Skocz do zawartości
Forum

Sierpnióweczki 2014

oby Laura

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie:)
Jestem właśnie po glukozie i...ledwo pisze ;/ O ile samo badanie spoko i nawet smak nie najgorszy i kłucie nie bolało, ale teraz czuje meega zjazd, mimo,że jestem po śniadaniu :) Dobrze,że nie byłam sama bo bym chyba zeszła :P
Po dniach ciszy synu znowu się rusza jak w wesołym miasteczku :)
miłego dnia :)

Witajcie po majówce!
Pomimo kiepskiej pogody kilka dni wolnego uznaję za bardzo udane. zakupy dla Malutkiej też oczywiście były poczynione. Znaleźliśmy fajny sklep, w którym kupiliśmy na razie wanienkę, przewijak i kilka drobnych rzeczy ale bardzo nas ucieszyło to, że zaproponowali nam cenę wózka jeszcze taniej niż znaleźliśmy a to łącznie kilka stówek taniej niż najtańsza opcja w necie. Do tego łóżeczko z materacem takie jak chcieliśmy również w korzystniejszej cenie. Od dziś zaczynam segregację książek w pokoju, który będzie przeznaczony dla Malutkiej (Zuzi?:) ). Ze względu, że mam ich multum i nie mogę zamknąć w karton i wrzucić do piwnicy będzie mnie to kosztowało trochę czasu i...rozwagi:) Cieszę się że kolejny etap ruszył. Pozdrawiam

http://www.suwaczki.com/tickers/0d1yleb41jo85q88.png

magda88 - z tego, co pamiętam, to cukier na czczo w ciąży jest do 105, więc teoretycznie łapiesz się w normie :) Poza ciążą norma u dorosłych to 99. Poradź się lekarza, czy jest ok. Jeżeli przed Tobą test obciążenia glukozą, to wyniki powinny rozwiać wątpliwości. Ja sobie tę przyjemność zostawię na koniec tego tygodnia lub początek przyszłego.

Pozdr!

http://suwaczki.maluchy.pl/ci-67521.png

magda88 - z tego, co pamiętam, to cukier na czczo w ciąży jest do 105, więc teoretycznie łapiesz się w normie :) Poza ciążą norma u dorosłych to 99. Poradź się lekarza, czy jest ok. Jeżeli przed Tobą test obciążenia glukozą, to wyniki powinny rozwiać wątpliwości. Ja sobie tę przyjemność zostawię na koniec tego tygodnia lub początek przyszłego.

Gość Paula8

Magda88 jrżeli znasz tylko wynik pomiaru z palca to często jest tak że jest on wyższy niż ten z krwi pobranej z żyły obwodowej. w instrukcji niektórych aparatów nawet jest napisane że od wyniku odejmuje się 10, tak że spokojnie. Nie wiem jak w Twojej poradni ale u mnie jak wyniki znacznie odbiegają od normy to pielęgniarka dzwoni i informuje żeby się zgłosić wcześniej no i zawsze możesz zadzwonić i zapytać, teoretycznie przez tel nie powiedza wyniku ale może chociaż czy jest w normie.
Aliii a co do usg to w ciągu 3 tygodni dziecko napewno sporo urosło bo teraz rośnie coraz szybciej, może skonsultuj się z jakimś innym lek jeszcze

dzisiaj właśnie miałam obciążenie glukozą i z żyły na czczo było 104, może to przez to wczorajsze ciasto od cioci Bożenki :) poczekam do wizyty i wtedy będzie wszystko jasne. Dzisiaj dostałam paczkę z allegro z ciuszkami i jestem zafascynowana biedronkami :) oglądam oglądam i przestać nie mogę :P pozdrawiam wszystkie mamuśki

Witajcie!
Ja już po kolejnych wizytacjach i rajdach po lekarzach- okazało sie , że tą moją curzycę trzeba wspomóc insuliną- na razie na noc tą długodziałającą- zobaczymy jak mi poleci- od dzis zaczynam wkłucia. Jak na razie schudłam 2 kg w dziesięć dni, ale pani od cukrzycy powiedziała, że to już koniec tego chudnięcia i czas wziąć się za przybieranie na wadze. Dla tych co boją się testu obciążenia glukozą nie ma strachu- cukrzyca nie taka straszna jak ją malują. Pocieszające jest to, że jeszcze 3 miesiące i się z cukrzyca pożegnam.
Buziaczki dla was i maluszków!

http://www.suwaczki.com/tickers/nzjddqk3fn0j5afp.png]Tekst linka[/url]

Będzie Hania Paula8 - jeśli chodzi o tę moją akcję z lekarzem prowadzącym i usg, to już się wyjaśniło. Zadzwoniłam dziś do pani doktor i wygląda na to, że nie zrozumiałyśmy się (czasami mówi żargonem medycznym i nie wszystko musiałam wyłapać). Chodziło o to, że od początku ciąży mam częste skurczowe bóle brzucha, a tydzień temu były tak ostre, że wylądowałam w szpitalu. Na szczęście nie była to przedwczesna akcja porodowa, być może jakaś infekcja układu moczowego, kolka, ale wyniki 2 dni później były dobre, więc zagadka. I chodziło o to, że gdyby jednak doszło teraz do porodu przedwczesnego, to jest to na tym etapie niebezpieczne, bo dziecko jest drobne i jeszcze niedojrzałe (jak to w przypadku porodu przedwczesnego). Usg będzie przy kolejnej kontroli (zawsze miałam przy prawie każdej wizycie, ale rzadko z mierzeniem dziecka - raczej, żeby sprawdzić serduszko) i wtedy sprawdzi jak się rozwija dziecko. W takiej sytuacji chyba nie będę gonić na prywatne usg do innego lekarza tym bardziej, że muszę leżeć.

mama trzeciaczka - trzymaj się dzielnie - moja mama pracowała w poradni diabetologicznej i mówi, że ciężarne to najbardziej zdyscyplinowane pacjentki i prawie żadna nie wracała po ciąży (czyli objawy mijały). Wszystko da się wytrzymać, najważniejsze zdrowie dziecka :)

Gość będzie Hania:)

Oczywiście problem z logowaniem...
Dziewczyny ratunku, nie wiem co mam myśleć. W 3 miesiącu ciąży miałam bardzo niski cukier- 41. Później starałam się go poprawić i udało mi się do 60, ale od jakiegoś czasu nie miałam mierzonego poziomu cukru a po każdym posiłku ręce aż trzęsą mi się do czekolady, mam na nią ogromną ochotę i nie wiem o co tutaj chodzi. Boje się, że teraz mogę mieć zbyt wysoki ten nieszczęsny cukier:(

będzie Hania, ja mam tak samo, że zjem normalny posiłek bez niczego słodkiego a później jakoś mi słabo i ciągnie mnie do czekolady i innych zakazanych rzeczy.. a mam niedocukrzenie, więc nie wiem. lekarka mi mówiła, żeby nie jeść słodkiego, bo to jeszcze gorzej. zawsze możesz pójść do przychodni i na czczo pobrać krew na glukozę, nawet prywatnie, dużo to nie kosztuje a przynajmniej ma się pewność. ja jutro będę kombinować z glukometrem i zobaczymy ;) może też by ci się udało glukometr załatwić?

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcqtkflu42baxi.png

trzeba podnieść cukier tylko jak się zje prosty cukier (czekolada albo inne słodycze) to szybko się podnosi i tak samo szybko spada a jak złożony (kasze, owoce) to glukoza jest dłużej uwalniana i jest na w miarę stałym poziomie. mi bardzo ciężko jest się powstrzymać od słodkości :( trzeba często jeść, nawet co dwie godziny i powinno być dobrze. ale kto tam wie :( przez pół ciąży obżerałam się słodyczami i cukier miałam dobry, a teraz takie coś..

Gość Anetta1

Hej!
Ja właśnie wrociłam od lekarza. Pierwszy raz u mnie wszystko ok. Prawie wszystko. Jestem w 25 tc. Łozysko mi się podniosło naszczęście i lekarz powiedział ze już nie opadnie. Po zwykłym badaniu też wszystko ok. Tabletki tzn. luteine mam wybrać do końca i już wiecej nie bede jej brać. Jeżeli chodzi o cukier dostałam recepte na paski bo glukometr w domu mam. Przez 3 tygodnie mam mierzyć cukier 1h po śniadaniu, obiedzie i kolacji i jeżli uda mi sie utrzymać cukier do 120 to zostane na takiej diecie. Jeżeli nie uda mi sie to wtedy do diabetologa i pewnie jakies tablety.

Cześć dziewczyny, w końcu jestem po tygodniowym wypoczynku majówka piekna była tylko szkoda ,że zza murami szpitala ;/ cały tydzień lezenia i wstawać mogłam jak musiałam rozrobic do płukania roztwór i do lodóweczki po jogurciki, a tak tylko łazienka ktora była obok sali . Jesteśmy zmęczone tym szpitalnym trybem dnia, noce nieprzespane w sumie i dzisiaj odsypiałam w dzień w domku jak wróciłam. Teraz tylko krótkie spacerki mozna i zero dźwigania jedynie swoją torebunie ;) . Wstępnie mamy wytrzymać do końca 7 miesiąca a później będziemy działac aby już do sierpnia chociaż dotrwać .
To tyle u mnie w sumie.. Miłej nocki ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73cnsxwwu0.png

Hej dziewczyny :) Chwilkę mnie nie było , ale postaram się to nadrobić. WielkiZnakZapytania - co się stało że musiałam pójść do szpitala? Czy to coś poważnego?
U mnie pogoda średnia, słońce świeci, ale wiaterek i tak powiewa. Ja wczoraj byłam u lekarza, wynik cytologi dostateczny i wyszło że mam jakieś bakterie, więc przepisał mi antybiotyk ...Dostałam też skierowanie na badania, będę miała teraz właśnie test obciążenia glukozą na czczo, krew,mocz i TOX IGm .. wybieram się jutro, lub w piątek.. Powiedzcie mi czy Wam też lekarz mówił że nie możecie przez dwie godziny nigdzie wychodzić tylko siedzieć w przychodni przy tej glukozie? Kurde bo chyba nie wysiedzę tyle bezczynnie :P

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fqqmzj7bumxe4.png

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3krntounn6i65.png

Witam dziewczyny :)
Właśnie odjechała ode mnie położna. Troszkę z nią pogadałam o porodzie itd
Mały tętno ma idealne 142/min. Ogólnie dno macicy mam o tydzień wyżej jak powinno ale to nic groźnego. Sama mi powiedziała, że mogę wcześniej urodzić bo prędzej ruchy poczułam i teraz macica jest wyżej ale mówiła, że lepiej wyżej niż za nisko. Również mi mówiła żeby nie przywiązywać wielkiej wagi to USG. Chodziło jej głównie o wagę maluszka, bo różnie to bywa. Niby na USG wychodzi tyle a może być większy lub mniejszy. Więc się nie martwcie jak maluszek będzie o 50g mniejszy jak powinien :)
Dzisiaj nad ranem mały tak mi skopał żebra, że spać nie mogłam. A to wszystko dlatego, że mam wyżej to dno macicy i go tak dobrze czuje heh. Ale ja się ciesze, że się rusza :)
Wczoraj byłam w SH i dziewczyny wpadłam w szał zakupów :) Jak zobaczyłam -50% na wszystko to nie mogłam się powstrzymać. Nakupiłam tyle ubranek, że szok. Kupiłam po 1,2,3,4 zł wszystko. Pełno bodów, rampersów, koszulek, spodenek, sweterków, bluz no mówie Wam :) Bardzo dużo z Disneya było. Nie zniszczone i kilka sztuk nowych. Wiadomo, że ubranka dla niemowląt nie są zniszczone. Dziecko tego nie zniszczy jedynie to rodzic może zaniedbać heh.
będzie Hania na szczęście nie wiem co to hemoroidy i żylaki więc Ci nie pomogę.
WielkiZnakZapytania co się stało? Zauważylam właśnie, że coś cicho u Ciebie a tu masz, szpital ;/ wracaj do zdrowia!
kaarola mi właśnie kazali siedzieć 2h tam bezczynnie, jedynie do ubikacji mogłam iść. Bo chodząc to poziom cukru we krwi rośnie i wyniki mogą być fałszywe.

http://www.suwaczki.com/tickers/c55f43r8kxyqrpzm.png

Gość Anetta1

będzie Hania - jezeli chodzi o cukier to masz dobry. na czczo powinien być od 60-99 a 1h po posiłku do 120. Ja na czczo mam zawsze dobry. Od dzis jestem na diecie i po sniadanku miałam 95. Jak mi sie uda utrzymac do 120 to obedzie sie bez diabetologa. Zobaczymy.
Co do hemoroidów to nie pomoge.
kaarola - jezeli chodzi o czekanie w przychodni to mi lekarz nic nie mówił ale znajoma mi mówiła, że nie mozna po wypiciu nic robić bo wtedy spalasz ten cukier i wynik jest niemiarodajny. Ja siedziałam przez 2 h i nawet szybko zleciało. A ze mną była też dziewczyna która jak wypiła poszła na spacer, wróciła pobrali jej krew i znowu na spacer. Ja wolałam przesiedziec.

Gość Paula8

kaarola z tym siedzeniem po glukozie chodzi o to że jej poziom po wypiciu gwałtownie wzrasta i mogą wystąpić zawroty głowy czy zasłabnięcie a nawet omdlenie, dlatego jak wybierasz się sama to lepiej posiedz tamm te dwie godzinki a jak z kims to mozesz wyjsc w miedzy czasie na spacer czy jakies male zakupki wazne zeby był ktoś z tobą. No i radze wcisnąc połówkę cytryny do tego roztworu glukozy bedzie lepsza:)

hej wam :)
już jutro będę mieć glukometr i zabieram się do pomiarów. też jestem na diecie, więc ciekawe co mi tam wyjdzie.
co do glukozy to trzeba siedzieć te dwie godziny, bo po pierwsze może robić się słabo a po drugie wyniki złe wychodzą. mi lekarka mówiła, żebym na żadne spacery nie chodziła ani na zakupy :P bo obok jest centrum handlowe. wzięłam sobie książkę do czytania i jakoś przeżyłam w tej bezczynności ;)
ja miałam kiedyś małe hemoroidy, obecnie ich nie mam, bo wyleczyłam. najbardziej mi pomagało rozciąganie odbytu palcem z jakąś natłuszczającą maścią- wiem, nie brzmi to dobrze :D i nasiadówki w korze dębu+ rumianek+ szałwia. przy ciąży to wiadomo, że wszystko tam naciska na siebie i ciężko jest, żeby było dobrze. tyłek powinien mało siedzieć i się ruszać w miarę możliwości. a i jeszcze na zmianę polewanie ciepłą i dość zimną wodą wzmaga krążenie ;)
mojej mamie przy porodzie dopiero wyszły wielkie hemoroidy, także jeszcze wszystko przed nami ;/

Mam bóle nie wiadomo z jakiego powodu w sumie az twardnieje brzuszek , przy robieniu siusiu tak samo twardy jak skała , miałam 500 leukocytów z powodu grzybicy ostrej, cholesterol wysokaśny bo aż 268 ;/ . Dzisiaj byłam na krótkim spacerku to pampki w lidlu kupiłam i w rossmanie na promocji podkłady poporodwe , no musze jakieś rzeczy kupować aby mieć te najważniejsze w razie co tfu tfu bo che donosic do końca. Malutka zdrowa ale ja nadal bóle mam za tydzień wizyta zobaczymy co dalej , mam luteine i magnez . Dźwigac nie wolno mi nawet pomóc mamie w zakupach no szok ;/

Dziewczęta dbajcie o siebie na prawdę oszczedzajcie sie :) mi każdy krok sprawia ból a jak pochodze wiecej juz leze i nie wstaje do tego blokuje sie strasznie biodro prawe , nie mogli mnie badac na płasko tylko półdupek był uniesiony zawsze na kołdrze najgorzej na tych kozetkach do usg czy na samolocie badanie ;/ no wstac nie mogłam sama . Może jutro juz przyjdzie mi podusia ta duuuuża 170 cm i pomoże mi w dzień i w nocy.

Karolaa - ja mam przychodnię pod nosem więc pobrałam na czczo krew przyszłam do domu wypiłam glukoze i odmierzałam czas po 2 godz byłam na pobraniu kolejnym ;) jej słodka więc weź cytrynke sobie i na 200ml chyba lub na 300ml się ją rozrabia więc mdli po niej az zwymiotować można :D

BędzieHania - ja się borykam właśnie z tym dziadostwem a żylaki to inaczej hemoroidy i sa kurczę bolesne przynajmiej mnie boli jak wyszły, od nich boli brzuch i tyłek i nogi w udach moga boleć ale nie kazdy tak ma. Niestety nie moge nic stosowac na nie bo ciąża i smaruje sobie clotrimazolum to nie obciera i nie uwiera wtedy bo jest " poślizg" . Ale osuszaj je talkiem tez , musisz dobrać sobie do siebie i skóry czy musisz miec sucho czy zeby komfortowo było tak z maścią :P
A przy dużych jest wskazanie do CC z tego co sie zorientowałam u mnie zobaczymy za miesiąc jak bedzie to wyglądało. Teraz dbam o siebie i duzo leze wiaodmo bo inaczej znow szpital ;/

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73cnsxwwu0.png