Skocz do zawartości
Forum

Kwietniowe maluszki 2017

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mamusie. Wybaczcie, że zbaczam z tematu ale potrzebuje porady...
Otóż, od kilku dni jestem pełna obaw odnośnie ciąży. Na początku maja urodziłam córcie, karmię piersią do tej pory, brałam tabletki limetic jednak odstawiłam tydzień temu bo bardzo źle się czułam. Po porodzie miałam miesiaczke, normalną trwała 7 dni tak jak przed ciążą. Dostałam 5 lipca. Cykle zawsze miałam 28 dniowe. Poza tabletkami (które jak pisałam wyżej odstawiłam) nie stosowalam żadnej antykoncepcji. Według standardowych cykli powinnam była dostać krwawienia 2 sierpnia Ale do tej pory nic nie zwiastuje nadchodzącej miesiączki. Test robiłam w zeszłym tygodniu wyszedł negatywny. Dodam jeszcze że czuję się nie najlepiej mam częste zawroty głowy, jestem senna i dokuczaja mi bóle mięśni i stawów jak przy chorobie. Czy jest możliwość ze mimo negatywnego wyniku testu mogę być w ciąży? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dziewczyny nawet nie myślcie, że coś może być nie tak. Jeżeli by było, to i tak nic już nie poradzicie, a jeżeli jest wszystko ok, to takim stresowaniem się i nerwami tylko szkodzimy maleństwu. Więc głową do góry, wszystko na pewno jest ok!

Witam nowe mamusie :) Robi się nas coraz więcej, fajnie :)

http://lbdm.lilypie.com/0IXHp2.png http://lb4m.lilypie.com/dWEAp2.png
Pamiętamy... (*) 23.02.2012.

KarolinaMamaNastki trochę chaotycznie napisane... tydzień temu odstawilaś tabletki, czyli 8 sierpnia? A okres miał być 2go? Czyli że po zakończeniu cyklu nie zaczęłaś następnego opakowania tak? Boisz się, że zaszłaś pomimo stosowania tabletek, czy że zaszłaś po ich odstawieniu? Jeśli to drugie to od 2go do dziś nawet gdybyś zaszła to niemożliwe są jakieś objawy.
Dni płodne są zazwyczaj w około 14 dniu cyklu. Czyli u Ciebie teraz.
Albo ja po prostu nic nie zrozumiałam :)

Witam :)
Miło mi do Was dołączyć, trzy testy pozytywne :) po 4 miesiącach starań. Z kalendarza wychodzi, że na 14 kwietnia , z niecierpliwością czekam na wizytę u mojej gin, ale jestem teraz na wakacjach i mam zaplanowaną na 23.08. To moja pierwsza ciąża, więc raczej jestem w mniejszości, ale mam nadzieję, że znajdę wśród Was wsparcie, bo mimo tego, że starała się dobrze przygotować do ciąży w głowie pełno obaw i wątpliwości.
Pozdrawiam i:)

http://www.suwaczki.com/tickers/7470yx8dczk3cgzy.png

"W okresie ciąży oraz urlopu macierzyńskiego stosunek pracy kobiety podlega szczególnej ochronie. Umowa o pracę z kobietą, która jest w ciąży lub przebywa na urlopie macierzyńskim nie może zostać wypowiedziana lub rozwiązana przez pracodawcę, chyba że zachodzą przesłanki uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z winy pracownicy - art. 52 k.p., a reprezentująca ją zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. Powyższe zasady mają również zastosowanie do wypowiedzenia takiej pracownicy warunków pracy i płacy. Ochrona stosunku pracy nie dotyczy pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy na okres próbny, nieprzekraczający 1 miesiąca.
Umowa o pracę zawarta na czas określony albo na czas wykonania określonej pracy, albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która ulegałaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu jedynie do dnia porodu. Tym samym należy uznać, że umowa na czas określony zawarta z kobietą przebywającą na urlopie macierzyńskim ulegnie rozwiązaniu z upływem czasu, na który była zawarta. W tej sytuacji urlop macierzyński będzie trwał tylko do dnia rozwiązania umowy o pracę.

Chociaż po rozwiązaniu umowy o pracę pracownica nie będzie korzystała z urlopu macierzyńskiego, to zachowa prawo do zasiłku macierzyńskiego. Zasiłek ten będzie wypłacany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych do dnia, w którym uległby zakończeniu urlop macierzyński, gdyby pracownica pozostawała w stosunku pracy.

Wypłata zasiłku macierzyńskiego po rozwiązaniu stosunku pracy nastąpi na wniosek zainteresowanej złożony w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych, do którego należy dołączyć druk ZUS - Z3. Do wypłaty zasiłku przysługującego za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia zobowiązany jest oddział ZUS właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby uprawnionej do zasiłku. W przypadku gdy oddział ZUS właściwy ze względu na siedzibę płatnika składek zobowiązany do wypłaty w czasie trwania ubezpieczenia rozpoczął wypłatę zasiłku macierzyńskiego, wówczas kontynuuje tę wypłatę również za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia."
źródło: www.kadry.infor.pl

http://www.suwaczek.pl/cache/673b0f16bd.png
http://www.suwaczek.pl/cache/9ee138bc50.png

Również kadry.infor.pl: Ochrona pracownicy w ciąży (art.177)
Kobiety - pracownice w ciąży podlegają szczególnej ochronie. Pracodawcy muszą im stworzyć odpowiednie warunki zatrudnienia.

Najważniejszym przejawem ochrony kobiet w ciąży jest zakaz ich zwalniania. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy. Jedyną możliwość zwolnienia kobiety w ciąży jest zaistnienie przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy. Reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa musi wyrazić na to zgodę.

Zakaz wypowiadania umowy o pracę pracownicy w ciąży nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Nie stosuje się tego przywileju do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę.
Pracodawca nie może zatrudniać kobiety w ciąży w porze nocnej lub w godzinach nadliczbowych. Są to zakazy bezwzględne, a zatem nawet jeśli kobieta na takie zatrudnianie wyrazi zgodę, to i tak wykonywanie pracy w takich godzinach jest sprzeczne z prawem. Ponadto, kobieta w ciąży nie może pracować dłużej niż 8 godzin.

Pracownicy w ciąży nie wolno bez jej zgody delegować poza stałe miejsce pracy ani zatrudniać w systemie przerywanego czasu pracy.

Zobacz serwis: Pracownik - rodzic

Pracodawca jest zobowiązany udzielać ciężarnej pracownicy zwolnień od pracy na czas wykonania zleconych przez lekarza badań, jeżeli można je wykonać tylko w godzinach pracy. Korzystając z takiego zwolnienia, pracownica w ciąży zachowuje prawo do wynagrodzenia.

http://www.suwaczek.pl/cache/673b0f16bd.png
http://www.suwaczek.pl/cache/9ee138bc50.png

O jak miło Beti10 :) ciekawa jestem jak to będzie, ciekawe czy przywitamy nasze maluszki tuż przed Wielkanocą ?:)
Dziewczyny powiedzcie jak u Was z zachciankami? Ja mam wrażenie, że całkiem mi się odwróciło...normalnie za czekoladę wszystko oddam, a od kiedy wiem o ciąży to mam smaki na rybki, mięcho, kapustę, kwaśne owoce...Mąż się ze mnie śmieje, bo poszliśmy dziś rano na kremówkę, męczyłam tą kremówkęi i mówię, że wędzoną makrelę bym zjadła ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/7470yx8dczk3cgzy.png

Ja zawsze kochałam słodycze, ograniczam je ze względów zdrowotnych a postanowiłam sobie na czas ciąży jeszcze bardziej ograniczyć co by potem nie żałować figury :P
Jutro rano wizyta- tak bardzo chciałabym już jutro się czegoś dowiedzieć ale wychodzi z waszych wpisów i innych że raczej jeszcze będę musiała poczekać....

Drogie Mamusie,
moja radość była chyba zdecydowanie przedwczesna. Jutro przypada termin @, ale nie mogłam wytrzymać i już dziś zrobiłam kolejny test licząc, że od soboty kreseczka zrobi się może bardziej widoczna, tymczasem całkiem odwrotnie jeszcze bardziej bladziuchna, na granicy widoczności.
Zastanawiam się czy zrobić jutro betę (bo i tak będę w przychodni), czy czekać na @ :( :(

Niby już jedną ciążę zaliczyłam, a wszystko jakoś tak inaczej, chcenie x ilość miesięcy jaką już się staramy ;) i już powoli pękam.

Toto kanzas Zależy czy to daleko, czy w razie złego samopoczucia będziesz mogła gdzieś odpocząć, albo wrócić do domu. Ale ogólnie... czemu nie? :)

http://www.suwaczki.com/tickers/svchugpj9re5eekh.png

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsv3e5ebu6k7naa.png

Gość Toto kanzas

Wesele jest bardzo blisko , generalnie wizytę pierwsza mam za dwa tygodnie i nie mam kogo się poradzić,a jestem po jednej ciąży obumarlej i trochę się boje

Mitzi
Drogie Mamusie,
moja radość była chyba zdecydowanie przedwczesna. Jutro przypada termin @, ale nie mogłam wytrzymać i już dziś zrobiłam kolejny test licząc, że od soboty kreseczka zrobi się może bardziej widoczna, tymczasem całkiem odwrotnie jeszcze bardziej bladziuchna, na granicy widoczności.
Zastanawiam się czy zrobić jutro betę (bo i tak będę w przychodni), czy czekać na @ :( :(

Niby już jedną ciążę zaliczyłam, a wszystko jakoś tak inaczej, chcenie x ilość miesięcy jaką już się staramy ;) i już powoli pękam.

Toto kanzas Zależy czy to daleko, czy w razie złego samopoczucia będziesz mogła gdzieś odpocząć, albo wrócić do domu. Ale ogólnie... czemu nie? :)

Mala_Mi01 z tymi zachciankami u mnie różnie. w pierwszej ciazy do 3 miesiecy albo dłuzej nie jadlam słodyczy bo mialam mdlosci ale potem przyszla mi faza na lody bo to akurat bylo lato i urodzila sie coreczka. teraz stawiam na synka bo jeszcze mdlosci nie mam ale jak bedzie corcia to tak samo bede sie cieszyc.

~Toto kanzas ja byłam na weselu w siodmym i osmym miesiacu i cos tam nawet pobujalismy. byleby jakos nie szalec wiadomo. przynajmniej milo spedzisz czas :)

Hej.
Ja idę na wesele za tydzień i pod koniec września. No i mam zamiar normalnie się bawić.
W poprzedniej ciąży byłam w 5 mc i tez się bawiłam chyba do 2 w nocy.
Ehhh l4 i prawa kobiet w ciąży. ... jutro idę do szefa juz się boje... ciaza po ciazy napewni się ucieszy. No ale cóż jakoś przeżyje to spotkanie i spokojnie będę czekać rozwiązania.
Miłego wieczorku.

Pewnie że wesele to żadna przeszkoda. No chyba że lekarz zaleci leżenie bądź dolegliwości są na tyle duże że nie ma się ochoty i siły.

Ehh a ja po trzech tygodniach urlopu muszę jutro do pracy iść:-( Strasznie mi z tym źle, ale poki serducha u fasolki nie zobaczę nie chcę ujawniać stanu odmiennego...

Aal trzemam kciuki za jutrzejszą wizytę. Daj znać po!:-)

Hej mamusie, ochłonęłam po weekendzie i postanowiłam się odezwać. W piątek lekarz powiedział, że mogę zrobić betę, żeby nie trwać w niepewności. Zrobiłam i w ciągu 14 dni z 602.9 urosła do 43835. Także proszę się nie przejmować pustymi pęcherzykami! MisKolorowy na pewno masz rację kochana. Teraz myślę pozytywnie! Mam nadzieję że uda mi się umówić na USG w tym tygodniu i potwierdzić pozytywny wynik bety!
Trzymam mocno kciuki wszystkie wizytujące! Na pewno będzie dobrze -stres niczemu nie służy.

https://www.suwaczki.com/tickers/ckai9jcgi48kbqja.png