Skocz do zawartości
Forum

Można?! Można!!! Piątek trzynastego - czyli wsparcie dla dziewczyn po przejściach!

cinamoonka

Rekomendowane odpowiedzi

Nietoperek84
moni27
Ulala1986

Taaak? Bo wlasnie kolezanka dostala profilaktyczne bo była w pl na początku. Potem kazali jej przyjmować aspiryne z racji wieku- bo juz 43 lata kobitka miała. A czy acard moze za bardzo rozrzedzic?

Uleńko
napewno jest bez recepty, ja biorę:) Tylko ja mam problemy z krzepliwością... Napewno jest słabszy niż zwykla aspiryna. Napewno rozrzedza krew , bo zawsze jak mialam pobieraną krew to po chwili już nie leciał. A po acardzie dłuższą chwilę musiałam poczekać, żeby przestała mi lecieć...

Moni tutaj jesteś w będzie,jeśli chodzi o Acard.To dokladnie kwas acetylosalicylowy - to samo co każda inna aspiryna Bayera,Polokard czy Profikar - który jakiś czas temu sama promowalam.
Ulenko raczej nie powinnas sama decydować o tym czy masz go brać czy nie. Mimo ze są to leki OTC - patrze bez recepty nie są to pastylki na zgage. I szczególnie biorąc pod uwagę fakt,ze chcesz się starać o dz idzie powinna to skonsultować z lekarzem :)
No,w końcu ja moglam zablysnac ;)) Moja dzialka- kardiologia ;)

Trochę mnie zdziwiło to co napisalaś. wiele razy słyszałam,również od mojego lekarza, ze acard to aspiryna ale w mniejszej dawce. Zreszta sprawdzalam skład leku (bo mam jedno i drugie) i mam tak na opakowaniach:

Aspirin

Skład:1 tabl. zawiera 500 mg kwasu acetylosalicylowego.

Skład Acard:

Jedna tabletka dojelitowa zawiera 75 mg kwasu acetylosalicylowego

Zreszta gdyby to było9 to samo to lekarz kazałby mi brać zwykła aspirynę

http://lagm.lilypie.com/MiF3p1.png http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=52006
(*)(*)(*) 25. 12.2008 40 tc

Nietoperek84
Uciekam cos wszamac i pogadac z 2-GA polowka bo się bulwersje,ze ja ciągle tu :/
Milego wieczoru kochane!! :zwyrazami_milosci:

Heheh moj tez narzeka ale dla tego ze mu kompa zwjmowalam :sofunny:

Koliberek
Mam świeże ciasteczka - ciepłe jeszcze :D Któraś chętna? ;)

Jajaja!! Dawaj fotkę :smile_move:
Ja bede piekła tarte...tylko jeszcze nie wiem jaką :whistle:

moni27
Nietoperek84
moni27

Uleńko
napewno jest bez recepty, ja biorę:) Tylko ja mam problemy z krzepliwością... Napewno jest słabszy niż zwykla aspiryna. Napewno rozrzedza krew , bo zawsze jak mialam pobieraną krew to po chwili już nie leciał. A po acardzie dłuższą chwilę musiałam poczekać, żeby przestała mi lecieć...

Moni tutaj jesteś w będzie,jeśli chodzi o Acard.To dokladnie kwas acetylosalicylowy - to samo co każda inna aspiryna Bayera,Polokard czy Profikar - który jakiś czas temu sama promowalam.
Ulenko raczej nie powinnas sama decydować o tym czy masz go brać czy nie. Mimo ze są to leki OTC - patrze bez recepty nie są to pastylki na zgage. I szczególnie biorąc pod uwagę fakt,ze chcesz się starać o dz idzie powinna to skonsultować z lekarzem :)

Trochę mnie zdziwiło to co napisalaś. wiele razy słyszałam,również od mojego lekarza, ze acard to aspiryna ale w mniejszej dawce. Zreszta sprawdzalam skład leku (bo mam jedno i drugie) i mam tak na opakowaniach

Aspirin

Skład Acard:

Zreszta gdyby to było9 to samo to lekarz kazałby mi brać zwykła aspirynę

Aspiryna - patrz potocznie kwas acetylosalicylowy. Acard,Polocard,Proficar,Aspiryna Bayera to to samo. Masz po prostu mniejsza dawkę substancji czynnej. Dawki dostępne w OPK 75mg,150mg i 500mg- ta jest na przeziębienie. Co jak co,ale uwierz ze tutaj racje mam. Wiem,malo skromnie to za brzmi,ale promuje leki kardiologiczne od prawie 4 lat i aspirynę znam na wylot. Acard to TYLKO nazwa handlowa danej firmę my. Jakbys porposila Panią amwaptece o ASPIRYNE wymienila by 100 nazw a i tak byloby to samo.

:angel_star:10.01.13

8 t.c.
Nadzieja jest jak cukier w herbacie. Jeżeli nawet jest jej mało to i tak wszystko osłodzi.
:heart:

Koliberku ponoć sen dziala b.dobrze na uregulowanie ciśnienia. Leki o których ja moglabym się wypowiedzieć są na receptę i raczej bierze się je przeelwkle o ile nie cale życie. Na naturalnych metodach się nie znam :/

8 t.c.
Nadzieja jest jak cukier w herbacie. Jeżeli nawet jest jej mało to i tak wszystko osłodzi.

Nietoperek84
moni27
Nietoperek84

Trochę mnie zdziwiło to co napisalaś. wiele razy słyszałam,również od mojego lekarza, ze acard to aspiryna ale w mniejszej dawce. Zreszta sprawdzalam skład leku (bo mam jedno i drugie) i mam tak na opakowaniach

Aspirin

Skład Acard:

Zreszta gdyby to było to samo to lekarz kazałby mi brać zwykła aspirynę

Aspiryna - patrz potocznie kwas acetylosalicylowy. Acard,Polocard,Proficar,Aspiryna Bayera to to samo. Masz po prostu mniejsza dawkę substancji czynnej. Dawki dostępne w OPK 75mg,150mg i 500mg- ta jest na przeziębienie. Co jak co,ale uwierz ze tutaj racje mam. Wiem,malo skromnie to za brzmi,ale promuje leki kardiologiczne od prawie 4 lat i aspirynę znam na wylot. Acard to TYLKO nazwa handlowa danej firmę my. Jakbys porposila Panią amwaptece o ASPIRYNE wymienila by 100 nazw a i tak byloby to samo.

Czyli tak jak mówiłam acard to aspiryna tylko w najsłabszej dawce na 1 tabletkę. Ja akurat biorę 75 mg.

http://lagm.lilypie.com/MiF3p1.png http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=52006

Dokladnie tak.Ale generalnie chodzi o to,ze aspirynę moznaby dostać tez w mniejszej dawce. Ta która Ty bierzesz stosuje się glownie u pacjentów kardiologicznych. Po zawalach powinno się ja brać przewlekle, na rozrzedzenie krwi to co juz napisalas. Dziala tez ochronnie na ścianki naczyń krwionośnych lekko je rozszerzając,ale nie na tyle żeby mieć wplyw na zmianę ciśnienia krwi.
Dobra koncze się wymadrzac,przepraszam :/

8 t.c.

moni27
Koliberek
A wiecie może jak bezpiecznie można zbić ciśnienie? Mamy ostatnio sporo stresu w firmie i mój M. miewał wysokie, a do lekarza baaaaardzo ciężko Go wyrzucić...

gdzies czytalam, że herbatka z hibiskusa, ograniczenie soli, ruch, potas obniża ciśnienie

Albo zmiana baby... :sofunny:

Upadł jej z kolan kłębek włóczki. Rozwijał się w pośpiechu i uciekał na oślep. Trzymała pocz

Nietoperek84
Dokladnie tak.Ale generalnie chodzi o to,ze aspirynę moznaby dostać tez w mniejszej dawce. Ta która Ty bierzesz stosuje się glownie u pacjentów kardiologicznych. Po zawalach powinno się ja brać przewlekle, na rozrzedzenie krwi to co juz napisalas. Dziala tez ochronnie na ścianki naczyń krwionośnych lekko je rozszerzając,ale nie na tyle żeby mieć wplyw na zmianę ciśnienia krwi.
Dobra koncze się wymadrzac,przepraszam :/

:hahaha: może źle się zrozumiałyśmy, a tak naprawdę obie pisałyśmy o tym samym... Cały czas porównywałam mój acard do aspiryny na przeziębienie, dlatego też mówiłam o mniejszej dawce...
I wcale nie uważam że się wymądrzasz:) :hahaha::hahaha:

Koliberek
moni27
Koliberek
A wiecie może jak bezpiecznie można zbić ciśnienie? Mamy ostatnio sporo stresu w firmie i mój M. miewał wysokie, a do lekarza baaaaardzo ciężko Go wyrzucić...

gdzies czytalam, że herbatka z hibiskusa, ograniczenie soli, ruch, potas obniża ciśnienie

Albo zmiana baby... :sofunny:

Może być :sofunny::sofunny: może to Ty mu je podnosisz hihihi ;)
Proponuje jakąś yoge lub cos :D. :36_17_8:

8 t.c.