Skocz do zawartości
Forum

Nasze wypieki


ezelka

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny pyszności, a do tego jak pięknie udekorowane:)))))), aż chciałoby się wszystkiego skosztować, mniammmmm.
Ja sernika jednak nie piekłam, dostałam kawałek od mamy. Robiłam za to ciasto toffi, którego nie zdążyłam jak zwykle cyknąć, bo zawsze szybko schodzi i ciasto z galaretką w środku, jeszcze kawałek jest w lodówce, to jak tylko znajdę aparat, to cyknę fotkę:)

O, mam, niestety znów jakość zdjęcia fatalna, Mikołaj zawalił sprawę i nie przyniósł nowego aparatu:ehhhhhh:

http://lbym.lilypie.com/ZH1Jp4.png http://lb2m.lilypie.com/G6KQp4.png http://dzidziusiowo.pl/zabki/img5-100_qwertyuiopasdfghf_2_U+la+la+Lidzia_16+z%B1bk%F3w+ma%3A%29%29%29.jpg

Odnośnik do komentarza

Sernik z rosą

CIASTO
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny

MASA SEROWA
1 kg sera (w wiaderku)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
budyń śmietankowy
2 jajka
4 żółtka

ROSA
6 białek
1 szklanka cukru

Przepis na ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny.
Przepis na masę serową: Składniki masy serowej zmiksować.

UWAGA: masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.
Przepis na rosę: Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.

UWAGA: białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.

Pieczenie ciasta: Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze chwilę (do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa - inaczej nie zrobi się rosa). Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa.

Smacznego a to zdjęcie mojego sernika z rosą

http://naforum.zapodaj.net/images/99e17a001dd9.jpg

Odnośnik do komentarza

Sernik z serków homogenizowanych

Składniki
Ciasto:
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki miękkiej margaryny
1/2 szkl. cukru
2 jaja
żółtko

Masa budyniowa:
1l mleka
3 budynie czekoladowe

Masa serowa:
1/2 kostki miękkiej margaryny
1/2 szkl. cukru
4 serki homogenizowane waniliowe po 150g
3 jaja
białko
budyń śmietanowy

Przygotowanie:

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę.
Masa budyniowa:
Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Piec ok. 40 min. w temp. 180oC. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

Smacznego!

http://naforum.zapodaj.net/images/b52928c7d1b9.jpg

Odnośnik do komentarza

pierniczki na choinkę

Przepis na 80 małych pierniczków
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 10 minut
jedno ciastko ma 45 kcal (bez lukru)

- 500g mąki
-200g cukru pudru
- 4 łyżki miodu, najlepiej gryczanego
-150g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do pierniki
*mąkę wymieszaj z sodą, wlej miód, dodaj przyprawy, cukier, masło i jajko.
dokładnie zagnieć ciasto i wyrabiaj, aż będzie gładkie i jednolite. Rozwałkuj na dość cienki placek i powycinaj foremkami świąteczne kształty
* piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
* pierniczki polukruj i posyp kolorową posypką, wiórkami koksowymi albo zdób bakaliami

Lukier do pierniczków:

-1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (można dodać barwników spożywczych)

Cukier dokładnie rozprowadzić z wodą, jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki - dorzucić cukru pudru. Ozdobić pierniczki, lukier szybko zastyga.

http://naforum.zapodaj.net/images/34d73be484eb.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...