Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2018

nati91

Rekomendowane odpowiedzi

Babyshower to super pomysł na to żeby się rozluźnić, zrelaksować z koleżankami, a tematyka spotkania będzie głównie dotyczyła Przyszłej Pociechy :-)

A co do remontu - wszystko do zrobienia, z pomocą Najbliższych :-)

Dziewczyny, czy Wam też czasem Dzidziuś się rusza, przemieszcza a czasem parę dni nic nie czujecie?

W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga, w sam raz na relaks wieczorem przy ciepłej herbatce :-) Mile widziane komentarze :-)

PrincesSpa

Dora zakochałam się w Twoim maluszku :) po nowym roku funduje sobie takie usg :)

Moja krzywa wyszła prawidłowo także w tej ciąży cukrzycy nie mam :D i nawet cukier niższy niż z początku ciąży... Ale żeby nie było kolorowo to morfologia spadła pewnie przez te przeziębienia w ostatnim czasie ale niewiele to może szybko ja wyprostuje... W poniedziałek wizyta więc zobaczymy co na to wszystko gin...
Wczoraj oglądałam wózki i jestem załamana bo nic mi się nie podoba:( mąż ma swoje jakieś wymagania techniczne co do składania i ciężko to wszystko zgrać z imionami nie lepiej bo też nie mam pomysłów :) chyba hormony mi szaleją :D

https://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r8m8rtjfjr.png

https://www.suwaczki.com/tickers/f2w3flw12lfqo7i5.png

Ja juz po wizycie. Maluszek rozwija sie wzorowo. Wreszcie doczekalam sie pomiarow. Okazalo sie, ze moj gin mierzy dlugosc szyjki macicy przez brzuch z dokladnoscia do setnych miejsc po przecinku. Nie jest zle: ok.44mm.

savana gratuluje wynikow.U mnie tez glukoza w normie. Ciesze sie bo swieta tuz, tuz.

Dora cudna twarzyczke ma twoj maluszek i rozkoszne paluszki od nozek :D
U mnie ten sam dzien ciazy co u ciebie. Wczoraj na badaniu malec wazyl 2242 g, wiec b.podobnie do twojego :)
Dostalam tylko niewyrazne, czarno biale zdjecia. Nic specjalnego. Za miesiac mam miec usg III trymestru na lepszym sprzecie, wiec moze i zdjecia beda lepszej jakosci.

Metrszescdziesiat co do imienia, to moja coreczka ma na imie Noemi, teraz czekamy na Filipa. Zawsze razem z mezem szukalismy imienia. Musi sie podobac i jemu i mi, ponadto musi byc miedzynarodowe, pasowac do zagranicznego nazwiska. Anastazja to ladne, nieoklepane imie, ale jak nie jestes przekonana to szukajcie dalej ;)

PrincesSpa co do ruchow maluszka to moj jest b.aktywny, zarowno w dzien jak i w nocy. A ostatnio dostal takiej sily, ze az brzuch mi rozsadza od tego kopania. Ale lubie to :)

Lidi byliśmy na 3 noce więc trochę człowiek odpocznie, trochę niedosytu jest. Szyjka akuratna, ciesz się ;) i pomysł z wyjsciem w święta super. A powiedz, gadasz do synka po franc czy polsku? Zazdroszczę dzieciom dwujęzycznosxi od małego...
Rose Belle na basenie wszyscy się uśmiechali, a odważniejsi pytali ile do porodu, kto buszuje w środku itd, więc nikogo nie raziło. Ja nawet z basenu nie mogłam korzystać, tylko nogi moczylam, ale jak się widzi radość męża to warto iść i posiedzieć
Dora piekne pamiątki! Ja bym tylko na twoim miejscu zamazala PESEL, jestem strasznie wyczulona na te dane. Też jestem z 89;
Kropka poha zdążycie, martwienie się nie pomoże, a ekipa jak zobaczy że niewiele czasu ma, powinna dostać powera
Savana my też nadal debatujemy, już mnie to szukanie wózka i fotelika wkurza, tyle czasu człowiek traci na czytanie, kombinowanie itd
Metrszescdziesiat u nas każdy powiedział kilka imion i metoda eliminacji usunęliśmy, ostatecznie wahaliśmy się między dwoma i będzie Asia, (wyszło na moje, mąż chciał Kasie- będzie jako drugie imię) chcieliśmy ze zdrobnieniami, tradycyjne i żeby się się dobrze nam kojarzyło.
Już czujecie święta? Lubię ten czas przygotowan, a jak myślę że za rok jescze będzie się kręcić o tej porze między nogami bobas, to już w ogóle radość

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=74915

Dobry wieczór mamy :)
Dora fotka super ja jedynie mogę taka szczelic z nagrania które dostałam z badań prenatalnych :p mam jakieś 4min nagrane jak maly się rusza :p
PrincesSpa co do ruchów młodego to odkad czuje jak się rusza to nie było dnia żeby tego nie robił i szczerze jakbym zauważała coś takiego to pędziła bym to lekarza :o
azol to super ze odpoczęłaś i wróciłaś z dobra energia :) ale nie wiem czy się zdecyduje..
Co do wózka dziewczyny mi się te 3w1 podobają choć chyba maluchy z nich szybko wyrastają,najbardziej widzi mi się jakiś szaro-czarny :p
Dziewczyny co myślicie o maściach stosowanych w ciąży,czy też są zabronione?mam masc triderm (na sterydach) myślicie ze mogłabym używać jej na moje dolegliwości? Przed ciąża mi pomagała,czytałam że do maluszków raczej kremy zewnętrzne nie powinny się dostawać..

Ja ruchy też czuję codziennie, z tego co wiem to jeżeli przed dłuższy czas nie zauważy się ruchów maluszka to trzeba jechać sprawdzić czy wszytko ok.
Azol właśnie już napisałam do moderatora o usunięcie mojego postu tego gdzie zdjęcia są z danymi, niestety przez przypadek zaczytałam nie te zdjęcia, w drugim poście zdjęcia są już bez danych, czekam na odpowiedź i mam nadzieję że usuną tamten post :)
Fotelik mamy już kupiony ( cybex Anton 5 ) atesty sprawdziłam, a koleżanka poleciła że jest bardzo fajny, co do wózka to dostanę od siostry więc nie miałam dylematu nad wyborem :)

https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bcbxmaun0bc2g.png

Dora śliczne zdjęcia.
Metrsześćdziesiąt, Anastazja to zdrobnienie Nastka, ładne.
My z imieniem mieliśmy przeboje bo przy pierwszej córce mówiłam że mi się Lena podoba to moja siostra była w ciąży i rodziła wcześniej dała tak na imię swojej córce pomimo tego że wcześniej mówiła , że będzie Aleksandra. Byłam wściekła no ale cóż mąż mnie pocieszał że Lena wcale się jemu nie podoba. Wybraliśmy wspólnie Jagodę. Po czym oznajmiliśmy że jeżeli uda nam się jeszcze zajść w ciążę i będzie to dziewczynka to zaklepujemy imię Oliwia. No i co? Siostra tym razem mojego męża urodziła w tym roku i tak dała na imię swojej córce. Hehehe ale już tym razem mamy to gdzieś i tak i tak moja kruszynka będzie miała Oliwia.
Azol ja już mam lampki na płocie powieszone,dom udekorowany i choinkę dziś ubierałam z córką.
Tak jakoś szybko w tym roku ale to ze względu na małą by miała dłużej frajdę.
Rosebelle90 kurde nie znam się ale jakiś to na sterydach by mnie odstraszało by smarować w ciąży. Poczytaj może w necie i tej maści czy jest dozwolona albo najlepiej to zadzwoń do swojego G P w końcu od tego jest by rozwiewać wątpliwości w ciąży.
Wczoraj się ważyłam i mam 55,5 kg już 6 kg na plusie

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Catrisa Jagoda ŚlicznE,drugie żeńskie imię które mi się podoba,ja córkę nazwałabym Alicja ale będzie syn,) już przed założeniem rodziny mówiliśmy że będziemy mieć Franka a teraz jak chciałabym zmienić imię to wszyscy że się już przyzwyczaili ehh,zastanawiamy się jeszcze nad Maksymilianem ale wszyscy mówią że jak pies,zawsze ubolewałam jak można nazwać tak pieska :(
ważysz 55kg i mówisz że 6kg przytyłas ale Ty chudzinka jesteś :)
Wiem że masc może się przedostac ale czytałam że dziewczyny w ciąży stosowały a ja już odczuwam ulgę,smaruje naprawdę minimalnie,mam nadzieję że nie zaszlodzi małemu :(
Ja dzisiaj jadę po prezenty,mam bardzo duża rodzine,już widzę te tłumy w sklepach i mi słabo :p wczoraj z teściowa lepiłysmy pierogi i uszka pół dnia :p także się dzieje,mam nadzieję że nie będę musiała pomagać w sprzątaniu w tym roku bo ostatnio taki skurcz mnie złapał po sprzątaniu że trzymał ponad godzinę..

Ja się dzisiaj skapnęłam, że za tydzień już swięta.. nie mam kompletnie nic przygotowane. Ale choinka już od grudnia stoi :D
Jesteśmy tylko we dwoje, więc pewnie zrobimy jakaś skromną wigilie :)
Z imionami są zawsze duże dylematy. Kilka razy już sprawdzałam "Księgę imion" i podoba mi się Kornelia i Marcelina, ale mąż uparł się na Anastazję  i bardzo się cieszy z tego imienia.. nie mam serca chyba mu odmawiać. Już mówi do brzuszka "Anastazja" i sama się łapię na tym, że tak nazywam córeczkę, więc chyba już przesądzone :)
Podobno jak przez 24h nie odczuwa się w ogóle ruchów to powinno się jechać do szpitala, ale czasami czuje się, że coś jest nie tak i instynktownie się to sprawdza u lekarza.

https://www.suwaczki.com/tickers/0d1ydqk3vuoznslg.png

Tak Metrszescdziesiat, jak cały dzień się nic nie czuje to trzeba sprawdzić. Najpierw nawet coś zjeść i się położyć i zwracać uwagę czy dziecko się rusza, jeśli nie- jechać gdzieś.

A co do sterydow- moim zdaniem można, ale pod okiem i na zlecenie lekarza. Ja miałam taką maść na początku ciąży tzn krem że sterydami właśnie. No ale ze względu na dobro dziecka lekarka kazała mi ją stosować tylko przez tydzień dwa razy dziennie. Normalnie leczenie byłoby dłuższe a i dawka chyba większa.

A imiona - fajnie, że macie wybrane :) ja chyba jako jedyna nie mówię do dziecka po imieniu. Cały czas jest dziecina, córeczka itp. Za to moje otoczenie nadrabia - każdy po swojemu zasugerował się jakąś opcją rozwazana przez nas i teraz każdy zwraca się do mojego brzuszka inaczej. Ehhh... No i mąż mówi Klara a ja miałam wcześniej takie parcie na to imię a teraz mi przeszło i sama nie wiem ...
W ogole- Catarisa - ale historia z tymi imionami w waszej rodzinie :))

Hej Mamusie ;)
Metrszesdziesiat powiem szczerze że ja też ost nie czuję że w ciąży jestem,dużo rzeczy chce się zrobić i nagle lampka się zapala ze "stop,jestem w ciąży tym bardziej że nie mam aż tak dużego brzuszka który nie specjalnie mi przeszkadza :p jedyne co to właśnie plecy,po dzisiejszych zakupach bolą jak nie wiem :o mój maluch ost się uspokoił i tak leżę i sobie myślę co on taki spokojny w brzuszku a tu nagle kopniaki,chyba czuje mój niepokój mój kochany syn :)
Zastanawiam się co kupić a moja siostra tylko " nie kupuj ja Ci to wszystko dam :p " także jakoś spokojna jestem i czuje się spokojna :) zobaczymy co będzie w styczniu :p

Hej Mamusie ;)
Metrszesdziesiat powiem szczerze że ja też ost nie czuję że w ciąży jestem,dużo rzeczy chce się zrobić i nagle lampka się zapala ze "stop,jestem w ciąży tym bardziej że nie mam aż tak dużego brzuszka który nie specjalnie mi przeszkadza :p jedyne co to właśnie plecy,po dzisiejszych zakupach bolą jak nie wiem :o no i lekkie problemy ze snem,właśnie pije melisę,może trochę pomoże :) mój maluch ost się uspokoił i tak leżę i sobie myślę co on taki spokojny w brzuszku a tu nagle kopniaki,chyba czuje mój niepokój mój kochany syn :)
Zastanawiam się co kupić a moja siostra tylko " nie kupuj ja Ci to wszystko dam :p " także jakoś spokojna jestem i czuje się spokojna :) zobaczymy co będzie w styczniu :p

Rosebelle90 Maksymilian też mi się podoba, ale mój pewnie też by powiedział że jak do psa bo sam miał psa Maksa. Marcel też jest fajne, jak dla mnie. Franek, Staś, Jaś mi się podobają ale tylko w zdrobnieniach, Bo już Franciszek, Stanisław,Jan to nie bardzo.
Co do Jagody to w całości skradła moje serce. W domu mówimy na nią Jagusia, Jagienka, Jagna.

No jestem taki kurdupel hihihi 158 cm wzrostu i 48,5 wagi. Za to mój mąż ma 190 i 93 kg, więc wyglądamy razem komicznie hehheh.

Gdzie złapał Ciebie ten skurcz?
Ja mam tę skurcze przepowiadające tak pare razy na dzień. Łapią dość mocno bo cała macica się stawia i twarda jak kamień, ale trwa to krótko i pomaga oddychanie przeponą.

floraldrop powiem Ci że szkoda słów. Ja bym nawet koleżance czegoś takiego nie zrobiła a co dopiero siostrze.
A powiedz mi w ogóle nie masz pomysłu na imię? Żadne Ci się nie podoba? Czynnie możesz się na jedno zdecydować?
metrsześćdziesiąt ogólnie dobrze się czuję apetyt mi trochę wzrósł ale też i zgaga się pojawiła. Bywa też że jak już się obudzę w nocy na siusiu to nie mogę zasnąć. No ale cóż uroki bycia w ciąży.

Też macie takie wypukłe żyły bo ja mam wszędzie ale na piersiach to masakra. Wiem , że to przez przyrost krwi u ciężarnych ale nie wygląda to pięknie.

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Catrisa jak wtedy mnie złapał to miałam na wysokości pępka,puścił po jakimś czasie ale zaczął się taki nie przyjemy ból,nawet jak siadłam,później się przekimalam się chwilkę i jak się obudziłam to było troszke lepiej,od tamtej pory się nie pojawil a ja się już tak nie forsuje. Zazwyczaj mam takie skurcze jak Ty które trwaja kilka sekund a tamto nie wiem co to było..
Co do żył to nie zauważyłam wypukłości ale za to włosy wypadają mi strasznie..

Catarisa moje piersi oprocz tego , ze urosly, tez sa cale w niebieskich zylkach (tylko nie wypuklych), poza tym sutki mi sie powiekszyly i zbrazowialy.

Metrszesdziesiat co do samopoczucia, to brzuch mi juz baaaaardzo przeszkadza. Wydaje mi sie, ze jest wiekszy niz w 9miesiacu ciazy z corka, a tu jeszcze tyle czasu do porodu. Powiekszajaca sie macica dolem naciska na zyle glowna dolna, przez co mialam juz powazny problem z przeplywem krwi z nog do serca. Od gory uciska na przepone i serce przez co oddycha mi sie trudniej i szybko sie mecze. Ale wytrzymam. Btw. w pierwszej ciazy nie mialam zadnych uciazliwych objawow jak ty.

Rosebelle sterydow bym unikala. Moze w aptece poleciliby ci cos ziolowego w zamian?

azol u nas w domu kroluje metoda OPOL, czyli jeden rodzic= jeden jezyk. Z corka rozmawiamy sobie wylacznie po polsku, z tatusiem maja francuski na wlasnosc. Moja 10latka uwielbia czytac ksiazki wiec ma bogate slownictwo i praktycznie nie robi bledow ortograficznych w zadnym z tych jezykow. Do tej pory czesto jezdzilismy do Polski na wszelkiego rodzaju ferie i wakacje, gdzie miala kontakt z polskimi dziecmi i z kultura polska (zajecia muzealne, opera, teatr, koncerty). Odwiedzaja nas goscie z Polski, jest telefon... Mysle, ze dzieki temu corka nie ma obcego akcentu i nie mialaby wiekszych trudnosci gdyby przyszlo jej nagle zamieszkac w Polsce (chociaz program nauczania w szkolach i wymagania b. sie roznia). Z maluszkiem bedziemy postepowac tak samo. Nie wiadomo tylko jaki jezyk zaistnieje miedzy rodzenstwem.