Skocz do zawartości
Forum

Skaza białkowa i co tu podawać jeść zamiast nabiału?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziubalko nie łączymy Nutramigenu z Bebilonem Pepti, jak pediatra stwierdziła skazę kilka miesięcy temu to dała Mu Nutramigen, jakiś miesiąc temu miał pogorszenie i zmieniłyśmy na Bebilon Pepti, ale jakoś poprawy nie było i wróciliśmy do Nutramigenu... I jak napisałam w poście powyżej z buźką powoli sie poprawia (w mojej galerii są fotki i widać, że buziulka lepiej)...
Dam znać po badaniach...

Pozdrawiam

http://suwaczki.maluchy.pl/li-27827.png

Dziś Piotruś od rana miał badania w kierunku alergii, morfologia, rozmaz i IgE, zobaczymy jak wyjdą, mam nadzieję, że coś się rozjaśni w wiadomym temacie i że wyniki bądą w porządku...

Cały czas jesteśmy przed wizytą u alergologa, chcę mieć najpierw te wyniki badań, poza tym u nas to najbliższe terminy dopiero na sierpień :duren::duren: Także pójdziemy chyba prywatnie... Nie rozumiem tego, w przychodni alergologicznej przyjmuje 14 specjalistów i takie terminy :Zły:

Co u Was?

Miłego dnia :)

Pozdrawiam

Odebrałam wyniki Piotrusia, wszystko w normie, tylko odręcznie dodatkowo napisali, że występuje agregacja płytek krwi (Izulka czekam na konsultację)...
Sama, póki co, wyczytałam, że agregacja to jest sklejanie się płytek krwi, może występować w przypadku miażdżycy (co raczej wykluczam) i przy chorobach atopowych. Czyli jak rozumiem, już w morfologii i rozmazie wyszło, że Juniorek ma alergię... Wyniki IgE w poniedziałek...
Humor mam średni...

Pozdrawiam

Maciuś wczoraj miał pobraną krew do badania. Z tego co zobaczyłam na karteczce to ma być na Ige, BMK (chyba chodzi o białko mleka krowiego?), białko jaja kurzego i roztocza. Za 2 tygodnie mam się skontaktować z naszą alergolog i wtedy też dowiem się co badania pokazały. Ciekawa jestem na co jest uczulony, choć trzeba brać poprawkę, że badanie krwi w tym wieku na alergię jest niemiarodajne.

Radość serca - dzięki wynikom wiecie na czym stoicie, będzie też wiadomo co dalej robić. No i trzeba mieć nadzieję, że nasze dzieci szybko z alergii wyrosną.

Radość serca - czemu zmieniłaś posta? ;), ja przeczytałam jeszcze przed zmianą ;)
Dobrze, że znacie wyniki i wcale nie dziwię się, że nie ma powodów do radości. Badanie zawsze można powtórzyć, ale jak mówiła lekarka jest niemiarodajne w tym wieku. Liczą się objawy zewnętrzne. Teraz pozostaje pilnować diety i nie zaniedbać tego, by potem nie przerodziło się to w astmę.
Ja będę mieć wyniki w przyszłym tygodniu, ciekawe co się dowiem.

Dziubala
Radość serca - czemu zmieniłaś posta? ;), ja przeczytałam jeszcze przed zmianą ;)
Dobrze, że znacie wyniki i wcale nie dziwię się, że nie ma powodów do radości. Badanie zawsze można powtórzyć, ale jak mówiła lekarka jest niemiarodajne w tym wieku. Liczą się objawy zewnętrzne. Teraz pozostaje pilnować diety i nie zaniedbać tego, by potem nie przerodziło się to w astmę.
Ja będę mieć wyniki w przyszłym tygodniu, ciekawe co się dowiem.

Dziubalko
zmieniłam, bo źle zinterpretowałam wyniki, a widziałam, ze nikt nie przeczytał jeszcze to poprawiłam od razu ;)
A Wam dobrych wyników życzę!

Pozdrawiam

Dziubala
Radość serca - czyli z testów wynika, że nie jest alergikiem?
Co teraz robicie?

Z badania na IgE cakowite wynika, ze nie ma alergii, ale te badania to ponoć różnie wychodzą, bo nasza dr to twierdzi ,ze On jest alergikiem, a te badania są niemiarodajne (w takim razie po co się je robi?)... Na razie wszystko z buźki Mu zniknęło, inne badania z morfologii i rozmazu też nie wskazują na alergię, np. EO w normie... Sama nie wiem, na razie dbam o buzię, pije Nutramigen, inne obiadki i deserki pięknie je, zobaczymy co dalej...

Pozdrawiam

Radość serca – ponoć jest IgE zależne i niezależne (ale nie wiem czym się róźnią), no i niekoniecznie pokaże że dziecko ma alergię, mimo że ją ma. Warto zrobić testy zwane panelami alergicznymi, ale ponoć sens mają jeśli robi się je po 3 rż.
Ja dzwoniłam do naszej alergolog, ale nie ma dostępu do wyników, i mam dzwonić w poniedziałek. Więc znów czekam.

Aniu powiem Ci, że nasz Piotruś nie wybrzydza, pięknie pije Nutramigen, choć mnie już przy samym zapachu tego preparatu skręca... Zdrówka dla Majusi!

Dziubalko te panele alergiczne to właśnie badanie na poziom Ige ale nie całkowitego (które teraz robiliśmy), a SWOISTEGO, wiem, że są miarodajne, ale jak napisałaś, jeszcze na nie za wcześnie...

U nas na razie jest ok, żadnych zmian uczuleniowych, buźka ładna :)

Pozdrawiam

Witam znowu, dawno tu nie zaglądałam ale muszę się z wami podzielić dziwną rzeczą. Jak pamiętacie mój synek ma skazę białkową i smarowałam go maścią ze sterydem. Od kiedy dowiedziałam się że maść zawiera steryd rzadziej zaczęłam jej używać aż w końcu zastąpiłam ją całkowicie maścią z witaminą A (można ją kupić w każdej aptece). Teraz jak tylko mu coś "wyskoczy" smaruję mu buźkę tą maścią i ładnie wszystko znika. Oczywiście nie przesadzam z nabiałem ale pani doktor powiedziała że mogę mu po troszeczkę wprowadzać białko.
Bardzo się z tego cieszę a głównie z tego że moje dziecko nie jest już narażone na szkodliwe działanie sterydu.
pozdrawiam wszystkich

Monika:Śmiech:

Brie84
Witam znowu, dawno tu nie zaglądałam ale muszę się z wami podzielić dziwną rzeczą. Jak pamiętacie mój synek ma skazę białkową i smarowałam go maścią ze sterydem. Od kiedy dowiedziałam się że maść zawiera steryd rzadziej zaczęłam jej używać aż w końcu zastąpiłam ją całkowicie maścią z witaminą A (można ją kupić w każdej aptece). Teraz jak tylko mu coś "wyskoczy" smaruję mu buźkę tą maścią i ładnie wszystko znika. Oczywiście nie przesadzam z nabiałem ale pani doktor powiedziała że mogę mu po troszeczkę wprowadzać białko.
Bardzo się z tego cieszę a głównie z tego że moje dziecko nie jest już narażone na szkodliwe działanie sterydu.
pozdrawiam wszystkich

Dobre wiadomości, tak trzymać!

Pozdrawiam

W końcu mogłam się spotkać z naszą alergolog, co prawda niemal w biegu ale dowiedziałam się o wyniki, bo w końcu na nie się już trochę naczekałam ;)
Maciuś ma IgE to całkowite wysokie, ponad 10-krotnie przekroczył normę, ale nie jest najgorzej, bo wg tego badania nie jest uczulony na roztocza i kurz domowy, nie jest uczulony na białko krowie, a na białko jaja kurzego (mieści się w 1 klasie uczuleniowej (najniższej), a jest ich 6). Jak będzie miał 1,5 roku mamy potworzyć te badania z krwi.
Nutramigen ma pić do 1 rż, potem możemy odstawić i spróbować podać jogurt. Jak nie będzie reakcji uczuleniowej (po 2-3 tygodniach) to możemy przejść na inne mleko modyfikowane. Jaka może jeść ale po 1 rż. i na początek tylko przepiórcze.
Flixotide jeszcze ze 2 m-ce ma mieć podawany, bo teraz wszystko pyli. Potem możemy zejść na 1 dawkę dziennie i po kilku tygodniach całkiem odstawić pod warunkiem, że nie będzie kaszlał.
Podbudowałam się tymi informacjami.

Brie84
pozdrawiam wszystkich

Super :)