Skocz do zawartości
Forum

Wrześniowe skarby 2014 :)

Mysia89

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dziewczyny :)
Gabuś 23 dzięki za dokładną informację :) Muszę przyznać, że strasznie mało u was biorą za to badanie, ciekawe dlaczego? U mnie biorą jakoś ponad 200 zł ale dokładnie ile to dowiem się w poniedziałek bo będę się zapisywała na to usg. Gabuś to między 11-13 tygodniem maluszek już ssie kciuka? super :)) To jak będę po badaniu to też wam napiszę co i jak :) a tymczasem dobrej nocki :)

Ale do czego Marenka?

Aaa, dopiero doczytałam. Przeskoczyła mi strona i nie widziałam ostatniego postu gabuś :)
Ja myślę, że lekarz bierze pod uwagę obydwa terminy. One rzadko się pokrywają, bo generalnie zapłodnienie zwykle jest później niż data ostatniej miesiączki, a dzidziule rosną w różnym tempie.

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw43e3kvkqf183y.png

http://www.suwaczek.pl/cache/8352800cb8.png

witam w niedzielę :)
ja leżakuje, bo po wczorajszym badaniu i gilgotaniu i uciskaniu troche bolał mnie brzuch, więc wole sobie odpocząć :)
mag , dokładnie, każdych maluch jest inny i albo mu sie spieszy albo nie :) i albo rośnie szybko albo nie :) Nie ważne jaka będzie data, ważne,żeby wszystko było dobrze, chyba się ze mną zgodzicie :)

Cześć dziewczyny :) ja też chodzę do lekarza prywatnie, ale mój nie ma odpowiedniego sprzętu, żeby zrobić usg genetyczne,dlatego muszę iść do kogoś innego. Dokładnie nie wiem ile on bierze ale koleżanka mówiła, że 200 zł, no ale wszystkiego dowiem się jutro :). Witaj zuzia na forum :) ja mam termin ciąży przewidziany na 22 września :) więc wychodzi że masz dzień po mnie ;) ale pewnie i tak ten termin się zmieni :P. Ja następnego dnia po zrobieniu testu, strasznie się czułam, bardzo mnie mdliło i ciągle byłam głodna. Później miałam fazę, że chciałam jeść tylko mięso, a teraz już mnie od czasu do czasu mdli, senna jestem często, nie mam zazwyczaj apetytu i najchętniej jadłabym cały czas owoce - głównie pomarańcze i lody. Do tego od czasu pobolewa mnie podbrzusze i dół pleców. Co parę nocy budzę się np. o 3 albo 4 rano i muszę iść coś przekąsić bo jestem strasznie głodna. a od paru dnia strasznie mnie suszy i mam zgagę :) Tak więc ja mam objawy ;) ale nie są strasznie uciążliwe :)

jagdeb spokojnie nic ci nie grozi bo masz już przeciwciała więc się nie zarazisz.

beata.j pierwszy raz słyszę, że ktoś na tym etapie już poczuł dzidzię. Zawsze mi się wydawało, że to raczej nie możliwe ale może to już to. ale jeśli już naprawdę to dzidzia to tylko się możesz cieszyć.

hej :)
nutka78.... na mdłości polecam rano przekąsić pół banana albo wafelek ryżowy, u mnie działały cuda a początkowo tak mnie mdliło, miałam wstręt do jedzenia i w rezultacie przez 2 tyg schudłam 5kg. A na zgagę jakis jogurcik albo płatki z mlekiem i musli. U mnie zgaga właśnie była po pomarańczach, mandarynkach i innych cytrusach, a też miałam wrażenie,że nie moge bez nich żyć :D teraz przerzuciłam się na jabłka, śliwki, winogrono i kiwi - to jest mój pakiet minimalny :D

beata.j ... mi też się wydawało,że czuje ruchy dość wcześnie, szczególnie wieczorem jak się smarowałam :) Tak jakby się chciał rozpychać, no i się okazało,że to bardzo możliwe, bo maleństwo jest bardzo duże jak na obliczany dzień porodu :)
jagdeb... z tego co wiem to masz przeciwciała to fakt, więc ospą się nie powinnaś zarazić. Moja ciocia jednak jak miała kontakt z osobą chorą pod koniec ciąży to tydzień przed porodem miała półpasiec i trzymał się jej aż 3 tyg... na szczęście jej córeczka się nie zaraziła, ale przez miesiąc mimo,że mogła ją karmić piersią to musiała się bardzo pilnować z higieną, ograniczyć przytulanie i absolutnie nie całować, więc niezbyt była zadowolona z tego faktu. Ale samą chorobę przeszła na szczęście bardzo łagodnie również dlatego,że brała witaminy dla kobiet w ciąży i karmiących :)

beata.j ja też czuję takie gilgotania! :) a że czuję je zawsze w jednym miejscu to od razu przypuszczałam, że jest to Maleństwo (normalnie czegoś takiego nigdy nie doświadczyłam) i nie przejmowałam się tekstami w stylu "że to niemożliwe bo ruchy dziecka czuje się dopiero ok. 20 tyg..." - stwierdzenie teściowej :P. Natomiast moja mama też potwierdziła, że to jest Dzidziuś :) a biorąc pod uwagę co ostatnio widzieliśmy z mężem podczas badania (małą istotkę, która nawet 5 sekund nie potrafi "siedzieć w miejscu") to jestem już pewna, że to "gilgotanie" to mój Skarb :) a, że czujemy taki objaw już w tych tygodniach to pewnie dlatego, że akurat tak a nie inaczej ułoży się nam macica i jest to wyczuwalne przez nasze receptory :) bo jednak przyznam, że codziennie tego uczucia nie doświadczam :)

Co do kosztów badania genetycznego to u mnie wyniosło tyle samo co normalna wizyta + usg, czyli 140 zł. Trwało jedynie odrobinę dłużej gdyż Maleństwo jest dosyć ruchliwe i nie zawsze chciało przybrać odpowiednią pozycję :)

http://www.suwaczki.com/tickers/eikt3e3k2vzt2g5q.png

Jeju hehe, bo się nakrece i będę wyczekiwać ruchów dziecka. Coś w tym może być skoro polożna potwierdziła, a mnie ciocia wczoraj zapytała czy coś juz dziecko poczulam, sama ma 2 dzieci. Moze to jak dziecko tam sobie pływa;D to czasem sie niechcący odbije;D:D nie wiem, ale zazdroszczę:-)

a ja już rozmyślam o porodzie. Juz rodzina się zapowiedziała, ze będą czekac podczas. Wiem, że jak ja te 2 godziny bede lezec po porodzie to przyniosą do karmienia... ale potem cała rodzina się rzuci jak u bratowej, a jeszcze tesciowa... i co ja mogę zrobić. Wolałabym urodzic z partnerem i dopiero zadzwonić po wszystkich. Myślałam tez o odleglejszym szpitalu, bo słyszalam, ze dobry, ale wiem ze chłopak teściowa przywiezie... a moja mama z rodzinka tak za bardzo nie zajada... taki kawałek. Nie wiem sama, u bratowej nie byłam ale były jej siostry i moje to tak dużo ludzi ze jej współczułam... teraz zaczynam sobie:)
http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4dqk3q48roirj.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png