Skocz do zawartości
Forum

Styczniowe mamusie 2019

kasiek_11

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny, ile cm nad spojeniem łonowym znajduje się Wasze dziecko?
Detektor wyłapuje tętno 3cm nad spojeniem, czy to nie za nisko? 17tc, a macica ciągle w tym samym miejscu, w ogóle nie przesuwa się w górę. Czy to normalne?

Ja to nie wiem gdzie dokładnie zaczyna się spojenie lonowe, i nawet nie wiem gdzie mam macice dokładnie, gdzieś pośrodku. Ale wiem że macica się nie przesuwa a jedynie rośnie ja sama nie jestem w stanie sobie ocenić ile ona urosła do góry. A dziecko może być sobie wszędzie w macicy raz tu raz tu, ma dużo miejsca. Nie jest na stałe przytwierdzone w jednym miejscu. U mnie też dość nisko jest. Mniej więcej na wysokości kości miednicy. Ale bywa sobie też gdzie indziej. Na ostatnim usg skakalo z jedej strony na druga.

http://s6.suwaczek.com/201607111770.png

http://s8.suwaczek.com/201901274965.png

Ja czytalam ze w moim tygodniu macica jest na wysokosci pepka tuz pod nim jakos Tak , ale jak sie poloze na plasko to dobrze ja widze :) ruchy czuje już wyraźnie dzisiaj niezłe mnie skopał nie trwa to jeszcze jakoś super długo ale zawsze rano wieczorem i w ciągu dnia ale czuje w różnych miejscach ;)
Ja z detektoru nie korzystałam, a dzisiaj przeczytałam ze tętno można wyłapać zwyczajnym stetoskopem oczywiście w moim tyg ciąży , mama jest pielęgniarka i ma taki sprzęt wiec jak tylko się do niej wybiorę to sprawdzę ;)

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k9tkoahf3.png

Ja tak troche zastanawialam sie nad detektorem ze wzgledu ze wizyty ktore mam tam rzadko, ale czytalam ze to zazwyczaj uzywa sie od 14 tygodnia do ok 20 jak sie juz zaczyna ruchy odczuwac.
Koniec koncow stwierdzilam, ze nie będę sie dodatkowo stresowac jakbym nie mogla znalezc tego tętna dziecka.

Kawa to juz pewnie cudowne czuc ruchy. Ja mam na razie codziennie wieczorem jakies rewolucje w brzuchu i tylko mi tam bulgocze ;p trochę sobie wmawiam ze to moze kluska ;p

Styczniowe Mamusie 2019 - lista
Szwecja, Sztokholm
Harry, 1 luty 2019

ja bralam femibion 1,ale przerzucilam sie na Pregne Plus, bo w skladzie ma zelazo.

Upaly wykańczają w domu temp. 30 stopni, na dworze jeszcze gorzej. Muszę wybrać się na shopping póki wyprzedaże, żeby sukienki sobie pokupować, bo w nich najlepiej się czuję, a moze cos uda się wyłapać.

Pierwsze zakupy za mna kupilam sobie rogala do spania (juz przyszedl i jest super) i poszerzacze do spodni (jeszcze w drodze, ale jestem pełna nadziei, ze beda wybawieniem i nie bede musiala za duzo ciazowych kupowac). W sobotę Ikea i szafka dla dzidźki i zaczynamy kompletować powoli :)

Witajcie:) MamaRobercika to świetnie, choć jak sobie pomyślę tyyyyle jeszcze przed nami czekania ehhh. Gizel ja niestety majówka więc już 35 jest na liczniku. Przeraża mnie perspektywa późnego macierzyństwa i świadomość, że między moimi dzieciakami będzie 9 lat różnicy. Jednak na wiele spraw nie mamy wpływu i tak się po prostu ułożyło. Z niecierpliwością ale też z wielką niepewnością czy dotrwamy do końca, czekamy na maluszka (syn jest wcześniakiem- szczęście w nieszczęściu, po roku dogonił rówieśników - jest wspaniały). Co do ruchów to u mnie to samo co u Was, najpierw myślałam, że to żołądek (wiele już zapomniałam z pierwszej ciąży), jednakże przypomniałam sobie wizytę u mojej gin, gdy mnie uświadomiła, że żołądek i wątroba są znacznie wyżej niż miednica. Dlatego teraz jestem pewna, że to pulsowanie lub bulgotanie jak to Kawa określiłaś, to nic innego jak wyczuwalne ruchy dzieciątka. Fantastyczne uczucie i świadomość, że przez pewien czas odczuwać będę je tylko ja i nikt poza mną z otoczenia (trochę to egoistyczne?). p.s. w pierwszej ciąży nie miałam rogala do spania, ale też nie miałam większych problemów z ułożeniem się. W tej, niestety, od początku, problemy ze spaniem. Myślicie, że warto taki rogal kupić? a czy wielkość robi różnicę? i kształt?- C, J, U?

Gość agata magda

dzieki za polecane suplementy, ten spray to jakas mega nowosc fajne w pl tego nie widzialam, jomiska ja przegryzlam ta zelowa kapsulke z prenatal duo i poczulam ten rybi tluszcz i mi on nie pasuje brzuch mnie rozbolal ale ro osobiste odczucie kazdy moze miec inaczej ja tych zelatynowych nie bede brac. mamarobercika widzialam ze anna wendzikowska pojechala na urlop na islandie piekne widoki i dobry kierunek w tych mega upalam w to lato w calej europie. a propos pierwszych ruchow, jeszcze nie czuje ale pamietam z 1 ciazy ze zaskoczylo mnie wlasnie ze dziecko jest tak nisko i to wlasnie byly takie babelki moja kolezanka mowila taka dzdzowniczka z babelkami wszystko wyzej i bardziej po bokach to bede raczej jelitka

Dzień dobry, dziś zacznę od niusa takiego że po kilku dniach nie czucia niczego kompletnie co mnie zaczynało martwić poczułam wczoraj solidnego konkretnego kopniaka, no nie dało się tego już z niczym pomylić tak kopnąć może tylko dziecko. Przy synu też w tym tygodniu poczułam pierwszego kopniaczka który był napewno kopniaczkiem. Póki co tylko jeden, maleństwo mnie tak zaskoczyło że się przestraszyłam i podskoczylam aż mąż się obudził i pytał co się stało. Byłam akurat w pozycji pół siedzącej i przekladalam na łóżku poduszki.
Co do rogala to pewnie pomocny, ja już nie mogę się ułożyć do snu, pół nocy się kręcę. Przy synu spałam z zwinięta w rulon kołdrą między nogami, coś ala rogal tylko z robiony z czegoś co i tak było w domu, więc bez wydatków, teraz też pewnie zacznę tak spać bo dodatkowa kołdrę zawsze mamy na wypadek gości. Szykuje się powoli na pazurki. Mam nadzieję że mój mały łobuz będzie się grzecznie bawił i da manikiżystce pracować.
Agata magda podejrzewam że spray jest też w Polsce, mają całą linię tych witamin w sprayu, dla mnie super alternatywa bo kapsułki zwracam. A ich się kochana nie przegryza, nie dziwię się że wymiotowalas. Choć to chyba kwestia przyzwyczajenia, moje dziecko codziennie pije łyżeczkę tranu, tak się przyzwyczaił że sam wyciąga z lodówki i każe sobie to dac i jeszcze chce więcej.

http://s6.suwaczek.com/201607111770.png

http://s8.suwaczek.com/201901274965.png

Witajcie:)
Guzel i agata magda myślę, że wszystko spowodowane jest faktem, że już odzwyczaiłam się od malutkiego dziecka. Poza tym w pierwszej ciąży nie miałam żadnych uciążliwych objawów a teraz książkowo większość objawów przeszłam lub przechodzę :) Co nie znaczy, że narzekam. Po prostu...trzeba się do tego przyzwyczaić :D MamaRobercika gratuluję ... Takie momenty są bardzo przyjemne. Z niecierpliwością czekam na mocniejsze ruchy bąbelka. Dzisiaj kontrola u mojego jej gin - może w końcu poznam kto rośnie w moim brzuchu ;)