Skocz do zawartości
Forum

Wrześnióweczki 2016

olinek93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Dafne :-) Widzę, że Twoja Laura urodziła się podobnych wymiarów co moja córcia, tylko my mieliśmy jeszcze ciut mniejszą masę urodzeniową ;-) Ja też miałam indukcję porodu z powodu niskiej masy i małowodzia. Mi zależało na porodzie SN, więc się wstrzymywaliśmy z indukcją aż do 40 tc i zastosowaliśmy na szyjkę żel z prostaglandynami. Żel wydawał się bezpieczniejszym rozwiązaniem. Poród długo trwał, ale udało się SN :-)

Madzikcz, uważam, że Omron to bardzo dobra firma. Bardzo często w gabinetach lekarskich widzę ich sprzęt. My mamy z Omrona ciśnieniomierz i termometr na podczerwień i jesteśmy bardzo zadowoleni.

Co do kg pozostałych po ciąży, to ja też mam ich kilka. Od zeszłego piątku wykupiłam sobie jadłospis na Vitalia i jestem mega zadowolona. Już mi zeszły 2 kg :-) więc szczerze polecam. Oni mają również opcję dla matek karmiących.

Super fotki wklejacie. Piękne są te Wasze pociechy.

Monmonka a ciężka jest ta dieta czy taka rzeczywiście do wykonania możesz podać przykładowy jeden dzień bo bardzo byłabym chętna do przejścia na taką dietę za równo dla wagi jak i zdrowszego odzywiania ale niektóre diety które gdzieś tam widziałam sa ze tak powiem niewykonalne a ja chcę odżywiać się normalnie ale zdrowiej bardziej regularnie

Monika, super, że tak gładko poszło, dzielny chłopak!
Lila już spi,ja wcinam kolacje, potem prysznic i malowanie paznokci.Byłyśmy dziś 2h na spacerku.Było ciepło i to fakt że krajobraz za miastem bajkowy!Niestety ze względu na zasypane chodniki troszkę kluczyłyśmy w kółko ale Lila wreszcie przespała 2h no i mi też dobrze zrobił taki spacer.

Eosia, myslalam dzis o tobie bo to chyba ty masz anex tak jak ja i pisalas ze masz z nim problemy,ciekawa jestem czy udalo ci sie go zareklamowac albo naprawic samej.Ja jestem mega zadowolona, i wlasnie przy tych sniegach ciesze sie ze ma takie fajne amortyzatory i duze pompowane kola.No i juz dwie osoby mnie zaczepialy pytajac czy dobrze sie prowadzi bo mysla o takim;)

Co do zakupow w galerii, to my juz bylismy z Lilka, tydzien temu kiedy kupowalismy garnitur na chrzest a nie bylo z kim zostawic malej.Wiadomo, że galeria to nie miejsce na przechadzki z maluchem i jesli mamy mozliwosc to lepiej go z kims zostawic w domu, ale z drugiej strony nie dajmy sie zwariowac.Nasze skarby mają po 4 miesiące i ten najgorszy czas juz minął.Nasze zakupy oczywiscie byly szybsze niz zazwyczaj, poza tym mąż raczej szybko podejmuje decyzje i nie znosi chodzic po sklepach.Lila oczywiscie zrobila kupe i tez szybko odnalazlysmy pokoj dla matki z dzieckiem,bylo czysto i przyzwoicie, byl przewijak i miejsce do nakarmienia dziecka, wiec szybko zaradzilysmy klopotom;)

http://fajnamama.pl/suwaczki/9vxecmt.png

Fajnie że tak możecie się lekarza o wszystko spytac. Moja to 0, jakieś głupoty gada np ostatnio o dzikach, a szczerze gdzieś to mam, chciałabym wiedzieć co z moim dzieckiem. A trzeba tak wyciągać cokolwiek. Pisałam kiedyś jak odpowiada na pytania porażka. Spróbuje iść w tym tygodniu przed szczepieniem do innej.

Dziewczyny a kiedy wprowadza się Dziecku jakieś napoje? Też po 6 miesiącu?

http://fajnamama.pl/suwaczki/xgfd81s.png

7al1gpm.png

Edziula, dieta jest dostosowana do potrzeb konkretnej osoby. Jest bardzo zbilansowana. Wypełnia się ankietę jak szybko chce się chudnąć, jakich produktów się nie chce jeść, ilość posiłków, powtarzalność posiłków, czas ich przygotowania itp. Na tej podstawie dietetyk ustawia jadłospis. Dania można dowolnie wymieniać na inne, a mają ich w swojej bazie naprawdę sporo. Można sobie wygenerować listę zakupów na takie dni jakie się tylko chce. Jest też opieka trenera i plan ćwiczeń, choć ja teraz do ćwiczeń to ostatnia :-p Można też sobie ściągnąć aplikację na tel.
W mojej diecie na śniadania jest dużo nabiału, warzyw i owoców. Nie wiem jak wygląda dieta dla matek karmiących, ale nie ma problemu, żeby wykluczyć z niej nabiał lub inne alergeny (przepraszam, ale nie pamiętam czy Ty jesteś karmiąca piersią). Ja sobie ustawiłam maksymalną szybkość chudnięcia tj. 1 kg i mam bardzo niskokaloryczne potrawy.
Nawet mój mąż się przyłączył do tej diety i jest bardzo zadowolony. Chodzi podniecony i ciągle się pyta co dziś w menu i co mu do pracy przygotuję ;-)
Poniżej przykładowe menu:

monthly_2017_01/wrzesnioweczki-2016_54061.jpg

monthly_2017_01/wrzesnioweczki-2016_54062.jpg

monthly_2017_01/wrzesnioweczki-2016_54063.jpg

My też wprowadzamy produkty pojedynczo po dwie- trzy łyżeczki przez 3 dni. Mamy już zaliczone jabłko i marchewkę teraz lecimy z ziemniaczkiem. Na razie daje ze słoiczka bo nie mam pewnego źródła a to dziadostwo w sklepach to nafaszerowane chemią. Takie maluszki nie mogą jeść surowych starych warzyw bo nie potrafią sobie jeszcze z włóknami radzić. Wiec jak chcesz dawac swoje to gotuj i miksuj. Jesli chodzi o napoje to przy mm mozna dawac najlepiej wodę oczywiscie przygotowaną. Ostatecznie herbatki i soki ale te nie słodzone. Mozna dawac juz teraz jesli zawieraja sprawdzone alergicznie skladniki. Przy kp nie trzeba dawac nic dodatkowo do picia.
Pokaże Wam cudowną minę mojego Pyrtusia( jak to mój mąż mówi).

monthly_2017_01/wrzesnioweczki-2016_54064.jpg

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvzp07wkpxbts1b.png

Szczęściara, współczuję takiej pani dr. Może spróbuj za wszelką cenę zapisać się do innej. U nas jest dowolny wybór, można iść do jakiej się podoba i ja nawet już zrobiłam tak, że za każdym razem zapisywałam się do innej, żeby sprawdzić, która najlepsza ;-)

Dziewczyny, Wy już tak nastawione na rozszerzanie diety, a ja ciągle to odkładam na później. Jakoś tak boję się, bo moja to zrobiła się niezła alergiczka, jeśli chodzi o układ pokarmowy. Mamy już chyba najdelikatniejsze mleko z dostępnych na rynku, a i tak walczymy z krostkami i śluzem w kupie :-(

Madzikcz, przepiekna minka, slodziak:) Ja tez waham sie jeszcze z rozszerzaniem diety, chyba zaczne jak Laura bedzie miec 5 miesięcy. Jestesmy teraz tylko na mm i Mala wciaz ulewa, czasem nawet 2h po jedzeniu, nie wiem dlaczego:( czasem boje sie odkladac po jedzeniu do łóżeczka i noszę ją 40 min, wysiada mi kręgosłup a zawsze miałam problemy. Dlatego z jednej strony nie mogę się doczekac podawania nowych rzeczy, ale tez nie wiem jak zareaguje. A Mamusie, tą marchewke ze słoiczka podgrzewacie jakos? Czy bezprosrednio ze słioczka podajecie? Podajecie bezpośrednio przed podaniem mm? A kiedy np kleik ryżowy? Czytałam, że od 4 mies tez mozna podac i na mm go przygotowac.

A my już po pierwszej inhalacji. Bałam się ze Elizka będzie bardzo płakać przy tym a tu proszę, taka niespodzianka. Co prawda trzymałam ją na rękach a malarz przystawial jej mmaseczke. Na początku uciekala główka ale później to sama się tam pchala jakby chciała zjeść maseczke. Bałam się bo to najzwyklejszy inhalator. Niby cichy bo ma 55dB ale dl

http://fajnamama.pl/suwaczki/193s6pj.png

Monmonka o kurcze ale fajne przepisy! Ja tam.Nie chce chudnac ale jutro robię omlet marchewkowy :D
Zawsze mam problem co zrobić więc jakbyś kiedyś jeszcze wrzucila jakiś przepis to super:):):)

Milutka współczuję baardzo kolejnej choroby. A może wybrać się do sanatorium, zmienić klimat, przy takiej czestosci chorób chyba bez problemu dostaniesz skierowanie. Moja znajoma miala podobnie I bardzo sobie chwalili.

Charlotte daj znać jutro jak wyniki męża. Trzymam kciuki! To moja mama ma ten sam problem.

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqdf9hz10jjtap.png

Ale dla mnie jak odkurzacz chodzi. Najważniejsze że zadzialal. Strasznie jej zaczęło splywac z nosa. Też tak miałaś imbirku? Tragedia jest tylko jak Frida mam jej wyciągać te gluty.
Jest taka panika. Ze nawet nakarmić jej nie mogłam bo ryk i na ręce tylko. Ale zabawka mi pomogła i bajka o Baltazarze. Hehe dawno jej nie widzialam mamma mia. : )
Co do wakacji to my chyba też nad morze do Wisełki. Tam jest super. Nie Ma tylu turystów. Można się zastawic parawanem i nikomu to nie przeszkadza. Na plażę trzeba spacerkiem po parku narodowym się przejść. Wtedy będziemy już spacerowkami smigac.: )
A tak wogole To marzy mi się Rzym i Arco:

http://fajnamama.pl/suwaczki/193s6pj.png