Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2018

nati91

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki dziewczyny ;) to jest tak, że moja gin nie robi takich specjalistycznych usg jak prenatalne czy polowkowe. A ten,u którego byłam na prenatalnym na pytanie czy narządy dziecka są w porządku powiedział, że to jest za wcześnie żeby oceniać takie rzeczy i to się dopiero na polowkowym robi. Uwieerzylam mu, ale teraz już mam wątpliwości.

Dora9, jeśli Twoja teściowa zna te położne tak"na cześć" i twierdzi, że są ok to super by było, bo zawsze jak by wiedziały kim jesteś to inaczej ;) powinno się dobrze traktować wszystkich pacjentów( i może tak w tamtym szpitalu właśnie jest),ale wiadomo że znajomy to znajomy ;)

Metrszescdziesiat, ja też nie musiałam, ale chciałam dla własnego spokoju. Krwi nie robiłam, tylko usg. Ale dobrze Ci gin powiedział, że nie ma wskazań i to tylko Twoja wola, więc się nie martw. I pewnie jeśli ta szara plamka na zdjęciu byłaby czymś groźnym to by powiedział. Ja nie znam się, ale może to fragment pepowiny np.?

floral mój robił mi prenatalne ale i tak mówił, że wszystko najlepiej widać na połówkowych i w tedy będzie sprawdzał poszczególne narządy.
Mój GP jest taki , że szczegółowo wszystko tłumaczy,opisuje obraz USG i pokazuje np że jest 5 paluszków.
metrsześćdziesiąt ja robię wszystkie prenatalne USG czyli w sumie 3 na ciążę. Dodatkowo zrobiłam test PAPP-A z krwi chodź nie miałam żadnych wskazań prócz mojego wieku. Wyniki dają Nam tylko informacje o ryzyku a nie o faktycznym stanie dziecka.
Co do tej plamki to gin Ci nic nie mówił o niej? Bo jeśli nic nie wspomniał to ja bym się nie martwiła.

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Hej dziewczyny,
Ja juz po usg połówkowym.
Niestety moj dzidziul ma poszerzone miedniczki nerkowe. Obie dośc sporo. I teraz czeka mnie najdłuższe 3 tyg w moim życiu do kolejnego usg. Mimo, że gin twierdzi, że to dość czeste i do czasu gdy nie osiąga dużo wiekszych rozmiarów to się nie operuje, to ja oczywiście mega się martwię. Naczytałam się już co nie pomaga.
Poza tym reszta organów oki.
Tak się zestresowałam, że głowa mi pęka...

Melliska stres jest najgorszy dla dziecka, ono już czuje emocje, zostaw to i dbaj o siebie. Patrz, kiedyś nie było USG a dzieci się rodziły i było ok(nie mówię że badania są złe, ale żeby wszystkiego od nich nie uzależniać)
I właśnie dlatego też nie poszłam na prenatalne (metrszescdziesiat,to odp na twoje pytanie:) A co masz w opisie USG w punkcie placenta grade, to może być odnośnie łożyska odpowiedz?
Mimo to po 22 tyg planujeny pójsc na badanie serducha do kardiologa prenatalnego by wiedzieć czy nie trzeba szykować się na jakieś operacje tuz po porodzie, a tak to podstawowe USG.
Ja biorę omegamed forte bo jem malo ryb a tam dha dużo jest. Drogie cholerstwo, wydajac 80 zł na suplement czuje sie naciągana przez koncerny ale głupio nie dbać dodatkowo, skoro ma dieta uboga:(

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=74915

Melliska wiem, że to trudne, ale nie martw się na zapas. Próbuj o tym nie myśleć, jestem pewna że wszystko będzie dobrze, zobaczysz ! 3 tygodnie szybko zleci, dzień za dniem.
Azol o tym planzeta grade to do mnie ? :P
gdzie mogę znaleźć taką informacje?
Dodam, że ja mieszkam w Niemczech i mam niemieckiego gina, więc aż wstyd się mi przyznać, ale nie miałam pojęcia o większości rzeczy o których mówiłyście. np. przeziorność karkowa. Ja nic nie wiem na ten temat :( Ginekolog mi mówi tylko czy wszystko jest dobrze, a jak coś jest nie tak to tłumaczy co.

https://www.suwaczki.com/tickers/0d1ydqk3vuoznslg.png

Melisska trzymamy przyslowiowe kciuki!
Metrszescdziesiat, tak, ale skoro jesteś w De nie wiem jak tam opisują usg... Skoro nic nie mowil o nieprawidłowości to nie ma się co bać..btw- długo jesteś i tak na stałe już? Mam kol która rodziła w tym roku tam, miała CC ale bardzo zadowolona z opieki była, tydzień trzymali w szpitalu i leżała i dochodziła do siebie a pielęgniarki latały wokół dziecka:)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=74915

Dzięki za kciuki dziewczyny.
Spróbuje wyluzować. Wszak wpływu nie mam na to. Niestety posiadanie wiedzy nie pomaga. No zobaczymy może będziemy w tych niewielu pracentach u których wszystko sie cofa lub chociaż nie zwiększa.
Poza tym na anemię dostałam leki, łozysko się podniosło wiec tu już nie ma zagrożenia, że będzie przodować.
Dzieć urósł i wszystko poza tymi miedniczkami jest oki.
Obrócił się pleckami i sobie spał smacznie.
Nie wiem czy dla własnego spokoju nie pójdę za 1,5 tyg zrobić usg u znajomego lekarza, który defacto jest specjalista od usg.Chciałabym bardzo by się chociaż nie zwiekszało cholerstwo.

Melliska, przykro mi, na pewno się martwisz bardzo, też bym się martwila i po takiej informacji przeplakalabym całe popołudnie. Zycze Ci żebyś miała wsparcie bliskich i dużo wewnętrznej siły i żeby te trzy tygodnie szybko minęły dla Ciebie i żeby wszystko było dobrze ;)

Catarisa, dzięki za cenne info o tych prenatalnych. Chociaż jak ja zapłaciłam 150 zł to mógł coś dłużej pooglądać to moje maleństwo i ocenić więcej szczegółów. A mówisz, że jest 3-cie usg w ciąży prenatalne? Co na nim się jeszcze można dowiedzieć?

Metrszescdziesiat, też mieszkałam za granicą i wróciliśmy z mężem w tamtym roku i wiem, że takie powroty nie są łatwe, więc wiem z czym się borykasz ;)

Hej Floraldrop.
Mysle ze zalezy w ktorym tyg robilas te badania bo jak na poczatku tego terminu to poprostu jeszcze moglo nie byc widac tych narzadow.Generalnie te pierwsze prenatalne skupiaja sie na tych glw 3 chotobach genetycznych i to maja wykluczyc czyli ta przeziernosc karkowa kosc nosowa i cos jeszcze.Reszte sprawdzaja i opisuja jak jest widoczne.Ja bylam w ostatnim dniu czyli 13tc i 5dzien i u synka juz wszystko bylo widoczne ale jakbym byla w 11tc to pewnie by nie bylo widac.Na polowkowym skupiaja sie juz na wszystkich narzadach raczni nozki mozg serduszko pecherz i td juz nie pamietam cala strona opisu.
P.s. raczej nie zmieniaj lekarza.Polozna mi mowila ze pierwsze i potem polowkowe powinny byc robione na tym samym sprzecie.Lekarz niekoniecznie ale na tym samym aparacie usg.
Nie zamartwiaj sie tylko zerknij w ktorym tyg bylas i poczytaj co obejmuje glw to pierwsze usg

http://fajnamama.pl/suwaczki/drtimvu.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/qocx3hq.png

Dziękuję Marcoweczka, ja robiłam 12t3d, pewnie masz rację. Te najważniejsze rzeczy sprawdził, opisał, wywiad zrobił, dokument wystawił. Chyba by się nie podpisał pod dokumentem, który go kompromituje.
Marcoweczka a z polowkowego dużo masz opisu? Jedna strona? Kartka? Robiłaś 2d czy 3d?

floral Co oceniamy podczas badania prenatalnego pomiędzy 28 – 32 tygodniem ciąży?
Trzecie badanie prenatalne ma na celu wykazanie prawidłowego stanu wewnątrzmacicznego płodu. Ocena biometrii w trzecim trymestrze pozwala określić trendy przyrostu poszczególnych parametrów i przyrostu wagi dziecka.
Badanie to ukierunkowane jest na ocenę rozwoju dziecka, krążenia obwodowego, dojrzałości łożyska, ilości płynu owodniowego. W trakcie USG wykonywanego pomiędzy 28 a 32 tygodniem ciąży oceniamy budowę narządów płodu, aby wykluczyć nieprawidłowości ujawniające się późno w trakcie życia płodowego.
Do późno ujawniających się wad wrodzonych należą między innymi:
– dynamiczne wady serca, do których zaliczamy zwężenie pnia płucnego, zwężenie aorty, koarktacja aorty. Należy pamiętać, że jednymi z najczęstszych wad serca są niewielkie ubytki w przegrodzie międzykomorowej. Wykluczenie tych nieprawidłowości w wielu przypadkach jest możliwe dopiero w trzecim trymestrze ciąży,
– niedorozwój móżdżku, małogłowie,
– niektóre wady przewodu pokarmowego np. niedrożność dwunastnicy,
– niektóre wady układu moczowego,
– niektóre wady kończyn.

meliska wiem, że się denerwujesz i bardzo Ci współczuję. Mam nadzieję ,że wszystko będzie dobrze trzymam mocno kciuki za Twoje maleństwo.
metrsześćdziesiąt tak już sobie przypominam jak to pisałaś. Ale skoro teraz nie widzi nic niepokojącego to nie martw się na zapas.

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]