Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Tetide, wydaje mi sie, ze kazde dziecko urodzone w naszym szpitalu ma ta wizyte, myslalam tylko, ze w innych podobnie. W takim razie pozostaje mi tylko sie cieszyc z tej opieki. Juz po pobraniu krwi, pani w laboratorium noe podjela sie tego zadania, zarowadzila nas na neonatologie :) kazali zrobic badania, to niech pobieraja, hehe.
Diano, nie martw sie na zapas, jeszcze ma czas na usmiechy i gaworzenie. Moj jak chce to potrafi, ale za czesto mu sie nie chce, kazde dziecko jest inne i jak nie ma bardzo duzego opoznienia to nie jest to powod do niepokoju :)
Tez nie wiem, jak to z chrzcinami zrobic, nie wiemy kogo prosic na chrzestna, poza tym nie chce mi sie organizowac kolejnej imprezy, nie tak dawno wesele robilismy. Takze nie wczesniej jak pazdziernik-listopad

[quote="Martyna677"]Hej dziewczyny ! ;-)
Zrobiła mi się opryszczka na ustach dzisiaj.. Co na to poradzić żeby szybko się jej pozbyć? Smarowałam cebula, torebka z herbaty i przykładałam szałwię lekarską namoczoną na wacik, ale nie wiem czy to coś da? Jutro dopiero pójdę do miasta i będę mogła coś kupić, a żeby przeciwdziałać rozprzestrzenianiu się? Kurcze nie wyobrażam sobie przez cały dzień nie pocałować szkraba, a nie chce go zarazić... Poradźcie coś.
Martyna kup sonie compeed plastry, one są przeźroczyste, nie widac opryszczki, mozesz calowac bo bedzie zaklejona i w dodatku leczy. Są nie najtańsze bo cos chyba kolo 2 zł za sztukę ale można kupić np tylko 3 sztuki

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09p07w7qeniegr.png

Lamariposa Twoj maly na uczulenie na nabial tak? U mnie tez to raczej jest musze tylko potwierdzic u alelgologa. Walcze z kolka od poniedzialku i juz dzis nic takiego procz kanapek nie jadlam a dalej od rana problem. Czy ty jesz wedliny takie chude ze sklepu?bo to moze i na jakis skladnik w wedninie jest uczulony a ja dalej silnie kanapki jem.

My chrzciny jakoś też koniec sierpnia początek września planujemy, w poniedziałek idziemy się dowiedzieć bo mąż ma urlop.
Teraz za to w sobotę robimy 7 urodziny starszej córki.
Małą wczoraj przechwaliłam, zamiast wieczorem spać to o 23.30 cieszyła się do ściany w pokoju, mam czerwoną a na tym jest tapeta biało-czarna, uwielbia ją, lampa jakoś niekoniecznie ją interesuje. Ona wie ze tą ścianę mama malowała i kleiła tapetę - dlatego tak ją lubi :))) Dopiero po północy się ululała i tylko do 5-ej - to jak na nią to krótko, ale dojadła się i spałyśmy do 8-ej, bo już myślałam że się popsuła.
Dzisiaj wreszcie wydała z siebie dźwięk przy śmiechu, delikatny ale zawsze i drugi raz przekręciła się na brzuszek, znowu rano.

Ewcikk te wędliny teraz to o pomstę do nieba wołają, pracowałam w hurtowni z wędlinami to trochę wiem na ten temat, jak sie zobaczy skład to głowa mała.
Najlepsza była kiełbasa z cielęciną, nazwa cudna KIEŁBASA TRADYCYJNA Z CIELĘCINĄ a na odwrocie małym druczkiem - zawartość cielęciny 0,02 % - śmiech na sali.
Ale z drugiej strony jak jeszcze wedliny przestaniesz jeść to już porażka. A może kup sobie mięso - schab czy szynkę i zrób sama wędlinkę.

Wiem ze o pomste ale musze jesc mieso a ze rano brak czasu to kanapki najprostsze do zrobienia bo ryz gotuje jak maly spi a czasem ciezko od 6-7 do 10 lub 12 wytrzymac bez jedzenia.
A zal juz i tak mam bo w nocy takie kupy sa masakryczne ze wczoraj to sie wystraszylam.

Ewcik, pewnosci nie mam, bo testow nikt mu nie robil, alergolog zalecila mi diete i jest lepiej. Na pewno mleko, jogurt i pomidor mu szkodza, po tym byl ryk. Po serkach wydaje mi sie ze nie bylo najgorzej, ale wole nie ryzykowac. Testowalam ser z kozy i ok, mleko sojowe tez, ale pewnie nie bede go pic, bo niedobre ;) jutro czas na jaja. Wedliny jem, wiem ze sama chemia ale jakos to toleruje. Moze Twoj ma uczulenie na jakis ulepszacz albo konserwant, sprobuj upiec sama mieso tak jak Gosia radzi to sie przekonasz. Poza tym na obiad mieso gotowane lub pieczone. Rety, odzywiam sie teraz glownie miesem :/ czasem ryba. dziewczyny, a Wy co gotujecie, bo pomyslow nie mam, a na moj wstretny miesny repertuar patrzec juz nie moge.
Gosiu, ja bym chciala zeby moj "tylko" tyle pospal :) do 5 bez pobudki, marzenie :)

Gość czerwcowo-lipcowa

La mariposa my również jesteśmy pod opieką neonatologa ze względu na cukrzycę ciążową i niedoczynność tarczycy w ciąży. Może Ty też się z czymś zmagałaś i dlatego skierowanie.
Dziewczyny czy to normalne, że moje 1,5 miesięczne dziecko w ogóle nie interesuje się zabawkami? Na futryny czy belki przy suficie patrzy się jak zaczarowany i wodzi za nimi wzrokiem, za nami też a maskotki czy grzechotki mogą dla niego nie istnieć.

A ja mam dziś dzień pecha...

Miałam dziś wizytę u gina, pierwszą po porodzie. To blisko jakieś 15 minut pieszo, w połowie drogi rozwalił mi się but, dosłownie - byłam w japonkach i oderwała mi się ta część co między palcami jest. Iść się w nich nie dało, a że byłam już w połowie drogi to stwierdziłam, że nie warto wracać i poszłam na bosaka... Mina gina jak usiadłam na samolot bezcenna:-) oczywiście u gina opóźnienie półtorej godziny a mały nie ma praktycznie co jeść bo ściągnęłam tylko 90 ml... Powrót do domu był gorszy bo była prawie pierwsza i aż stopy piekły od gorącego chodnika. Ludzie patrzyli na mnie jak na poje..baną:-)
Gin jak mnie zobaczył to pierwsze pytanie czy znowu w ciąży jestem bo tak ładnie wyglądam... W tamtej też zawsze mówił, że ciąża mi służy. Dostałam skierowanie na badania , a jak usiadłam na samolot to okazało się, że w pochwie mam " dzikie mięso" - tak to określił. W miejścu gdzie byłam nacięta "wyprodukowało" się za dużo tkanki i mam taką narośl... Nosz ku.wa. powiedział, że mogę przez to krwawić i bedzie bolał każdy stosunek (fakt, boli każdy). Póki co mam nie zachodzić w ciaże dopóki tego nie usuniemy, bo będzie problem głównie z porodem. Myślałam, że zaszyli mnie i jak dziewica a tu dzikie mięcho.
A na dokładkę Piotrek maruda.

My chrzciny robimy w domu, ale zamawiamy catering:-) wczoraj jeździliśmy ustalić menu, u nas bedzie 26 osób wyłacznie najbliższa rodzina - nasi rodzice, mój dziadek, moja siostra z chłopakiem no i rodzeństwo męża, a że jest i 5 i każdy z żoną/mężem i dziećmi to już wychodzi ekipa ( z moim mężem jest ich 6). My robimy w niedzielę tradycyjnie

La mariposa
u nas nie ma opieki neonatologa, co do diety to jem wszystko już, ale wcześniej też tylko mięcho imięcho, a ja to z tych co za nim nie przepadają

Czerwcowo-lipcowa
nie pamiętam jak to było u nas, ale może widzi jeszcze tylko mocne kontrasty. Na zabawki jeszcze przyjdzie czas,zobaczysz:-)

Ewcik a może skoro rygorystyczna dieta nie pomaga i kolki są jak były to jedz wszystko? Może to kolka taka że bez różnicy co zrobisz to i tak będzie...

Grgosia ja kąpałam i żałuję bo później płakał po kąpieli

Tetide ja kupiłam paracetamol w czopkach dla niemowląt ale nie używałam po szczepieniu, chyba madziunia coś więcej o tym pisała

Madziunia a czemu nie macie wody i prądu? To przez te upały? Współczuję, ja bez prądu czyli bez wiatraka to bym umarła a Piotrek razem ze mną. Chyba ty pisałaś o przyroście wagi, przez pierwsze trzy miesiące przyrost to ok. 800-1000 gram miesięcznie a po 3- około 500 miesięcznie. Jakby nasze dzieci rosły w tempie kilogram na miesiąc to jakby miały półtorej roku to prawie 20 kg by ważyły:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relge6yd6h1k729o.png

O rety dziewczyny! Jakbym wam opisala dzisiejsza noc to byście ze śmiechu padly! Powiem tak noc Kupsona! Dopiero odrobilam się ze sprzątaniem po tej nocy...
Ado Albo masz mniejsze te wieluszki albo Kornel większy od mojego Darka;)
U nas tez problem z chrztem bo teście sie nie chca ruszyć w najbliższym czasie a juz po Danci wiem ze chrzest to do nich pokazowa... Zastaw sie i pokaz. Sam sakrament chyba maja za nic. Bo tyle stresu i nerwów co przeszłam przy nich przygotowując chrzciny to wiem ja R i moja przyjaciolka ktora uspokajala mnie i zajmowala się Danusia kilka dni bo ja nie byłam w stanie. Jakos nie spieszy mi się przyzywać to znów...

Ja robiłam chrzciny z myślą ze Klaudia jeszcze spokojna, tak 16 karmie i potem lubi pospać do 19, tak miałam na 18 chrzest. Zaprosiliśmy najbliższą rodzinę- rodziców, rodzeństwo z dziećmi i dziadków od męża- wyszlo 21 osób. Robiłam w domu- na spokojnie zmieściliśmy się w salonie. w innym razie byłaby restauracja. Za jednym razem wyprawiliśmy 1 rocznice ślubu w najbliższym gronie.
Co do szczepień to robię tylko te podstawowe na nfz. Znajomi mówili że po szczepieniu podają w domu od razu czopek zapobiegawczo. My podaliśmy PEDICETAMOL doustnie jak już bolało.

https://www.suwaczki.com/tickers/ug37df9hfo9e3dlt.png
http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hhxfwzhxa.png

Czerwcowo-lipcowa, wlasnie nie mialam jako takich problemow, ktore moglyby rzutowac na rozwoju dziecka, jedynie skurcze pol ciazy, ale teraz to bez znaczenia, i niedokrwistosc, ale po urodzeniu jego hemoglobina byla ok. Poza tym on sam po urodzeniu bez zastrzezen. Jeszcze w naszym szpitalu prowadza program badan dla noworodkow, w ramach ktorego robili u czesci dzieci usg brzucha, glowki, serca. Moj akurat sie nie zalapal. Na zabawki przyjdzie czas, na pewno!

Aniuradziu, ja sie nauczylam juz, ze lepiej jak kupa jest niz mialoby jej nie byc :) w kazdej ilosci :)

Monju u mnie kolki sa spowodowane alergia na nabial to odkrylam. Maly ma dodatkowo wysypke i zielone kupy. Widze ze jesli zjem jajko tl jest tragedia.
Jak jadlam trzy razy ryz bylo ok. Wczoraj zjadlam jedna parowke w ktorej jest laktaza moze to przez to.
Mam dosc jak dzis placze to wscieklosc mnie ogarnia ze znow cos zjadlam i musimy sie meczyc oboje. Jak jutro bedzie kolka to dziekuje. A dzis zupe buraczkowa i kanapki jadlam.

Ja faktycznie mogę polecić paracetamol w czopkach bo u nas pomagał. Dałam Małej bo była bardzo marudna wczoraj i ciągle płakała więc stwierdziłam że nie najlepiej się czuje i Jej dałam. Minęło, bo później spokojnie zasnęła i było ok. Dzisiaj już jest dobrze. Kupka strasznie śmierdząca po rotawirusach (ostrzegano nas że tak będzie ale aż taaak :D )

Co do diety to ja już ostatnio w większości nie zwracam na Nią uwagi. Fakt że karmię mało bo czasami 2-3 razy w ciągu dnia, czasami tylko raz no ale jakby nie było to pije to co zjadam. Współczuję Wam z tymi dietami... I tak mało jemy a tu jeszcze większe ograniczenia:( U nas kolki odpukać od dłuższego czasu odpuściły. Mała czasami ma delikatne problemy brzuszkowe ale to nie kolki. No i puszcza strasznie śmierdzące bąki. Czy to po mm? Też tak jest u Was?

Co do uśmiechów i odgłosów u maluszków to wczoraj mówiłam, że moja jeszcze się tak nie odzywa a dzisiaj od rana śmiała się w głos:) W końcu się udało:) Teraz próbuje ale nie zawsze uda się wydobyć dźwięk :D Cudowny widok :D

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ngu1r27nochta.png

Tina to witamy w naszym zaszczytnym alergicznym gronie :/

Ewcik, jesli chcesz wiedziev czy kolka jest od Twojej doety, mozesz sprobowac podawac przez dwa dni nutramigen a swoj pokarm odciagac, tak mi poradzila pediatra. Tylko potrzebna by Ci byla recepta. Ja nie probowalam, ponoc nutramigen jest paskudny w smaku wiec wole ja sie z dieta meczyc niz dziecko. To tak gdyby nic juz nie pomagalo i bylabys bardzo zrozpaczona...

Madziunia moja zawsze wybiera piers, a mowi sie ze jak dziecko poczuje butle to juz nie chce cyca, gucio prawda. Starsza corka faktycznie nie chciala musialam odciagac i dawac w butelce, a Paulinka jest cycusiowa. Macie juz prad i wode?
A ja juz nie wyrabiam, lubie lato ale przeginaja te temperatury, jeszcze mnie dzis tak łeb nap.... ze nie daje rady, a musze dzieci pokapac, starsza sie moczy a za mloda zaraz sie zabieram