Skocz do zawartości
Forum

Grudniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Kornelia a z tym straszeniem to u mnie np.kolezanki i siostry straszyly mnie porodem,ze to istna masakra,ze bol nie do zniesienia,ze ciagnie godzinami i mozna sobie wlosy rwac z glowy. Nawet babcia zaczela wspominac swoje porody i sie zaczelo;-) u mnie sie nie sprawdzilo nic a nic,bol jak przy miesiaczce,a bole parte nawet nie wiem kiedy byly,kazali przec to sie zaparlam i dziecko wyskoczylo. Za to pozniej koszmar...jak sobie przypomne to mysle co mnie sklonolo na drugie dziecko? Moj ciagle ryczal,mial kolki,wlasciwie do 3 lat nie przespalam calej nocy. W dzien wcale nie spal tylo marudzil,nic mu nie pasowalo,zaczely isc zeby to 4 xzaliczylismy szpital wszytko sie go czepialo a to zapalenie pluc a to zapalenie oskrzeli a to zapalenie sitowia a to przyplatal sie rotawirus i tak w kolko. A jal byl chory to nie schodzil z rak,nie moglam skorzystac z toalety jak sie nauczyl raczkowac to wszedzie za mna pelzal z rykiem,zebym go wziela na rece...nawet do 3 lat musialam go karmic wszystkim bo nawet nie bylo szansy zeby cos wzial do reki,musialam wkladac do buzi jak ptaszkowi. Oj ciezki egzemplarz mi sie trafil...jak skonczyl 3 lata zdecydowalam pojsc w koncu do pracy to znow sie skonczylo szpitalem bo budzil sie w nocy z bolem brzucha i wymiotami,nic nie jadl,nie spal koszmar normalnie i okazalo sie,ze tak przezyl nasza rozlake. Teraz od wrzesnia idzie do przedszkola to bedzie dopiero horror:-)

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hsaytum47.png

Gość marta2016

Dzieci sa fajne tylko niestety zycie po porodzie przytlacza. Brak sil po porodzie ja po cc a tu ryczace dziecko w kolko cos chce niewiadomo o co chodzi moze glodny zsikany spiacy. Ale to takie ciezkie mysle 3-4 mcr bo pozniej wpadamy w normalny rytm. Ale fakt wszystko sie zmienia facet czuje sie odrzucony my wyczerpane. Ale to mija jak dziecko ma 8 mcy przesypia juz noce zaczyna jesc normalnie. A jak ma rok dwa jest cudowne. Wiadomo problemy sa dziecko sie musi dotrzec razem z nami. Faceci czesto sa bezradni bo dostaja ochrzan za nic he ale fajnie jesr mniec dziecko.

Peggi moja kuzynka ma taki sam problem z córką starszą która mając 5 lat jeszcze na noc miała pieluchę nie wiem czy dalej nie zakłada ma teraz 6. Było tak, że młodsza 2 letnia na noc już spała bez a starsza jeszcze z pieluchą. Pytała się lekarza to ponoć kwestia jakichś zwieraczy. Duży wpływ też miało to, że ta młodsza ok 2 lat została odstawiona od piersi i już na noc nic nie piła. A ta starsza odstawiona wcześniej piła później z butelki i widocznie na noc jeszcze piła. Mój syn ostatnio na noc wypija dużo wody tak, że rano kilka razy pielucha przeciekła.

http://www.suwaczki.com/tickers/16udugpj77s1mw6h.png

Gość marta2016

Wg internetu str wylecz to i parenting .Wartości referencyjne badania alfa fetoproteiny

Podaje się, że wartości prawidłowe dla oznaczenia alfa fetoproteiny nie przekraczają

15 ng/ml,
natomiast u kobiet w ciąży powinny mieścić się w zakresie:

28-120 ng/ml – oznaczane w 16-18 tygodniu ciąży.

Mój wynik to 64 ng/ml. W internecie znalazłam przelicznik, według którego to około 53iU/ml. Z kolei na forum znalazłam, że norma dla 17 tc jest 20,9-87,8 , a dla 18 tc 23,2-110,9. W obu przypadkach spokojnie mieszczę się normach. Trochę mnie to uspokoiło, ale i tak z niecierpliwością czekam na wizytę.
Eszel teoretycznie mogę iść na zwolnienie, bo z tego co się dowiadywałam mimo że moja umowa jest przedłużana co miesiąc to i tak dostanę zwolnienie do końca ciąży. Problem jest jednak bardziej złożony, raz że chciałabym jeszcze popracować bo zwariuję siedząc w domu ale coraz ciężej mi się rano wstaje, dodatkowo dojazdy zajmują mi dwie godziny i już trochę mnie to wszystko męczy. Kolejna kwestia to kasa, niestety tylko od części wypłaty mam opłacane składki, więc zwolnienie będę mieć mało płatne, potem macierzyński też. Teraz wiem, że już bym sobie na takie rozwiązanie nie pozwoliła, ale człowiek mądry po szkodzie. We wtorek jak będę na wizycie to wypytam ginkę czy widzi jakieś przeciwwskazania, żebym popracowała jeszcze z miesiąc. Jak nie dam rady to trudno, pójdę na zwolnienie, zdrowie maleństwa najważniejsze.
Miałam w pracy dziewczynę, która pracowała na takich samych zasadach (czytaj istne oszustwo ale przynajmniej kasa spora) i szef po 4 latach UZ podpisał z nią umowę o pracę, a ona przyniosła mu po tygodniu zwolnienie:D Jego mina była bezcenna. Na pożegnanie jeszcze puściła mu taką wiązankę, że zrobił się czerwony jak burak.

https://www.suwaczki.com/tickers/relgh371iwqyu1o3.png

Ale cisza i spokoj... Nikt nic nie pisze... Co tam slychac dziewczyny u was?? Kazda juz czuje ruchy dzieciatka? Moje kopie czasami tak mocno ze z mezem sie smiejemy ze bedzie pilkarz :-D wczoraj wieczorem to mialam wrazenie ze moi mezczyzni sie przedrzezniaja bo maz calowal moj brzuch a tu z drugiej strony kopniak i tak z pol godziny. Opowiadajcie jak sie zmienily wasze brzuszki?? Juz sa pokazne? Moj w przeciagu dwoch tygodni zrobil sie juz bardzo widoczny bo nawet sasiadki mnie zaczepiaja i gratuluja- nic sie nie da juz ukryc. A w ogole duzo przytylyscie juz??
Ja mam jeden problem i nie wiem czy dzwonic do gina czy poczekac bo za tydzien w srode mam wizyte może podpowiedzcie czy to moze byc cos powaznego. A mianowicie tydzirn temu mialam rodzinna impreze i troche sie narobilam fizycznie do tego latalam w butkach na obcasie i wieczorem poczulam bol w lewej pachwinie mysle sobie ze musze juz uwazac na obcasy pewnie naciagnelam sobie a sie okazalo ze minal ponad tydzien a nadal boli mnie lewa strona i niby nie ma zadnego wybrzuszenia ale boje sie ze to przepuklina pachwinowa bo w sumie boli przy wstawaniu i chodzeniu a jak siedze to nie boli chyba ze ucisne... Maz mi kaze caly czas zadzwonic do lekarza ale mielismy w tym tygodniu wyjazd wakacyjny i tez nie chcialam z niego rezygnowac a dzis juz jestesmy w domu i sie zastanawiam co robic...bol ten na pewno nie dotyczy kosci lonowej bo zlokalizowany jest z dwa cm powyzej i przy samej pachwinie. Do tego przy dluzszym chodzeniu zaczyna mi twardniec brzuch na szczescieto nie boli dlatego nie chce brac zadnej nospy... Doradzcie cos dziewczyny

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72893.png

Agaa25 myślę, że to wiazadla macicy się rozciągają, a który to tydzień. Ja mam problem z bólami i twardnieje ym brzuchem, od kilku dni znowu faszeruje się nospa i magneżem, ale mam straszne i częste twardnienia, pobolewa mnie dół brzucha i kręgosłup, martwi mnie to, ale tydzień temu byłam u gina. Mowił, że szyjka ok i brać nospe

No rzeczywiście zrobiła się tutaj cisza.U mnie brzuszek już ladniutki i pokazniutki czesto mi twardnieje ale poki nic nie boli to sie nie martwie. I nic nie biore.Mała kopie non stop.Mnie wczoraj złapał taki skurcz najpierw w jednej nodze potem w drugiej ze wylam z bólu i cały dzień nogi nie mogłam r ozchodzic bo jakby coś ja trzymało a wogole nie miałam skurczy.
Męczą mnie też noce w ciągu dnia sie nie poloze żeby przespać a w nocy rowniez nie mogę spać co 2 godz siku i leżę i spac nie mogę i głodna się robię czasem wstaje i muszę coś zjesc a przytylam ok 7 kg.Te noce to dla koszmar.Wcześniej kiedyś też mnie chwytal bol w boku i nawet promieniowal do nogi ale lekarz to olal jak wspomniałam.

http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3s65ggyq036f3.png

Ja ze spaniem ostatnio mam tak, ze budzę się o 4 i nie mogę zasnąć. Co do skurczów to już miałam ze 6 razy w ciąży, na ostatniej wizycie lekarz kazał mi brać magnez, ale mimo to i tak mnie łapią. Wtedy masuje szybko lydke to przechodzi, ale też cały dzień później mnie boli. Moja dzidzia też kopie jak szalona. W sumie to przytylam juz 5 kg, ale brzuszek mam nie za duży, jak założę luźne spodnie to spokojnie do ukrycia. Znajomi mówią, ze nie wyglądam jakbym była w ciąży. Ale jeśli dziecko ma nie całe 500g to jaki mam mieć ten brzuch. Już mnie to denerwuje czasami. Za pół godziny mam wizytę to może będę wiedziała konkretnie płeć. A buerzecie jakieś witaminy?

http://www.suwaczki.com/tickers/oar8dqk310w4mc3s.png
23.10.2015 Aniołek

Ja też już brzuszek mam widoczny, nie da się go ukryć, taki okrąglutki robi się coraz bardiej :)
Biorę prenatal duo, ale trochę nieregularnie bo zapominam...
Ja jak na razie mam około 3.5kg na + i w sumie to chyba trochę mało...
Maluszek czasami kopie mocno, a czasami się tylko wierci, to zależy od dnia :)

Ja wczoraj byłam w luxmed na usg. Teraz juz płeć się potwierdziła, chociaż lekarka mówiła, że czas obniżenia się narządów płciowych u chłopców jest bardzo indywidualny i może do końca ciąży się coś jeszcze pojawić, ale mówiła tez ze skoro już w 19 tygodniu z dozą pewności zobaczyli dziewczynkę i teraz nic się nie zmieniło to możemy się spokojnie zaopatrzyć w różowe ;)
A propos ciuszków... przyjechała dostawa z Niemiec. Wszystko różowe, nawet ciuszki na roczniaka i dwulatka są. Ale dla noworodka i niemowlaka to mam już nadmiar spory a najlepsze jest to, że jeszcze więcej tego będzie.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49mg7yrsnyy62l.png

Hej kochane, ja przytyłam ok 4,5 kg z czego przez ostatni mc 2 kg. I codziennie waga rośnie tego się boję, brzuch mam już konkretnie widoczny, moja bratowa rodzi za tydzień a mam prawie taki jak ona z tym, że ona ma mały przez cukrzycę. Codziennie męczą mnie bóle głowy, ta pogoda taka w kratkę mnie wykańcza. W nocy też się wiercę ale na szczęście jeszcze nie latam tak często na siku.
Agaa ja też myślę, że to wiązadła, czasami też mnie coś tam ciągnie. Jak sie niepokoi bardzo to dzwon do lekarza. Ja już nie zdzwonię bo musiałabym codziennie dzwonić. Brzuch mi się dalej spina ale nie boli. Dziewczyny po cc boli Was rana? Lekarz mówił, że będzie mogło boleć ale na razie w tym mc nic nie czułam.

http://www.suwaczki.com/tickers/16udugpj77s1mw6h.png

Ja mam 4 kg +, a brzuszek pokazny a mlody jak kopie to caly brzuch mi faluje. Jesli chodzi o spanie to ja caly dzien chodze spiaca, wieczorem sie klade i zasypiam od razu ale z dwa trzy razy w nocy wstaje na siusiu dodatkowo meczy mnie zgaga, i tak sie wierce a pozniej o 7 maz wstaje do pracy to wstaje z nim na chwile a jak wychodzi to dalej spie potrafie do 10 i znow kolo 12 jak sie pokrzatam po mieszkaniu to juz spiaca jestem...z ciuszkami zazdroszcze ja musze wszystko kupic bo w najblizszej rodzinie nie mam malych dzieci, jedynie z meza strony ale nikt sie nie zapowiedzial ze na cos moge liczyc... Co prawda pocieszam sie tym ze moi rodzice szaleja na mysl o pierwszym wnuczku i sie zapowiedzieli ze tez troche rzeczy pokupuja ;-) a ja niedoswiadczona i chodze po tych sklepach i szczerze mowiac nie wiem co mi bedzie potrzebne a co moze poczekac, do tego jeszcze musze oprocz rzeczy dla malucha kupic szafę i rame do lozka bo wczesniej nie byla pptrzebna postawilismy na dobry materac ale teraz juz mi coraz ciezej wstawac z niego bo jest nisko... Tylko maz sie rano ze mnie smieje jak sie probuje podniesc :-D

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72893.png