Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa mama ja również jestem przeziębiona, chociaż dzisiaj trochę lepiej. Lekarka zaleciła:
- na katar PRENATAL lub inhalacje z soli morskiej
- na kaszel tylko moją pompkę (mam astmę, ale pompki używam raz na rok przy kaszlu)
- na gardło haskosept
- na gorączkę i ból APAP
- leki na przeziębienie syrop PRENATAL
Wcześniej piłam herbatki z miodem i cytryną i ból gardła minął. Wiem, że na gardło jest jeszcze lek z serii PRENATAL.

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e94eyon4y.png

Nowa mama na gardlo moge polecic ( bo sama bralam i konsultowalam ze swoja rodzinna i swoja gin )
-prenalen gardlo
-propolki do ssania
-hasco sept
-plukanie szalwia.
U mnie ostatecznie skonczylo sie antybiotykiem. Zycze powrotu do zdrowka... Powodzenia dla ciebie i maluszka oby wszystko bylo ok.. Ryzyko u ciebie wyszlo wieksze bo statystyki tak mowia ze wzgledu na wiek.. 3Mam kciuki!!!

Ja na prenatalne wybieram sie dokladnie w sobote w nast tyg czyli 6 lutego . wi3c narazie sie nie wypowiem ;)

Córcia styczen 2010r. Aniołek 17.09.2015http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3kiu2rjd9s.png

Nowa- mama- nie martw się. Przezierność nie wyszła jakaś bardzo duża, a jak piszesz pozostałe markery ok. Zrób pappa- biochemia powinna skorygować te wyniki, choć z mojej wiedzy wynika, że może już troszkę za późno, bo wiem, że najbardziej diagnostyczny jest PAPPA koło 11 -12 t.c. Większa przezierność może świadczyć o jakiejś infekcji, może to wynik przeziębienia o którym piszesz. Moja koleżanka u swojego dziecka miala nt prawie 4 mm- ryzyko ZD 1: 24, musiała niestety robić amniopunkcję, ale wyszlo, ze dziecko zdrowe i takie też się urodziło. Także nie martw się az tak tym wynikiem:-)

Mnie też dziewczyny dopadło jakieś choróbsko- taki głupi okres teraz- nie ma mrozu, nie wybiło tych wszystkich zarazków i teraz to się plącze po ludziach, a my biedne, najbardziej narażone. Mnie masakratycznie boli gardło- byłam dziś u lekarza- zapalenie krtani:/

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3vkcb12t6tlw6.png

Nowa mama~
Nie martw się, wiem że to się tak dobrze mowi z boku , ja też sie stresuje. W kwietniu koncze 40 lat , to moja 3 ciąża , mam dwóch synów 13 i 15. W drugiej ciąży mialam lekką cukrzyce i od konca 7 m-ca prawie tylko lezalam bo bylo ryzyko porodu przedwczesnego i podejrzenie wady serca u dziecka. Młody jest zdrowy i wszystko ok.

Teraz moj lekarz odradzil mi zaraz na pierwszej wizycie test pappa i wszelkie potrojne , poczworne itp testy, powiedzial ze to tylko statystyka i w moim wieku wprowadzaja niepotrzebny zamet bo wyniki sa czesto zafalszowane.
Dzis robilam test nieinwazyjny z krwi harmony , ma 99,7% dokladnosci. Wyniki mam miec do 10 dni. Fakt troche kosztuje ale stwierdzilismy ze nasz spokoj do konca ciazy jest tego wart.

Dziewczyny moje dolegliwosci wrocily i przybraly na sile , mdlosci i wymioty dzis od 4 w nocy , zgaga caly dzien i okropny bol glowy.....
Mam nadzieje ze po 12 tygodniu mi przejdzie

http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqvfloy8cxrhja.png

Chyba jestem ostatnia w kolejce do badań. Wizytę mam w czwartek będzie to mój 10tydz 4dzien. Ale nie wiem, czy to będzie usg genetyczne, czy zwyczajne. Jak dla mnie 4 tyg od wizyty do wizyty to wieczność. Wczoraj trochę się zdenerwowalam, zaczął mnie boleć bardzo brzuch. Rzuciłam wszystko, wzięłam nospe i po pewnym czasie usunęłam. Jak się obudziłam to przestało na szczęście boleć.

14.06.2019- 38tc Lenka
08.07.2016- 32tc Piotruś
05.01.2015- 6tc Aniołek

Dziękuje Wam kochane za słowa wsparcia,takie fora są ukojeniem bo kto nas zrozumie jak nie inne Mamy.
Rozmiawiałam dziś z mężem ,nawet przeczytałam mu co mi napisałyście,i uznaliśmy że rzeczywiście nie robię tego testu bo już jest za póżno ,po za tym czytałam że jest bardzo mylny im kobieta starsz tym wiecej sie po takim teście stresuje.
W 21-22 zrobię połówkowe to i tak będzie wiadomo,ale intuicja też mi mówi że jest ok,a jakby się okazało że jest zd to jednak bym usuneła.ale to takie czarnowidztwo.

Dziękuje za pomoce odnośnie przeziębienia,mąż mi kupił jeszcze pastylki na gardło Prenalen i na kaszel STODAL ,farmaceutka mówiła że jest on bezpieczny ,jednak w skłądzie jest etanol i bądz tu mądry,ale nie che brać antybiotyków,może mi przejdzie.
Dziękuje jeszcze raz,za wsparcie :*

Też zaczynam się stresować tymi badaniami prenatalnymi (mam w środę). Jak się zapisywałam to też chciałam samo usg, ale lekarz powiedział mi, że teraz robią tylko cały zestaw, czyli razem z testem Pappa. Lekarz jest dobry a już nie miałam siły dyskutować z nim, że ja nie chcę tego testu. Badania robię żeby sprawdzić głównie serduszko, bo córeczka mojego brata miała wadę serca.
Jest godz. 4.30 a ja wstałam na siusiu i oczywiście nie mogę zasnąć. Dobrze, że dziś sobota i nie muszę iść do pracy. W domu powinnam trochę ogarnąć, ale zupełnie nie mam weny na takie czynności.
Pisałyście o płci dziecka, mi w tym kalendarzu chińskim wyszło, że będzie dziewczynka. Ciekawe... chociaż to moja pierwsza ciąża i zupełnie nie mam parcia na płeć dziecka. Jak to mówią, najważniejsze żeby zdrowe było, ale już dwa razy mi się śniło, że urodziłam synka

https://www.suwaczki.com/tickers/atdckqi1ni5sg5zb.png
https://www.suwaczki.com/tickers/l22ny2v4a5hyiypu.png

Co do płci to mi to obojętne. Mąż woli dziewczynkę, bo pomoże przy młodszym rodzeństwie. Chociaż przy naszych problemach będzie ciężko o następne... Mamy dwa wolne pokoje, jeden większy, drugi mniejszy i tak sobie z mężem myślimy, że ten większy byłby dla dziewczynki bo potrzebuje więcej miejsca :-) mamy już pokój zaplanowany. Mąż obiecał w lato pomalować i kupić mebelki. Zależy mi na dużej szafie i komodzie do przewijania. Łóżeczko będzie stało u nas w sypialni, ale więcej mebli się nie zmieści, więc pokój malca musimy umeblować.

14.06.2019- 38tc Lenka
08.07.2016- 32tc Piotruś
05.01.2015- 6tc Aniołek

Jeśli chodzi o płeć dziecka to sprawdziłam w tym kalendarzu chińskim i wyszło że będzie chłopiec :) lecz ja coś czuje że jednak może być dziewczynka no nic zobaczymy na wizycie 9.02 :) o ile gin zrobi usg. A jeśli nie to następna wizyta prywatna 15.02 więc napewno będzie usg :) Macie racje czekać na wizyte 4 tyg to jak cała wieczność :)

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37uay3iae2ngpt.png

4 tygodnie to wieczność a ja na swoją czekam 5!! :( na szczęście już 3 za mną ale do 15 jeszcze trochę musze zaczekać. Boję się tego usg genetycznego. Nie wiem co z tym Pappa.. Robić nie robić, raz myślę że tak a za chwilę zmieniam zdanie. Muszę to jeszcze przemyśleć.

Ostatnio trochę Wymeczyly mnie podróże do domu rodzinnego. Wczoraj jeszcze dentysta. Czuje się taka przemeczona, przygnebiona, rozplakac mogę się na zawołanie :( eh te hormony..

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Witam dziewczynki :) jak samopoczucie ??

Mam maly problem a raczej bol :/
Boli mnie dol brzuch po prawej stronie.
Jak bym miala opisac rodzaj bolu to czuje jak cos mialo by mi peknac , rozerwac sie albo urwac:/ albo wyjsc przez skore.nawet jak chodze, schylam sie a przedewszystkim stane na prawa noge czuje ten dziwny bol. Wzielam nospe ale nie przechodzi jak myslocir powinnam to przelezec czy raczej zasiegnac opini lekarza??

Córcia styczen 2010r. Aniołek 17.09.2015http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3kiu2rjd9s.png

Zosiu połóż się i spróbuj zasnąć. Jeśli po 2-3 godz nie przejdzie dzwoń do lekarza.
Ja się ogólnie czuje dobrze. Mdłości prawie odpuścily. Jeśli prześpie ok 10-12 godz to już nie muszę mieć drzemki w ciągu dnia. W nocy się budzę, ale nie zawsze wstaje do łazienki. Mam żywe sny. Co do jedzenia to jakoś apetyt zniknął, bardziej się zmuszam do jedzenia. Dzisiaj robię flaczki i placek z truskawkami ;-) brzuszek od czasu do czasu zaboli. Ogólnie do tej pory miałam tylko jeden przypadek że musiałam sobie poplakac także mąż nie narzeka. Wysypka powoli ustępuje. Uf

14.06.2019- 38tc Lenka
08.07.2016- 32tc Piotruś
05.01.2015- 6tc Aniołek

Fiolka rób te badania i nie będziesz się przynajmniej martwiła napewno wszystko wyjdzie ok ja z racji wieku musiałam zrobić bo w tym roku koncze 36 lat i to moje pierwsze dziecko ale mój gin powiedział że każda kobieta powinna robić te badania obojetnie ile ma lat gdyby cos bylo nie tak to już maluszka można wtedy leczyc zanim sie urodzi :) ja powinnam miec je bezplatnie ale dostanie sie do szpiatala graniczy z cudem wiec zrobilam prywatnie A pozatym taka ulga jak ci lekarz mowi ze wszystko jest na miejscu i maluszka mozna podejrzec z kazdej strony :)

zosiasamosia zadzwon do lekarza byc moze to nic groznego ale po co masz sie denerwowac

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09klw2g90lr.png]

Cześć, moje Drogie już kiedyś o tym pisalam, jak coś Cię niepokoi zadzwoń do lekarza. Teraz się martwisz denerwujesz a dziecko wszystko czuje.

Od samego rana mam powera. Mąż wyjechał na weekend do rodziców. Ja źle się wczoraj czułam więc wolałam zostać - nie przepadam za teściową:/ dziś wstałam i biegalam po mieszkaniu! Skręciłam szafki sztuk 3, zrobiłam 3 prania, odkurzylam i umylam podłogę. Zaraz zacznę robić obiad, ale jeszcze nie wiem na co mam ochotę :) Mam moc 100%! Jednak po 12 tyg wraca siła!

Trzymam kciuki za wszystkie zmęczone, niewyspane, wymiotującę i posiadające inne nieszczęsnego dolegliwości mam nadzieję że to wszystko trochę się uspokoi i też będziecie mogły poczuć się jak ja :) :) :)

Jaś 24.07.2016