Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Też byłam wczoraj na zakupach - w SMYKu -70%. Ale moją uwagę przykuła inna promocja w ROSMANIE jest SZUMIŚ za 99 ZŁ. Ma któraś z Was? Sprawdza się? Już jakiś czas temu spodobał mi się zamysł SZUMISIA i jest teraz okazja kupić trochę taniej.
A jak już jesteśmy przy cenach i promocjach.. to nie wiem czemu dopiero teraz wpadłam na pomysł kupowania witamin, suplementów i kosmetyków dla ciężarnych

Tymoteusz ur. 07.07.2016 2,954kg 54cm mój bohater ;)

Cześć.

Dziewczyny tak jak niedawno pisałam brzusio ostatnio sporo urósł, ale kg też szybko idą w górę. Mam już ok. 5 kg+ (przez 4 tygodnie przybyło mnie 4 kg:/), ale porównałam sobie wagę w ostatnich ciążach i za każdym razem było podobnie. Z okazji dzisiejszej połóweczki fotki mieszkanka Gai.
I natrafiłam jeszcze na fotkę brzuszka z Milankiem w środku w 37t6d na 8 dni przed porodem - nie umiem się nadziwić jaki on był wieelki. A w środku znajdował się taki 4 kg kawaler:)

monthly_2016_04/sierpniowki-2016_45960.jpg

monthly_2016_04/sierpniowki-2016_45961.jpg

monthly_2016_04/sierpniowki-2016_45962.jpg

monthly_2016_04/sierpniowki-2016_45963.jpg

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Didi87 miś szumiś to fajny gadżet, jednak tą stówkę trzeba wydać. Skopiuję z tabelki naszej:
"ja mam firmy sterntaler - żółwika sammy; w przeciwieństwie do misia szumiasia ma tylko jeden tryb pracy (szumy połączone z biciem serca) i włącza się reagując na dźwięk lub po przekręceniu włącznika - działa 5 min i przechodzi w tryb czuwania; różnią się też ceną - ten kosztuje ok. 100 zł". Moje dzieci się przy nim uspokajały, jednak na dobrą sprawę jak słyszały dźwięk, np. suszarki, czy to prawdziwej czy nagrania to też tak samo reagowały (choć żółwik był zawsze pod ręką w przeciwieństwie do youtuba czy suszarki):). Przytulankę do łóżeczka kupowałam każdemu z dzieci, więc można uznać szumisia za taką trochę droższą wersję przytulanki - jak Ci się podoba - bierz:)

Virkael podobają mi się imiona, które wybraliście dla córeczki - Zoja i Mia (szczególnie chyba to pierwsze ze względu na polską pisownię). Jak mężowi zaproponowałam te imiona (bo też były na mojej liście choć nie są ani słowiańskie ani kwieciste), to stanowczo powiedział nie, więc tematu nie drążyłam i zostałam przy pierwotnym typie Gai:)

Fizka ale mi narobiłaś ochotę na kiełbaskę z grilla i inne pyszności z grilla. Będzie trzeba niedługo sezon rozpocząć:) Dobra była??:)

Dzięki Natalia:*
Pytałaś ostatnio o boczki - ja mam do nich tendencję (choć chyba większość kobiet) i niestety zmartwię Cię - one też zazwyczaj rosną (ciałka przybywa wszędzie, tu i ówdzie - w ciąży z Lilką wydawało mi się, że nie, że urósł tylko brzuszek, ale jak już po oglądałam zdjęcia, to się przekonałam, a przytyłam stosunkowo niewiele 12 kg), choć wydaje mi się, że przy dziewczynce bardziej, przynajmniej mnie. Ale Ty masz taką super figurę, że myślę nie masz się czym martwić - zrzucisz szybko kg po ciąży i te niewielkie boczki też:)

Gość katalina8

Ciesze się ze wszystkie juz po polowkowym ja niestety mam dopiero za swą tygodnie i to będzie po 22 tygodniu; ) troszkę się martwię żeby wszystko było ok ale chyba powinno bo usg normalne wskazuje że dzidzia prawidłowo się rozwija

Dzień dobry!
Popijam kawke w lozku z chlopakami. Po wczorajszym dniu mamy chwile relaksu. Byl mecz, plac zabaw, dzialka a na koniec jeszcze baseny za miastem. 12 godzin poza domem. Padlismy do spania wszyscy.

Dzis tata chory, to zostajemy na miejscu. Zabieram sie za prasowanie, bo mi sie nazbieralo.

Mloda fika, rano miala czkawke. A ja musze przygotowac sobie wode z miodem i cytrynka na rano, bo mam ostatnio problemy. Kupilam w piatek miodek i bedziemy wcinac.

Dziewczyny, a myslicie o zakupie/posiadacie chusty do niszenia dzieci? Ja mam Nati i nie wyobrazam sobie życia bez niej.

https://lb3m.lilypie.com/dYNLp1.png

Mamalina piękny brzuszek i gratuluję półmetku.! No i Milanek to już w ogóle miód! ! :)) U mnie też +5kg. :)

Fizka zaszaleliście, nie ma co! :) Fajnie, że spedziliscie taki aktywny i rodzinny dzień. Az miło się czyta :)

Katalinka każda mama się martwi, to już jest chyba wpisane w rolę bycia mama :) Będzie wszystko dobrze :*

Wczoraj wracając do domu skoczylismy na zakupy i w końcu nabyłam spodnie ciążowe :)
Weszliśmy jeszcze do smyka. Jak zobaczyłam ILE rzeczy leży na półkach i pomyślałam sobie, że wszystkie te rzeczy trzeba kupić, to aż mi przeszła ochota na zakupy. :)

Za to zamówiliśmy szafę, żeby w końcu było w niej miejsce dla całej rodziny ;)

A dzis w planie spacer i lody! :)

Dzien dobry!

kukurydza123
A masz jakis fajny przepis na zakwas?:D bo ja tez na drozdzach jade a chetnie bym cos zmienila:D
Mam nadzieje ze Twoj parter wstal i pojechaliscie do rodzicow.
Moj ma jutro urodziny i kupilam mu smartwatcha - to byl blad teraz ciagle chodzi i gada do zegarka..jak dziecko:P:P

Didi87
wszystkie moje kolezanki polecaja szum misia:D albo jakas jego alternatywe:D

Mamalina
ja dzisiaj wracam do Krakowa i tam sie zwaze na mojej wadze i juz sie tego boje:P ale piekny juz masz brzuszek!! ja myslalam ze moj jest dosc spory, ale przy Twoim to malutki:)
A brzuszek z Milankiem robi naprawde wrazenie!!
Oczywiscie gratuluje polmetku!

Fizka,
Miod i cytryna goraco polecam! ja slyszalam o pozytywach chusty, ale, ze to pierwsze dziecko to nie mam jakies zdania na ten temat, ale pewnie nabede:D

Do nas dzisiaj przychodzi brat z bratowa, ciekawe jaka bedzie atmosfera:D

wczoraj do moich rodzicow przyjechal brat taty z zona..i oczywiscie zaczely sie tematy nieszczesliwe zakonczonych ciaz delikatnie mowiac... ehhh powiem wam ze idealne tematy jak na moj stan:P ale naszczescie moj tata burknal ze zmiana tematu bo to nie na miejscu:P

dzisiaj Gabi dala mi w miare spac o 8 sie obudzila i fikala do 9 ale tak to spoko, w nocy zdecydowanie mniej niz wczoraj! :)

dzisiaj jest prze piekna pogoda! wiec na pewno bedzie spacer no ipowrot do Krakowa

milego dnia
pozdrawiam

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

Edzia, korzystam z przepisu na zakwas z tego linka : http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-pszenny/ (Przepis I) a chleb robie z tego przepisu: http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-razowy-na-zakwasie/
I to do tej pory jedyny chleb na zakwasie, który robie, bardzo fajnie mi się sprawdził ale niestety szybko twardnieje.
Zakwas natomiast można trzymać do oporu, ja jedynie zmienialam słoiki na czyste bo jak się to karmi i miesza codziennie to strasznie się oblepia. :)
Teraz nie miałabym siły się z tym bawić wiec przeszłam na drożdże. Niemniej polecam! :)

U nas tez był etap smartwarcha, na szczęście już zakończony bo okazalo się, że zabawka nie spełnia wszystkich oczekiwań dziecka :) Zapewne czekamy teraz na nowsza i lepszą generację :p
Ale widzę, że w takim razie nie tylko mój mąż jest gadzeciazem :D

Do Myślenic udało się pojechać, mąż wybrał się na rower a ja magazynowalam wit D na ogrodzie ;)
Dziś natomiast rano dostalam w prezencie obwarzanka spod Wawelu, bo mąż był na rowerze jeszcze zanim wstałam ;)

Ja pije tylko z cytryna, bez miodu. Ale też działa :) Wcześniej też tak piłam ;)

Hej dziewczyny ale dzis piekna pogoda byla :-)dzis mialam tak wielka ochote na tort bezowy ze napchalam sie na maksa i wiecie co moj maly pozniej wyczynial brzuch mi falowal jak lozko wodne:-)
Mam pytanie czy ktoras juz z was miala badanie obciazenia glukoza 75 ja mam skierowanoe i lekarz mi mowil ze na takie badanie trzeba zarezerwowac ze 2godz i ze moze byc nie dobrze po tym

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09klw2g90lr.png]

Cześć dziewczynki ;)

A ja dziś latałam po sklepach, szukałam spodni ciążowych, ależ oczywiście nic mi się nie podobało, więc kupiłam obcisłą suknie (tkanina tak się rozciąga, że brzuch mi do 9 mieś spokojnie się zmieści O_o) i sweter oczywiście z działów nie ciążowych :D Obecnie tylko w jedne spodnie się mieszczę, ale zakupiłam takie pasy ciążowe z tkaniny po 9zł , to na razie jeszcze nie widać, że dżinsy się nie dopinają.

Z oddechem wszystko ok, ale czasami żebra mnie bolą. Też tak macie?

Edzia, Kukurydza, macie może przepisy na chleb pełnoziarnisty?

Mamalina, przecudny kawaler i brzuszek piękny ;)
Też już +5 kg jest u mnie. Ale wydaje mi się jak na połowę ciązy nie jest to dużo :)

Fizka, ja chyba zakupie jedną chustę dla próby. Mam nadzieje, że będę umiała z niej korzystać.

monthly_2016_04/sierpniowki-2016_45976.jpg

Ostatnio przeszłam się do H&mu i tylko sprawdziłam jaki noszę rozmiar. 150zl nowe używane z przesyłką 30zl więc zamowilam. Teraz też nieszczęście się w jedne legginsy i dresy oczywiście.
Jutro jedziemy na pogrzeb, nie wiem jak to będzie bo z tego co słyszałam to sporo osób przyjedzie. Połowy nawet mój mąż nie zna, a jak jeszcze wszyscy będą chcieli rozmawiać to zwątpię...

Jaś 24.07.2016

Majeczka - dobrze Ci lekarz mowil. Badanie polega na dwu lub trzykrotnym pobraniu krwi w odstepach godzinnych. Czyli 1. na czczo, potem pijesz glukoze (czyli plynny cukier, mozna wcisnac sobie cytryne), i za godzine lub dwie masz kolejne pobranie krwi.

Antoninka - pieknie wygladasz, tez mam kilka takich kiecek. Na ciaze idealne. Pasow tez uzywam, mam w kilku kolorach.

Ja teraz poluje na legginsy. Ma ktoras te z H&m za 39 zl. Daja rade?

My dzis po wczorajszych eskapadach siedzielismy w domu. Dotlenialismy sie rozpoczynajac sezon balkonowy. Obiad i gra w domino z trzylatkiem na sloneczku na balkonie. Ja dzis jakos bez sil, zrobilam bardzo zalegle prasowanie i tyle. Teraz lezakuje w wannie.

https://lb3m.lilypie.com/dYNLp1.png

Fiolka, pasy zamówiłam na allegro. poniżej link:
http://allegro.pl/pas-ciazowy-uniwersalny-najtaniej-na-allegro-i5441638868.html
Wzięłam biały i czarny. Zakładam troszkę pod spodnie i tam gdzie się nie dopina przykrywam. Co prawda wtedy nie ubieram krótkie bluzki.
Dzięki tym pasom mogę nosić swoje ulubione podarte dżinsy ;) Bo nie wiem jak u was, ale ja w Rzeszowie jeszcze nie widziałam podartych ciążowych spodni. A obłaziłam już wszystko oprócz sklepów chińskich.

Dziewczyny, mam jeszcze jedno bardzo ważne dla mnie pytanie. Czy są osoby, które planują wychowywać dzieci w kilku językach? Są może jakieś specjalne ciekawe metody?
Bo ja od dziecka rozmawiam w 2 językach, ale nie uczono mnie specjalnie, po prostu oglądałam bajki i filmy. Z tym, że w nieojczystym zaczęłam rozmawiać dopiero tak w 7 lat, chociaż rozumiałam od zawsze.