Skocz do zawartości
Forum

Majowe mamy 2021

Gość Gabi2991

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Gość Ana napisał:

Ja właśnie się rozglądam już za jakimiś ubrankami. Patrzę na sinsay hm Zara Reserved slyk i 51015. Ale te 50 62 68 rozmiar nie równy rozmiarowi... Bd trudno nie mma po nikim ubrabke wszytko muszę kupic.u nas na usg było widać sisusiaka więc na 100 Ignaś 💙🙊💙 jestem taka przejęta ale już nie mogę się go doczekać. 

Krzywa mam za tydzień mam nadzieję że uda się przetrwać. 

Jakie łóżeczko wózek kupujecie? Czy może dostawka do łóżka. 

Pozdrawiam Was kochane

Myślimy o dostawce 😉 Zobacz na olx albo spotted na fb swojego miasta- mamy często sprzedają paczki ubranek 😉 Jest też np pepco 😉

Polecam glukoze cytrynową, dobrze poszło 😅

28 minut temu, Gość Beata napisał:

Myślimy o dostawce 😉 Zobacz na olx albo spotted na fb swojego miasta- mamy często sprzedają paczki ubranek 😉 Jest też np pepco 😉

Polecam glukoze cytrynową, dobrze poszło 😅

Na olx. Nie  kupuje bo zawsze coś nie tak jest.. Ja bym. Dk ciucha poszlla może się wybiorę czasem tak są takie perły ubranka. 

Dostawka drewniana czy taka materiałową? 

Godzinę temu, Gość Ana napisał:

Na olx. Nie  kupuje bo zawsze coś nie tak jest.. Ja bym. Dk ciucha poszlla może się wybiorę czasem tak są takie perły ubranka. 

Dostawka drewniana czy taka materiałową? 

Chyba drewnianą, mają regulowaną wysokość i można dopasować do łóżka i są na kółkach więc w ciągu dnia jak Maluch śpi można je przewieźć ☺ 

Z olx nie kupowałam ubranek, ale zauważyłam, że wiele osób tak robi. Niestety nie zawsze można trafić na uczciwą osobę 😕

A jak z wózkiem? Patrzyłaś już coś? ☺

9 minut temu, Gość Beata napisał:

Chyba drewnianą, mają regulowaną wysokość i można dopasować do łóżka i są na kółkach więc w ciągu dnia jak Maluch śpi można je przewieźć ☺ 

Z olx nie kupowałam ubranek, ale zauważyłam, że wiele osób tak robi. Niestety nie zawsze można trafić na uczciwą osobę 😕

A jak z wózkiem? Patrzyłaś już coś? ☺

Jeszcze nie.. Na spokojnie przeglądam. 💙💙

HM ma dość dużą rozmiarowka z kolei 5 10 15 małą. Z tańszych miejsc to w Lidlu rozmiary jakby wyższe (są podwójne, np. 62-68, wtedy będzie porównywalny do 68 z innych firm), w Pepco rozmiary pojedyncze ale wg mnie takie 62 to bardziej 56.

Co do łóżeczka to mamy w sypialni, nieużywane od ponad pół roku gdyż córcia śpi jak królowa w dużym łóżku 😂 także nic nie dokupujemy i nie zmieniamy 😀

A moje wyniki z krzywej ok, także mogę odetchnąć. Uff 🙂

21 minut temu, Gość natalia3g napisał:

HM ma dość dużą rozmiarowka z kolei 5 10 15 małą. Z tańszych miejsc to w Lidlu rozmiary jakby wyższe (są podwójne, np. 62-68, wtedy będzie porównywalny do 68 z innych firm), w Pepco rozmiary pojedyncze ale wg mnie takie 62 to bardziej 56.

Co do łóżeczka to mamy w sypialni, nieużywane od ponad pół roku gdyż córcia śpi jak królowa w dużym łóżku 😂 także nic nie dokupujemy i nie zmieniamy 😀

A moje wyniki z krzywej ok, także mogę odetchnąć. Uff 🙂

I super 😁 Po wynikach krzywej, aż zachciało mi się zjeść pączka 😂

Ja polecam ubranka z Lidla. Ostatnio miałam body od rozmiaru 50-56 i super się sprawdziły. Śmiałam się że rosną razem z dzieckiem. Nie polecam Pepco- już po pierwszym praniu, czyli zanim zdążycie założyć, się kurczą. Jak już coś to lepiej brać rozmiar większe.

Najlepiej, jak już ktoś pisał, sprawdzają się body, spodnie (miękkie i luźne) i oczywiście pajacyk że stópami. Akurat w Lidlu od jutra takie rzeczy 😊

Ana nie kupuj dużo. Będziesz musiała prać potem prasować a ostatecznie wogóle nie zdążysz założyć. 

Ja jeszcze nic nie kupuję. Dla mnie za wcześnie 😉

Zrzutekranu_2021-01-24-12-53-50-165.jpeg

Zrzutekranu_2021-01-24-12-53-36-604.jpeg

https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bj48a6mhm6ihv.png

f2w3dqk3nl76hjw3.png

Ja na 56 miałam dosłownie po 2-4 sztuki wszystkiego, na 62 może po 3-5 sztuk. Najważniejsze to moim zdaniem pajacyki, polspiochy (nie spodenki, żeby nie zakładać niepotrzebnie skarpetek, choć też będę mieć) i body, najlepiej kopertowe. Kaftanikow już nie biorę bo się nie sprawdzają. U mnie córcia rozmiar 56 nosiła 2,5 tygodnia, 62 3,5 tygodnia a 68 5 tygodni także niektore rzeczy zdążyła ubrać raz albo wcale i były za małe 🙂 nie szalejcie z ilością ubranek na krótki rękaw, na początku maluszek i tak będzie w długich rękawach 🙂

Ja na początku miałam sporo rzeczy ze sklepu słodki sen (dolce sonno, czy jakiś tak). Spoko jakościowo i ceny w miarę choć widzę że trochę wzrosły w porównaniu z tym co półtora roku temu 🙂 w Pepco faktycznie ceny adekwatne do jakości ;D ale czasem nie mogę się oprzeć 😉 ja np. lubię pajace stamtąd. Fakt, zniszczą się jak dziecko wyrośnie z tego rozmiaru, ale przynajmniej mają zapięcia takie jak lubię 🙂 z takich ładniejszych rzeczy to Pinokio ma fajne serie choć szczerze mówiąc ja się trochę zawiodłam jakością, ceny dość wysokie a jakość taka sobie. Zakładałam rzadko a szybko się niszczyły. 

A tu mała ściąga z której też kiedyś korzystałam 🙂

https://mamotoja.pl/wyprawka-jaki-rozmiar-dla-noworodka-i-ile-ubranek-kupic,wyprawka-dla-noworodka-artykul,28810,r1p1.html

Dzięki Dziewczyny za wszystkie informacje ❤

W necie jest tyle "pierdół", że po pewnym czasie można ogłupieć co będzie potrzebne, a co nie. 

A jak z pampersami? Lepiej 0, czy 1? Czy może te i te? ☺ 

Szukam też kosmetyków do mycia i pielęgnacji ☺

Hej dziewczyny!

Długo mnie nie było, ale nadrobiłam🙃 też już powoli ogarniam logistykę, ubranka itd;)

Co myślicie o dostawce Chicco next to me? Naczytałam się o tym że połóg może być różny i czasem Cię b boli przy wstawaniu i że to fajna opcja na pierwsze miesiące. Jest wygodniej.

Ale są.tez głosy że jak przyzwyczaisz malucha do takiej dostawki to się nie będzie chciał potem nauczyć spać w swoim pokoju w łóżeczku jak będzie starszy bla bla bla.

I tak właśnie myślę czy się przejmowac ta druga opinia 😅

Ja też o niej mysle bo to wygodne na pewno ale też łóżeczko był chciala a w naszym. Lozku odpada bo mamy psa małego ale psa który śpi z nami... I nie da rady go oduczyc.. Od miesiąca staram się i rano budzę się a pieskiel. A wy macie zwierzaki?? 

Co do kosmetyków i pieluszek to powiem jak to było u nas. Na początku pieluszki 0 i 1. Dziecko miało ponad 3,6 kg ale i tak zerówki zużyłam bo leżały ok i lepiej odsłaniały końcówkę od pępowiny. Nie kupujcie nie wiadomo jakich zapasów, my mieliśmy więcej i musieliśmy oddac bo mała przybrała ponad kg w miesiąc 😁 zaczęliśmy z pampers premium care, i dość szybko dorzucilam dade żeby nie było że tylko pampersy oryginalne będę musiała kupować. Po jakimś czasie pampers był na noc a Dada na dzień. Teraz tylko Dada nobale ma już ponad rok.

Co do samej pielęgnacji okolopieliszjowej to u nas najlepiej sprawdzał się bepabthen, ewentualnie zielony linomag i mąka ziemniaczana. Sudokremu praktycznie nie używałam, podobnie jak zasypki. Bepabthen przez pierwsze miesiące do każdej zmiany pieluszki, potem tylko przy kupce ewentualnie po nocy. Przez długi czas nie używałam nic a teraz z racji kosmicznych kup daje właśnie po kupię, ewentualnie jak widzę jakieś krostki to daje mąkę ziemniaczaną 😉

Kosmetyki. U nas i mniej tym lepiej. Na początku sprawdzały się jakieś do skóry atopowej, oliwka, ale im dalej tym było gorzej. Ostatecznie okazało się że córcia ma ŁZS i teraz kąpiel wyłącznie w samej wodzie, zero kremów, balsamów, oliwek i innych pierdół. Do tej pory zużywam to co kupiłam dla niej.

Jak chcecie to mogę wstawic to co ja kupiłam na samym początku i się sprawdziło (bo z czasem wyszło, że nie wszystko było potrzebne).

A jeszcze co do spania 😁 u nas długi czas spała (i zasypiała!) ładnie sama w łóżeczku, ale w okolicach 7miesiecy kochani rodzice przerobili paroma razami dziecko i tak z niemowlaka zasypiajacego samego w łóżeczku zrobiło nam się dziecko śpiące w dużym łóżku i zasypiajace wyłącznie z kimś. Brawo my 😜

A, zapomniałam! Na początku zaopatrzyłam się w chusteczki waterwipes, ale jeszcze w szpitalu stwierdziłam, że się u nas nie sprawdzają, bardziej rozmazują niż czyszczą, dlatego przeszłam na takie kwadratowe płatki kosmetyczne dla dzieci i wodę, po prostu. Służyły nam dlugo, ponad pół roku. Przyszło lato i zaczęłam zużywać zapas waterwipes 😁 z tym że one jak dla mnie były za mokre i dziecku chyba też to przeszkadzało. Zaczęłam używać różnych chusteczek, a to coś z dady zł a to coś z rossmanna. Czasem mała miała w kroku czerwone, ale myślałam, że może miała za długo pieluszkę albo coś tam ją podrażniło. Kiedyś chusteczek dada (swnsitive?!) użyłam do twarzy a twarz od razu czerwona! Wtedy przeszłam na chusteczki babydreaam 99% wody i od tej pory jest super. Te są idealne jak dla mnie, bo te waterwipes własnie jakby za mokre, HiPP ok ale z kolei za suche. A te nam podpasowaly i są ok. Szkoda że wcześniej nie wpadłam na to, że podrażnienie w kroczku to od chusteczek, ale to dlatego, że to było co jakiś czas (a chusteczek używałam przecież stale).

U nas jeszcze nie sprawdziły się pieluszki z babydreaam, ucxukiky i długi czas nie mogłam pupy doprowadzić do porządku. Wtedy właśnie próbowałam wielu rzeczy a ostatecznie najlepiej pomogła mąka ziemniaczana 🙂

42 minuty temu, Gość Natalia napisał:

Hej. Czy test ciążowy robiony miesiąc od stosunku i 41 dni od stosunku będzie wiarygodny? 13 grudnia i wcześniej miałam zbliżenie z chłopakiem. 19 grudnia dostałam bardzo skąpego krwawienia i tak samo 18 stycznia. 

A test ciążowy robiłam 23 stycznia i wcześniej. 

Drogie Majóweczki! 🙂 Jestem studentką dietetyki i prowadzę badania na temat wiedzy kobiet w ciąży nt. programowania żywieniowego. Jeśli znalazłybyście odrobinę czasu, bardzo proszę o wypełnienie mojej ankiety. Z góry serdecznie dziękuję wszystkim za poświęcony czas <3 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf73vftKQiL1Q9Dl0WJEuQABWeTNkoXdCjXCDB52psn-XgAkw/viewform

Wrzucam takie wyprawowe rzeczy dla mamy i dziecka na początek, może to komuś pomoże 🙂 ja robiłam screeny i wrzucałam to do osobnego folderu 😄

Pieluszki (u nas pampers premium care 0 i 1 i Dada 1)e

BepanthenBaby (oj dużo tego, u nas czasem tubka starczala na max 2 tyg.)

Zielony linomag
Zasypka/mąka ziemniaczana
Płatki kosmetyczne dla niemowląt (u nas zwykle kindii pure, czasem z dady czy Tesco)
Chusteczki nawilżane (babudrem 99% wody)
Patyczki higieniczne dla niemowląt (1 op., a i tak starczy na długo; u nas na początku bardziej do pielęgnacji pępka, do uszu dużo później)
Unimer baby ampułki do przemywania oczu
Woda morska do nosa (u nas zawsze marimer baby)
Gaziki, takie kompresy jałowe (też do pępka)
Aspirator do nosa (u nas od początku taki do odkurzacza)000
Pieluszki tetrowe/muslinowe/flanelowe 3-10 szt (u nas najbardziej sprawdziły się flanelowe - jako przykrycie, pod główkę w łóżeczku, czasem używałam muslinowych, tetrowych w zasadzie wcale)
Otulacze takie a'la duże pieluszki, miałam kilka najlepszy był ten największy z motherhood o boku ponad 1 m
Tantum Rosa (irygator plus saszetki)
Podkłady poporodowe (u mnie Canpol, miały taśmę, niektóre nie mają, zużyłam kilka opakowań w sumie)
Duży Octenisept
Wkładki laktacyjne (praktycznie nie używałam, najlepsze takie z dwoma miejscami do przyklejenia a nie z jednym)
Majtki poporodowe (jestem szczupła, miałam rozmiar M z akuku i były małe; miałam jedno opakowanie, teraz wezmę dwa)
Podkłady higieniczne (ja miałam 60x90 z allegro, najtańsze były ale trzeba też patrzeć na chłonność, przydały się do łóżka dla mnie, dla dziecka, na przewijak, do torby na wyjazd itp.)
Inhalator (lepiej kupić za wczasu niż później na szybko a i tak się kiedyś przyda, najlepiej z maseczkami dla dzieci i dorosłych; my mamy inhalator panda z apteki Gemini, polecała go inna mama bo taki polecił jej lekarz, ja też jestem zadowolona)
Witamina D (tu trzeba uważać bo czasem bóle brzuszka u dzieci są właśnie od wit. D; ja polecam takie z DHA a jak nie takie to vigantol - lek, na start starczy jedna kropla dla dzieciątka więc małe obciążenie dla brzuszka)
Pedicetamol (dokładnie to bo mało się go daje w porównaniu z innymi lekami, stosujemy do tej pory)
Nożyczki do paznokci (cazek nadal bije się używać)
Grzebyk lub/i szczotka do włosów (u nas mało potrzebne niestety :P)
Laktator - warto mieć albo chociaż pożyczyć
Woreczki do mrożenia pokarmu (niewykorzystane zużyłam do mrożenia zupek dla dziecka :D)
Pojemniki do pokarmu (u nas j.w., bardziej do przechowywania jedzenia w lodówce lub do czegoś na wyjazd)
Proszek i płyn do płukania dla dzieci (u nas długi czas Lovela)
Pomadka ochronna do szpitala

Akcesoria
Wanienka (duża, dziecko szybko rośnie)
Termometr do wanienki
Śpiworek (żadne pościele, mam a nie używałam w ogóle), pod głowę albo nic, albo pieluszka flanelowa, ewentualnie ta od kompletu do wózka
Szumis (stale używamy)
Rożek miękki
Prześcieradła
Ochraniacze na materac
Przewijak
Kocyk do wózka
Otulacz do fotelika

Neprzydatne albo malo przydatne (zależy u kogo)
Butelka, smoczek (na start 0-2, lepszy niż 0-3), szczotka do czyszczenia butelek, termoopakowanie, podgrzewacz i sterylizator, kremy, balsamy, oliwki, szampony i inne płyny do kąpieli, termometr elektroniczny, coś ze słodem jęczmiennym na laktację, chusta

Jakbym coś ominęła i to zauwaze to dopisze 😄

Spadam do dziecka, dobrej nocy 🙂

Następnym razem napiszę co miałam w torbie do szpitala 🙂