Skocz do zawartości
Forum

Nie czuję więzi z własnym dzieckiem.

Rekomendowane odpowiedzi

"(…) Wydaje mi się, że jestem dobrą mamą, ale nie potrafię kochać swojego dziecka. Mijają lata, a ja mogę powiedzieć, że tylko je lubię, bo miłość wciąż nie nadeszła. Noszę w sobie ogromne poczucie winy z tego powodu. Jest mi wstyd."

Brak poczucia przywiązania wobec własnego dziecka to doświadczenie, które dotyka więcej matek, niż mogłoby się wydawać, jednak wciąż pozostaje tematem tabu. Wiele kobiet mierzy się z trudnościami w budowaniu bliskości emocjonalnej, ale obawa przed oceną społeczną często sprawia, że problem ten pozostaje niewyrażony i nierozwiązany.

Zaproszenie do udziału w badaniu naukowym

Mam na imię Sonia. Z zawodu jestem pielęgniarką, obecnie studiuję psychologię. W ramach mojej pracy magisterskiej chciałabym przyjrzeć się zjawisku braku poczucia więzi w relacji matka-dziecko, aby lepiej zrozumieć jego przyczyny i opracować praktyczne wskazówki dla mam borykających się z podobnymi wyzwaniami.

Zapraszam mamy, które:

• Są matkami jedynaków/jedynaczek w wieku 7–12 lat,

• Deklarują, że od narodzin dziecka nie odczuwały bliskości emocjonalnej ani przywiązania, a trudności te utrzymują się obecnie lub - więź została utracona wraz z upływem czasu.

• Nie mają dzieci z przewlekłymi chorobami, zaburzeniami rozwojowymi (np. autyzmem, ADHD) ani innymi problemami zdrowotnymi. Takie kryterium pozwala skupić się na czynnikach emocjonalnych, eliminując wpływ dodatkowego stresu związanego z opieką nad dzieckiem wymagającym szczególnej troski.

• Nie zmagają się z trudnościami rodzinnymi (np. rozwód, konflikty małżeńskie) ani finansowymi: Problemy rodzinne lub finansowe mogą generować stres, który zakłóca relacje z dzieckiem, dlatego wykluczenie tych sytuacji pozwala badać wyłącznie emocjonalne aspekty więzi.

• Same nie doświadczają zaburzeń psychicznych, takich jak depresja, zaburzenia lękowe czy inne schorzenia kliniczne: Zaburzenia psychiczne mogą wpływać na zdolność budowania więzi emocjonalnej, dlatego ich wykluczenie pozwala skupić się na przyczynach dystansu niezwiązanych z chorobami klinicznymi.

Na czym polega udział w badaniu?

• Wywiad psychologiczny online, który zostanie nagrany w celu późniejszej analizy, a po ocenieniu pracy magisterskiej – nagranie będzie usunięte.
  • Wypełnienie pięciu testów psychologicznych oraz jednego kwestionariusza mojego autorstwa. Dokumenty te zostaną przesłane w formacie PDF do samodzielnego wydrukowania, a następnie wypełnione materiały należy odesłać w formie zdjęć lub skanów.
  • Badanie może potrwać kilka godzin, dlatego istotne jest zapewnienie czasu i komfortowego miejsca na jego realizację. Aby dostosować się do potrzeb uczestniczek, badanie można rozłożyć na kilka dni, co pozwala na przeprowadzenie go w dogodnym tempie i bez presji.

Wymagania techniczne:

• Dostęp do drukarki oraz skanera lub aparatu w telefonie do przesłania wypełnionych dokumentów,
  • Możliwość przeprowadzenia rozmowy za pośrednictwem platform takich jak Zoom, Skype, Microsoft Teams lub WhatsApp.

Dlaczego warto wziąć udział?
Wasze doświadczenie pomoże lepiej zrozumieć przyczyny emocjonalnego dystansu w relacji matka-dziecko oraz przyczyni się do stworzenia praktycznych rekomendacji, które mogą wspierać inne mamy w podobnej sytuacji. Udział w badaniu to także krok w przełamywaniu tabu związanego z trudnościami w budowaniu więzi emocjonalnych, dając głos kobietom, które często czują się osamotnione ze swoimi doświadczeniami.

Gwarancja anonimowości:

• Wszystkie dane będą przetwarzane wyłącznie do celów naukowych, a udział w badaniu jest w pełni anonimowy i dobrowolny. Możesz wycofać się na każdym etapie bez podania przyczyny. Badanie ma charakter w pełni neutralny, bez jakiejkolwiek oceny uczestniczek czy ich doświadczeń.

Jeśli spełniasz kryteria i jesteś zainteresowana udziałem lub masz pytania, skontaktuj się ze mną:
📧 praca@magisterska.int.pl

Czas oraz liczba miejsc w badaniu jest ograniczona, dlatego zachęcam do kontaktu już teraz. Treść zaproszenia do udziału w badaniu została opublikowana na kilku forach internetowych jednocześnie, bym mogła dotrzeć do większej ilości osób w jednym czasie. Termin zgłoszeń: od dziś do 16.02.2025.

Dziękuję za poświęcony czas i gotowość do podzielenia się swoimi doświadczeniami.
Sonia
studentka V roku psychologii