Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

malutka30 jeśli Cie to pocieszy to w pierwszej ciąży cierpiałam na bezsenność przez prawie całe 9m-cy, z tym, że potrafiłam pospać w dzień :) natomiast w tej ciąży mimo ze nie przespalam np. całej nocy, to byłam tak zestresowana, że w dzien o spaniu mogłam zapomnieć...

Hej dziewczyny ;) czerwcowy bąblu gratulacje ;)
Witam nowe mamusie ;)

Kochane nie wiem czy się cieszyć czy lepiej nie zapeszać jeszcze... Dostałam tel z ZUSU że uruchamiają mój zasiłek dzwonila Pani od ubezpieczeń i teraz poszedł mój "wniosek" do działu zasiłki nie wiem czy będą cos jeszcze weryfikować czy tylko robić przelew... Ale tak sie ucieszyłam z rana :D a teraz tylko mysle czy to aby na pewno koniec ehhh...

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7janliywfnjikz.png

Agnieszko, co oddzial to inne procedury. Ja zawsze zanosze na zasilki i od razu tam trafia moj wniosek. Jeszcze nigdy nie dzwonili do mnie z dobra wiadomoscia. Jak byl telefon to zawsze ze mam cos dostarczyc bo cos jest nie tak:).
Mozliwe, ze dopiero teraz bedzie Ci sie liczyc te 30 dni na wyplate zasilku...
Ale zawsze to dobrze, ze masz jakies info w sprawie:) i sa to dobre wiesci!!!

Gość AniamamaBasi

Witam. Właśnie zaczął się u mnie 1 dzień 17 tygodnia.w związku z tym że to moja druga ciąża czuje juz ruchy dziecka.:-) rano gdy leżę na plecach można wyczuć dokładnie gdzie leży dzidzia,powstaje górka na moim brzuchu.termin mam na 30 czerwca. Dziś mogę wkońcu poleniuchowac bo moja córka po dwu tygodniowej chorobie (ospa) wróciła do żłobka.pozdrawiam wszystkie mamusie

Gosiu trzymam kciuki aby bylo dobrze ;) nie pisałam wam ale najpierw miałam tel z zusu ze mam zle kod ubezpieczenia w dra za listopad i ze mam poprawić księgowy mi pomylil, robilam zmianę od 1.12 z preferencyjnych na normalne zusy i dal mi w listopadzie już kod z 5 zamiast 7 i chcieli jeszcze abym wróciła na preferencyjny zus bo musze... Strasznie się zdenerwowałam księgowy byl na wyjeździe jakas sprawa rodzinna nie mógł mi tego zrobić nawet porozmawiać gadalam tylko z jego zona bo prowadził... a babka z zusu juz chciała korekty ja nie rozumiałam co chce do konca... Byla masakra tak mnie brzuch bolał ze nospe bralam... Nie chciałam sie denerwowac kolejny raz piszą o tym... ale juz korekta za listopad zrobiona, zdecydowałam ze nie zmieniam kodu ubezp jak chca ze czekam na oficjalne pismo ze musze bo tel to mi może wszystko powiedzieć, a tak naprawde to przecież nie musze ale to juz mniejsza z tym. No i dzis dzwonila ze jednak nie musze zmieniać kodu i czy to zrobiłam bo byśmy to anulowali i powiedziała ze uruchamia zasiłek ;) Wiec nie tak do konca dzwonia z dobrymi informacjami najpierw byly zle dobre tylko przy okazji ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7janliywfnjikz.png

Witam nowe mamusie: ewab (współczuję bezsenności...a ile lat ma Twoja pociecha? Mnie czasem boli krzyż i krocze jak długo chodzę i pośladek - ból promieniuje aż do kolana), droplet (mnie apetyt w II trym wzrósł), AniamamaBasi (a ile lat ma Basia? Moje dzieci też chodzą do żłobka - od września - jak u Was z chorobami??)

Ja też nie mam problemu ze snem. Pewnie, gdybym była w domu na L4, to dzienna drzemka byłaby obowiązkowa.
Dziś rano zrobiło mi się słabo. To już drugi raz w tej ciąży. I nie wiem czy to przez ciążę, czy przez moją chorobę:( Mam nadzieję, że to ktosik powoduje...
A wczoraj powiedzieliśmy dziadkom P. o ciąży i się pokłóciliśmy...a w zasadzie to P. się pokłócił, ale mnie miło nie było:/

benq mam nadzieję, że z ZUSem same dobre wieści:)

Czerwcowy bąblu, gratuluję zdrowej dziewczynki:) Połówkowe robi się pomiędzy 18-22 tc, więc dobrze się zapisałaś. Gin zawsze liczą skończone tygodnie ciąży. W książeczce zdrowia dziecka przy informacji o porodzie też jest podana liczba skończonych tygodni.

Adaszelki dziękuję za info o rabacie w happy mum (mam nadzieję, że osoby nie pokręciłam, bo piszę z pamięci):)
Może ktoś jeszcze coś wie o rabatach????

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Przedwczoraj przeraziłam się rozmiarem moich "boczków", mimo iż przytyłam dopiero 2 kg. Zmieniłam więc trochę warunki żywieniowe - mniej słodzę herbatę, kawę, unikam słodyczy, zdrowiej, tzn. mniej tłusto się odżywiam. Mam nadzieję, że to wystarczy, aby się za bardzo nie "zapuścić" w tej okolicy. I na takiej diecie ubyło mnie 0,5 kg:)

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

mamalina, jak zapiszesz się do newslettera na stronie h&m, to ci przyślą na maila kod rabatowy - 25% na wybrana, nieprzeceniona wcześniej rzecz. Ja w ten sposób zapłaciłam 75zł za moje spodnie ciążowe i jestem z nich bardzo zadowolona :) Z tego co widziałam na stronie C&A maja tam teraz wyprzedaże na ciuchy ciążowe, więc tez możesz sobie zobaczyć.
Ja ostatnio dostałam ubrania ciążowe po mojej kuzynce. Dzięki niej mam teraz kilka par spodni, które muszę tylko skrócić lub lekko zwęzić w nogawkach :)

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hxkf7rcsp.png

http://www.suwaczki.com/tickers/t9qo5a8sqo5bf8q1.png

Przepis na drożdżówki:

1 kg mąki, 4 jajka, szczypta soli, solidna garść cukru, całe opakowanie cukru waniliowego, ok. 1 3/4 szkl. mleka (w pokojowej temperaturze). 10 dkg drożdży.

Drożdże zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną połączyć wszystkie składniki i dodać drożdże, wyrabiać ciasto aż nie będzie zbytnio kleiło się do rąk (można podsypywać mąkę, byle nie za dużo). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja robiłam w sporym baniaku, bo trochę tego wyszło). Jak już wyrośnie (potrzeba na to około godziny) urwać kawałek ciasta i rozwałkować, nadziewać czym się chce, skleić, posmarować rozprowadzonym jajkiem i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor około pół godziny :) Smacznego :D

Niedługo wstawię zdjęcie, akurat mam z serem dzisiaj. W razie czego mogę dorzucić przepis na ser :)

Mała nie martw się, ja mam tak samo w wynikach ze szpitala i nic ze mną nie robili. Kazali dużo pić, jeść kwaśne rzeczy, przegryzać żurawinę. Zrób sobie posiew moczu (b czeka się kilka dni) i idź z tym na wizytę. Myślę, że obędzie się bez antybiotyku :) głowa do góry! Zadbaj tylko o profilaktykę (kwaśne i dużo pij).

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Oj Kati!! ale narobiłaś mi ochotę, ja poproszę z serem x 2 :D

Jak Wasze samopoczucie? Ja mam dzisiaj lekki stan podgorączkowy :( i czuje spadek formy, a mam dużo nauki na studiach, bo przecież okres zaliczeniowo-sesyjny ruszył.

Piję herbatke z sokiem zurawinowym, biorę rutino, krople na katar zatokowy. Za to podbrzusze niedokucza dzisiaj poki co....tyle dobrego. Jesli sie pogorszy udam sie do internisty.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgtv73c8c0dfkw.png