Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

//Dziękuję Nikusia. Waga jeszcze znośnie....nawet mi trochę na rękę, że spada. Cukier mnie bardziej martwi. Na czczo nie przekraczam 85, w ciągu dnia rzadko się zdarza, że 90. Z krzywej wyszło 98/185/147. Diety za bardzo zmieniać nie musiałam. Więc tak się zastanawiam, czy laboratorium się nie pomyliło. Z drugiej strony nie chcę ponawiać badań, bo moja nerka prawa lekko nie domaga i szkoda mi ją obciążać. Ehhh z dwojga złego wolę dietę i wizyty u diabetologa niż nefrologa :)

Nikusia pomoc meza jest nieoceniona.. stresuje sie jutrzejszym dniem razem z toba! Zycze ci powodzenia kochana oby poszlo jak najszybciej, i jak bedziesz miala sily to zdawaj relacje na bierzaco:)
Agaa normalnie jakbys mi opisala moj dzien kilka dni przed porodem:) tak samo najpierw zelazkiem sie poparzylam potem noz spadl i udo mialam skaleczone az blizna zostala:)
Jaaa moj maly urodzil sie 3580 i wydawal mi sie drobniutki a co mowic o twoim szczesciu;) strach bedzie nosic hehe
Dziewczyny przezywa, razem z wami ten szybko zblizajacy sie moment, zobaczycie jak to wszystko ekspresowo potrwa... moje 12h w meczarniach jak teraz na to patrze to szybko minelo;)

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c2n0a4hekpmu1.png]Tekst linka[/url]

Ignacja i ja zaraz po diagnozie miałam cukry jak Ty, więc jakoś nie pilnowalam diety, bo nie widziałam potrzeby, wtedy mi się zdarzyło raz mieć za duży cukier po dwóch pełnych talerzach spaghetti i szklance coli (myślę, że każdy by miał) i też myślałam, że się pomylili w laboratorium, bo u mnie 92/182/112, no ale jak zaczęłam chodzić do diabetologa w klinice, to od razu się opamietalam z dieta i z rozwojem ciąży niestety cukry też się pogorszyły. Także póki co ciesz się, że cukry takie dobre, bo nie wiadomo jak będzie do końca, a mam nadzieję, że będzie dalej tak dobrze, jak do tej pory u Ciebie. Nikusia ja przeżywam i też czekam na relację porodowa. MałaMi z zapartym tchem czytam jak sobie radzisz z maluchem, co do karmienia, to ja bym się nie poddawala i chyba jeszcze trochę męczyła maluszka, wiadomo że z butli mu wygodniej, ale czym więcej będziesz przystawiać, to teoretycznie powinno być więcej pokarmu i może jeszcze pokocha cyca, a i Ty będziesz miała wygodę :) ale wiem, że w teorii prościej, a jak się ma głodnego i zdenerwowanego maluszka, to serce boli i nie ma się serca, żeby go męczyć..

Nikusia Nareszcie nadszedł ten dzień trzymam kciuki i daj znać jaka decyzja :):): :* Powodzenia :*Jestem podekscytowana i chyba przeżywam to tak samo jak Ty :D:D
U mnie też czop stopniowo odchodzi, skurczę w nocy się pojawiały ale znośne...więc czekam dalej...i ciągle kontroluję czy aby mały chociaż troszkę się kręci:))))
Do tego wczoraj krew z nosa mi się lała;/ Mąż troszkę zaczął panikować i obchodzi się ze mną jak z jajkiem:) Ale to miłe :):):)

Agaa MATKO!! TY uważaj na siebie ;/ faktycznie miałaś kiepski dzień;/

MałaMi tak Ci zazdroszczę, że masz już to za sobą i synek jest z Wami w domku:)))
I ciesz się tym, że malutki ładnie śpi...oby i mój był grzecznym synkiem :D
Tak jak mówicie dziewczyny pomoc Męża nieoceniona przy dziecku...

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5e6k5bbq5m.png

I ja Nikusia o tobie ciagle mysle i denerwuje sie jakbym to znowu ja szla do szpitala:) myslami jestesmy z toba kochana!!:*
Jaaa u ciebie to teraz tez moze w kazdej chwili byc sybka akcja:) tak sie ciesze, ze juz jestescie na koncowce i niedlugo bedziemy sie wymienialy doswiadczeniami mam:)
Dziewczyny sowka, ignacja tak jak pisala jaaa dacie rade!!! Pamietam jak jeszcze my marudzilysmy ze tyle czasu przed nami, ze juz ciezko i te cukry u nas czasami naprasde szalaly a my przejmowalysmy sie jak szalone a to juz koniec:) wspieramy was! Bo wiemy co przezywacie, kto inny was zrozumie jak nie my;)

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c2n0a4hekpmu1.png]Tekst linka[/url]

Dziewczyny dziękuję za gratulacje i dobre myśli :)
Naprawdę sama nie mogę uwierzyć, że mała sama zdecydowała się przyjść na swiat dzisiaj :) obyło się bez wywolywania no i mój mąż ma pierwszy dzień urlopu :)
Kurczę powiem, że naprawde bolało, zwłaszcza ostatnie dwie godziny no i bóle parte... Ale teraz już jest dobrze, wstaje z łóżka, Adę mam przy sobie :)
MałaMi ale numer z tą wagą i wzrostem :)
Jaaa teraz trzymam kciuki za Was :)
Ignacja ja też w ciąży zachorowałam na nerki i wiem jaki to ból. Cukrzyca to przy tym pikuś.
Dziewczyny jeszcze raz dziękuję za wsparcie i ciepłe myśli ;)

MałaMi głowa do góry, najważniejsze,że możecie być razem. Wiadomo, nikt nie marzy o takich atrakcjach po porodzie, ale trzeba zacisnąć zęby, zapalenie żył, to nie ma żartów, dobrze że trafiłaś do szpitala, bo tam szybciutko się z tym uporaja i będziesz się mogła cieszyć macierzyństwem już w domku. My kobiety to silne jesteśmy i damy radę ze wszystkim :* Ja jestem po wizycie, wszystko w porządku, mam się przypomnieć za dwa tygodnie, żeby lekarz zmierzył synka, bo niby mówił, że nie ma potrzeby, ale przy cukrzycy można zerknąć. No i mimo miliona leków, które mam mówi, że będę rodzic naturalnie, bo nic nie wskazuje na potrzebę cięcia w żadnym wypadku, ale wiadomo, że do momentu, żeby ciąża była donoszona, to jeszcze mam cztery tygodnie, więc różnie może być.

MałaMi tak mi przykro;/ oby szybko się Tobą zajęli i wszystko wróci do normy;( Dawaj znać co lekarze mówią..
Dobrze, że masz Filipka przy sobie...
Nikusia mamusiu nasza jak się dziewczyny macie? kiedy wychodzicie? i jak nocka z Ada?:)
Sowka super, że wizyta udana:) i synek zdrowy...
Moja gin za każdym razem mierzy małego mówi, że przy cukrzycy musi wszystko dokładnie sprawdzać.

A mojemu uparciuchowi tak się u mamusi w brzuszku podoba, że jeszcze sobie siedzi :) W nocy wyszedł czop spora ilość i skurczę bolesne się zaczęły...ale jak na razie chodzimy :) więc dalej czekamy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5e6k5bbq5m.png

Nikusia gratulacje! :) :) Bardzo sie ciesze ze wszystko dobrze poszlo. A dzidzia byla badana odrazu? Chodzi mi o cukier czy zaraz to kontrolują ?
Ja jeszcze troche aktualnie 29 tc. Z dieta idzie mi bardzo dobrze raczej nie przekraczam norm.. tylko na czczo czasem troche wyzsze ale nie ma tragedii. Maz bierze się za pokoik a ja powoli ogladam sie za wozkiem ubrankami itp. Choc mama wierzy w zabobon ze wszystko kupi sie jak się mala urodzi... jejku ja chce wczesniej wszystko miec wyprane w szafeczkach niech sobie czeka a zabobonow niecierpie !:)
Czekam na dalsze Wasze rozwiazania :)

Cześć dziewczyny :)
sowka dobrze, że wizyta udana :)
Karna cukier badali małej godzinie i dwie godziny po porodzie. Po godzinie miała w dolnej granicy normy a po dwóch już było ok.
Jaaa jesteś już coraz bliżej rozwiązania :) a może też coś przyjdzie z zaskoczenia jak u mnie? :)
Imbir dziękuje za gratulacje i faktycznie waga mnie trochę zaskoczyła. Niby miało być ok. 3 kg max a tutaj 3,5 kg :) zastanawiałam się jak ona urosła w tak małym brzuchu, który ja miałam :)
A co do nocy to nie mogłam spać chyba z przejęcia, non stop tylko czuwałam. A dzisiaj oczy mi się same zamykają po dwóch nockach z rzędu nie przespanych. Ciekawa jak będzie dzisiaj. Ogólnie uczę się karmić Adę i w ogóle uczymy się siebie. Ja nie doświadczona matka więc wszystko dla mnie jest nowe :)