Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs: "Wielkanocne wypieki"

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani,

zapraszamy do wielkanocnego konkursu!

Do wygrania 4 wspaniałe książki kucharskie dla dzieci od

http://parenting.pl/screeny/partnerzy/jednosc-dla-dzieci.jpg

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/kucharska.jpg.png

Przyznam szczerze, że książki są naprawdę atrakcyjne i naprawdę warto o nie powalczyć!

A zadanie konkursowe brzmi:

NAPISZ PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO WIELKANOCNE
I WSTAW ZDJĘCIE SWOJEGO WYPIEKU!

Na zdjęcia czekamy do 3 kwietnia 2013. do północy.
Wyniki ogłosimy 4 kwietnia 2013r.

Udanej zabawy, udanych wypieków i co najważniejsze - udanych Świąt Wielkanocnych!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy każdy może brać udział ?


Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pochwalę


Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja dzisiejsza babka

Składniki:
*25dkg masła
*35dkg cukru
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*4 jajka
*50dkg mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*250ml śmietany 18 proc.
*10dkg rodzynek
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*polewa i czekolada
Wykonanie
Masło ucieram z cukrem,cukrem waniliowym ,dodając po 1 żółtku.Do masy dodaję proszek do pieczenia,mąkę,dolewam stopniowo śmietanę i mieszam mikserem na gładką masę.
Białka ubijam na sztywną pianę,rodzynki obtaczam w mące ziemniaczanej i delikatnie łączę z ciastem.Formę smaruję tłuszczem,obsypuję mąką,wylewam ciasto .Piekę w temp.175 st. okołom 70 min.Na koniec polewa i czekolada starta na tartce.
jpg.gif P1040526.jpg (95.3 KB)


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja upiekłam drożdżowca z jagodami
Składniki:
- pół kg mąki pszennej,
- 5 dag drożdży,
- 2 całe jaja,
- około 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka octu,
- 1 cukier waniliowy,
-1/3 kostki margaryny,
- 3 szklanki jagód,
- 3 łyżeczki bułki tartej + 3 łyżki cukru.
W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże, dodać margarynę i ocet. Wszystko wlać do miski z przesianą mąką, dodac całe jaja, cukier waniliowy i cukier, starannie wyrobic ręką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do dużej miski do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta włożyć na blachę, a z drugiej uformować wałeczki i wykleić nimi boki blachy oraz ułożyć na cieście kratkę. Jagody wymieszane z cukrem i bułka tartą wkładać w kratki. Po upieczeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego :)


http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=40291

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=40292

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Babka jogurtowo - kakaowa

Składniki
250 ml jogurtu naturalnego
250 g mąki
7 dag masła
3 jajka
150 g cukru pudru
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Do dekoracji:
1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania
1.
Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Wymieszać jogurt z jajkami, dodać przesiany cukier puder Zetrzeć na tarce 1 łyżkę skórki z cytryny i dodać do masy. Wlać do masy roztopione i wystudzone masło, dokładnie wymieszać ciasto podzielić na 2 części do 2 części dodać kakao. Stopniowo wsypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać ciasto do formy i piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. babkę pozostawić do ostygnięcia, wyjąć. Posypać cukrem pudrem


Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja tradycyjnie babka z bakaliami i mazurek kajmakowy

Babka
4 jajka
2 szkl mąki
250 g masła
1 szkl mleka
aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dużo bakalii

żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło, mleko, przesianą mąkę proszek i aromat. na koniec dodać ubitą pianę z białek
połączyć ciasto z bakaliami piec 45 minut w 180 stopniach wystudzić i polać babkę lukrem

Mazurek kajmakowy
ciasto kruche
2 szkl mąki
200 dag masła
0,5 szkl cukru pudru
3 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
z podanych składników zagnieść ciasto ( z części ciasta robię dekoracje takie jak serduszka, gałązki bazi)

biszkopt
4 jajka
0,5 szkl cukru
6 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

do dekoracji lukier, wiśnie kandyzowane, kajmak, powidła śliwkowe.

oba ciasta piec 25 minut w temperaturze 180 stopni
po wystudzeniu na ciasto kruche rozsmarować powidła przykryć biszkoptem, całe ciasto pokryć masą kajmakową i udekorować

smacznego!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Baranek wielkanocny.

Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 ,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka

Wykonanie:
Utrzeć jajka z cukrem pudrem, a następnie ucierając dolać olej i mleko. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Foremkę w kształcie baranka wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. około 50 minut. Po ostudzeniu wyjąć baranka z foremki i wyrównać nożem spód. Postawić baranka na talerzu, posypać cukrem pudrem, przykleić oczy z rodzynek zamoczonych w rozpuszczonej czekoladzie.


http://www.suwaczki.com/tickers/bfareepd9xnhhr2v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chlebek Wielkanocny

składniki

2/3 kg mąki pszennej
1/2 kg mąki razowej
1 litr letniej woda,
10 dag drożdży,
2 łyżki cukier,
1,5 łyżki soli
3/4 szklanki otręby żytnie
1/2 szklanki otręby owsiane

Drożdże kruszymy do miseczki dolewamy 1 szklankę letniej wody i dodajemy cukier. Mieszamy. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki i otręby i następnie sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 20 min. Następnie przekładamy do formy i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Formę wcześniej smarujemy olejem. Pieczemy ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jeden bardziej na słodko i mniej zdrowo

Jabłecznik pod pierzyną

składniki
Biszkopt,
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
5 szt jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 odrobina Sól,
Masa jabłkowa,
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
2 łyzeczki cynamon,
2 łyżki żelatyny,
PIERZYNKA,
250 ml śmietana 30 %,
1 szt galaretka,
posypka czekoladowa,
1 słoik dżem truskawkowy z wanilią,
kompot truskawkowy

Pieczemy biszkopt. Jajka rozdzielamy . Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody i octu dolewamy do białek . Miksujemy . Odkładamy biszkopt dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy dużą łyżką . Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min . Po upieczeniu studzimy i przekrawamy . Nasączamy kompotem truskawkowym i smarujemy dżemem truskawkowym ja użyłam z dodatkiem wanilii. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy z dodatkiem cukru dolewamy ok 1/3 szklanki wody i dodajemy cynamon -zagotowujemy . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody . Jabłka z ciągamy z ognia i dodajemy żelatynę . Gdy zacznie gęstnieć układamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody studzimy i dodajemy do śmietany miksujemy . Wylewamy na stężałe już jabłka . Ozdabiamy .


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mufiny babeczki do koszyczka
Takie babeczki moje dzieci świecą na Wielkanoc
składniki
* 4 łyżki mak,
* 2 szkl mąka,
* 2 łyzeczki proszek do pieczenia,
* 3/4 szkl cukier,
* 1 szkl maślanka,
* 1/2 szklanki olej,
* 1 szt jajko
Do miski dajemy olej ,maślankę i jako -mieszamy . do drugiej miski dajemy suche składniki -mąkę cukier proszek ,odrobinę soli i mak -mieszamy . Mokre składniki mieszamy i dodajemy suche składniki mieszamy .Nakładamy do papilotów muffinkowych.Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni .Wkładamy babeczki na 20 min . Gdy babeczki ostygną lukrujemy je i posypujemy makiem


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój pierwszy mazurek w życiu, a smakuje wszystkim:) łatwy w przygotowaniu, polecam wypróbować

Mazurek na orzechowym spodzie

Składniki
ciasto:
- kostka margaryny do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich i laskowych
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
wierzch:
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki wody
- orzechy do dekoracji

Przygotowanie:
Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto, zagnieć dokładnie. Dodaj odrobinę mąki by było gęstsze i nie kleiło się do rąk. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia mazurków (22 x 27cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep formę na płasko, następnie nakłuj widelcem. Piecz w 180 stopniach C około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Przygotuj pomadę. Margarynę rozpuść w rondelku, dodaj cukier, wodę i mleko w proszku. Mieszaj, aż składniki się połączą, a pomada będzie gładka i gęsta. Na ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Mazurka udekoruj orzechami według własnego uznania. Odstaw do zastygnięcia.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sernik jak dla mnie idealny ::):

1kg tłustego twarogu (używam gotowy trzykrotnie mielony lub President w wiaderku)
1/2 kg cukru
6 jaj
kostka margaryny
cukier waniliowy
olejek
rodzynki
skórka pomarańczowa (polecam też płatki migdałowe)
budyń waniliowy (taki zwykły w paczce)

Twaróg przekręcić przez maszynkę (jeśli jest taka potrzeba), żółtka utrzeć z cukrem na
gładką masę, dodać tłuszcz uprzednio rozpuszczony. Stopniowo dodawać
twaróg. Na koniec wlać ubite białka i proszek budyniowy. Piec około godziny.


http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpx9irfiwi27s.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgeaocg228v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno ciacho - takie, żeby odrobinkę wiosnę w te śnieżne święta przypominało ::):

Rolada truskawkowa

biszkopt :
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczenia

oraz:
galaretka truskawkowa x 2
truskawki świeże lub mrożone

Białka oddzielić od żółtek , ubijamy je na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier , pózniej po jednym żółtku i po łyżce mąki przesianej z proszkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st , blacha standardowa od piekarnika , rozprowadzamy ciasto na papierze do pieczenia i pieczemy ok 6 - 8 minut.
Po upieczeniu przekładamy na wilgotną ściereczkę i całe ciasto przykrywamy, nie rolujemy.
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody , już dobrze ścięta rozprowadzamy na cieście , truskawki rozkładamy równomiernie, zwijamy, owijamy folią i do lodówki co najmniej na 12 godzin.



http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpx9irfiwi27s.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgeaocg228v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sero-makowiec

Masa serowa
70 dag sera
6 jajek
20 dag cukru pudru
15 dag masła
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ser zmielić 2 razy dodając za pierwszym razem masło Żółtka utrzeć z cukrem ,dodać do sera Wymięszać Dodać cukier mąkę i białka ubite na sztywno
Masa makowa
25 dag maku
20 dag cukru pudru
1 łyżka kakao
1/2 słoika dżemu wiśniowego
4 łyżki mąki pszennej
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak sparzyć Zmielić 2 razy Żółtka utrzeć z cukrem ,dodać do maku Wymięszać dodać dżem
kakao,mąkę i proszek i pianę z białek Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą Kłaść na zmianę po łyżce jednej i drugiej masy Piec 60 min


http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Babka wielkanocna
25 dag masła
15 dag cukru
1/2 op cukru waniliowego
6 jajek
szczypta soli
1/2 kg mąki
1/2 op proszku do pieczenia
100-125 ml mleka
kawałki czekolady lub rodzynki
bułka tarta i margaryna do wysmarowania formy

Ucieramy masło ze szczyptą soli i cukrami na puch Dodajemy żółtka i mieszamy z masą
Ucieramy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko
Z białek ubijamy pianę na sztywno ,dodajemy do ciasta i mieszamy Wrzucamy kawałki czekolady lub rodzynki Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki Pieczemy 40 min


http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tradycyjnymi wielkanocnymi ciastami w mojej rodzinie zajmuje się mama i teściowa.
Ja jestem od wszelkich eksperymentów kulinarnych:-)

W tym roku u mnie:
Ciasto na roladzie z bananami

Składniki na roladę biszkoptową:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek drobnego cukru do wypieków
½ łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo - 3/4 słoiczka dowolnego dżemu do posmarowania
Składniki na krem:
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
7 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru
200 g masła, o temperaturze pokojowej
4 - 5 niedużych bananów
Składniki na warstwę śmietanową:
400 ml śmietany kremówki (36%)
2 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier, partiami, dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Pieco 13 - 15 minut, w temperaturze 190ºC.
W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni. Upieczone ciasto położyć na nim gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na plasterki.
Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką. Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm.
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu. Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.


http://suwaczki.maluchy.pl/li-62613.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-62612.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MAZUREK JAK PISANKA
SKŁADNIKI:
CIASTO PÓŁKRUCHE:
50 dag mąki
15 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag zimnego masła
2 jajka, 1 żółtko
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
DEKORACJA:
Kolorowe lukry
Orzeszki i migdały
WYKONANIE:
1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło pokroić na małe kawałki, połączyć z mąką rozcierając w palcach albo posiekać nożem. Wbić jajka i żółtko, dalej siekać. Dodać śmietanę i zagnieść szybko ciasto o konsystencji plasteliny.
2. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na niezbyt gruby placek. Wyciąć z niego jajko. Przełożyć na wałku do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
3. Z pozostałego ciasta uformować cienkie kuleczki wielkości orzechów laskowych.
4. Z kuleczek ułożyć rant mazurka, a z wałeczków paski na pisance. Blaszkę z ciastem wstawić na godzinę do lodówki, a następnie upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut [ aż ciasto będzie rumiane].
5. Ostudzony mazurek udekorować kolorowymi lukrami. Odstawić do zastygnięcia.
LUKIER: 20 dag cukru pudru, białko jajka, sok wyciśnięty z cytryny – utrzeć na gładką masę. Zabarwić lukier dodając barwniki spożywcze lub soki owocowe, sok z buraków.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BABKA ZACHÓD SŁOŃCA
SKŁADNIKI:
 25 dag margaryny
 6 jajek
 1 ½ szklanki cukru
 2 szklanki mąki
 6 łyżek oleju
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 opakowanie cukru waniliowego
 1 opakowanie kisielu wiśniowego
 1 łyżka kakao
 2 łyżki maku
 Aromat migdałowy
WYKONANIE:
1. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę (niewielką ilość margaryny zostawić do posmarowania foremki).
2. Nie przerywając ucierania, dodać do masy olej (po łyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
4. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.
5. Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną.
6. Przełożyć do formy ciasto z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym cieście zrobić również rowek i wlać na środek ciasto z kisielem.
7. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...