Skocz do zawartości
Forum

Mamy Listopadowe 2017

Rekomendowane odpowiedzi

Ewela nie zazdroszczę , ale w końcu wszystko się wyjaśni .

Testy Pappa wykonuje się u wszystkich kobiet po 35 roku życia (dlatego lekarz zalecał mi to badanie ) jest to pierwszy etap badań prenatalnych . Robi się test z krwi matki oraz szczegółowe badanie USG aby zbadać przezierność karkową . Jeśli te badanie wyjdzie kiepsko wówczas robi się amniopunkcję . Te badania mają na celu zbadanie czy dziecko nie ma jakiś wad genetycznych .

http://suwaczki.maluchy.pl/li-73173.png

Gość Kasia2017listopad

Milka - wracaj do zdrowia. Na gardło najlepiej Tantum verde.

U mnie endymetrium na jednym usg 22,0mm A na drugim 24,0 mm.
Widać dwa/trzy pęcherzyki w jednym dzidzia na kolejnym usg zobaczymy ile tych dzieciaczkow jest :)

Gość Skorpionka

Monixs u mnie tez mocy i weny brak. W pierwszej ciazy przespalam trzy miesiace (zime) jak mis i obudzialam sie z nowa energia na wiosne. Mam nadzieje, ze niebawem sily do nas wroca.
A jesli chodzi o badania to na pewno zrobie usg, bo dokladnie przyjza sie jak Malenstwo sie rozwija, ale z krwi chyba odpuszcze. Madry lekarz powiedzial mi tak: musi sobie pani odpowiedziec na pytanie - zrobi Pani test i jak wyjdzie duze ryzyko to co dalej? amniopunkcja - a jesli bedzie dziecko chore to co dalej? usunie Pani ciaze? bo jesli nie to bedzie pani miala jeszcze duzo czasu zeby sie z tym pogodzic a nie martwic na zapas. A teraz prosze sie cieszyc ciaza...
Ale z drugiej strony widzac mozna sie przygotowac na rozne scenariusze, tylko wtedy chyba warto wykona te drozsze testy badajace DNA z krwi matki.
Mysli tysiace

U mnie energii pod dostatkiem . Mąż codziennie przez telefon każe mi odpoczywać . Śmieszy mnie to bardzo bo niby kiedy ? Praca , dzieci , dom . Ale poza mdłościami , które nie wiedzieć czemu mam cały dzień , jest super .
Badania zrobię , dlaczego zakładać , że coś jest nie tak ? Moje koleżanki starsze ode mnie rodzą zdrowe dzieci . Po co myśleć , że coś będzie nie tak ?
Te badania z krwi o których mówiłaś są drogie , mój lekarz powiedział że 3000 zł . Wolę te pieniądze wydać na coś innego . A co ma byś to będzie . Trzeba się cieszyć tym co się ma .

http://suwaczki.maluchy.pl/li-73173.png

Ostatnie dni to zero odpoczynku. Latanie z coreczka, praca, dom itp. Zauwazylam, ze bardzo szybko sie mecze. Tylko jak przy dwulatce odpocząć. Serce kraja mi sie, jak nie moge wziac jej na rece. Tlumacze i chyba rozumie, bo nie domaga sie az tak. Oczywiscie jak siedze to od razu gramoli sie na mnie :)
Tez tak uwazam ze nie ma co wariowac. Mozna robic w granicach rozsadku. A na zrobienie sie na pieknosc zawsze jest czas nawet w ciazy, chociazby poprawic sobie nastroj :)
Witam nowe mamusie.
Dzisiaj odebralam wyniki. Sa ok.
Evil bardzo ladne imie Agatka :)
Kasiu gratuluje. Mi tez w pierwszej ciazy marzyly sie blizniaki.
Skorpionka nie podpowiem ci z lataniem. Skonsultuj z lekarzem. Super wiesci. Duza dzidzia:)
MoniB nie wiem jak dlugo bede pracowala. W pierwszej pracowalam do 6 mca. Wszystko zalezy od tego jak bede sie czula.
Ann1eee tak bardzo mi przykro z powodu Twojej straty. Trzymam kciuki by nastepnym razem udalo sie.
Monix pewnie bede robic i teraz. W pierwszej ciazy moj gin zlecil mi test pappa. Na szczescie wszystko bylo ok. Strasznie stresowalam sie czekajac na usg i trzymajac wynik krwi.
Evli ja tez dostalam skierowanie na badania prenatalne w 11-12tc. Musze sie zapisac.
Runa i MoniB dajcie znac jak bylo na wizytach. Ja ide we wt. Nie moge sie doczekac.

Czekamy na Ciebie

Czesc dziewczyny.

A u mnie na razie zero objawów.
W pierwszej ciązy mdłości zaczęły się ok. 7 tygodnia. Z moich wyliczeń jestem w 6.
Mam nadzieję, że tym razem mnie oszczędzą. W przysżłym tygodniu zostaję sama z dwuipółlatkiem, mąz wylatuje w delegację. Niełatwo byłoby zmagać się z ospałością i mdłościami i jeszcze zajmowac się dzieckiem. A pomocy z nikąd...

Zarejestrowałam się do lekarza na 6 kwietnia. Nie pali sie :)

Jeśli dobrze pójdze, od maja poszłabym na zwolnienie. nie dlatego, że chcę, ale sytuacja w pracy mnie do tego zmusza - od maja miałabym objąć nowe stanowisko, mając w perspektywie to, że nie zagrzeję na nim miejca, lepiej będzie ewakuowac się od razu.

testu pappa w pierwsej ciązy nie robiłam i robić raczej nie będę. Nie mieszczę się w żadnej grupie ryzyka. A co ma być, to będzie.

Hej, melduję się po wizycie :)
Jest wszystko ok, wg usg 5+5, więc tylko 1 dzień pomyłki z moich obliczeń. Oczywiście wg om powinno być 6+3 ale to nie z moimi długimi cyklami :)
Malutkie serduszko już biło! Kruszyna ma 2 mm a już tak pika :) ❤❤❤❤ niesamowity widok!
Jak reszta wizytujących?
Miłego dnia dziewczyny!

monthly_2017_03/mamy-listopadowe-2017_55989.jpg

Dominik ♡
https://www.suwaczki.com/tickers/17u96iyedqn96449.png

Cześć ;)
Ja zrobiłam dziś betę :) wyniki w poniedziałek ale to zawsze wcześniej niż piątek (wizyta)! ;)
Mam nadzieje ze będzie wszystko Ok!! Plamienia ustały ale to chyba dzięki duphastonowi. Tabletek wystarczy mi do poniedziałku, oby później plamienia nie zaczęły się znowu ;(

https://www.suwaczki.com/tickers/w57vrjjgbqdn01el.png

Fka a lekarz nic nie mowil czy powinnas brac dalej tabletki? Moj gin mowil ze jak sie bierze to juz lepiej nie przerywac i brac do tego 12 czy 14 tyg. I tak mialam zapisywane aby starczylo conajmniej do wizyty albo na dwoch osobnych receptach. Beta pewnie piekna bedzie najwazniejsze aby rosla. Milego popoludnia zycze, u mnie sloneczko czego i Wam wszystkim zycze.
Boze święty jak ja sie boje tej wizyty juz schizuje czy zobacze serducho pieknie bijace. Dobrze ze maz ze mna idzie bo bym chyba oszalala a teraz piekny weekend przed nami. Buziaczki babeczki :**

http://www.suwaczek.pl/cache/00c25871e7.png]Czekamy na Ciebie Maleństwo.[/url]

alabastrino nic mi nie powiedział ze mam brać więcej. Przepisał 1 opakowanie ale to i tak "profilaktycznie" bo stwierdził ze jeśli ciąża się ma utrzymać to się utrzyma. I ze ogólnie na tak wczesnym etapie nie przepisuje się lekow.
Trochę mnie to dziwi bo przecież większość z Was tutaj już zażywa leki :(
Zobaczymy, wszystko się okaże w poniedziałek i w piątek ;)

https://www.suwaczki.com/tickers/w57vrjjgbqdn01el.png

Jesli zarodek ma mocne wady genetyczne to sie nie utrzyma- zazwyczaj. Jesli jednak jest niedomoga progesteronu i przez to sa plamienia to progesteron farmaceutyczny jak najbardziej pomoze w utrzymaniu ciazy. Ale tak jak mowisz wiele z nas z roznych powodow ma przypisywane leki przez lekarzy juz na samym poczatku. Nawet czysto profilaktycznie. To jednak pewnie zalezy od lekarzy.

http://www.suwaczek.pl/cache/00c25871e7.png]Czekamy na Ciebie Maleństwo.[/url]

Gość Skorpionka

Fka powiem Ci ze troche dziwne podejscie Twojego lekarza. Ja tez bralam w pierwszej ciazy duphaston od 5do 12 tygodnia, bo tak jak pisala Alabastrino jak brac to do czasu az lozysko przejmie funkcje.
Teraz tez biore progeteron, bo mialam przed ciaza juz niedobory i tez mam dla wsparcia brac jeszcze 3 tygodnie.
A ten Twoj lekarz sprawdzony? Moze warto skonsultowac z kims jeszcze?
Zdrowka

Gość Olcia1111

Dziewczyny ja juz nie kumam lekarz powiedzial ze przepisuje witaminy DUPHASTOM czy jakos tak .. Ale przeciaz nie mam zagrożonej ciąży i pierwszej tez nie miałam dodam ze hemoglobina jest niska . Co robic brać te tabletki czy co? Juz wariuję