Skocz do zawartości
Forum

Październikowe mamusie 2016

AnAd

Rekomendowane odpowiedzi

Moli ja nie wiem ile teraz moja malutka waży bo lekarz nie chciał teraz zważyć, dop na wizycie za 2 tyg. się dowiem, ostatnio w 25 t 3 d mała ważyła 778 g no i mam nadzieje, ze przytyła juz bo mam schizy ze może za mało bo ostatnio schudlam. Ale jeśli lekarz mówi ze tydzień różnicy to spoko, na początku też miałam różnice i się wyrównało. Każde dziecko indywidualne rośnie, chociaż wiadomo, że chyba każda mama chce mieć 'grubaska' :)

Hej dziewczyny :)
Może macie doświadczenie bo to Wasza kolejna ciąża. Jestem w 31 tygodniu następna wizyta w 33 i zastanawiam się jak będzie dalej? Moje wizyty do tej pory co 4-5tygodni. Czy teraz będą częściej? Nie miałam zleconych badań po ostatniej wizycie. Czy będzie już tylko morfologia i mocz czy jeszcze coś więcej do rozwiązania? Podpowiedzcie kochane bo bardzo pomocne są Wasze wpisy ;) przytulaski dla brzuszków :D

Piglet pewnie częstość wizyt zależy od lekarza prowadzącego i sytuacji ciężarnej. Ale wydaje mi się ze po 30tc są co 2tyg wizyty a poza tym zacznie się "gonienie" na KTG. Co do badań później to z tego co pamiętam to było oprócz morfologii i moczu ponowne WR i czystość pochwy ale to przed porodem. Ja teraz na 09 sierpnia (to będzie mój 30tc) mam zleconą morfologię, mocz i t. Coombsa) - tu chyba chodzi o konflikt serologiczny jak się nie mylę. Chociaż mam grupę krwi dodatnią.

To co ile są wizyty zależy od lekarza. Ja byłam na wizycie w 30 tygodniu, a kolejną lekarka wyznaczyła w 33. Pewnie byłaby później ale idzie na urlop :). Na tej wizycie mam już dostać komplet badań do wykonania i decyzje o planowanym sposobie rozwiązania ciąży. A zmieniając temat jak u was z rozstępami?. Bo ja ostatnio do patrzyłam się w lustrze ze cały dół brzucha mam już w rozstępach :(.

Jeśli chodzi o wagę maluszka, to ja dowiem się w środę ile moja mała Zosia waży :) moja gin na ostatniej wizycie nie ważyła i nie mierzyła dzidzi, bo mówiła, że na tym etapie (25tc) nie ma to sensu i że takie pomiary robi się po 28tc. Wizytę mam w środę, to będzie 30tc, więc wszystkiego się dowiem :)

Co do częstości wizyt to chyba faktycznie zależy od lekarza. Moja gin od początku robiła mi wizyty co 5tygodni. Wydaje mi się, że teraz mogę mieć szybciej, bo u niej z założenia pod koniec ciąży wizyty są w 36tc, 38tc, 39tc i 40tc, dlatego podejrzewam, że następną mogę mieć w 33tc, ale to tylko moje przypuszczenia :) co do ktg, to chyba też zależy od lekarzy, bo np. moja koleżanka pierwszy raz została wysłana na ktg 3 dni przed planowanym terminem porodu, a w sumie urodziła 10 dni po terminie :)

Co do rozstępów - ja od 12tc się smarowałam, ale generalnie tylko brzuch, piersi i dół pleców. W sumie robiłam tak, bo stosuje ten sam preparat co moja przyjaciółka gdy była w ciąży i nie miała ani jednego rozstępu. Ona dopiero w 35tc zaczęła smarować jeszcze uda i pośladki. No i też tak planowałam, ale 3 dni temu zauważyłam na udach pierwsze małe rozstępy, dlatego już od tego czasu smaruję się niemal cała :) przy świeżych rozstępach ponoć dzięki stosowaniu tego preparatu, szybko zejdą, więc taką mam nadzieję :)

Ostatnio mam coraz więcej obaw o przedwczesny poród... wcześniej czytałam Wasze wpisy i myślałam sobie, że - odpukać - u mnie jak na razie wszystko super. Ale ostatnio coraz bardziej martwi mnie brzuch, czasami mega twardy... zaczęłam przyspieszać kompletowanie wyprawki. Gdybym - odpukać - trafiła do szpitala - nie chcę później robić tego wszystkiego przez internet. Po część rzeczy musimy z mężem pojechać. Poza tym, jestem po poronieniu i dość szybko po zabiegu łyżeczkowania ponownie zaszłam w ciążę, a przez to też mogę urodzić szybciej...

Dziewczyny, a z tym twardnieniem brzucha to nie jest trochę tak, że dzidzia się po prostu bardziej w którymś miejscu wypina i wtedy brzuch jest twardszy? Bo ja mam czasami tak, że w okolicach pępka brzuch mam jak kamień, a wszędzie dookoła miękki. Wiadomo, jak twardnieje cały i czuć jakieś bóle to faktycznie coś się dzieje, ale jak tylko miejscami i czuć tylko lekkie ciągnięcie, to chyba to bardziej wina rozpychających się dzieciaczków :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s2n0ak4fq60ai.png

Cukinka ja akurat łatwo rozpoznaje twardnienie brzucha spowodowane skurczami macicy (u mnie cały brzuch jest twardy aż boli,napina sie symetrycznie,trwa ok minuty) a to spowodowane rozpychaniem sie córki (wtedy brzuch czesto jest niesymetryczny,twardy np tylko z jednej strony ,calkiem inne odczucie i czuje jak mała wypina np.pupke z jednej strony i za jakis czas znowu sie obraca).

Molli oby wam sie udalo juz wrocic do domu, nie ma to jak u siebie.

piglet02 wizyty zaleza od lekarza, im blizej konca tym częściej, ja mam akurat zawsze co 2 tyg. a co do badan to chyba Kamama dobrze pisze.

Molli moja córcia podobno w skonczonym 27.tyg+5d wazyla ok 1050g i tu uslyszalam ze ok tydzien do tylu jest ale ze to zadna różnica zeby sie tym nie przejmować, a juz w 29.tyg+1 czyli po 10 dniach miala juz ok 1450g.pomyslalam ze to niemozliwe zeby w ciagu 10 dni przybrala aż 400g,ale lekarz mowil ze na tym etapie dzieci najszybciej rosna.chociaz mi sie wydaje ze na pewno sa spore odchylenia miedzy pomiarami, takze niczym sie nie przejmuj i spokojnie poczekaj do nastepnej wizyty,chociaz chyba nie na kazdej mierzą dzieciątko.

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cvcqgg368jcku.png

Mi tez czesto twardniejeale skoro wszystkie mamy takie objawy wiec chyba tak powinno byc:-))dobry objaw.

Molli teraz jestes bezpieczna.
Ja mam badanie za 2tyg nastepne. Juz zapewne ponad kg dziecie wazy.nawet zakladam z 1200g. Ja to juz sie tocze,te ruchy takie powolne.

Wczoraj bylismy w ikei w lodzi,mielismy meble obejrzec i kupic dla malego i kupilismy....garnek,noz,posciel,kosz na torebki haha.
Wrocilismy do domu,zrobilismy pomiary i mniej wiecej wiemy co kupimy.lozko dla malego na za jakies 2lata,komode i szafe:-))

Hej. Z tym twardnieniem brzucha to chyba każda z nas pomału wariuje. Też tak mam. A ostatnio ból pod żebrami po prawej stronie.
Ja teraz mam zrobić tradycyjnie morfologię, mocz i dodatkowo Hiv, odczyn Coombsa i CRV. Dzisiaj odebrałam wyniki z awidności Cytomegalii. Awidność wysoka. Miała któraś z Was?

http://www.suwaczki.com/tickers/860ii09kmx2pfj66.png

Ja po dzisiejszej wizycie 30+2 mala wazy 1500g i leży juz glowka w dol : ) mnie zebra bola od jej kopniaczkow ! A brzuch mam malusi lekarz mi powiedzial ze brzuch sportowca heheh i ogólnie ciągle nam taki naciagniety twardy a jak się mala gdzie wypnie czy wyciągnie to w 1 miejscu twarde a np z drugiej strony tak pusta . Kolejna wizyta za 2 tygodne z czego sie bardzo cieszę !

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfxzkr4oowo0fg.png

Dagmarcia ladnie 1,5kg. Kawal czlowieka. Super.

Ja nast wizyte bede miala w 31tc 2,a jeszcze troche czasu do tego.

Wykapalam sie,ogarnelam i ide po jakies pieczywko,owoce i obiad. Cos muze zrobic...chyba znow pizza:-)))

U mnie remont wiec chce sie wyrwac od tego halasu,moj sam robi,dopiero po 18bedzie mial pomagiera.

Zycze Wam wszystkim milego dnia.

Molli super,ze wychodzisz,akurat pogoda piekna. Nadal musisz lezec czy z tym pessarem mozesz isc kawalek?

No to do pol godz na wolniutki spacerek:-)ja tak chodze,ale dzis jakos wyjatkowo ociezale. Wrocilam klasycznie z paczka ciastek i wlasnie pare do kawy zjadlam.
Kawa to jedyne co pomaga mi na zaparcia,ale niestety nie dzis. Pozniej znow pojde na 20min na spacer.

Po 14zabiore sie za pizze.nakupowalam skladnikow i sie zrobi.

Ja juz sie nie moge doczekac,az po porodzie wroce ns fitness i z pracy wezme na nowo swojego multisporta. Teraz tak mowie,a ciekawe czy bedzie mi sie chcialo i czy bedzie na to czas. Przed ciaza ponad pol roku chodzilam i zakochalam sie w tym:-)))

Witam
Dziewczyny mam problem z regulacja poziomu cukru. Czy Wy po każdym posiłku głównym chodzicie na spacery ?
Ja dziś na czczo 90, po śniadaniu 107, po obiedzie 108 ( z tymże sprzątałam, pranie robiłam), a po kolacji 148 (leżałam),
hmm.

Lwica a co jadłaś na kolację? poziom cukru, przynajmniej u mnie, nie jest uzależniony od tego czy spaceruję czy nie. codziennie na śniadanie jem dwie kromki chleba plus dodatki, dzisiaj jakoś tak się rozkręciłam, zjadłam 3, od razu poszłam na prawie godzinny spacer i cukier wyszedł 155, gdzie po 2 kromkach bez spaceru ok 110

http://www.suwaczki.com/tickers/1usadf9h5fcv095m.png