Skocz do zawartości
Forum

Listopadowe mamy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem 🙂 dzięki Karoo. Bo już myślałam,ze my szalejemy 😅

jak przychodzi 21 to się zawsze zastanawiam jaka nas nocka czeka. Czy będzie marudnie i trzeba szukać sposobu na spokoj maluszka czy znów będzie idealnie, przewijanie, jedzenie i spanko po odłożeniu 

Cześć dziewczyny,jak tam Wasze maleństwa? U nas  walka z kolką,refluksem i brakiem snu! Chodzimy po lekarzach, podajemy różne specyfiki ale na razie zbytniej poprawy nie widać! A wczoraj to już była kumulacja! Nie spał cały dzień i darł się od 18-22! Byliśmy u pediatry i dała nam mączkę chleba świętojańskiego do mleka przeciw refluksowa i chyba od tego wczoraj był ten armagedon! Próbowaliśmy dosłownie wszystkiego,w końcu ( za radą pediatry) dostał czopek paracetamolu i odgazowalismy go windi i padł o 22...ale to był koszmar, ja ryczalam razem z nim już z tej bezsilności! Jedyne pocieszenie że jak usnął o 22 to obudził się na jedzenie o 4:16 więc my też złapaliśmy trochę więcej snu ciągiem...

Jak macie jakieś pomysły co może pomóc to chętnie wypróbuję,bo już brak mi pomysłów...z córką to na prawdę była bajka a teraz synuś zupełnie inna para kaloszy!

Ania, ja mam zapisany w notesie Debridat w zawiesinie, gdyby kolki dokuczliwe się pojawiły. Czytałam, że to jedyna skuteczna rzecz, więc może... ? U nas chyyyba są kolki, ale córka w miarę dobrze to znosi. Czasem jak dziś jest nam ciężko jak wisi na piersi, chce być noszona i niemal nie śpi, ale nie płacze, tylko napina się i widać, że walczy z bąkami. Pomaga kładzenie na brzuchu, karmienie piersią i masaż brzuszka, więc ogólnie jeszcze chyba po leki nie będziemy sięgać. 

Co zauważyliśmy to ptobiotyki tylko pogarszają sprawę, więc nie podajemy.

Sto lat mnie tu nie było chociaż czasem jeszcze zaglądam ale nie ukrywam że mimo iż miałam być listopadową mamą to mam już 3 miesięcznego bąbla heh 🙂 wiec wszystkim gratuluje 🙂 

Ania a próbowałaś stosować niemieckie krople simplax 10 kropel co każde karmienie bo espumisan można śmiało dawać 15 kropel co karmienie jeśli są tak męczące kolki:) ja obecnie testuje krople  bobiotic dziewczyny polecają na grupie wcześniaczej tylko tutaj już się daje 4 krople co 4 godziny minimum. Raz dziennie albo co drugi dzień daje probiotyk lacidofil podobno lepszy od tego diclofor bo któraś pisała 🙂 ale to pewnie wszystko zależy od dziecka 🤷‍♀️
kZbn a czemu mówisz ze probiotyki się nie sprawdzają ? Chodzi o Twojego maluszka czy ogólnie ?

Dziewczyny, wszystko już przetestowane... Espumisan daje cały czas,teraz zaczęłam w większej ilości,to to samo co Saab simplex,tylko tam jest większe dawkowanie,więc poprostu daje więcej Espumisanu. Debridat stosowaliśmy 2 tygodnie i nic nie dało ( a córce pomogło). Probiotyk też mam wrażenie że pogarsza sprawę, najpierw dawaliśmy biogaje a teraz dicoflor. Daje mu jeszcze taki syrop na ulewanie gastrotuss. Masaże, leżenie na brzuchu nic nie dają. A ponadto jest na specjalnym mleku Neocate na skazę białkowa i nietolerancje laktozy...więc już chyba wszystko przetestowane☹️ wszyscy mówią że po 3 miesiącach przejdzie...no oby!!!!

Ania a jaką butelka karmisz może to tez wpłynie na kolki ja polecam dr browns i tommee tippee zielona maja naprawdę wolny przepływ mimo ze mam antykolkowa z nuka to z niej leci strasznie i mała łapała powietrze a teraz super co prawda moja córeczka skończyła 3 miesiące a Twój maluszek?

Aniu przerabiałam to wszytsko z pierwsza córką i niestety nie pociesze Cie ale nic nie pomogło.Samo przeszlo po 3 miesiącach a tez chodzilam po lekarzach,zmienialam mleka,butelki,krople wszytsko.Pozniej jedyne co nam pomagało to suszarka,okap inaczej nie szlo utulić jej.Non stop placz.Zycze Ci cierpliwości i wszystkim Nam 🙂

Dzięki dziewczyny, chyba tak musi być , trzeba przetrwać te 3 miesiące i będzie lepiej...a tak na pocieszenie, wczoraj był aniołkiem cały dzień i nie wiem czy odsypiał dzień poprzedni czy to to że nie dałam już mu tej mączki do mleka... zobaczymy jak będzie dzisiaj...a w poniedziałek idziemy już na szczepienie, szcxepie też na rota i myślę jak to będzie po ,jak on to zniesie...a u Was jak tam? Był już któraś z Was na szczepieniu z maluszkiem??

Martuu, butelkę mamy teraz z MAM, też super wolny przepływ,antykolkowe...też przerobiłam wiele,z aventu,z canpolu i ta wg mnie jest najlepsza...a mój Ludwiś w poniedziałek skończy 6 tygodni to jeszcze drugie 6 i będzie lepiej... taką mam nadzieję 😁

Aniu ale to niby po skończonym 3 miesiącu mijają dolegliwości z kolką i układem trawiennym?

Ania a próbowałaś te rurki windii może to by mu pomogło 🤔 sama bym nie chciała tego stosować ale ulga dla maleństwa najważniejsza 

my byliśmy na szczepieniu a ze mam wcześniaka i wzw dwa razy robiliśmy w szpitalu tak teraz mieliśmy 5w1 i pneumokoki, mała super była tylko ospała, Rotawirusy są zbyt silne na jej organizm i pediatra nie kazała nam robić bo jak to nazwała zrobiliśmy małej pasztet w brzuchu. 🤷‍♀️

Martuu, no tak od wszystkich słyszę że po 3 miesiącach przejdzie problem z brzuszkiem,że dojrzeje układ trawienny i miną kolki itd. 

Windi stosujemy czasem,też byłam na początku przerażona tym i bałam się bardzo mu to zrobić,ale w sumie to nic strasznego i na prawdę czasem pomaga... Robię też mu czasem wlewki malox bo jak kupki nie robi że 2 dni to widzę że bardzo go męczy to. 

Kzbn, normalne. Gorzej jak tak zostanie. 🤣 u nas odpukac dużo spi jak na razie  ale często tak jest ze spi na rękach a jak odłoże to za 5 min coś postekuje. Noce u nas też różne. Czasem spi od razu po jedzeniu a kiedyś było tak że od 23 do 4 rano nie spał tylko coś jeczal.

U nas jest tak samo 🙂 W sumie teraz jest dużo takiej aktywności w ciągu dnia. Odkąd stosujemy (bo jednak po konsultacji z pediatrą wprowadziliśmy) espumisan i nie męczą jej bąki, to ten czas jest fajny, a stał się jeszcze fajniejszy, kiedy sobie uświadomiliśmy, że nie musimy jej na zmianę nosić i kłaść do łóżeczka. Doszliśmy do wniosku, że jak nie chce spać to nie będziemy jej usypiać na siłę. Kupiliśmy matę piankową i tam ćwiczymy, oglądamy książeczki kontrastowe, odbicie w lusterku, albo po prostu na chwilę ją tam zostawiam i sobie leży. Takie zostawianie co prawda trwa chwię, ale obie się oswajamy 🙂

No i teraz jest tak, że w ciągu dnia, po południu ma długi sen koło 5 godzin, a poza tym krótkie drzemki przy karmieniu, albo na rękach. W nocy śpi, jak spała. Pobudki koło 24-1 i koło 4 rano, a potem śpi do okolicy 8. 

Gość Klaudia89

Karoo, tez tak chce zrobić. Jak już wyrobimy swoj rytm, to do dostawki bede go odkladac.  Dzisiaj dal popis, może 3 godziny spałam. Dziwne jest to ze raczej nie płakał,  tylko poprostu sobie leżał,  czasem coś mruczał....i co chwilę chcial cyca.  Odsypiamy teraz. 

Dziewczyny moja tez nie raz nie spi cala nic i sobie steka jakby kupke miala zrobic.Pewnie brzuszek meczy...w dzien za to pozniej odsypia.A macie czasem tak podczas karmienia,ze ladnie je z piersi a czasem się szarpie jakby chciala jesc ale bierze piers i puszcza i odpycha.Myslalam juz bo mam dużo pokarmu,ze za szybko jej leci ale mimo odpowiedniej pozycji i odciagania tego szybkiego wyplywu robi tak samo.Macie taki problem?

Cześć dziewczyny, wiem że nie na temat ale może któraś mi pomoże. Jestem w 29tyg ciąży. Od początku ciąży zgubiłam 3kg. Po zrobieniu testu na glukoze wyszła mi cukrzycą ciążowa. Jestem na diecie od dnia kiedy odebrałam wyniki. I wtedy waga jeszcze zaczęła spadać najpierw 1,100 kg w pierwszych dwóch tyg diety teraz przez miesiąc od ostatniej wizyty u gin kolejne 700g. Martwię się czy to normalne że cukrzycy się chudnie. Jem normlanie. 5 posiłków dziennie jak diabetolog kazał regularnie. Pije też 2l wody dziennie. Czy któraś z was też tak miała że nie mogła przytyć w cukrzycy ciążowej?