Skocz do zawartości
Forum

Majówki 2010

Rekomendowane odpowiedzi

My dziś gościliśmy się u brata na urodzinach :) Jak ja lubię takie śląskie biesiady ;) Moja bratowa jest typową Ślązaczką - mieszkają w Chorzowie. Oczywiście powrót był już po ciemku.. i znów Naira sobie popłakała troszkę, choć wzięłam jej lampkę ledową na drogę. Mama z nią siedziała z tyłu, bo ja prowadziłam i podczas powrotu babcia nauczyła wnusię... jak ciągnąć smoka! :) Nie chciałam jej go dawać, ale ostatnio BARDZO ssie swojego kciuka lub inne paluszki. Tak ciągnie, że aż ma czerwone. Boję się, żeby ich nie powyciągała... i już chyba ten smoczek będzie lepszy. Czasem jeszcze ją ciągnie, jak nie ma na niego ochoty, ale już raczej ładnie umie go ssać.

Anmiodzik - My z chęcią zaproszenie przyjmiemy :) Jak tylko będzie jeszcze jakiś ładny, pogodny dzień to bardzo chciałabym pojechać do pszczyńskiego parku :) Może uda nam się spotkać? Może Kamelia póki jest w Polsce też się wybierze? :)
A jak tam ślub w ogóle? Byliście też na weselu czy tylko na ślubie? :)
Super to zdjęcie całej trójcy! :D

Kamelia - współczuję tego dzisiejszego obiadu i zachowania teściowej.. Jak odmówiłaś tego jedzenia to chociaż zaproponowała Ci coś innego? Postarała się coś na szybko przygotować specjalnie dla Ciebie? Czy głodna siedziałaś przy tym stole? :/
Oj kochana, urywaj się od nich wszystkich i spotkajmy się wreszcie czy w tej Pogorii czy obojętne gdzie :) Dzień z dala od rodzinki też czasem dobrze robi :) co do piersi - zdarza mi się to dość często :/ również polecam kapustę, a oprócz tego, tuż przed karmieniem masaż prysznicem z bieżącą gorącą wodą. Ja jeszcze wygrzewałam cycuszka poduszką elektryczną... ale zwykle przechodziło po 24h.

Gosiak - nie, teściowej jeszcze nie poznałam osobiście. Słyszę ją tylko jak mąż z nią rozmawia, a że ona nie "bangla" po angielsku, a tylko po bangla ;) to ja się nic nie odzywam. Ale z opowieści mojego męża - nie będę miała z nią łatwo :) Ona jest z tych wtrącających się. Poznałam za to na razie jego babcię (mamę teściowej), która jest bardzo miłą i otwartą kobietą, pomimo swojego wieku i pochodzenia.
Co do planowania ślubów i wesel - super zajęcie! :) Podoba mi się ten film z J. Lo, gdzie to ona jest tzw. wedding planner'em :) Taka praca musi być bardzo ekscytująca i stresująca za razem. Ale jaka satysfakcja jak Młodzi później wracają i dziękują :) Jak Cię to tylko kręci to trzymam kciuki, abyś tą drogą właśnie szła :)
No i koszy pełnych grzybów życzę!

Jagoda - oOo, to Twój tata spełnia marzenia mojego taty.. ;) Mój zawsze chciał latać.. Nawet zdał egzaminy do szkoły lotniczej, ale nie przyjęli go przez wzrok i słabe rozróżnianie kolorów :/ Za to teraz latem kupił sobie i skleił taki drewniany szybowiec :D i jego oblatywaliśmy całą rodziną, hehe :) i rónież gratulujemy pierwszego ząbka Basieńki!

Jeżykowa - gratulacje z okazji zostania ciocią! :D Ja już mam 4 dzieciaczków, których jestem ciocią. Najstarsza ma 13 lat (córka brata), potem bliźniaki siostry - 10 lat i syn brata - 3 latka :) Także jeszcze mnie syna do kompletu brakuje ;)

Fasolka - dziękuję za informację dot. masełka! Nawet bym nie wiedziała, że mogę je jeść. Jak usłuszałam "wyrok" od pediatry brzmiący ZERO NABIAŁU to i masło odrzuciłam. Zastąpiłam je właśnie po ok. 3 tyg. masłem roślinnym... ale może rzeczywiście spróbuję już wprowadzić zwykłe masełko :)

Jeżeli zaś chodzi o wózeczek spacerowy/parasolkę. Na razie będę używać spacerówki, którą miałam w zestawie wózka 3 w 1. Mam TAKO Warrior'a i bardzo jestem z niego zadowolona. Dlatego też myślę, że na wiosnę 2012 kupię parasolkę również z TAKO. Są niedrogie i prezentują się całkiem fajnie: Parasolka FLASH - TAKO

Pozdrawiam serdecznie,

Justyna

http://s2.suwaczek.com/201209171762.png
http://s10.suwaczek.com/201005245365.png

Witam niedzielnie:)

widze ze jestem dzisiaj pierwsza(nie liczac JUSTI ktora pisala juz po polnocy;))

ANMIODZIK zdjecie super,wszystkie bobaski sliczne i wygladaja jakby byly z jednego miesiaca.My mamy kuzynke 2 miesiace starsza od naszej Wiktorii ale narazie roznice widac olbrzymia,nasza duuuzo mniejsza jest:)Jak slub??

GOSIAK jak grzybobranie?ja tez mialam w planach wybrac sie dzisiaj ale odpuscilam sobie ten wypad w obawie o ewentualne przeziebienie malej-jest 2 dzien po szczepieniu

JAGDEB gratulacje dla Basienki z okazji pokazania sie pierwszego zabka:)

WIOLKA nie martw sie,Wiki tez juz od baardzo dawna trzyma palce w buzi,slini sie a zabkow jak nie bylo tak nie ma:)cierpliwie czekamy

JUSTI ty to nie musisz sie tesciowa przejmowac bo jak zacznie''gderac" to zawsze mozesz powiedziec ze nic nie rozumiesz wiec nie wiesz o co jej chodzi i sluchac nie bedziesz musiala:))

milego dnia

moje szczęście:))06.05.2010

Hej!
Ja tylko na chwilkę, życzyć Wam miłego dnia!
Jagdeb Gratulacje dla Basieńki i czekamy na następne ząbki;). A Tatę masz przystojnego. No i jeszcze ten mundur... ;)
Jeżykowa Gratulajce dla Cioci i super, że obie dziewczyny czują się dobrze:)
Anmiodzik mimo, że Natalka najmłodsza, to wcale nie widać dużej różnicy;). A jak sobie przypomnę, że miała być taka malutka... i jak wcinałaś miód w ciąży, że by urosła;)
Co do parasolek - też powoli o tym myślę, ale myślę, że kupimy dopiero na wiosnę. Zimą jak spadnie śnieg na pewno będzie dużo łatwiej jeżdzić tym co do tej pory. Zresztą potem też zamierzam używać starej spacerówki, ale parasolka będzie dużo wygodniejsza do zabrania w podróż, np. do rodziców czy na wakacje. Słyszałam dużo dobrego a Maclarenach, ale jeszcze nie zdecydowałam. Nie chciałabym wydawać na to znowu koło tysiąca. Tymbardziej, że niedługo trzeba będzie też kupić nowy fotelik do samochodu...

Zmykam. Buziaki;)

Wiolka Baśka to już tak miała od około miesiąca

anmiodzik dziąsełka nie były ani napuchnięte ani zaczerwienione, jak przyjrzałam się to zauważyłam taką kreseczkę, nie białą bardziej w kolorze przezroczystego silikonu i jak włożyłam małej palec do possania to była tam ostra szpileczka. No oczywiście śliniła się i pchała wszystko do buzi już od jakiegoś czasu. :)

no jak super dzieciaczki wyglądają, super że ich tyle, będą miały się z kim bawić

justi tylko że mój tata nie lata :), wyszedł z pancerniaka, więc czołgami jeździł a jak poszedł do sił powietrznych to na dowódcę jednostki więc oblatywać nie musiał umieć :)

Jagoda
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgk4i4q477.png

Hej!
Piękna pogoda u nas :) pojechaliśmy z mężem o 6 do lasu i o 9 byliśmy z powrotem :) troszkę zebraliśmy grzybów i zaraz się biorę i marynuje :)

co do parasolek to my już mamy po Matku ESPIRO JET w świetnym stanie z reszta i mamy też wielką spacerówke od tego co teraz gondola na nim jest więc zostaje nam tylko fotelik :)

JUSTI no ja mam "organizatora usług gastronomicznych" więc to mam w planach bo uwielbiam takie dzierganie w tym :)

KAMELIA współczuję nawału i teściowej!

JAGODA gratuluję zabka! Jak czuć ostre to już wyszedł na pewno kawałkiem :) u nas 3 sztuki wielkie przez dziasla czuć i widać że coś idzie ale się przebić nie mogą coś. Pewnie jak pójdą to na raz jak u Mateusza 4 jedynki na raz!

A u nas chyba będzie koniec mleka :( wczoraj potrzebowałam odciągnąć i udało mi się za ledwie 60ml z obu piersi! Dziś rano to samo i mamie 60ml zostawiłam plus nakarmiony Bartek. No nic spróbuje zwiększyć może się uda a jak nie to modyfikowane.

Dzięki Jagdeb :) moja też się bardzo ślini i wszystko pcha do buzi.. a jak się jej dziąsełka masuje, to jest wniebowzięta.. ale narazie żadnych oznak ząbków nie zauważyłam - stąd moje pytanie do Ciebie. A i marudna jest strasznie od jakiegoś czasu... :(

Na ślubie spokojnie. To tylko cywilny był, więc króciutko i szybciutko. Później poszliśmy na lody.. przespała cały pobyt w kawiarni :P a ja z mężem odżyliśmy w tych eleganckich ciuszkach na mega wielkich loooodach :) zrobiliśmy sobie tzw odchamianie :P

Sopfie - tak tak.. pamiętam jak wcinałam miód! To pewnie po nim i po fenoterolu Natalka taka wielka :) .... a różnicę między dzieciaczkami mimo wszystko widać.. chociażby po sile i sposobie trzymania postawy :) w końcu to 1,5 miesiąca różnicy ;)

Miłej niedzieli!! Mąż wziął Natalkę na spacerek - a ja maluję Anioła na zamówienie.. bo jak zwykle na ostatnią minutę wszystko zostawiłam :)

wiola moja tesciowa juz taka jest poprostu raz w porzadku a czasami nie do wytrzymania..
anmiodzik zdjecie super faktycznie jak tak leza to nie widac duzej roznicy :) fajnie ze slub przebiegal spokojnie i troche odzyliscie w tych pieknych ciuszkach az humor sie od razu polepsza :)
justi dzieki dziewczyny za zaproszenie czemu nie :) no mozemy sie w koncu umowic na spacer bo tak odkladamy tylko kiedy?? :)

u nas dzionek tak sobie troche placzliwa troche sie smieje.. pogoda nawet fajna sloneczko sie czasem przebije i wtedy cieplutko.. z piersia juz lepiej choc jeszcze troszeczke boli ale do wieczora mysle juz przejdzie calkiem..
co do zabkow to jestem ciekawa kiedy u nas sie pokaze pierwszy juz od dawna sie slini i pcha lapki do buzi i wszystko co ma pod raczka..

http://www.suwaczek.pl/cache/9e537e80d2.png

Gosiak z tego co piszesz to u was ząbki hurtem :) a jak mały dzielnie to znosi, czy ma jakieś objawy?
a co do mleka to ja też tak ostatnio miałam, że chciałam odciągnąć a tu ledwo co, ale małej starcza. a dokarmiasz coś modyfikowanym czy tylko na piersi?

anmiodzik z tego co piszesz to już chyba ząbki tuż tuż

kamelia no to zawsze tak się zaczyna z tymi ząbkami aż tu jednego dnia są :)

Moje dziecko jest dziwne, na mleko modyfikowane patrzy krzywo, z butelki może z 10ml łyknie a jak jej zrobiłam tutejszy baby rice (na tym mleku) to wcięła wszystko co przygotowałam! :D

Jagoda
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgk4i4q477.png

JAGODA Bartek pcha rączki do buzi i strasznie się ślini. Czasem robi się marudek ale to pomasuje palcem i żel nałoże i przechodzi :)

wiecie co wczoraj gadalam z tata i miał taki dziwny głos i dziś zadzwoniłam i wreszcie mi się przyznał że w szpitalu jest od piątku bo mu tak cukier zaczął skakać że teraz mu zbijają bo grozi mu insulina i pożegnanie wtedy z praca. Eh i pomyśleć że to na własne życzenie tak się dorobił i jak człowiek tłumaczył to nie słuchał :(

justi_m82

Jagoda - oOo, to Twój tata spełnia marzenia mojego taty.. ;) Mój zawsze chciał latać.. Nawet zdał egzaminy do szkoły lotniczej, ale nie przyjęli go przez wzrok i słabe rozróżnianie kolorów :/ Za to teraz latem kupił sobie i skleił taki drewniany szybowiec :D i jego oblatywaliśmy całą rodziną, hehe :) i rónież gratulujemy pierwszego ząbka Basieńki!

[/url]

Mój mąż też jest w siłach powietrznych i tylko samolotami pasażerskimi latał :sofunny:. Siły powietrzne nie oznaczają tylko pilotów. W Polsce to raptem może w trzech jednostkach latają, reszta jest od radarów, namierzania samolotów itp.

Staś przez ostanie trzy dni wsuwał marchewkę, która mu bardzo smakowała. Dziś dostał tarte jabłuszko i również mu smakowało. Jutro powtórka z jabłka.
Tak więc zna już trzy rzeczy poza mlekiem modyfikowanym: ziemniaczek, marchewka i jabłko :smile_jump::smile_jump::smile_jump: Jak do tej pory brak reakcji alergicznej :smile_jump::smile_jump::smile_jump:

Jeżykowa - gratulacje dla brata i dla Ciebie ciociu!

Fasolka - ja jak trzymałam diete, bo było podejrzenie skazy u małego, piekłam podobne ciacho (u mnie dość rygorystycznie kazali odstawić nabiał, ja sprawdzałam wszystkie etykietki bo nawet w chlebie może byc maślanka itd, ale jak widać co lekarz to inna opinia)

mój przepis na oko ;) -
3 szkl mąki, pól szkl cukru, kostka margaryny bezmlecznej(u mnie Maryna) i kapka wody, tyle żeby się składniki połączyły (opcjonalnie wanilia/aromat/ cukier waniliowy i łyżeczka proszku do pieczenia.) Piekłam na rumiano. U mnie to była podstawa szarlotki, albo czasem też z dżemem robiłam, więc można z margaryną, wtedy jest i bez-mlecznie i bez-jajecznie :P

Kamelia - u mnie ogórki i pomidory od jakiegoś miesiąca są w diecie, bo na początku mały cały był wysypany kropkami

jagdeb - Gratki dla Basi okazji ząbka :) tez myślałam o spacerówce, też o maclarenie, ale jesli już to na wiosnę. No chyba ze kupię drugą chuste, hehe..

Obiecane zdjęcia, jak wszystkie to wszystkie;-) kwiecień 2006, kiecka wygrana na targach ślubnych, zdjęcia niepozowane, to ostatnie moje ulubione.

Pozdrawiam emIlka
Rozbójnik Ksawcio 2010.05.11 i Gagatek Agatka 2012.01.10

Gosia- współczuję sytuacji z tatą, może jednak obejdzie się bez insuliny...
Ilka - super wyglądałaś, suknia też ekstra :)

U nas z nowości była kaszka ryżowa i jabłuszko. Dziewczyny, czy u waszych maluszków też po wprowadzeniu nowości konsystencja kupki się zmieniła? Jasiek po jabłuszku robi co drugi dzień (normalnie była codziennie) no i z wyglądu taka bardziej "dorosła".
Poza tym dzień minął pod znakiem marudzenia, chyba ząbki dają się we znaki :((( Młody mniej śpi w ciągu dnia, przez co jest wieczorem bardziej zmęczony :(

A u mnie @ pierwsza po porodzie więc i samopoczucie kiepskie :( A...i jeszcze jedno pytanie - czy Wam też tak wypadają włosy??? U mnie normalnie garściami mogłabym wyciągać i tak już od miesiąca :( Niedługo chyba wyłysieję :aj:

http://www.suwaczki.com/tickers/wff2wn1545r9qxhk.png

http://s2.pierwszezabki.pl/034/0341899d0.png?346
Pozdrawiamy,
Kasia i Jaś

Jezykowa - miałam o to samo zapytać. Włosy lecą na potęgę ostatnimi czasy. Biorę wit te co do tej pory i tak się zastanawiam czy coś jeszcze może?

Zaczynam się martwić, Wasze dzieciaczki zjadają nowości z apetytem, a moje wszystko wypluwa, cycuś i koniec. Czas tak szybko leci, boje się, że będzie dramat jak wrócę do pracy.

Pozdrawiam emIlka
Rozbójnik Ksawcio 2010.05.11 i Gagatek Agatka 2012.01.10

Ilka
Jezykowa - miałam o to samo zapytać. Włosy lecą na potęgę ostatnimi czasy. Biorę wit te co do tej pory i tak się zastanawiam czy coś jeszcze może?

Ja zaczęłam brać Feminatal dla kobiet w ciąży bo jeszcze kiedyś, jakieś 3 lata temu jak miałam problemy ze skórą i paznokciami to właśnie te witaminy mi szybko pomogły. Tyle że na razie jakoś nie widzę rezultatów :(((

http://www.suwaczki.com/tickers/wff2wn1545r9qxhk.png

http://s2.pierwszezabki.pl/034/0341899d0.png?346
Pozdrawiamy,
Kasia i Jaś

Eh dziewczyny.. mi też włosy lecą z głowy :( ... i choć tego nie odczuwam w wyglądzie.. to zawsze na grzebieniu widzę ile ich tracę! Nie mówiąc, że co chwilę mała ma w rękach kolejny i kolejny mój długi blond włos :(

Ilka - śliczne zdjęcia :) piękna Para Młoda :)

Gosiu - niech tatuś szybko wraca do zdrowia! A Tobie życzę więcej mleczka :)... u mnie z mlekiem też licho.. ale ja już dość długo dokarmiam Natalkę bebilonem - raz czasem dwa razy na dzień, więc mam pewność, że jej wystarcza.

jeżykowa - a Ty karmisz piersią? pierwsza @... współczuję - mam nadzieję, że mi do tego jeszcze daleko! z resztą.. co ja gadam! Biorę już pigułki, więc raczej nie ma bata, żeby @ była!

nadinn
- świetnie, że się tak dobrze wybawiłaś!! podziwiam, że potrafiłaś zostawić maleństwo na tak długo!

Stasiowi gratulujemy przyswajania nowych "smaków ze smakiem" !!

U nas też marudny dzionek... przeplatany drzemkami.. Tak jakoś dziwnie się Nati dziś zachowywała. Bardzo dużo spała, a między spaniem marudziła.

Miałam się was jeszcze zapytać - ten żel na dziąsełka - jaki mam ewentualnie kupić i kiedy stosować? Skąd wiadomo, że akurat dziąsełka swedzą, a nie jest to np zwyczajna potrzeba ssania?