Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dziewczyny :)
MałaMi Ada nadal trzyma głowę w jedną stronę w ogóle tego nie mogę jej oduczyć... podczas snu w łóżeczku, w wózku czy na macie edukacyjnej ciągle patrzy w jedną stronę. Od jednej z koleżanek dostałam na prezent dla Ady taką poduszkę - motylek z minky- ona jest płaska w środku a po boku ma dwa takie jakby skrzydełka i one pozwalają trzymać główkę prosto. Biorę ją głównie do wózka i czasami udaje mi się przemycić ją na matę i położyć Adę wówczas trzyma główkę prosto. Tylko Ada jak to Ada zawsze musi postawić na swoje i strasznie się awanturuje przy tej poduszce.
Jeżeli chodzi o noc to Ada tak jak zasnęła wczoraj po 20-tej to spała i pobudki były o 2-ej i ok 5-ej na karmienie, później po 6-tej ją przebrałam bo słyszałam, że zrobiła kupkę i po 7-ej wstała na dobre. Szczerze mówiąc to już wolę jak chodzi spać o 22-ej wtedy jest pobudka ok.4 i wstaje na dobre ok. 7-ej i jestem bardziej wyspana.
Jaaa faktycznie ten czas tak szybko leci :) ja to nawet nie pamiętam, że w ciąży byłam :) Dzieciaczki rosną nam jak szalone :)
Co do zdjęć to kiedyś Wam pisałam, że już wywołałam pierwszą serię a już nazbierało się sporo kolejnych do wywołania m.in z chrzcin.

Cześć

Widzę, że raczej nie ma tu obecnie dwupaczków z cukrzycą :(

Ale może doświadczone mamy pomogą ;)

Na ostatnich badaniach 20tyd krzywa z 75g glukozy wyszła następująca:
Na czczo 89
Po 1h 177
Po 2h 122

Moj gin twierdzi, że wynik po 1h jest nielokojacy zalecil diete i kontrole za mc.

Za tydz mam wizyte u diabetologa ale juz powoli wariuje i sie martwie.

Moj dziadek mial cukrzyce i odgrzebalam stary glukometr accu check activ i paski jakie tam byly. Po zmianie igielki oczywiscie rozpoczylam swoje pomiary i zazwyczaj byly po jedzeniu okolo lekko ponad 120, raz 158.
Moj M stwierdzil ze aparat stary a paski po terminie i kupil nowy ixell. Sprawdzilismy go jakims plynem testowym niby wszystko ok zgodnie z instrukcja ale moje wyniki to rano 79, 84 a po jedzeniu ok 104....

I teraz nie wiem czy sie cieszyc czy moge wierzyc w ten sprzet??

http://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r8i9yw0dc0.png

Oj dziewczyny Filipek tu najstarszy a mi sie wydaje ze z tydzien temu rodzilam, wczoraj ogladalismy z mezem kilka zdjec ktore srobilismy w szpitalu i w pierwszyvh dniach w domu. Filipmbyl taki drobniutki ojej... kiedy to bylo. A teraz chlop jak ta lala:) duzy strasznie, i dzisiaj juz sluchajcie zaczal lapac mnie za rece i sie podnosic... czytalam zeby tego jeszcze nie robic bo za maly, ale nawet jak go do piersi biore to on glowke juz podnosi sam opiera sie na lokciach:) zuch moj;)) my wczoraj i dzisiaj bylismy na spacerku tylko nie wiem czy nie za zimno ale przynajmniej maly pospal, odwiedzilam kolezanke z pracy takze spoko:)
Nikusia moj Filip nauczyl sie trzymac glowke w jedna strone i zauwazylam juz ze glowka zaczela mu sie znieksztalcac i powiedzialam o nie, i przestawiam caly czas a on jest tak wrednyni uparty ze wygina sie, drze sje i tak przekreci na swoje..mimo, ze podkaladam zawsze cos.. eh a udalo ci sie znalezc jakis ladny album na zdjecia? Moz3 zamawials gdzies na necie?
Jaa ja tak samo nie wiem juz gdzie moj glukometr hehe
Co do piastek moj tez ciagle wklada az slysze jak cos strzel w dziaslach chyba bi strasznie cisnie dziaselka rekoma...

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c2n0a4hekpmu1.png]Tekst linka[/url]

Dzień dobry dziewczynki :)
MałaMi ja kupiłam album już dawno temu w Biedronce- taki ładny był w motywy dziecięce i dodatkowo akurat była promocja. Zresztą mam już go prawie zapełnionego a jest na 200 zdjęć i muszę kupić kolejny.
Jejku dziewczyny ja mam wrażenie, że jakkolwiek śpi moje dziecko to ja i tak jestem niezadowolona... jak szła spać po 22-ej to narzekałam, że nie mogę dotrwać do tej godziny ale przynajmniej budziła się tylko raz przed 4 rano i później na stałe około 7 rano. Teraz już drugi dzień z rzędu zasnęła ok. 20:30 ale za to ok. 00:30 obudziła się i zaczęła stękać bo nie mogła zrobić kupki, o 1:40 wstałam żeby ją nakarmić, później znowu stękała, o 4:20 karmienie, od 5 znowu jęki, po 6-ej wsadziłam ją na bujaczek leżaczek i o 7:10 znowu karmienie... Jestem wykończona i chce żeby znowu zaczęła zasypiać o 22 i spać do 4-ej.. Na co ja wówczas narzekałam?? Przynajmniej rano czułam się wypoczęta a teraz... sama na siebie jestem zła, że nie można mi dogodzić.
Dzisiaj mamy drugi podejście ze szczepieniem na rotawirusy.
A jak tam u Was dziewczynki?

hej Kochane :*

MałaMi ale masz silnego synka :))) pięknie sobie radzi:) mój Franek bardziej leniwy. Co do główki w jedną stronę u nas już to minęło i Franek śpi teraz różnie :)
MAłaMi a jak Filipek przekręca się już z brzuszka na plecki?:))

Nikusia może Ty się już przyzwyczaiłaś do poprzednich godzin spania i teraz ciężko się przestawić? Adusia mamie zrobiła psikusa i teraz chodzi wcześniej spać :D Powodzenia na szczepieniu :* Oby księżniczkę małą jak najmniej bolało :(
U nas jedyne co się zmieniło to to, że Franek jak zaśnie ok 20:00 to już nie wstaje na jedzenie ok 22:00 tylko ok 1-2 więc śpi dłużej :)
Dziewczyny jak Wasze maluszki zasypiają już na noc to macie siłę jeszcze coś porobić w domu? czy już raczej tylko łóżko i spać? JA położę dzieciaki to od razu oczy mi się zamykają i szkoda mi tracić czas na coś innego jak mogę korzystać i odpoczywać :D
Agaa a jak NAdia? jeszcze ma sapkę?

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5e6k5bbq5m.png

No właśnie cały czas ma przytkany nos. Przed każdym karmieniem zalewam solą fizjologiczna i czyszcze aspiratorem. Teraz jak malutka widzi że zbliżam się do buźki to od razu podnosi alarm. Aż mi jej szkoda.
Odnośnie godzin nocnego spania to u nas zaczyna się teraz Nadia przestawiać. Kąpiel o 19, później do 21 próbuje zasnąć i wstaje ok 1. Później co 2 godziny wstaje. Myślę że byłoby lepiej gdyby nie zasypiała w trakcie karmienia. Zaczyna jeść i po 5 minutach śpi.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usadf9h5fcv095m.png

Hej laski:)
U mnie Filipek lezy w bujaczku wiec mam czas do was napisac...
Jaaa no wlasnie jeszczw sie nie przekreca.. wogole mam wrazenie ze nie robi zadnych postepow a moz3 nawet robi mniej niz robil... nie wiem dlaczego..
Ja ja uspie malego to codzienni3 sobie mowie ze sprzatne dom, ale jak dojdzie co do czego to usiade na kanapie i odpoczywam i ogladamy z mezem tv... boje sie ze obudze malego a zreszta juz sil nie mam na nic...
Nikusia nie wiem co ci doradzic;) ja sie ciesze ze Filipek zasypia okolo 20. A kapiesz Adulke codzinnie? Bo moj ma juz swoj ustalony rytm dnia i wie ze po kapaniu je i idzie spac..
Dziewczyny czy wy orientujecie sie cos w temacie 500+?
Filipek dalej robi wodniste kupi nie wiem czy nie isc z nim do lekarza:/ poza tym codziennie kicha. Wasze pociehy tez? Zastanawiam sie zeby to nie bylo przypadkiem uczulenie na psa bo mamy w domu... maz jest uczulony tzn jak pies zacznie go lizac to wtedy caly czerwony

Dziewczyny my już po szczepieniu na rota na szczęście jest to szczepionka doustna więc nie ma tragedii. Jednak pani doktor jak mi powiedziała jak Ada może się po niej zachowywać to aż mnie zmroziło. Mam nadzieję, że obędzie się bez większych sensacji choć już teraz widzę, że jest bardzo niespokojna i nie może spać. Lekarz wspomniał m.in o bólu brzucha i faktycznie strasznie się rzuca jakby ją ten brzuszek bardzo bolał.
Co do postępów Ady to też różnie bywa. Póki co się uśmiecha i guga ale to jak jej się chce. Nie lubi leżeć na brzuchu więc jak już ją na chwilę do tego zmuszę to na sekundę podniesie głowę a później marudzi, że mam ją przewrócić na plecy. O przewracaniu się z pleców na brzuch myślę, że jeszcze długo nie ma mowy choć raz przez przypadek jej się udało.
My Adulkę od początku kąpaliśmy co drugi dzień. Wczoraj zrobiłam wyjątek bo dzisiaj szliśmy do lekarza więc ją wykąpałam choć "nie przypadał ten drugi dzień".
Dziewczyny czy Wy tez macie problem z włosami?? Mi wypadają dosłownie garściami, wszędzie ich pełno, ostatnio nawet Ada miała moje włosy w pieluszce... Dosłownie dramat....
A jeżeli chodzi o 500+ to co dokładnie MałaMi chciałabyś wiedzieć? Ogóle przepisy mówią o tym, że na pierwsze dziecko otrzymujesz jeżeli nie przekraczasz 800 zł na osobę w rodzinie, my niestety się nie kwalifikujemy. A na drugie i kolejne bez względu na dochód.
MałaMi spróbuj ten probiotyk naprawdę warto u mnie po dwóch dniach było już lepiej. A jak nie przejdzie to wtedy pójdziesz do lekarza. Wiesz teraz sezon grypowy i przeziębieniowy nie ma co niepotrzebnie chodzić do przychodni i narażać małego na infekcje.
Jeżeli chodzi o kichanie to Ada często kicha, zwłaszcza jak jest jej zimno czyli przy przebieraniu a czasami kichnie żeby oczyścić sobie nosek :)

Nikusia masz racje, jescze dzisiaj pojde do apteki i kupie...
Dzisiaj bylam zapytac o 500+ i nie wiedzialam ze bierze sie dochod pod uwage z 2014r.. Bo chcielismy troche z mezem przykabinowac tzn maz by zmienil umowe i moze by wpadlo te 500zl ale raczej sie nie uda...
Nikusia bo ja czytalam ze nasze dzieci juz w tym wieku libia miec ustalony harmonogram dnia i moze jak wczoraj malutka wykapalas drugi dzien pod rzad temu wyczula ze jest cis nie tak i zasnela wczesniej;)
My kapiemy teraz codzinnie. A wczesniej jak np zdarzylo nam sie nie kapac bi np bylismy u kogos albo maly akurat o tej godz spal to potem nie dal nam spac nawet do 24...
Oby Adusia dobrze sie czula i dzielnie zniosla skutki tej szczepionki... Ucaluj ja ode mnie i Filipka;)
Mam nadzieje ze dzisiaj zasnie i bedzie spala tak jak sobie zyczysz;))

Dzień dobry dziewczyny :)
MałaMi u Ada ilość też była ta sama tylko właśnie były wodniste, teraz to już się ustabilizowało i jest ok.
Ja też biorę witaminy dla matek karmiących mimo wszystko włosy tak bardzo mi wypadają, że niedługo będę łysa...
Wracając do 500+ to faktycznie dochody są brane za rok 2014 więc nic nie można w tym temacie zrobić.
Dziewczyny moja Ada wczoraj zasnęła o 22:20, obudziła się na karmienie o 3:20 i na stałe wstała o 6:40 no i powiem Wam, że ta wersja mi bardziej odpowiada niż zasypianie o 20:30 i później wstawanie co 2-3 godziny.
Noc upłynęła nam na szczęście dość spokojnie, nie było żadnych skutków ubocznych szczepionki. Tylko wieczorem Ada była trochę niespokojna i miała podwyższoną temperaturę.
Kurczę u nas od rana znowu pada :( więc znowu będziemy siedzieć cały dzień w domku.
A jak tam u Was?

Witamy was;)
U nas jakas dziwna noc, maly non stop chcial cycka a jak dostal to marudzil, szarpal i plakal:/ wstl o 7, posmial sie troche i 7.45 zasnal w bujaczku i tak spi ciagle..
Kupilam te probiotyk, prawie 40zl zaplacilam, drogo... dalam wczoraj na noc, ale do teraz kupki nie bylo, co mnie dziwi bo zazwycaj juz z 2 by byly...
Nikusia to super ze Ada zasnela o swojej godzinie:)! Moze poprostu tak cos sie jej na dwa dni przestawilo hehe dobrze ze zcepionke przechodi tez bezproblemowo;) u nas strasznie buro, ciemno i wilgotnie, padac chyba nie pada, i tak sie zastanawiam czy wychodzic z maly.. przydaloby sie jakies zakupy zrobuc na obiad.
Ja zadnych witamin nie biore ale wlasnie zastanawiam sie zeby zaczac.. przez kolki malego juz dluzszy czas wogole nie jem nabialu i juz czuje skutki. Bola nie zeby i kosci w palcach u stop i rak.
Eh jak to mowia jak nie urok to..... :D

Mi dala w kropelkach, bo mowila ze jak takie male dziecko to krople lepsze... moze temu tak duzo... sama nie wiem... wydaje mi sie ze mam problem z pokarmem... 2czoraj kupilam az herbatke na laktacje... jak przystawie malego do piersi to moze dopiero po 2min int3nsywnego ssania zaczyna cos leciec... wczesniej moglam sciagnac pokarm w butelke i zostawic malego z mezem... teraz najwiecej ile uda mi si3 sciagnac z dwoch piersi to 30ml masakra;/
Krolewicz chyba moj juz wstaje

Witam się i ja dzisiaj :)))
U nas nocka standardowa:)
Co do kichania to Franek też dość często kicha :)
Nikusia jak dobrze, że po szczepieniu z Ada wszystko w porządku :) pięknie przespała nockę :)

MałaMi Twój królewicz się budzi a mój właśnie zasnął :D
U nas ładna pogoda słoneczko i ciepło więc spacer na pewno będzie. Wczoraj pochodziliśmy z 30min i płacz... :| ;/ coś mu się nie spodobało albo zbyt ciepło go ubrałam...już sama nie wiem;/

Za kilka dni córka ma urodziny...oczywiście wszystko co w reklamach jest najfajniejsze...zażyczyła sobie pisaki 3d :|...teraz szukam gdzie to kupię. Zapewne i cena mnie porazi ;p

Moj ksiaze wstal na zmiane pieluchy i jedzonko i znowu zasnal... w trakcie mojego szykowania do sklepu;) wiec teraz musze czekac az wstanie i dopiero sie wybierzemy...;) wiecie jak ja kocham yego mojego szkraba... poprostu nie wiem jak zylam wczesniej bez niego. A jak jeszczd patrze na mojego meza ktory tak czule sie nim zajmuje, rozmawia z nim i sie smieje to az plakac mi sie chce.. ostatnio we dwojke smieli sie glosno a ja plakalam ze wzruszenia ze ich mam;)

MałaMi wiesz, że ja mam to samo?:|...kiedyś patrzyłam na męża i córkę jak się razem wygłupiają i ryczałam ze wzruszenia. Ostatnio jak mąż "rozmawiał" z Frankiem i mały taki wpatrzony w tatusia to siedziałam i płakałam.
Zauważyłam też, że Franio na siostrzyczkę reaguje uśmiechem za każdym razem jak ją widzi....i lubi ją słuchać. :)

Jaaa to ty masz o jedno wiecej szczescie do wzruszenia:) a jaka jest roznica miedzy twoimi dzieciaczkami? Moj maz mysli juz nad kolejnym hehe mowi ze chcialbh a rok sie starac.. my z Filipiem ubralismy sie, do wozeczka i na dwor a tam deszcz hehe sasiad akurat na klatce szykowal sie ze swoja coreczka (miesiac mlodsza od Filipka) i pilnowal mi malego a ja poszlam po folie na dwozek przrciwdeszczowa... jeszczr nigdy jej nie uzywalam wiec nawet nie wiedzialam jak ja zalozyc, to tez mi pomogl, a sasiadka zakladala na ich wozek;) nomi wrocilismy i Filip juz zaraz godzine kima w wozku w domu;) spioch ostatnio sie zrobil

Kurczę skasowałam własny post... To jeszcze raz :)
Dziewczyny ja też złego słowa na swojego męża nie powiem. Mamy dużo szczęścia, że mamy tak cudownych mężów, którzy w dodatku są kochającymi i czułymi ojcami :)
MałaMi kropelki i saszetki z tego co czytałam w ulotkach mają trochę inne przeznaczenie. Kropelki są przy stosowaniu antybiotyku i działają profilaktycznie a saszetki są na biegunki i wprowadzają dobre "bakterie" do jelit. Dlatego też pani doktor kazała nam wykupić saszetki.
Mój mąż dzisiaj w domu :) byliśmy razem na spacerze, zajmuje się też Adą a ja mam czas żeby w końcu normalnie posprzątać czy coś ugotować.

MałaMi jest 7 lat różnicy :)) więc dość sporo.Ale za to pomaga mi. Nawet pieluszki zmienia...tylko jak zobaczy, że kupka słyszę "dobra mamo Ty przebieraj " :D My dzisiaj mieliśmy iść na spacer taka piękna pogoda była z rana...jak chciałam wyjść okazało się, że leje;/... i zostaliśmy w domu.
ooooo MAłaMi czyli i druga pociecha będzie?:D czy to tylko męża plany hehe?:P
Nikusia jedyne złe słowo jakie mogę powiedzieć na męża to takie, że rozpieszcza córkę baaardzo...córeczka tatusia zrobi słodką minkę i ma co chce. Co mnie czasami złości...ale nie dziwie mu się :))) jest daleko tęskni i oddałby wszystko aby jego dzieci były szczęśliwe. Już nawet planuje roczek małemu jaką to On imprezę mu nie zrobi...ehhh...:P zwariować z nimi można :)
Nikusia super, że masz dzisiaj męża przy sobie...cieszcie się sobą :*