Skocz do zawartości
Forum

"Kampania" wrześniowa 2008 - razem raźniej

Rekomendowane odpowiedzi

Biskup był ale mnie nie było :lol:
zalezy jaką wybierzsesz chustę...mnie przekonała lulu,,poczytalam opinie na necie i taka wybrałam...fajne to jest, ze dziecko wtym zasypia i lezy jak w kokonie i super sprawa napewno an wiosnę...no a starsze nosi sie na plecach albo na biodrze....
lulu 169 zł kosztuije jest też typu kieszęn ta kosztuje ok 50 zł
znalazlam tez fajny tekst;
Dzieci noszone w chuście mniej płaczą
Noszone dzieci są spokojniejsze, ponieważ ich największe potrzeby miłości, ciepła i poczucia bezpieczeństwa są zaspokojone.
Noszenie w chuście to możliwość uczestniczenia malucha w każdym ruchu bliskiej osoby, ale jednocześnie ochrona przed nadmiarem bodźców wewnętrznych i zewnętrznych.

Amerykański pediatra, dr Benjamin Spock, autor książki "Baby and Child Care"- swoistej biblii dla rodziców, podkreśla znaczenie instynktu rodzicielskiego oraz kontaktu fizycznego w wychowaniu niemowlęcia.Opisuje on dwóch lekarzy, Johna Kennela i Marshalla Klausa, którzy w indiańskiej wiosce w Gwatemali całymi miesiącami obserwowali małe dzieci wychowywane w prymitywnych warunkach .

Podkreślają oni, że praktycznie nie spotkali tam wymiotujących, płaczących, nerwowych i cierpiących na kolkę niemowląt.

Bliskość to najlepsza inwestycja w rozwój malucha!

Dzieci noszone w chuście szybciej się uczą
Jeśli dzieci spędzają mniej czasu na płakaniu i marudzeniu, to co robią z wolnym czasem? Uczą się!

Dzieci noszone w chuście spędzają więcej czasu w stanie cichego czuwania. Jest to stan behawioralny, w którym maluch czuje się najbardziej zadowolony i może najlepiej nawiązywać kontakty z otoczeniem. Można to nazwać optymalnym stanem dla uczenia się. Naukowcy również twierdzą, że dzieci noszone wykazują zwiększoną czujność wzrokową i słuchową.

Bliskość to dla dziecka najlepszy życiowy start!

Dzieci noszone w chuście to pewni swojej wartości dorośli. Zauważyłem w mojej rodzinie, że nasze najbardziej wymagające dzieci - te, które często były noszone na rękach kiedy były małe - wyrosły na najbardziej samodzielne, ze wszystkich moich dzieci! To działa!" dr Sears.

Miłość, jaką dajesz dziecku od kiedy pojawi się na świecie, procentuje przez całe jego życie!

Dzieci noszone w chuście są bardziej zorganizowane
W organizmie malucha wszystko jest automatycznie regulowane przez łono matki. Narodziny chwilowo zakłócają tą organizację. Po narodzinach każdy regularny rytm rodziców przywraca tę chwilowo utraconą równowagę.

Bicie serca i oddech najbliższych są kontynuacją ruchu i równowagi zapamiętanej z łona matki.

Dzieci noszone w chuście są mądrzejsze
Doświadczenia środowiskowe stymulują rozgałęzianie i łączenie się nerwów, co wspomaga wzrost i rozwój mózgu. Dziecko aktywnie uczestniczy w tym co robi matka, a jego rozwijający się mózg przechowuje nieprzebrane doświadczenia, zwane wzorcami zachowań.

Te doświadczenia można postrzegać jako tysiąca krótkometrażowych filmów ułożonych w neurologicznej bibliotece niemowlęcia, które odtwarzane są, kiedy dziecko przeżywa podobną sytuację przypominającą mu oryginalny „film”.

Tak rodzi się mądrość życiowa.

Rodzice noszący swoje pociechy w chustach są szczęśliwsi
Dzięki chuście rodzice stale mogą być z dzieckiem nie rezygnując z codziennych zadań i przyjemności. Chusty przydają się za każdym razem, kiedy nosi się malucha na rękach - zdecydowanie odciąża rękę i kręgosłup zmęczonej mamy, taty lub innej bliskiej osoby.

Chusta może zastąpić spacerówkę, fotelik bujany, kojec, plastikowe nosidło, itp.

Używa się jej zawsze wtedy, gdy się stoi, chodzi czy też siedzi (np. z ulubioną książką na tarasie).

hej!
jak to w weekend nie mialam duzo nadrabiania.
Widze, ze wczoraj skutecznie wene rozeslalam :)
U mnie dalej nic nie jest ruszone. dzis caly dzien bylismy u moich rodzicow. ogolnie fajnie, ale maly troche marudny. ledwo wrocilismy do domu i juz bylo wszystko ok i Michal usmiechniety.
Biedaczek czul, ze nie jest u siebie. meczace sa takie wyjazdy.

witam wieczorkiem
my dzsiaj bylismy na zakupach a dziadek pojechal z olkiem na spacer, a zakupy sie udaly tylko szkoda ze nic sobie nie kupilam tylko maz sie zaopatrzyl w ubranie i kapcie a ja dla olka kupilam spodnie, jak zwykle mnie we dwojke wykolegowali.
olek dzisiaj tez jakis markotny ja nie wiem co mu jest od trzech dni strasznie placze i kaze sie nosic i wogole caly czas by na cycku wisial, a ja nie mam czasu nic zrobic popludniami.
maz mi dzisiaj pokazal pewien filmik powiem szczerze ze nie zrobilabym nigdy czegos takiego a jak go ogldalam to mnie az w brzuchu krecilo ze strachu, a oto on.
Tatuś roku II - Joe Monster

http://www.suwaczek.pl/cache/d255cd5670.png
http://www.suwaczek.pl/cache/44b3c68a54.png

Witajcie wieczorkiem!!!

Amelka dziś strasznie maruda, jakieś napady płaczu ma, niewiem o co jej chodzi, może to dlatego że ani wczoraj ani dzis jeszcze kupy nie zrobiła, dalam jej do picia koperek i czekam na efekty...może ją brzuszek boli.

A ja dziś posprzątałam chalupke, ale firanki i okna to w następna sobote, choinke to dzien przed wigilią ubieram.

Mała wykąpana, juz przysnęła ale sie przebudzila po 10 minutach i teraz Ł ją usypia, zaraz trzeba lecieć pod prysznic, zeby było już z głowy.

http://www.ticker.7910.org/as1cCAp-M240010Mjg3ZHw0MTdkanxBbWVsaWEgbWE.gif

moja mamuska to zawsze jakies sprzatanie szafek idt......a ja zawsze pytalam.....po co?tzn dlaczego akurat przed swietami.....przeciez swieta maja kojarzyc sie z choinka,piernikami.....a nie sprzataniem.....i moja mama zaczyna sie powoli przekonywac ze mam racje.....ze sprzata sie caly rok wiec przed swiatami nie trezba zrobic wszsytkiego....

My tez nie mamy firan, jeszcze sie nie dorobilismy:)
Ja tez typowo swiatecznych porzadkow nie robie, ale sprzatnac troche trzeba.
Ze wzgledu na Stasia i jego dobre wspomnienia przygotowan swiatecznych robimy razem wlasnie pierniki, lancuchy itd. Nie chce, zeby mu sie swieta z odkurzaniem kazdego zakamarka kojarzyly!!!

Anielinka hello:)