Skocz do zawartości
Forum

Sierpniowe mamusie 2017

ineeska

Rekomendowane odpowiedzi

Hela o ktorej masz wizyte? Trzymam kciuki zeby bylo wszystko dobrze, tez juz sie nie moge doczekac kolejnego usg i przezywam. Do tego te moje choroby, martwie sie ze to za duzo dla dzidziusia.

Co do ruchow to wiecie, ja tez czulamcos takiego ruchopodobnego ale to bylo wczesniej jak to jeszcze kompletnie nie bylo mozliwe, teraz tez cos takiego poczuje czasem, ale to chyba jeszcze nie ruchy, wlaanie to sie zastanawiam jak odroznie te prawdziwe :p chyba dopiero konkretne kopniaki beda dla mnie pewne.

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jj44j8203qdaz.png

https://www.suwaczki.com/tickers/9f7jvcqg68yf2fpx.png

cd9b6vgcw57kg1sz.png

Hela90 kochana powodzenia na dzisiejszej wizycie. Zobaczysz z maluchem wszystko bedzie dobrze ;)

Axam ale fajnie, ruchliwy ufolek :) położna coś wspominała że przy kolejnych ciazach łatwiej wyczuć ruchy dziecka. Ja pewnie bede musiala poczekac jeszcze dobrych kilka tygodni :)

Dziewczyny czy wam też sie tak nic nie chce? Powiedziałam dla męża że pracuje do konca lutego i ide na chorobowe. Jeszcze nie wiem jak to bedzie wygladalo poniewaz w Holandii nie ma czegos takiego jak L4 a pracodawca musi ci wierzyc na słowo.

http://www.suwaczki.com/tickers/uwo9qqmzxacyl9ax.png

Uśmiechnięta, ja byłam po pierwszym cięciu ( cięcie od biodra do biodra, bo znikło tętno mojej najstarszej córki ,mnie jeszcze na żywca, bo nie zdążyło jeszcze zadziałać narkoza, wyszarpali ją z 2 punktami Apgar, była caaala poowijana pepowina) także cięcie szerokie i dużo zrostow, przed 2 cc zaczęła mnie kłuć blizna, tak strasznie mocno i brali mnie szybko na cięcie, więc teraz drżę, żeby blizna wytrzymała, gin robiła mi usg i sprawdzała wycienienie blizny i stwierdziła że jest ok. Teraz co wizytę robi mi usg blizny, sprawdza. Może powiedz lekarzowi, ale podejrzewam że może Cię tam pikac jakiś zrost, za wcześnie żeby się zaczęło rozrywac. Gin też mi powiedziała że nie słyszała nigdy, żeby macica pękła w miejscu starego cięcia w ciąży, co najwyżej w trakcie cc, lekarze stwierdzają że nie da się już jej poszyć i wtedy zapada decyzja o usunięciu macicy. To właśnie ryzyko podjęłam teraz, pewnie przed cc dadzą mi do po

Helusia, ładnie się pozbieram, pomaluj, ubierz się egelancko, nosek do góry i idź do lekarza odważnie, 5 głębokich wdechow i weź to na klatę, co ma być to będzie a pewnie będzie dobrze:) Jak wyjdziesz od lekarza to zrób sobie jakaś nagrodę ... za odwagę, nawet paczek będzie ok:)

A propozycja pączków, mam takiego smaku na takie domowe, nigdy nie robiłam ale muszę spróbować.

W sob robimy imprezkę urodzinowa, męża i moja za jednym razem. Jutro już muszę robić bigos, w czw tort, bo w pi idę do fryzjera - w końcu..., bo odrosty 5 cm...... ale leżę na razie, nie chce mi się nic, gdyby mała była w p- lu to bym spała... Małe podskakuje co jakiś czas... Trochę mi mdłości wróciły od wczoraj...:(

Usmiechnieta, u mnie 99,99% bedzie CC ze wzgledu na chirurgicznie skrocona szyjke.
Chyba to, ze mialas cesarke w pierwszej ciazy nie znaczy ze teraz tez musisz miec, nie wiem, nie znam sie na tym .. musisz ze swoim ginem pogadac na ten temat..

Helusia- czekamy na relacje z badania. Trzymam kciuki ! :-)

Uśmiechnięta, na właśnie te zrosty tak Cię mogą kłuć przy rozrastaniu die macicy, kurcze, mnie na razie nic nie kluje, ale to może dlatego, że mi ja wycinanie przy 2 cesarce, zrobili mi. renowację :)
Podobno jest taki specjalny płyn- drogi jak cholera, którym jak polega ranę przed szyciem to się zrosty nie robią, no ale na NFZ to ew. mogą polać - wódeczka, marnej jakości:)...

Nie mogę się zalogować :-/
Witajcie po dłuższej przerwie... Czytam na bieżąco, ale jakoś nie było kiedy napisać.
Po wczorajszej wizycie wszystko ok, maluch rośnie, krwiaka nie ma ;-) kolejna wizyta za miesiąc. Termin na 18.08.
Ja do 14 czuje się dobrze, a po 14 dostaje klucia, mdłości uczucie głodu a zarazem na nic nie mam ochoty i tak wszystko na raz. Kiedy to przejdzie? Wieczorem nie mam kompletnie energii... W pierwszej ciąży tak nie miałam, żadnych objawów....
Tez jestem po cc ale na szczęście nic mnie nie boli także nie pomogę w tej kwestii.
Tez jestem ciekawa czy będę musiała mieć cc teraz. Jak rodziłam w 2015 to musiałam mieć ze względu na ułożenie, ale czułam bóle, bo wody odeszły dwa tygodnie wcześniej.
Oo Mar89ta witaj ;-)

A co myslicie o wakacjach w ciazy ? Moj malzonek zapytal wczoraj co ja na to zebysmy wyjechali na kilka dni np nad morze, bo juz dawno nigdzie nie bylismy.. mowie mu ze nie wiem co bedzie, jak bedzie, moze koniec czerwca poczatek lipca..
chyba wolalabym jechac gdzies odpoczac jak juz sie ferie wszedzie pokoncza i nie bedzie takiego natloku ludzi. Brzucha narazie nie mam. Czuje sie w miare ok. A podejrzewam, ze latem zaczne puchnac i tyle z tego bedzie :-/ no i podroz autem kilka godzin mnie przeraza.. smialam sie do meza ze najwyzej nad morzem urodze - choc nic smiesznego w tym nie ma :]

Mama 2014 , w poprzedniej ciąży byliśmy w Zakopanem w podróży poślubnej , jak byłam w 4,5 miesiącu, ( tzn Mała była planowana, ale ślub zaplanowaliśmy jak już byłam w ciąży, jakoś bardziej istotna była dla nas szybko dzidzia niż ślub:)) czułam się rewelacyjnie, nawet kilometrów nieźle nabijam w dolinie chcholowskiej i innych, na wiosnę koniec kwietnia, początek maja. Było superrrr, potem od 7 miesiąca już była porażka..., więc wakacje na leżąco,upał, obrzezeki,,
Tak było u mnie, nie znaczy to, że będzie też u Ciebie, no ale, chyba dobrze planujesz na wiosnę albo już po feriach- warto jechać, a w lato, może być różnie... jak będzie super to może na weekend gdzieś jeszcze dacie radę w lato wyskoczyć:)

ja to raczej nigdzie na wakacje się nie wybiorę ze strachu, że coś się stanie. Trochę Polski i Europy już zwiedziliśmy, jeszcze będzie na to czas później, teraz wolę się oszczędzać.
Mama_2014 nie wiem, czy termin masz na początku czy na końcu sierpnia, ale jakbym już miała gdzieś jechać to raczej wybrałabym terminy majowe - w zaawansowanej ciąży przy upałach wakacje mogą nie być dla Ciebie wcale odpoczynkiem.

Ja mam nadzieje ze gdzies pojedziemy, kobiety w ciazy widywalam i w gorach, nad morzem czy basenach odkrytych, jesli ciaza jest zdrowa i niezagrozona to nie widze sesnu sie ograniczac, oczywiscie w granicach rozsadku, do energylandii bym nie pojechala ale to mam zaliczone ;)
A w polowie czerwca idziemy na wesele do mojego kuzyna, wesele chyba pod toruniem ale panstwo mlodzi na stale mieszkaja w gdansku wiec moze uda sie tam podjechac skoro i tak bedziemy jezdzic.

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jj44j8203qdaz.png

https://www.suwaczki.com/tickers/9f7jvcqg68yf2fpx.png

cd9b6vgcw57kg1sz.png

Cześć dziewczyny... jak się czujecie? mam do Was pytanie czy macie jakieś sposoby na wzdęcia, niestety cokolwiek zjem wygladam jakbym była już przynajmniej w 5 miesiącu ciąży... wiem ze na zaparcia pomagają czopki glicerynowe polecane także przez lekarzy... ale na wzdęcia... nie znalazłam odpowiedzi...
Jeżeli chodzi o wyjazdy to ja mam zamiar w II trymestrze jeszcze troche pojeździć i odpocząć bo później bedzie z tym mały problem :D
Wszystkim przyszłym mamuśkom życzę bezstresowych wizyt u lekarzy, badan prenatalnych itp. ( ja osobiście prenatalne mam w piatek i juz mnie stres zdzera ) ... a mówia że ciąza to taki błogosławiony czas, a tak w rzeczywistości to my cały czas w stresie o zdrowie maleństwa.... miłego wieczorku :D

Hela, jak po wizycie ? Czekamy na dobre wiesci :-)

Co do wyjazdu to wolalabym jechac wlasnie po feriach, napewno bedzie wszedzie duzo miejsc i fajnie bedzie pozwiedzac, czas pokaze jak bedzie..
w pierwszej ciazy od 6 miesiaca bylam opuchnieta - pewnie tez cisnienie sie przyczynilo do tego. . No i nie wyobrazam sobie latem z mega brzuchem lezec na plazy i to z 3 letnim dzieckiem, ktore pewno wymagaloby 120% uwagi.
Wszystko wyjdzie w praniu :-)

Eniac chyba nie ma magicznego sposobu na wzdecia .. niestety :-(