Skocz do zawartości
Forum

Nasze gotowanie


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

To przepis:

Sernik bałkański:

10 dkg ciasteczek maślanych z "Solidarności"
10 dkg ciasteczek piernikowych
10 dkg masła

5 serków Philadelphia
5 jajek
5 dkg cukru pudru x 2
7 cukrów waniliowych (4 do sera + 3 do śmietany)
0,5 litra śmietany 36%

Zmielone/rozgniecione drobno ciasteczka i ciasteczka piernikowe zalać roztopionym i ostudzonym masłem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5-7 minut, wyciągnąć.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i serkamii Philadelphia. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową, wylać na pokruszone ciastka, do piekarnika na 170-180 stopni, na 30-40 minut (na złoty kolor sera). Wyjąć z piekarnika.
Śmietanę 36% z lodówki wymieszać z 5 dkg cukru pudru i 3 cukrami waniliowymi. Nie ubijać, wlać na upieczoną, jeszcze gorącą masę serową - i do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąć, wystudzić i na noc do lodówki.
I voila!

Najlepiej smakuje z musem truskawkowym lub malinowym. Mus się przydaje, bo samo w sobie nie jest tak słodkie jak sernik.

To tyle, mam nadzieję, że się przyda :36_1_1:

Mama dwóch Niuń http://colamyloveblog.blox.pl/resource/dziewczynka.gifŻona Mężahttp://emotikona.pl/gify/pic/blizniaki.gif
Pani Psa http://emotikona.pl/gify/pic/piesek2.gif

Odnośnik do komentarza

frania
To przepis:

Sernik bałkański:

10 dkg ciasteczek maślanych z "Solidarności"
10 dkg ciasteczek piernikowych
10 dkg masła

5 serków Philadelphia
5 jajek
5 dkg cukru pudru x 2
7 cukrów waniliowych (4 do sera + 3 do śmietany)
0,5 litra śmietany 36%

Zmielone/rozgniecione drobno ciasteczka i ciasteczka piernikowe zalać roztopionym i ostudzonym masłem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5-7 minut, wyciągnąć.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i serkamii Philadelphia. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową, wylać na pokruszone ciastka, do piekarnika na 170-180 stopni, na 30-40 minut (na złoty kolor sera). Wyjąć z piekarnika.
Śmietanę 36% z lodówki wymieszać z 5 dkg cukru pudru i 3 cukrami waniliowymi. Nie ubijać, wlać na upieczoną, jeszcze gorącą masę serową - i do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąć, wystudzić i na noc do lodówki.
I voila!

Najlepiej smakuje z musem truskawkowym lub malinowym. Mus się przydaje, bo samo w sobie nie jest tak słodkie jak sernik.

To tyle, mam nadzieję, że się przyda :36_1_1:

franiu a ten mus to słodzić?
i w jakiej wielkości formie piec 23-24 cm ?

ezelka
Mosia super żurek...a jaka wielka kiełbasa:sofunny:

A tu moje zaległe gotowanko:
1. Ziemniaczki, pieczone udko i panierowana cukinia
2. Ziemniaki, filet w ziołowej panierce i fasolka z bułce tartej
3. I taki niby omlet

bosko, uwielbiam patrzeć na twoje obiadki :)))

ROKSANIA
http://s2.suwaczek.com/200103282080.png

LENUSIA
http://s4.suwaczek.com/200909042080.png

Odnośnik do komentarza

Mama_Monika
frania
To przepis:

Sernik bałkański:

10 dkg ciasteczek maślanych z "Solidarności"
10 dkg ciasteczek piernikowych
10 dkg masła

5 serków Philadelphia
5 jajek
5 dkg cukru pudru x 2
7 cukrów waniliowych (4 do sera + 3 do śmietany)
0,5 litra śmietany 36%

Zmielone/rozgniecione drobno ciasteczka i ciasteczka piernikowe zalać roztopionym i ostudzonym masłem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5-7 minut, wyciągnąć.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i serkamii Philadelphia. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową, wylać na pokruszone ciastka, do piekarnika na 170-180 stopni, na 30-40 minut (na złoty kolor sera). Wyjąć z piekarnika.
Śmietanę 36% z lodówki wymieszać z 5 dkg cukru pudru i 3 cukrami waniliowymi. Nie ubijać, wlać na upieczoną, jeszcze gorącą masę serową - i do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąć, wystudzić i na noc do lodówki.
I voila!

Najlepiej smakuje z musem truskawkowym lub malinowym. Mus się przydaje, bo samo w sobie nie jest tak słodkie jak sernik.

To tyle, mam nadzieję, że się przyda :36_1_1:

franiu a ten mus to słodzić?
i w jakiej wielkości formie piec 23-24 cm ?

ezelka
Mosia super żurek...a jaka wielka kiełbasa:sofunny:

A tu moje zaległe gotowanko:
1. Ziemniaczki, pieczone udko i panierowana cukinia
2. Ziemniaki, filet w ziołowej panierce i fasolka z bułce tartej
3. I taki niby omlet

bosko, uwielbiam patrzeć na twoje obiadki :)))

mus jak najbardziej posłodzić, bo wtedy jest takim kontrapunktem dla sernika, który ma całkiem inny smak :yes:

ja piekłam w 28, na 24 jest za dużo składników, może się wylać :36_19_1:

Mama dwóch Niuń http://colamyloveblog.blox.pl/resource/dziewczynka.gifŻona Mężahttp://emotikona.pl/gify/pic/blizniaki.gif
Pani Psa http://emotikona.pl/gify/pic/piesek2.gif

Odnośnik do komentarza

fran pyszota :smile_move:

a żurek robię na wodzie z gotowania swojskiej szynki lub boczku ( od teścia ).
gdy się zagotuje taka woda, dodaję żurek z torebki ( winiary ) rozrobiony w małej ilości wody, żeby był taki gęsty.
mieszam, czekam aż się zagotuje znowu.
czasami dodaję też podsmażoną cebulkę.

i taki żurek do talerza gdzie jest rozdrobniony chlebek, pokrojona kiełbaska, szynka, boczek i jajko ( wersja świąteczna ). a wersja druga to do talerza tylko jajko i kiełbasa ugotowana w żurku.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Ja żurek robię z zakwasu z butelki, kupuję ten zakwas w biedronce w takiej plastikowej butelce, gotuję wywar na kości wędzonej, dodaję ten wywar, potem doprawiam, trochę mąką zagęszczę, do tego jajko, kiełbasa, chrzan i ser biały ale te dodatki to już na talerzu.

Sprzedam ubranka dla dziewczynki 68-74
http://szafka.pl/profil/ezelka/sprzedaje_lub_wymieniam
KINGA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59384.png
KALINA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-61108.png
http://s2.pierwszezabki.pl/041/041021940.png?9757Z

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...