Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

TRADYCYJNY PIERNIK

• 2 jajka
• 1 szklanka cukru
• ½ kostki margaryny
• ½ szklanki miodu
• 1 ½ łyżki kakao
• ½ kg mąki
• 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
• 1 ½ łyżeczko sody oczyszczonej
• ½ szklanki kwaśnej śmietany
• bakalie
• polewa kakaowa

Jajka utrzeć z cukrem i margaryną.
Dodać miód i kakao.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną.
Dosypywać porcjami do utartej masy.
Na końcu dodać kwaśną śmietanę.
Wszystko dobrze wymieszać.
Dodać bakalie.
Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu polać polewą kakaową.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

BITKI WIEPRZOWE DUSZONE

• 1/2 kg szynki lub łopatki
• 1/2 łyżeczki rozmarynu i lubczyku
• po 1/4 łyżeczki estragonu i szałwi
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 szklanka rosołu
• 5 łyżek oleju
• sól, pieprz
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

Umyte mięso oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki i zbić tłuczkiem.
Natrzeć je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozdrobnionymi ziołami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę ułożone jedne na drugim.
Następnie usmażyć na oliwie lekko rumieniąc, przełożyć do rondla i dodać drobno posiekaną cebulę.
Podlać rosołem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewając rosołem; sosu powinno być bardzo mało.
Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić je do smaku solą i pieprzem i wymieszać z posiekaną zieleniną.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

NALEŚNIKI Z BANANAMI

• 2 banany
• jajo
• 10 dag mąki
• ¾ szklanki mleka
• ½ łyżeczki cukru waniliowego
• 2 łyżeczki masła
• łyżeczka soku z cytryny

Miksujemy mleko, jajko i mąkę, dodajemy cukier waniliowy.
Z powstałego ciasta smażymy naleśniki.
Banany kroimy w talarki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Smażymy banany na maśle pod przykryciem przez około 2 min.
Zawijamy banany w naleśniki, kładziemy na patelni i pozostawiamy na małym ogniu, aż zrobią się złociste.

Gotowe można oprószyć cukrem pudrem lub polać karmelem.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

STRUCLA MAKOWA Z BAKALIAMI

Składniki na ciasto:

• 1kg 3/4 szklanki mąki
• ½ szklanki cukru
• 25dag masła
• 5 żółtek
• 5dag drożdży
• 1 ½ szklanki mleka
• sól

Składniki do smarowania:

• 2 białka
• żółtko

• gotowa masa makowa

Z drożdży, ½ szklanki letniego mleka oraz łyżeczki cukru przygotować rozczyn i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Masło stopić i ostudzić.
Następnie mąkę przesiać i dodać do niej wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, masło, mleko, sól i całość wyrobić na ciasto.
Potem ciasto przykryj i zostaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem.
Następnie nałóż masę makową i starannie zwinąć struclę.
Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.
Gotową strucle włóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Strucle piec ok. 30 minut w temp. 180 stp. C.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

CORDON BLEU Z TOSTÓW

8 kromek pieczywa tostowego
4 plastry żółtego sera
2 plastry gotowanej szynki
2 szklanki mleka
100 ml oleju
2 jajka
pieprz
sól
tarta gałka muszkatołowa

Rozbełtać jajka z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekroić na pół plastry szynki. Obłożyć 4 tosty szynką i serem, w taki sposób, by nie wystawały one poza chleb. Przykryć od góry pozostałymi tostami.
Namoczyć tosty z obu stron w mleku ( kromki powinny dobrze nasiąknąć ). Docisnąć brzegi tostów. Rozgrzać na patelni 100 ml oleju, tłuszcz musi być bardzo gorący. Smażyć tosty na małym ogniu, po 4 minuty z każdej strony.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Stefanka bez pieczenia

• herbatniki ok 36 sztuk
• mleko 1 litr
• kasza manna 1 szklanka
• masło 3/4 kostki
• kakao 2 łyżki
• cukier 3/4 szklanki
• aromat śmietankowy kilka kropli
polewa
• czekolada 120 gram

Połowę herbatników wykładamy na blaszkę. Mleko, cukier, masło, kakao podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia masła i cukru, wsypujemy kaszkę manną i mieszamy do zgęstnienia masy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy aromat i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą częścią ciastek. Odstawiamy

sprawdzony i wczoraj wypróbowany :)

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

Odnośnik do komentarza

mosia
CORDON BLEU Z TOSTÓW

8 kromek pieczywa tostowego
4 plastry żółtego sera
2 plastry gotowanej szynki
2 szklanki mleka
100 ml oleju
2 jajka
pieprz
sól
tarta gałka muszkatołowa

Rozbełtać jajka z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przekroić na pół plastry szynki. Obłożyć 4 tosty szynką i serem, w taki sposób, by nie wystawały one poza chleb. Przykryć od góry pozostałymi tostami.
Namoczyć tosty z obu stron w mleku ( kromki powinny dobrze nasiąknąć ). Docisnąć brzegi tostów. Rozgrzać na patelni 100 ml oleju, tłuszcz musi być bardzo gorący. Smażyć tosty na małym ogniu, po 4 minuty z każdej strony.

Mniammm

http://davf.daisypath.com/2hwIp1.png

Odnośnik do komentarza

mosia
BITKI WIEPRZOWE DUSZONE

• 1/2 kg szynki lub łopatki
• 1/2 łyżeczki rozmarynu i lubczyku
• po 1/4 łyżeczki estragonu i szałwi
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 szklanka rosołu
• 5 łyżek oleju
• sól, pieprz
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

Umyte mięso oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki i zbić tłuczkiem.
Natrzeć je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozdrobnionymi ziołami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę ułożone jedne na drugim.
Następnie usmażyć na oliwie lekko rumieniąc, przełożyć do rondla i dodać drobno posiekaną cebulę.
Podlać rosołem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewając rosołem; sosu powinno być bardzo mało.
Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić je do smaku solą i pieprzem i wymieszać z posiekaną zieleniną.

mosia bitki muszą być zarąbiste, szkoda, ze nie mogę jeść czosnku....

Odnośnik do komentarza

dbozuta
Stefanka bez pieczenia

• herbatniki ok 36 sztuk
• mleko 1 litr
• kasza manna 1 szklanka
• masło 3/4 kostki
• kakao 2 łyżki
• cukier 3/4 szklanki
• aromat śmietankowy kilka kropli
polewa
• czekolada 120 gram

Połowę herbatników wykładamy na blaszkę. Mleko, cukier, masło, kakao podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia masła i cukru, wsypujemy kaszkę manną i mieszamy do zgęstnienia masy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy aromat i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą częścią ciastek. Odstawiamy

sprawdzony i wczoraj wypróbowany :)

świetny przepis...super, dzięki

Odnośnik do komentarza

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

mała polędwiczka wieprzowa
1-2 marchewki
1 cebula
1 kostka rosołowa
sól
pieprz
olej lub oliwa do smażenia

Polędwiczkę kroimy na plasterki, rozgniatamy każdy w palcach ( nie rozbijamy ).
Smażymy na oleju/oliwie, aż się ładnie przyrumienią.
W międzyczasie rozpuszczamy kostkę we wrzątku, w rondelku.
Dodajemy mięso do bulionu.
Stawiamy na małym ogniu i przykrywamy.
Kroimy cebulę i marchewkę, podsmażamy na oleju pozostałym ze smażenia mięsa.
Dodajemy do mięsa.
Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękki.
Na koniec przyprawiamy do smaku i zagęszczamy ( dowolnym sposobem ).
I gotowe.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KOTLETY Z KURCZAKA Z SEREM

filet z kurczaka ( na 2 osoby wystarczy połówka )
łyżka mąki
1 jajko
sól
pieprz
starty żółty ser ( ilość wedle uznania )

Fileta kroimy na kawałeczki.
Wrzucamy do miski.
Wbijamy jajko.
Dodajemy mąkę i ser.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy.
Wykładamy na patelnię jak placki ziemniaczane.
Smażymy z obu stron na złoty kolor ( na niedużym ogniu ).

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU

50 dag fasoli białej
kawałek kiełbasy
kawałek boczku
odrobina oleju jeśli boczek jest chudy
1 duża cebula
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy albo pomidory krojone w puszce

Fasolę moczymy przez noc.
Na drugi dzień odcedzamy i zalewamy w garnku wrzątkiem.
Gotujemy ok. godziny.
Po tym czasie dodajemy podsmażone cebulę z boczkiem i kiełbasą.
Dalej gotujemy.
Po kolejnej godzinie dodajemy koncentrat lub pomidory i gotujemy aż fasola będzie miękka.
Przyprawiamy na samym końcu solą i pieprzem.

kiełbasę i boczek ilościowo wybierałam na oko, dlatego nie są podane wagi

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

PARMEZANOWE ZIEMNIACZKI

przepis ze strony "kwestia smaku"

• 1 kg ziemniaków
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• listki z 1 gałązki rozmarynu, posiekanego
• 1/2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
• około 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20 x 30 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ziemniaki obrać, pokroić na około 2 - 3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować.
Ziemniaki gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić, odparować i przełożyć do blaszki. Ziemniaki posypać suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku, skropić resztą oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać dłońmi.
Posypać parmezanem i jeszcze raz delikatnie przemieszać tak aby większość posypki znalazła się na ziemniakach. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 - 45 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia ziemniaczki raz przewrócić na drugą stronę.

*ja użyłam suszonego rozmarynu - też dobry

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KLOPSIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM

400-500g mięsa mielonego wieprzowego ( ja użyłam garmażeryjne )
400g passaty pomidorowej
makaron muszelki - 3/4 opakowania ( może być inny rodzaj )
1 kulka mozzarelli
mąka
oliwa z oliwek lub olej
sól
pieprz

Z mięsa mielonego formujemy małe klopsiki.
Obtaczamy je w mące i smażymy na patelni, na oliwie lub oleju.
Gdy będą już usmażone, odlewamy oliwę ( olej ) i dodajemy na patelnię passatę pomidorową.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dusimy tak klopsiki ok. 10 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron.

Ja makaron ugotowałam wcześniej i dodałam go na patelnię, wymieszałam wszystko i chwilkę jeszcze trzymałam na ogniu, ale można świeży makaron polać sosem z klopsikami.

Wydaje mi się, że takie klopsiki z sosem można równie dobrze podawać z ryżem.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KRUPNIK

3 małe marchewki
1 szklanka kaszy jęczmiennej średniej ( ja dałam troszkę więcej )
3 ziemniaki
2 skrzydełka z kurczaka
pieprz mielony
natka pietruszki

Do garnka ( wielkość średnia - nie wiem ile ma dokładnie pojemności ) wkładamy skrzydełka, zalewamy wodą.
Stawiamy na gazie, dodajemy 5 małych łyżeczek Vegety, pokrojoną marchewkę i ziemniaki.
Gdy zacznie się gotować, wrzucamy kaszę ( opłukaną ).
Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania przyprawiamy pieprzem i dodajemy natkę pietruszki pokrojoną.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...