Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Anulka165 mój lekarz mi kiedyś powiedział, że ze wszystkich niepokojących objawów w ciąży skurcze są "najlepsze" bo je czuć :) A skracanie szyjki, odejście wód, czy problemy dzidziusia w brzuchu czasem można przeoczyć.
Najważniejsze jest to, żeby przechodziło. :)
Moze jest to też związane z chodzeniem choć zauważyłam, ze jak idę np do endokrynologa to ni mam tych skurczy . No ale w sumie tam mam blisko a do gin i do szpitala zawsze jedziemy samochodem a to dla mnie największa kara, taka pozycja :/ Tak czy inaczej póki przechodzi to jest ok.
Mi już tylu lekarzy mówiło o tych skurczach, że zaczęłam je w większości przypadków olewac. Na początku się ich bałam a teraz po prostu wiem,ze nie ma co się martwić ani zjawiac w szpitalu dopóki nie są regularne i bolesne -chyba 4 lekarzy mi tak powiedziało w sumie wiec w końcu dalam sobie spokój. Teraz nawet u swojego lekarza jak pyta o skurcze to mówię że mam no ale już chyba musze mieć do końca i on mi tylko przytakuje no ze niestety i trzeba tylko patrzeć na regularność. Na początku przy pessarze wydzwanialam do niego co chwile i myślę że dlatego chciał mnie wysłać do szpital żebym po prostu ją samą była spokojniejsza. Bo teraz jak wyluzowalam to i on wyluzowal i mówi,że już się z tym nic nie da zrobić. Także postaraj się nie denerwować bardzo bo to i tak nie pomoże. :)

Leżałam z dziewczyną w 35tc, miała skurcze takie, że brzuch jej stawal dosłownie w szpic i na ktg wychodzily straszne- tez mam takie spiecia no ale u niej to było cały czas prawie i 35 tydzień to już brzmi tak jakby miała rodzic. A oni jej na luziku magnez, łóżeczko i na obserwacje na tydzień. :) Także bez nerwów. ... no i oczywiście przeszło jej za pół dnia ;)

Edzia
Uwielbiam twoje historie o Gabi wierzgaczu:-) U mnie mały też tak odstawia tylko przeważnie do 2 godzin się uspokaja. Ale ja mu się nie dziwię bo jest poskladany jak jogin i jak chce zmienić pozycję to ja mam dość a on zawsze zaczyna się ruszać jak ja jem lub jak gotuję. No i jeszcze ostatnio jak Bruno zaczął go całować i wcisnal go w moje jelita to wtedy się działo. Delikatnie mówiąc dziecko się wkurzylo a Bruno do mnie mamus braciszek na chyba dość buziaków :-)
Wczoraj oglądałam otulacz bambusowe 120x120(czyli pieluszka bambusowa) i chyba się skuszę jest bardzo cieniutka a dodatkowo o wiele przyjemniejsze bardziej delikatna niż tetra. Więc jako kocyk na upały będzie idealna:-)
Kukurydza tak apropa to co Ty się spiochu dziwisz że jeden synek to taki śpioch w końcu ma to po mamusi:-)
Fizka
Ja mam 3 latka w domu i rośnie jak na drożdżach teraz nosi ubrania na 104 lub 110 i też mu się zdarzało budzić w nocy ze strasznym płaczem przez kilka dni ja wtedy masowalam mu nozki bo często się jest tak że kości za szybko rosną do mięśni i tkanek. Po ok tygodniu u nas się uspokoilo plus z mężem maly na basen wtedy jeździł. Niewiem na ile basen i masaż pomogły ale mały śpi już spokojnie.
Mamalina udanego urlopu;-)
Evee
Teściowa się o synka zatroszczyla a nie o Ciebie przecież to on jest taki biedny.
Moja wie że ja nie lubię tego co ona gotuję więc dla mnie nic nie robi :-) Ja zawsze jej mówię że jak chce to niech zrobi dla swojego synka a ja sobie wezmę od mojej mamy i po problemie:-) Bo nawet ciasta robi z torebki a ja jak karmiła to nie mogła jeść nic z sztucznymi dodatkami bo mały miał problem z brzuszkiem. U nas w domu nie używa się Vegety tylko zioła i proste przyprawy. A ciasta z masami budyniowymi i bez surowych jajek bo ja kiedyś miałam sarmonele jako dziecko i wszscy to ciężko przeżyli.

http://s1.suwaczek.com/201305174562.png
http://s7.suwaczek.com/201608031761.png

Katalina, mocz do powtórki, ale użyj tampona i mocz pobierz z jednego strumienia. Nie dotykaj obrzeża pudełka. U mnie też wyszło i trzeba było jeszcze raz.

Dziewczyny wyraźnie powiedziała bym miała co M dać, a sama to chyba mam pizzę zamówić... ta kobieta do grobu mnie zaprowadzi. Wątróbkę można jeść jedynie w przypadku silnej anemii, ale tylko raz w czas. Morfologię mam książkową więc watrobki nawet nie tykam.

Jaś 24.07.2016

Kukurydza
No jak będzie trzeba to będę leżała grzecznie.

Dzwoniłam zapisać się na wizytę do Domu Narodzin i co!? I DUPA. Mają informacje żeby koniecznie zapisywać się na wizytę ok 32 tc i umawiać na ok 36 tc więc dzwonie a pani mi mówi że pierwszy wolny termin to 16 sierpień. Jak ja mam termin na 18-22 więc mogę być już po porodzie. Po prostu super, cały mój plan poszedł nie powiem gdzie a z ulicy tam nie przyjmują.

Na dodatek z bankiem jakieś przeboje będziemy mieć odnośnie kredytu i mieszkania.

A będąc w sklepie dzisiaj dotknelam czegoś i wyszło że chyba mam jakieś uczulenie na środki czystości bo dłonie spuchly mi tak że nie mogłam ich złożyć w piesci. Masakra.

Gdyby któraś z Was nie miała jeszcze pomysłu na pokoik to w Castoramie są naklejki na ścianę z Kubusiem Puchatkiem. Załączam zdjęcie. Mam też fajna stronę z innymi naklejkami na ścianę, drzewami itp ale wyślę linka jak będę w domu.

monthly_2016_06/sierpniowki-2016_49184.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Anulka- tak, to był wzruszający sen :)
Dzisiaj cały dzień boli mnie głowa buuuu już sie zastanawiam czy apapu nie wziąć - wykończy mnie ten ból - mam wrażenie, ze do z niedotlenienia... Niby leżę przy uchylonym oknie ale nie ma mnie na zewnątrz ani w ruchu...
Dzisiaj też już mam wyniki wynazu- bez żadnych bakterii wiec w czwartek mam instalację pessara - jak lekarz mi go włoży mhhh ciągle mnie to zastanawia On ma 5-7cm średnicy

http://www.suwaczki.com/tickers/hchy3e3ksrr1txlh.png

No nadrobiłam :) bo w ciuciubabkę ze mną forum grało, co podczytałam ale musiałam odejśc, to kolejna strona i kolejna :D

Mmj - jesteś dzielna, podziwiam i tak jak dziewczyny piszą .. Super, a waga dzidziusia imponująca ! a te zdjęcia ? Ja nie mam żadnego takiego, bo moje dziecię przyklejone twarzą do łożyska..

Evee - Twoje opisy wybryków dzidziusia :) czasem też boję się mojego Aliena w brzuchu.. ale cieszę się że mam łożysko z przodu to trochę amortyzuje. A Teściowa boska, po prostu boska :)

Magdalia - Twój mąż widzę że ma poczucie humoru ;) świetne historie, kilka razy parsknęłam czereśnią w monitor :)

Kukurydza - mieszanka bób + cola - gratuluję :) wspaniały pomysł na bombę :) heheeh no ale kto ciężarnej zabroni, no kto :P dołączam do sklimatyzowanych, zarządziłam montaż klimatyzacji i w sobotę będzie :)

Anegdotki o chorobach i hipohondriach mężów - bezcenne :) Mój mąż też raczej należy do tych co do lekarza kiedy muszą idzie.

Ja mam co dziennie 1-2 takie skurcze konkretne że mnie unieruchamiają na kilka minut.. ale zdarza się to sporadycznie w ciągu dnia, szczególnie jak wykonam jakiś ruch, a moja gin mówi że do 10 na dobę to norma.

Było pytanie o znieczulenie, ja rodziłam bez ale tylko dlatego że już było za późno bo miałam na porodówce 8 cm rozwarcia w czasie przyjazdu.

Wyprawka in progres - wczoraj wytargaliśmy z piwnicy rzeczy, dziś pierwsza pralka poszła, mąż maluje łóżeczko na biało. Jakie te ciuszki są małe, patrzę na Miłosza i nie mogę uwierzyć, mam wrażenie że trzymam ubranka dla lalek.. a on całkiem sporo w nich "pochodził" i te moje ulubione bodziaki niektóre eeeh , rozczuliłam się.

http://www.suwaczki.com/tickers/wff29vvjsn8exyqa.png

A i jeszcze jak już mężowie są na tapecie to mój dziś doprowadził mnie do szewskiej pasji rano:
Wychodziłam z Miłoszem ( już spóźnionym ) do przedszkola - mąż go ubierał. W rękach miałam torebkę - nie mało ważącą, plecak młodego i GIGANTYCZNEGO BUZZa Astrala ( którego odnaleźliśmy wczoraj w piwnicy i Młody zafascynowany więc koniecznie do przedszkola musiał go mieć ) + Miłosz. Do garażu mam prawie 3 piętra w dół.
Na samym dole, patrzę a moje dziecko ma skarpetki i adidasy!!!!!! dziś upał, a dotego strasznie pocą mu się stopki i robi mu się zaraz stan zapalny na paluchach. Więc jak to zobaczyłam to agresja + 200. Dzwonię do męża żeby zniósł mi sandały... oczywiście co ? nie odbiera, bo telefon wyciszony. Młody jęczy że sam nie chce zostać, więc mówię żeby poczekał a ja zaraz przybędę - i biegiem z tym wszystkim w ręce na górę , te 3 piętra.... agresja i zadyszka + 300 ... A on zdziwiony i oburzony wręcz że ja mam czelnośc mieć jakąkolwiek PRETENSJĘ .. trzasnęłam drzwiami że mało co z futryny nie wypadły :P A CO !! :D

http://www.suwaczki.com/tickers/wff29vvjsn8exyqa.png

Virkael
Bo chce tam rodzic. A żeby tam rodzic trzeba przejść przez taką wizytę bo muszą z Tobą przeprowadzić wywiad itp. A po takiej wizycie wszystkie dane, badania itp mają już w systemie i nawet jak się do DN nie zakwalifikujesz to przyjęcie na IP się skraca gdybym na zwykły oddział miała trafić. Takie skrócenie formalności w razie czego.

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Fiolka, nawet jak pojedziesz na izbę to szybciutko organizują dokumenty. Ostatnio byłam na IP i założenie karty to 10min. Jak byłam na wizycie, to lekarz też mówił że w razie porodu mam do nich się zgłosić bo będą mieli już dokumentację.
W moim przypadku DN odpada, położna mówiła.

Catya- ja nie mam zasięgu w garaży, też musiała bym lecieć z dzieckiem na rękach.

Jaś 24.07.2016

No cóż, sen jest dobry na wszystko. Gdybym mogła to przespalabym całą ciążę. Po drzemce od razu mi lepiej, a oczy ciągle się kleja.

Catya ja zarzadzilam klimatyzacje jak tylko zrobiłam test i uświadomiłam sobie,ze rodze w sierpniu :/
Niestety nasza firma miała wczoraj potwierdzic montaż na czwartek i przez cały dzień nie dało się do nich dodzwonić. :/
Mam nadzieje, ze się w końcu ogarną, szczególnie, że za oknami robią mi blok o naprawdę nie da się wytrzymać przy otwartym oknie w ciągu dnia :/

Virkael hah spokojnie. Wszystko się zmieści. :) Popatrz sobie jakiś wielkości jest główka dziecka a Ty się obawiasz pessara. Poza tym on jest elastyczny i naprawdę będziesz zaskoczona, że zupełnie go nie czuć. :)
Lekarz go wkłada scisnietego palcami a w środku dopiero puszcza ale tego nie czuć. Wiadomo że musi włożyć do pochwy przy tym więcej niż dwa palce wiec nie jest to komfortowe, ale trwa dosłownie kilka sekund i po krzyku. Zobaczysz w czwartek. :)

Fiolka kurcze, szkoda ze nie wyszło z dn... :(

Marta_Joanna no aż mi się głupio zrobiło szczególnie ze właśnie ucielam sobie drzemkę :))
Kurcze ja się ciągle zastanawiam nad tymi kocykami bambusowymi do snu bo pisze się, żeby jednak te dzieci otulac. Chcialam spiworki na nozki tylko ale podobno lepiej dzieci rosną jak się je otula. W jakiej cenie i gdzie widzialas?

Kukurydza – ja się też przekonałam, że samochód nie jest wcale lepszy od poruszania się pieszego. Może coś w tym jest, że potem się tak a nie inaczej czujesz. Ja tez wczoraj jechałam samochodem i było to tragiczne przeżycie. Gorzej się czułam niż poranne dwie godziny chodzenia. Postaram się nie denerwować, tak jak napisałaś :) Masz rację, mój tez mówił o regularności skurczy.. :) Lekarze i te położne, oni już tyle mieli przypadków różnych, że chyba nic ich „nie rusza” i potem jest luzik… A Nas to dziwi ;)
Virkael – spróbuj na ból głowy dać zimny kompres na czoło, wyłączyć TV, radio i spróbuj się odprężyć, może pomoże ;)

Coś mi się z pralką stało.. Do tej pory było w porządku, a wyciągam pranie i taki nieprzyjemny zapach z pralki się wydobywa, jakby wilgoć :/

Tez spałam w między czasie, jakie to piękne jak nie trzeba do pracy chodzić i można się położyć w każdym momencie... <3<br />

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nwn15n1la6goh.png

Catya
I prawidłowo też bym trzasnęła drzwiami:) Jak to czytam to dochodze do wniosku, że faceci bez wyjątku sa jak dzieci:)
Kukurydza
Chodziło mi o to, że kase teraz in dostaję bo chodzę prywatnie. A ze szpitalem tak jest wiem bo leżałam nieraz z dzieckiem.
Dzwoniła dziś położona i doszła do wniosku, że też by mnie w szpitalu widziala...