Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłam po 19 i powiem Wam, że stopy tak mnie bolą! Też tak macie? Ale kosmos, już od 2 dni zauważam rano że bolą jak wstaje z łóżka, potem mija ale dzis to już szaleństwo. Pochodziłam może z 3h, potem zakupy plus to co w domu do południa... 3 prania wystawiłam na taras, chwile przy obiedzie postałam.a czuje jakby moje stopy zrobiły wycieczkę do innego województwa.

A ta opieka to nie przysługuje jednemu rodzicowi ? Bo ja teraz musiałam wziąć zaświadczenie,że to nie wykorzystuje tylko mąż i on ma to fax w pracy księgowej gdyby chciał wykorzystać. Hmm... my mamy 30 tydzień połowa :-) od soboty 31 zaczynamy. I właśnie na Polsat Cafe pokazują porody naturalne i cc,nie ma to jak z rana spobie zerknąć haha :-) Marzi ja też nie odczuwam bólu stóp,ale jak rano wstaje tak mi dziwnie w kroku. Jakby takie hmmm "zastane" było czy coś ...

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h1by0oenb.png

Dzien dobry :-)
Ale sobie na dzien dobry znalazlas program :-)
Chyba jest do wyboru z ta opieka. Albo jedno, albo drugie. Szczerze mowiac nie interesowalam sie, bo nawet gdyby szanownego wzielo na opiekowanie (hahahaha), to i tak nie musi nic brac, bo u siebie pracuje.
Zachmurzylo sie dzis, moze mi sie humor poprawi... Choc zaczyna mnie bolec zab... A do lekarza sie udalo jakiegos zapisac na poniedzialek dopiero. Moze pojade ugryze to babsko co mi go otworzylo.

Dzień dobry wstałam dziś o 6 bo P. Ma na 8 egzamin zawodowy i bolà stopy dalej jakbym po szkle chodziła a zresztą wszystko inne też. Od 2 dni znów gorzej śpię, za ciepło, jęcze przy odwracaniu na boki jak stara baba bo bolą mięśnie. Może ja powinnam już trochę zwolnić, może jestem przemeczona...?ehh.. wracam do łóżka jeszcze na chwilę bo sił brak...
Babyjaga może jeszcze poszukaj bo gdzie tam pon.a jak Cię weźmie w weekend będzie kiepsko:(

Cześć dziewczyny. Ten ból w kroczu po wstaniu szczególnie rano ale w dzień tez jak się położę mam od ok 1,5 miesiąca. Jest uciążliwy ale jak się rozruszam to jest lepiej.
Jeśli chodzi o opiekę to niezależnie od liczby posiadanych dzieci i od tego czy pracuje jedno czy dwoje rodziców przysługuje 2dni opieki w roku. Można to rozdzielić miedzy rodziców i mogą wziąć po jednym dniu lub możne być wykorzystane w wymiarze 2dni przez jednego rodzica.

Bol krocza mialam bardzo bardzo swego czasu. Lekarka straszyla rozszczepem spojenia lonowego, ale na szczescie zlego diabli nie biora. Teraz tez mam czasami wlasnie jak poleze. A mowila, ze jak boli, to odpoczywac. Jak odpoczywac, jak boli od odpoczywania... Jestem w ukrytej ukrytej kamerze! Postanowilam sie nie przejmowac gadaniem "lekarzy" i sluchac organizmu i dziecia mego i o wiele lepiej funkcjonuje.
Dzis sprobujs zaatakowac tego dentyste, do ktorego mam isc w pon. To kiedys byl moj sasiad, zrobie oczy kotka ze shreka, moze nawet spuchne- powinien sie ulitowac.
Jaka u Was pogoda? We Wrocku cieplo i cuuudnie pada :-)

Marzi, jak czujesz że jesteś przemęczona to zwolnij. Już końcówka, możesz sobie pofolgować, ba nawet Ci się należy. Widzę, że jeszcze pracujesz, ja już bym nie dała rady... Chociaż zależy od pełnionego stanowiska pewnie. Ja zatrudniona jestem w sklepie, więc odpada. Zresztą przy nadciśnieniu i cukrzycy to też nie ma co świrować. Babyjaga słuszna decyzja, bo jak zaczyna pobolewać to też nie ma co zwlekać. Chociaż z bolącym zębem to powinni przyjąć poza kolejnością ?
U nas pogoda już się powolutku psuje...jak patrzyłam na długoterminową, to weekend ma być deszczowy zresztą jak przyszły tydzień. A miałam sadzić truskawki !

Jola AN
To jest kilka osobnych tematow:
2 dni urlopu okolicznosciowego z okazji urodzenia dziecka
2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem (KP188)
14 dni urlopu ojcowskiego
14 dni opieki nad czlonkiem rodziny ( na podstawie L4)

Ja znów po czasie:p a powiedzice mi,jeżeli nie jesteśmy małżeństwem to mojemu tez sie należa takie urlopy?

http://www.suwaczek.pl/cache/0636c7f1be.png

U mnie też coś słońce lekkko przymulone ale ciepło. Wczoraj prawdziwie letnia pogoda. Ja co prawda uwielbiam upały ale może nie w tym stanie.
Wybieram się dziś na zakupy takie domowe i duperele dla dzidziusia. Czego nie dostanę to zamawiam przez Internet bo najwyższy czas już. Jak jakoś przeżyje zakupy to może troche poprasuje bo niezła kupka się zebrala. Ubranka dzidziusia i rzeczy biedzące. Ostatnio przy tej pogodzie moja córka wraca dosłownie czarna z zabawy w ogródku także masakra. Miłego dnia życzę wszystkim mamusiom i cierpliwości w pokonywaniu trudności dnia codziennego .

Babyjaga, pracowałam kiedyś w klinice stomatologicznej - z bólem powinni cie przyjąć bez czekania także nie zastanawialabym się na Twoim miejscu. Nie wiem co to musiała być za doktorka wcześniej, która najpierw zdecydowała się na leczenie a potem je przerwała - kretynka. Z tego co pamiętam rtg zębowe jest dzisiaj tak bardzo nowoczesne ze nie powinno zaszkodzić dziecku szczególnie tak dużemu. Poza tym zakładają ci taki bezrekawnik żeby te fale się nie rozchodzily. Leczenie kanałowe powinno się poza tym odbywać pod mikroskopem i wtedy zdjęcie jest tylko potwierdzeniem prawidłowo wypełnionego kanału wiec można się obejść i bez rtg pewnie... pamiętaj tylko by to kanałowe było pod mikroskopem - wszystko powinno być dobrze. Trzymam kciuki.

http://www.suwaczki.com/tickers/w57v3e3k4iyrxx3m.png

goherek
Czyli jak wrucimy z maleństwem do domu to tatuś może sobie wziąć 4 dni urlopu, 2 na urodzenie dziecka i 2 na opiekei tym oto sposobem zajmie się nami przez tydzień.A dnia 3 osiwieje albo wyłysieje:)
Babyjaga musisz iść tam walnąć pięścią w blat i powiedzieć"jestem w ciąży i nie zawacham jej się użyć"

Tacie przysługują wszystkie urlopy rodzicielskie prócz tego l4, bo to jest "opieka nad żoną", właśnie koledze się urodziło dziecko i tego nie dostał, bo nie są małżeństwem, 2dni jest okolicznościowego dla taty i 2dni opieki nad dzieckiem dla obojga rodziców, ale Ty się możesz tego zrzec na rzecz taty, bo i tak pewnie będziesz na macierzyńskim a te 2 dni nie przechodzą na kolejny rok :-)

https://www.suwaczki.com/tickers/3jgxs65g12tlxjhu.png]Tekst linka[/url]

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yzbmhm2h6i2ua.png

aha, 2dni okolicznościowy na ur dziecka,2dni opieki nad dzieckiem+2 dni moje które się zrzekam.Dziekuje za wyjaśnienie.Wogóle jeszcze nie myślałam o tym by mógł mi pomoć po powrocie...całe życie mówili na mnie gosia samosia to się nie ma co dziwić teraz.
Wczoraj te słoneczko tak pięknie świeciło ze umieściłam na liście jeszcze osłonki na szybe do aut.No i orientowałam sie w kremach ochronnych dla noworodków.A wy kupujecie takie kremy ?jakieś typy macie albo wiedze w temacie?

http://www.suwaczek.pl/cache/0636c7f1be.png

Hahahaha. Jestem w ciazy i nie zawaham sie jej uzyc. Podoba mi sie :-D

Z tym leczeniem pod mikroskopem itp to oookkk ale to w topowych klinikach tylko chyba.

Z 500+ to od zlozenia wniosku. Jak zlozysz w miesiacu urodzenia dzidzi to od wtedy dostaniesz. Jak po miesiacu to dostaniesz od tego co zlozylas. A swoja droga skoro wg nich zygota to juz dziecko to powinni placic od poczatku ciazy...
Tak w ogole alimenty np naleza sie od 6 miesiaca ciazy. Co przepis to inaczej traktuja tego malego czlowieka.

Z tego co wiem, to jeżeli wniosek złoży się do 10 danego miesiąca to wypłacają za ten miesiąc. Czyli jeżeli urodzisz 20 maja, to dopiero za czerwiec pod warunkiem, że złożycie wniosek do 10.06.
Do tego 500+, liczą się dochody małżeństwa oraz ulga na dziecko (zwrot podatku). A właśnie, jeżeli teraz nas będzie 4 i dochody na osobę będą niższe niż 800 zł to załapiemy się też na pierwsze dziecko ? Czy jak się ma dwójkę to już tylko na drugie?