogami moczowymi. Jutro ide do pediatry i modlę się tylko aby nie chciała nas kłaść do szpitala. Z tego co wiem po skończonym 3 miesiącu można podawać antybiotyki w domu prawda? I w ogóle nie wiem jak to sie stało ale dostałam tez wyniki z posiewu kału ze szpitala. po miesiacu. kurcze pisze tam ze są liczene bakterie e.coli, Klebsielli i jeszcze Staphylococcus aureus (z tego co sie zorietowalam to jakas odmiana gronkowca). takie rzeczy pisza w necie ze wlos staje dęba ale nie kumam tego bo przeciez gdyby bylo cos nie tak to chyba dzwoniliby do mnie ze szpitala? no nie wiem jutro idziemy to sie dowiem.
SylwiaAlmelia witaj:)
Tetide dobrze wiedziec ze te chusteczki moga narobic tyle problemu. Tesciowa je kupuje. kiedys ich uzylam i powiem szczerze ze mialam wrazenie ze dzialaja bo chusteczki byly zafarbowane a ciuchy nie;)
Moj Boże biedny Nikos jak widzę takie biedne dzieciaczki to aż serce pęka! Dlaczego maleństwa musza cierpiec? są tak niewinne a czasem nacierpia sie więcej niż niejeden dorosły .Też cos wpłacę ale jutro bo dziś oczy mi sie zamykaja.
Spokojnej nocki wszystkim:)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgdf9hvnkej0on.png

Witaj SylwiaAmelia :) Mamy córeczki z tego samego dnia :) Czytam Was dziewczyny w sumie chyba od samego początku kiedy powstało to forum ale jako że moja Gabrynia urodziła się jako jedna z ostatnich z czerwcóweczek to Wy wszystko przechodzicie wcześniej niż ja i zawsze jestem przygotowana na wszelkie nowości u mojego dzieciątka :) Jesteście dla mnie skarbnicą wiedzy nie wiem czy dałabym bez Was radę bo Gabrysia jest moim pierwszym dzieckiem i na początku byłam wszystkim przerażona i myślałam że nie dam rady :) Ale niestety spotkał nas teraz pewien problem i może coś poradzicie, od jakichś kilku dni Gabrysi na rączkach wychodzą takie czerwone, suche, chropowate w dotyku place, na początku był jeden mały a teraz praktycznie pokrywa całą prawą rączkę. Karmię mm więc to raczej nie alergia pokarmowa codziennie kąpię ją w emoliencie i później jeszcze smaruje ją emulsją więc to chyba nie problem suchej skóry i już sama nie wiem co to może być, może skaza białkowa jak sądzicie?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmhbod5u2a2.png
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3k582s1wfo.png

Tetide- dzięki, jutro na laptopie spróbuję:)
martessa-fajnie mieć kogoś z tego samego dnia we wtorek nasze dziewczynki skończyły 3 miesiące:)
Co do plam to nie pomogę bo to też moje 1 dziecko a do tej pory przerabialysmy trądzik i połówki.
Może napiszę w skrócie jak tam u nas. Poród ciężki, u mnie złe wyniki krwi, krwiak pod rana cc. Amelka naszczescie oprócz lekko wyciągniętej główki po długim naturalnym 10pkt. Udaje mi się kp oczywiście nie bez przejść kolek,ścisłej diety,nawałow, zanikow ale jest coraz lepiej:) przechodzimy też napięcie mięśniowe.Mieszkam z mężem daleko od rodziny jakies 400km. Są tego plusy i minusy. Plusy nikt się nie wtrąca- czytaj teściowa tak jak u niektórych z was;) minusy oczywiście brak wsparcia na codzień. Mąż pracuje od 6-18 więc całe dnie sama z Amelką. Dlatego trafiłam na to forum. Fajnie jest poczytać co tam u innych mam i zaczerpnąć wiele dobrych rad:) W poniedzialek jedziemy we dwie na 2 tyg do rodziców, którzy zwariowali na punkcie pierwszej wnuczki;)
Byłyśmy dzisiaj na 2 szczepieniu. Mała śpi niespokojnie a ja czuwam z termometrem bo ostatnio miała 38,5. Ale to było w te nieszczęsne upały. Ok może uda mi się oko zamknąć.

http://www.suwaczki.com/tickers/klz92n0akkcrj6l2.png

Monjamonja niestety dobrze słyszałaś... 2500 na osobę... To jest jakaś komedia po prostu i najgorsze że nie mamy na to wpływu...
Tetide ja mam wodę gorącą w termosie koło łóżka, do butelki już na noc wlewam zimną przegotowaną wodę - jak się Emi obudzi to dolewam tylko wrzątku, wsypuję mleko i jest:) Mała zanim zacznie płakać to chwilę się porozgląda, dam Jej na moment smoczek a w tym czasie robię mleko:) Jeszcze na siusiu zdążę:D Jakoś nie jest aż tak źle:D
Jeśli chodzi o te chusteczki to ja kupiłam kiedyś odplamiacz w proszku z tej firmy bo zafarbowałam ciuszki Małej na niebiesko a po wymoczeniu z tym proszkiem niektóre ciuszki straciły kolor:/ Z różowego się zrobiły białe, z niebieskiego brązowe:/ Masakra jakaś!
Kati pomogłam ile mogłam... Udostępniam na fb. Mam nadzieję że ktoś wspomoże. I cieszę się że Ewa udostępniła bo obserwując Ją na fb widzę że Jej akcje przynoszą odzew więc mam nadzieję że i tutaj się uda!!!! Trzymam kciuki!
SylwiaAmelia witaj na forum:D
Emiilusia może nie jest aż tak źle skoro się nie kontaktowali z Tobą! Trzymam kciuki i wierzę, że wszystko będzie dobrze a z tego co słyszałam to faktycznie po 3 miesiacu dziecko może stosować już jakieś antybiotyki więc musi być dobrze! :*
Martessa mi też to wygląda na azs:/ Spróbuj wykąpać dzidzie w siemieniu lnianym. Słyszałam że fajnie nawilża skórę. Nie jest drogie a ten kleik który powstaje działa jako osłonka na skórę. Do tego na pewno częste nawilżanie skóry (skoro emolienty nie działają to może spróbuj z balneum baby basic). Albo na początek wypróbuj sam krochmal.
Moja Emi ma wysypkę na brodzie ale to raczej nie po kaszkach, bo nawet jak odstawiłam to nie zeszło. Wydaje mi się że to od śliny, która ciągle Jej leci, ona rączki ciągle trzyma przy buzi i sobie dodatkowo chyba podrażnia. Podejrzewałam też płyn do kąpieli nivea ale po odstawieniu też efektu żadnego:/

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

Madziunia gdzieś czytałam, że mozna smarować kremem ochronnym np. Nivea i wtedy chroni przed tą śliną

Jestem zła, do sąsiada przyjechał syn z rodziną i już od tygodnia chodzą na balkon palić i nawet balkonu nie mogę otworzyć bo śmierdzi fajkami całe mieszkanie. My z meżem nie palimy i mi bynajmniej przeszkadza taki zapach tym bardziej, że Piotrek jest. Żeby to palili raz na jakiś czas a to latają co pół godziny

Anu nas dziś fajnie 26 stopni ma być:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png

Dziewczyny mam pytanie jak to jest z tym zezem u niemowlaków. Czytałam, że do 3 miesiąca powinien minąć. Amelka skończyła we wtorek a jeszcze jak ma blisko rączki albo zabawki to zezuje. Powinnam iść do okulisty?
Monjamonja- współczuję tego smrodu papierosów. Mój mąż miał rzucić jak się mała urodzi ale do dziś mu nie wyszło i też mnie to wkurza bo śmierdzi jak wraca z dworu.

http://www.suwaczki.com/tickers/klz92n0akkcrj6l2.png

Tak Tetide, to musi być cud :D już 17 tysięcy!!! Dziewczyny jesteście wielkie, pamiętajcie, że dobro zawsze powraca :D

SylwiaAmelia witaj na forum :) co do zezowania to się nie przejmuj, u nas też czasem tak jest i pytałam pediatry- dzieci do 6 mca mogą zezować, a nawet 9. Jeśli po roku nie ustępuje to do okulisty. Żadnej operacji nie robią tylko zakłada się okularki i zakrywa zdrowe oczko, żeby to drugie, które zezuje, mogło wyćwiczyć mięśnie. I jest ok :)

Emilusiu wyniki sprzed miesiąca nie są ważne, także się nie przejmuj. Pewnie to była biegunka na tle bakteryjnym.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Dorzucilismy sie Nikosiowi. Nie probuje nawet wyobrazac sobie, co czuja rodzice gdy o zyciu ich dzieci decyduja pieniadze. Gdy jest szansa ale nie kazdy moze pozwolic sobie na to, by kupic zycie :( nie powinno tak byc :( Nikos ma szczescie, ze jego rodzice maja taka wole walki i sie nie poddaja. Na pewno sie uda, pieniazki beda, smyku walcz!

Witajcie nowe mamusie! Fajnie ze nasze grono sie powieksza :)

Martessa, mi tez z opisu pachnie azs-em, dodaj wiecej szczegolow: czy zmiany sa tylko na rekach, jak wyglada progresja zmian, tzn od czego sie zaczrlo, od ktorych palcow, czy zajete sa zgiecia stawow, nadgarstki, posladki, co z twarza, czy skora jesr sucha... jakim mlekiem karmisz i jak z tolerancja pokarmowa-kupki, kolki, bole brzuszka itp mozesz wstawic zdjecie zmian, im wiekszej rozdzielczosci tym lepiej. Mozesz wyslac mi na priv jak nie chcesz na ogolnodostepnym. Na studiach zajmowalam sie azsem u doroslych, u dzieci pamietam jak przebiegal u mojego brata. Pomoge jak bede umiala :)

Emilusiu, postaram sie Cie troche uspokoic :) po pierwsze ten posiew kalu trzeba analizowac pod katem problemu, z jakim Twoja coreczka lezala w szpitalu. Przepraszam, nie pamietam, jak przypomnisz, bedziemy wiedziec wiecej :) jest klebsiella, ale jaka, pneumoniae? Escherichia jest flora fizjologiczna jelita, gronkowiec zlocisty zyje sobie na skorze, klebsiella tez w jelicie moze byc. Takze patologii tu nie widze, nie stresuj sie internetami! A co w moczu Cie niepokoi?

U nas piekna pogoda, wietrzymy sie na dworze, przysylamy troche slonca, komu go brakuje :)

monjamonja u mnie jak sąsiadka pali na balkonie to też czuć w domu... Niby balkon kawałek dalej ale się niesie z wiatrem:/ Co do kremu to może spróbuję z tym, że powinno pomóc chociaż po tym którym Jej smaruję bo on też jest ochronny:/
Tetide ja też jestem w szoku jak to postępuje. Jak dzisiaj byłam to było 30 a teraz jest trochę ponad 16:D Uda się na 100% !!!!!!!!!!!!!!!

A ja się biorę za depilację nóg!!! Woskiem! Ehh... Bardzo wrażliwa jestem na tym punkcie ale mam nadzieję że jakoś to przeżyję :D Trzymać kciuki :D Po wczorajszej zmianie fryzurki czuję się świetnie! Dzisiaj zakręciłam włosy, teraz depilacja, popołudniu przyjedzie siostra nałożyć mi hybrydy na pazurki i będę jak "nowa" :D Jakoś trzeba wyglądać, bo w niedzielę chrzciny :D

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

La mariposa zaczęło się od lewej rączki, na początku była to nie wielka sucha, czerwona plamka tuż przy zgięciu rączki teraz pokryte jest całe ramie, przesuszone i zaczerwienione ma też nadgarstki, za uszkami, tył główki i zdarza się często że w uszkach łuszczy jej się skórka ale nie wiem czy to akurat jest z tym związane, buzia na szczęście jest czysta ale to może dlatego że smaruje ją kremem z ziaji na którym teraz doczytałam że jest napisane że ze wskazaniem dla dzieci z azs-em. Na udach ma coś w rodzaju wysypki co prawda jest ona niewidoczna i nie zaczerwieniona ale wyczuwalna podczas dotyku. Karmie ją Bebilonem. Kolek nie mamy na szczęście, bóli brzuszka też raczej nie, kupka jest średnio co 2-3 dni i męczy się przy jej robieniu. Zdjęcie wstawię później bo teraz mała śpi i nie chce jej budzić :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmhbod5u2a2.png
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3k582s1wfo.png

SylwiaAmelia
Do roku jak nie przestanie zezowac to wtedy należy udać się do okulisty.

Kati
Kiedyś była taka akcja chyba Piotrusiowi rodzice ratowali jedyne oczko syna zaattakowanego przez raka. Mąż coś wplacil. Po kilku miesiacach dostaliśmy zdjęcie jak Piotruś teraz wyglada i podziękowanie od mamy(tatus chyba ich zostawił) dogadala się z poczta i wysylala takie podziekowanie ludziom ktorzy pomogli. Wiadomo ze człowiek na to nie czeka.... Ale tak ciepło nam się wtedy na serduchu zrobilo.....
No i masz rację dobro powraca.

Tedie
Ja też mam termos z ciepła woda do tego mleko wymieszać i gotowe. Kwestia przyzwyczajenia. Gorzej tak jak ty podgrzewać.....

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73x9nohql5.png

Nie bylo mi dane przytulic Cie do siebie 02.04.2014 *

No właśnie też uważam, ze żal marnować takiego pięknego slońca. Wezmę zaraz drugi raz małą na spacer. Nie wiem czy brać wózek, bo nie mam siły go dźwigać. Z drugiej strony w nosidełku nie będzie jej tak wygodnie.
Bardzo się cieszę, ze nasze forum ożyło na nowo. Mam nadzieję, ze będziemy sobie przekazywać same dobre wieści o naszych wspaniałych dzieciaczkach. Witamy świeżą krew:)
Dzisiaj widziałam kaszę mannę chyba firmy nan.Było na niej napisane, że gluten wprowadza się po 4 miesiącu życia, więc tak będę robić. Za tydzień mamy umówioną wizytę szczepienną dla małej. Mój mąż coś przebąkuje, ze jest podziębiony, więc mam nadzieję, że jak zwykle przesadza i nie zarazi małej.
Moja córcia też zezuje...
Dajcie znać co z Nikosiem, gdy już będzie po operacji.