Skocz do zawartości
Forum

Jakiej wielkości dodatkowy posiłek powinno zjadać 6 miesięczne dziecko?

Maripoza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,
Od dwóch tygodni zaczęłam rozszerzać dietę mojej 6 miesiecznej córeczki. Początkowo przez kilka dni dostawała brokuła. Po trzech dniach brokułowych wprowadziłam dodatkowo kaszkę o smaku jabłkowym, którą podawałam mieszaną pół na pół z mlekiem moim i modyfikowanym. Nie dawałam jej więcej niż 3 łyżeczki kaszki. Po dwóch dniach odstawiłam kaszke bo doczytałam się, że zawiera cukier. W zamian zaczęłam podawać błyskawiczny kleik ryżowy. Jednocześnie przeszłam z brokuła na marchewkę. Obecnie dziecko rano po popiciu piersi jada ok. 8 łyżeczek kleiku ryżowego i po południu ok. 9 łyżeczek marchewki lub brokuła. Generalnie dzieciątko ma ochotę zjeść więcej jednakże gdy któregoś dnia pozwoliłam jej zjeść sloiczek brokułka, który po półtorej godzinie bardzo chętnie popiła mlekiem z piersi, zwymiotowała. teraz pomimo tego że dziecko chętnie je boje się jej podać większą ilość dodatkowego jedzonka. czy słusznie robię wydzielając jej wielkość posiłków? Nadmieniam, że zawsze po zjedzeniu tych kilku łyżeczek proponuję dziecku pierś do popicia. Córcia raz popije od razu innym razem np. po godzince. Czy dodatkowy posiłek na tym etapie powinien już zaspokajać w zupełności dziecka głód na dłuższy czas tym samym eliminując dwa posiłki z piersi (rano kleik ryżowy, po południu warzywa)?

http://s2.pierwszezabki.pl/032/032139990.png?7917
http://www.suwaczek.pl/cache/b945a4e989.png

Droga Pani,
Dodatkowe posiłki powinno się raczej podawać po zakończeniu karmienia piersią niż przed, w ilości dopasowanej do zaspokojenia apetytu dziecka.

(Jeśli dziecko będzie odmawiać jedzenia, wtedy można odwrócić kolejność tak, by dodatkowy posiłek podać przed karmieniem piersią).

W 7 aż do 9 m-cu życia dziecka obok karmienia na żądanie zaleca się podawanie następujących posiłków w ciągu dnia:

-1raz zupki jarzynowej lub przecieru jarzynowego z gotowanym mięsem lub rybą (ryba 1-2 razy w tygodniu), bez wywaru, z kleikiem zbożowym glutenowymi, z 1/2 żółtka co drugi dzień. Dodatek tłuszczu powinno stanowić wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub bezerukowy olej rzepakowy,
- 1 raz kaszki / kleiku zbożowego bezglutenowego lub glutenowego,
-1 raz soczku owocowego (najlepiej przecierowego) lub przecieru owocowego (z zastrzeżeniem, by nie było to więcej niż 150g).

Szczegółowe zalecenia dotyczące karmienia niemowląt w kolejnych miesiącach życia można śledzić w „Aktualnym (2007) modelu żywienia niemowląt karmionych piersią”, który można odnaleźć w wyszukiwarce internetowej.

Pozdrawiam serdecznie!

Beata Jabłonowska