Skocz do zawartości
Forum

Mamusie po 30-stce czyli "k�cik mamutków"

gabalas

Rekomendowane odpowiedzi

lehrerin
Madziulek moja ostatnio zaczęła nawiajć. Ale powiem Ci, że i tak wg mnie jeszcze mówi mało (ech, normalnie matka ze mnie wymagająca i wychodzi skrzywienie zawodowe). Ostatnio liczy :trzy, osiem, dziesięć i zawsze pokazuje trzy. Ubaw po pachy.

eee to jest lepsza :Psoty: nie przejmuj sie tym,ja przestałam sie już zamartwiać,kazde dziecko ma swój rytm rozwijania sie :) Ja nawijam do niej non stop,gadam i gadam a ona i tak po swojemu,na moje oko,to z tym moim gadaniem,to powinna mówić już zdaniami od roku:Oczko:bo ja na prawde dużo czasu jej poświęcam,ale pocieszam sie ze jak zacznie gadać to całymi zdaniami,tak przynajmiej wywróżył mi znajomy pediatra ze strony teściów :Psoty:

spadam spać

Dobranoc

a ja muszę powiedzieć, że moje dziecię z kolei bardzo dużo mówi:yes: dziób otworzył jak skończył 1,5 roku, wtedy głównie powtarzał chociaż nie robił tego bezmyślnie bo wyrazy usłyszane mówił adekwatnie do sytuacji, jak skończył 20 miesięcy to zaczął mówić zdaniami, teraz ma 22 i niestety ale już przeklina, sąsiadki korzystając z mojej nieobecności nauczyły go kilku przekleństw i mają radochę.
Kuba wie, że to brzydko i przeklina na widok tych sąsiadek.

"umie" na pamięć kilka wierszyków tzn. ja mówię pierwszy wyraz on drugi, ja trzeci itd. i tak powie W pokoiku na stoliku..., wlazł kotek...., jedzie pociąg..., nawet początek lokomotywy Tuwima potrafi powiedzieć

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Dziś od rana do prawie 21.00 byłam sama z dziećmi, było ciężko, bo chciałam fajnie czas zagospodarować Adasiowi a on miał kilka chimer i czuję zmęczenie. A reszta tygodnia do piątku włącznie też nie zapowiada się różowo :Zakręcony::Padnięty:
Dobrze, Ĺźe od razu poszliśmy dziś do lekarza, bo mogło być o wiele gorzej. Maciuś ma początek zapalenia oskrzeli, a Adaś ma „tylko” infekcję gĂłrnych drĂłg oddechowych (aĹź dziw bierze bo herla straszliwie). Osłuchowo czysty, tylko gardło czerwone, a Ĺźe choroba szybko się pojawiła i dodatkowo Adaś ma gorączkę to teĹź ma antybiotyk, tyle Ĺźe doustnie. A Maciuś ma antybiotyk w zastrzyku, tak będzie lepiej, bo dzięki temu leczenie będzie krĂłcej trwało i ochroni się delikatny w tym wieku Ĺźołądek. No i nie ma obawy, Ĺźe dawki mogą być za małe przez to, Ĺźe dziecko ulewa. Do końca tygodnia siedzimy w domku. Jak zacznę dawać oznaki szaleństwa to mnie stuknijcie ;)

Madziulek – jak tak lubisz to podrzucę Ci trochę prasowania ;)

Primosten – teraz jestem pełna uwielbienia dla rozpuszczalnej kawy Jacobs Kronung Gold, do tego cukier i mleczko, mniam. Nieraz mĂłwiłam, Ĺźe powinnam mieć kranik z taką kawą. A moĹźe dobrze, Ĺźe nie mam bo wtedy piłabym litrami, hihi. Ale czekam z utęsknieniem na mĂłj wymarzony ekspres do kawy, wtedy inna kawka będzie przeze mnie uwielbiana ;) Ostatnią kawę piję 15.00-16.00, później juĹź nie bo nie lubię mieć problemĂłw z zasypianiem ;)

AsJa - takie generalne remonty są fajne, bo robisz mieszkanko idealnie pod siebie :)

Monika – ja piję 3-4 kawy dziennie, ale są dni, Ĺźe nagle okazuje się, Ĺźe 5 wypiłam :oh:. Chyba lepiej ich nie liczyć ;)
Ja lubię jak rodzinka ma wyprasowane ubrania dlatego prasuję. Niestety rzadko robię to na bieżąco i jak się zdarzy, że braknie ubrań to biorę takie nie wyprasowane prosto z kupki. Ale staram się do tego nie dopuszczać, bo jestem z tych porządnickich ;)

Gabalas – to dobrze, Ĺźe niĹźej nie zeszło, uff.

Ann – miło widzieć, Ĺźe wracasz do świata Ĺźywych :)

Monia – jak ma tylko katar to zaszczepią.

monika4
a ja muszę powiedzieć, że moje dziecię z kolei bardzo dużo mówi:yes: dziób otworzył jak skończył 1,5 roku, wtedy głównie powtarzał chociaż nie robił tego bezmyślnie bo wyrazy usłyszane mówił adekwatnie do sytuacji, jak skończył 20 miesięcy to zaczął mówić zdaniami, teraz ma 22 i niestety ale już przeklina, sąsiadki korzystając z mojej nieobecności nauczyły go kilku przekleństw i mają radochę.

"umie" na pamięć kilka wierszyków tzn. ja mówię pierwszy wyraz on drugi, ja trzeci itd. i tak powie W pokoiku na stoliku..., wlazł kotek...., jedzie pociąg..., nawet początek lokomotywy Tuwima potrafi powiedzieć

:brawo:

Madziulek
Dziubala odetchnełam ze już jesteś,nie martw sie,najwazniejsze ze wiadomo co i jak,zdrooooowia i sił :)

Dzięki, ja też czuję się lepiej od kiedy wiem co to za wróg. Byle wytrzymać do końca tygodnia, no i żeby leki zaczęły szybko działać!

Maciuś dzielnie się trzyma ale Adaś tak herla, jakby miał płuca wypluć :(

AgaG
Witam
jestem " mamutkiem" i dobrze mi z tym chociaz miewam czasami w zwiazku z tym dolki doleczki

Witaj AgaG i pisz z nami. Mu tu też czasami miewamy dołki i dołeczki. Jak to mamutki:Oczko:

monika4
widzę, że pomału zdrowieją i duzi ann super! i dzieciaczki to pocieszające:brawo:

nie wiem tylko jak chłopaki dziubali ale mam nadzieję, że już lepiej:D

monia a Amelka ma gorączkę/ jeśli nie to też sprobowałabym sama leczyć, ewentualnie na wizytę domową pediatrę zawołać:Śmiech: bo wystać się z maleństwem w przychodniu wrrrrrrr to tylko szlak może trafić

aga i beatka piszcie, piszcie i piszcie, aga jakie dołeczki? ekstra być mamutką:Śmiech:
Monika ona na szczęście nie ma gorączki. W związku z tym zaplanowałam jutro mały spacer z obydwojgiem, bo inaczej oszaleję w domu albo sie powiesze :bigboulay::he:.:duren:

lehrerin
Madziulek moja ostatnio zaczęła nawiajć. Ale powiem Ci, że i tak wg mnie jeszcze mówi mało (ech, normalnie matka ze mnie wymagająca i wychodzi skrzywienie zawodowe). Ostatnio liczy :trzy, osiem, dziesięć i zawsze pokazuje trzy. Ubaw po pachy.

A mój Emil zna tylko dwa i cztery. Wszystko kup dwa razy i ma cztery lata. Mam w nosie, nie zmuszam go. Uważam, że przyjzie czas i sam będzie chciał się nauczyć liczyć itp.

monika4

Co do przeklinania, to dzieciaki szybko łapią takie słówka i doskonale wiedzą kiedy ich użyć. Ja nie zwracąłam uwagi i małemu się znudziło. Teraz to tylko do Kamila mówi - ty buraku. Ale to nie przekleństwo więc mu pozwalam. Musi sobie chłopak jakoś radzić z o 16 lat starszym bratem:wink: Emil też umie powtórzyć kilka książeczek z pamięci. A największy mam ubaw jak m mu czyta książeczkę. Jak chce sobie coś skrócić, czy zrobi błąd to Emil go poprawia:lol:

Dziubala
Dziś od rana do prawie 21.00 byłam sama z dziećmi, było ciężko, bo chciałam fajnie czas zagospodarować Adasiowi a on miał kilka chimer i czuję zmęczenie. A reszta tygodnia do piątku włącznie też nie zapowiada się różowo :Zakręcony::Padnięty:
Dobrze, Ĺźe od razu poszliśmy dziś do lekarza, bo mogło być o wiele gorzej. Maciuś ma początek zapalenia oskrzeli, a Adaś ma „tylko” infekcję gĂłrnych drĂłg oddechowych (aĹź dziw bierze bo herla straszliwie). Osłuchowo czysty, tylko gardło czerwone, a Ĺźe choroba szybko się pojawiła i dodatkowo Adaś ma gorączkę to teĹź ma antybiotyk, tyle Ĺźe doustnie. A Maciuś ma antybiotyk w zastrzyku, tak będzie lepiej, bo dzięki temu leczenie będzie krĂłcej trwało i ochroni się delikatny w tym wieku Ĺźołądek. No i nie ma obawy, Ĺźe dawki mogą być za małe przez to, Ĺźe dziecko ulewa. Do końca tygodnia siedzimy w domku. Jak zacznę dawać oznaki szaleństwa to mnie stuknijcie ;)

No to zdrówka życzę chorutkom. Szkoda, że maluszek musi być kłuty, ale jeżeli to ma pomóc, to trzeba.

hej wieczornie:yes:

Małe padło:yes: szkoda, że dopiero o 21.40:Spoko:

Monika4 śliczna jesteś po tych kawach:Śmiech:

Gabalas:great: oby tak dalej i choroba w niepamięć:yipi:

Ann super, ze lepiej:Śmiech:

Monia38 jeśli będzie sam katar to moze zaszczepi:rolleyes:

AgaG my Cię dołeczków pozbawimy:Śmiech:

Lehrerin u nas dwa to szesc:wink2:

Asia mama Stasia (2.07.2005) i Franka (10.12.2009)
http://lb5f.lilypie.com/FdNYp2.png
http://lb1f.lilypie.com/Ev2pp1.png

A mój ma 2 lata i prawie 5 miesięcy i gada non stop, ale po swojemu. Nic nie powtarza. Jak nie zna wyrazu, albo nie ma swojej nazwy to mówi to:Spoko:
np. mama brum ba, mama dziu brum baba (wolne tłumaczenie mamy auto się zepsuło i mama jeździ babci żółtym autem:wink2:)
A wierszyk idzie tak: w pokoiku na .."to", stał "to" i "jajo", przyszedł "Ti" wypł "to" a ogonkiem stłukł "jajo", przyszła "mama" kotka zbiła, a skorupki "mama bach", przyszedł "Tata" kotka schowaL, a mamusie "mama" "cmok - naśladuje cmoka".

Oczywiscie to w "" to mĂłwi Staszek:wink2:

Dziubala jak dobrze, że tak szybko pognałaś do lekarza:great: Najważniejsze, że leczenie zaczęte, teraz będzie tylko lepiej! Trzymajcie się cieplutko:Całus: No u nas remont na wprowadzenie, więc stres spory, bo sama nie wiem co i jak jeszcze chce:ocochodzi:

Monia38 myślę, ze burak to całkiem niezłe określenie:wink2:

Asia mama Stasia (2.07.2005) i Franka (10.12.2009)
http://lb5f.lilypie.com/FdNYp2.png
http://lb1f.lilypie.com/Ev2pp1.png

poszłam nadrabiać małżeńskie obowiązki a tu tu tyle napisane

dziewczyny dziękuję w imieniu Kubusia:Śmiech:

AsJa to cmok super:brawo::brawo::brawo:

monia bo jak inaczej nazwać tak dorosłego brata jak nie burak:Oczko: Emilek:brawo:

dziubala oj biedna ty biedna przez cały tydzień, a chłopakom zdówka

madziulek oczywiście, miał rację znajomy pediatra - jak już w końcu dziub otworzy to na dobre i pięknie czysto i wyraźnie, teraz sobie notuje, notuje, notuje i........ będzie wykorzystywać to co od mamy usłyszła:Oczko:

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849