Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

Mosiu mam dla Ciebie fajny przepis do wypróbowania mój mąż mówi że paluszki lizać a jest wybredny bo jest cukiernikiem wiec takiemu ciężko dogodzić (ja nie mogłam spróbować przez ta cukrzycę ciążową :() ale wyglądało apetycznie

Mleczna pianka z karmelem (a'la Kinder Maxi King)

1/4 szklanki mleka
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżka esktraktu waniliowego
1 szklanka pełnego mleka w proszku
łyżeczka żelatyny
1/8 szklanki gorącej wody
1/3 szklanki śmietanki kremówki
gotowa, nie za gęsta masa karmelowa/kilka rozpuszczonych krówek/własny karmel z cukru i śmietanki kremówki (opcjonalnie)
100 g czekolady mlecznej

Mleko zwykłe podgrzewamy w rondelku z masłem i cukrem, aż wszystko się rozpuści. Chwilę studzimy i miksujemy, dosypując stopniowo przesiane mleko w proszku. Dolewamy ekstrakt waniliowy. Miksujemy, aż pojawi się sporo bąbelków. W końcu nasza masa ma być potem przyjemnie puszysta. Odstawiamy masę do lodówki na 15 minut.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy delikatnie z masą mleczną. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Mieszamy z dwoma łyżkami naszej masy, a następnie dodajemy to do całej reszty i miksujemy około minuty. Wylewamy na płaskie naczynie (jeśli chcemy kroić) lub do jakichś innych, małych naczynek - w tym wypadku po napełnieniu ich do połowy, wylewamy trochę karmelu i zakrywamy go resztą masy. A, tylko uwaga - gorący karmel może stopić piankę. Najlepiej byłoby użyć wysmarowanej czekoladą silikonowej formy na batoniki, a potem zalać resztą czekolady - podobnie jak przy robieniu pralinek. Odstawiamy do lodówki ponownie, aż zastygnie.
Po tym czasie piankę kroimy w kawałki, jeśli wylewaliśmy ją na płaskie naczynie.
Polewamy ja rozpuszczoną na parze czekoladą. Czekolada nie może być bardzo gorąca. Ja robiłam w ten sposób - płynną, ale już nie gorącą czekoladą wylewałam na piankę i rozsmarowywałam ją nożem po ściankach. Piankę w naczynkach lub foremkach po prostu zalewamy. W obu wypadkach piankę odstawiamy szybko do lodówki i czekamy, aż czekolada stwardnieje.
Smacznego

http://s1.suwaczek.com/20100821580123.png
http://www.suwaczek.pl/cache/128c9ae0a3.png
DOMINIKA MAGDALENA ur16.01.2012r, godz:9.30, waga 3318g i wzrost 54cm

"Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,
ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę.
Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś mój świat cały, a Ja... Twoja mama"

Odnośnik do komentarza

nie umiem ci powiedzieć bo musiałam obejść się smakiem mój mąż i dzieciaki z mojej rodzinki pobiadali się jak łasuchy hehe ale jak bede teraz robiła to na pewno spróbuje

http://s1.suwaczek.com/20100821580123.png
http://www.suwaczek.pl/cache/128c9ae0a3.png
DOMINIKA MAGDALENA ur16.01.2012r, godz:9.30, waga 3318g i wzrost 54cm

"Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,
ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę.
Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś mój świat cały, a Ja... Twoja mama"

Odnośnik do komentarza

BABKA KOLOROWA

250 g masła, o temperaturze pokojowej
6 jajek
1 - 1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 cukier wanilinowy (16 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

oraz:

1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
1/2 szklanki suchego maku

Masło utrzeć w misie miksera do białości, dodawać 6 żółtek (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać, następnie cukier, cukier wanilinowy i utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ciastem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm z kominkiem ( ja piekłam w formie keksowej ) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.

Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC (sprawdzić patyczkiem).

*ja użyłam kiśla truskawkowego zamiast wiśniowego i nie polecam, kolor jest słabo widoczny. autorka przepisu poleca barwniki spożywcze, wtedy kolor czerwony jest intensywny

https://lh3.googleusercontent.com/-TvEXLw_O93c/Trv6Z4OcKmI/AAAAAAAAALQ/Uf6dkwz12WQ/s640/Zdj%2525C4%252599cie0875.jpg

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

MOJA GROCHÓWKA

1.5 szklanki grochu łuskanego
4 łyżeczki vegety
10 dag boczku
1 cebula
2 laski kiełbasy ( ja użyłam Targowej )
1 łyżka smalcu ( ewentualnie )
4-5 ziemniaków średniej wielkości
pieprz

Groch płuczemy. Zalewamy wodą ( tak do połowy garnka ) i dodajemy 4 małe łyżeczki vegety. Zagotować. Odszumować.
Gotujemy ok 40-50 minut, często mieszając - bo może przywierać. Zmniejszamy ogień po tym czasie.
Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę - jeśli boczek jest chudy dodać łyżkę smalcu ( nie oleju ).
Dodajemy jeszcze kiełbasę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy wszystko razem.
Następnie dodajemy to do grochu, tylko odsączamy z tłuszczu.
Dolewamy wrzątku.
Doprowadzamy do wrzenia ale nie na dużym ogniu.
Dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę.
Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.często mieszamy. doprawiamy pieprzem.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

mosia
SURÓWKA Z MARCHEWKI Z MAJONEZEM
na 2 osoby:
2 duże marchewki ( takie porządne :)))
2 łyżki majonezu
sól + pieprz

Marchewkę ścieramy na tarce, na małych oczkach.
dodajemy majonez, sól i pieprz. jeśli chcemy złagodzić nieco smak, dodajemy troszkę cukru.
i tyle.
ja robie podobna surowke ale zkiszonych ogórkow:

Tre ze 3 ogórki kiszone do tego daje 2 lyżki majonezu, odrobinke musztardy sarepskiej sol i pieprz do smaku.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-59606.png

http://s4.suwaczek.com/20120121300123.png

Odnośnik do komentarza

elciasloneczko
Szybka i tania Pasta jajeczna

2 jajka na twardo
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym

Ryz mieszkamy razem z odcedzonym tuńczykiem i pokrojonymi w kostke jajkami.
Do tego majonez wedle upodobań sól i pieprz do smaku.
Pycha na chlebek i szybkie w wykonaniu.

mozna zamiast tunczyka dac makrele.

super, ciekawa odmiana na kanapkę. W domu kończymy pastę z makreli

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png

Odnośnik do komentarza

SOS POMIDOROWY WARSZAWSKI

• 1 puszka pomidorów w zalewie lub 1 szklanka przecieru pomidorowego
• 1 cebula
• 3 łyżki margaryny
• 1 szklanka gęstej śmietany
• 1 łyżeczka przesianej mąki pszennej
• garść posiekanej zieleniny ( bazylia, natka pietruszki, szczypiorek )
• sól

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać rozgniecione widelcem pomidory z zalewą i połowę posiekanej zieleniny.
Dusić na małym ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, a następnie podgrzewać, aż sos zgęstnieje, nie dopuszczając jednak do wrzenia.
Wymieszać z resztą posiekanej zieleniny.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

CIASTKA Z RODZYNKAMI

• 1 szklanka mąki
• ¾ szklanki rodzynek
• ½ kostki masła
• ½ szklanki cukru
• 2 jajka

Rodzynki namoczyć w letniej wodzie.
Utrzeć na puszystą masę masło z cukrem, wbić jaja, dodać mąkę, odcedzone rodzynki i całość dokładnie wymieszać.
Na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę, łyżeczką nakładać ciasteczka, uważając, aby nie były zbyt blisko siebie – po ułożeniu ciasteczek spłaszczyć je ręką.
Piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku przez około 8-10 minut.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

SERNIK WIEDEŃSKI

• 1 kg sera ( może być gotowy )
• 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
• 2 szklanki cukru
• 150 g masła
• 8 jajek
• bakalie i przyprawy: cukier waniliowy, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki

Mielimy ser dwu-trzykrotnie.
Ucieramy żółtka z cukrem ( można użyć cukru pudru ).
Dodajemy do sera i ciągle ucieramy.
Wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie – rodzynki wcześniej płuczemy i osuszamy.
Do dobrze wymieszanej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Nakładamy masę serową, smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 80 minut.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

MOJA ZUPA OGÓRKOWA

• 2-3 skrzydełka z kurczaka
• Vegeta
• 5-6 ogórków kiszonych ( ile kto uważa )
• 2 marchewki
• 5 ziemniaków ( zależy od wielkości )
• 1 łyżka masła ( ewentualnie )
• pół szklanki śmietany
• 2 łyżki mąki
• koperek
• sól
• pieprz
• opcjonalnie przecier ogórkowy ze słoika

Skrzydełka płuczemy, oczyszczamy i zalewamy zimną wodą.
Dodajemy 2 łyżki Vegety i gotujemy wywar.
Gdy zacznie się gotować dodajemy ogórki i marchewkę starte na tarce o grubych oczkach.
Ogórki przed wrzuceniem można podsmażyć na maśle, ale to nie jest konieczne.
Opcjonalnie można też dodać przecieru ogórkowego – zagęszcza zupę i sprawia, że jest bardziej kwaśna.
Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy posypaną koperkiem.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

GROCHÓWKA KURONIA

• 2 l wywaru lub wody
• 2 szklanki suszonego grochu
• 250 g wędzonego boczku
• 250 g cienkiej kiełbasy
• 2 duże cebule
• 4 ząbki czosnku
• liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżeczka kminku
• 1 łyżeczka cząbru
• sól, pieprz czarny mielony
• ew. 2– kostki rosołowe

Płuczemy groch i zagotowujemy go w wywarze.
Odstawiamy na 2– godziny.
Boczek gotujemy 20 minut w niewielkiej ilości wody wraz z przyprawami, następnie kroimy w kosteczkę.
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki.
Pokrojony boczek i kiełbasę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy poszatkowaną cebulę. Jeśli tłuszczu jest za mało, uzupełniamy smalcem.
Łączymy wszystko razem, przyprawiamy kminkiem i majerankiem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, solą, pieprzem, wkładamy saszetkę ziołową (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) i gotujemy na małym ogniu.
Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...