Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

Babajaga no to dałaś do myślenia koleżankom :-) Swoją drogą, fajnie mieć dobre osoby przy sobie :) :) Dziś chyba dzień mycia podłóg, bo ja też myje :D Usg prenatalne to w każdym trymestrze, z tym że chyba najważniejsze są te dwa pierwsze.
Dzwoniłam się upewnić, czy aby nie za wcześnie powiedział że nie, podobno bardzo dobry jest w usg ten lekarz w moim rejonie to jadę :-) .

Dziewczyny jakie rozmiary pampersów kupujecie? Bo widzę, że już polujecie na promocje. 1 czy 2? 2 niby są od 3 kg do 6 kg i chyba w te zainwestuję, pominę 1.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h1by0oenb.png

Aaa no widzisz. Ale to dwie rozne rzeczy. To usg, o ktorym ja mowie, to to co sie nalezy po 35 roku zycia lub w grupie ryzyka, chyba, ze sie zabuli okolo 4 do 6 stow za kazde. I to jest robione dwa razy- raz przeziernosc karkowa badaja, raz serducho (11-14 tydzien i 20-23 tydzien), a te po jednym w trymestrze sprawdzajace stan dzidziuchow na cale szczescie naleza sie wszystkim. Roznica taka, ze do tych pierwszych potrzeba delikwenta z certyfikatem do robienia takich badan.
Moja lekarka nie bada mnie juz wcale. Na fotel wdzieram sie sila (kto by pomyslal), skierowania daje tylko. Chyba sie boi ogladac Malutka i wszystko zostawia tym w Lodzi...

Ja pampersow jeszcze nie kupowalam, ale chyba te 2 wezme. Pod koniec ciazy sie zobaczy na usg jaki rozmiar dzidziucha bedzie, najwyzej sie malutkie dokupi.

Witam, ja dziś byłam na krzywej cukrowej, za jakąś godzinke podejrze sobie wynik na necie,się doczekać nie moge.

Pampersy kupiłam dużą paczke newborn 2-5kg,skromnie dokupie jeszcze 3-6kg a zaś już 4-9kg.Wogóle to 3-6kg bym odpuściła ale wychodzą taniej jak rozm 3 wiec ku oszczędności.

Co do ludzi to każdy wie jacy oni są ale to co Wy tu piszecie to aż ciśnienie mi podskoczyło. Jakieś pier....sąsiadek, starych bab w tram....kto je pytał o zdanie? Czy wymuszałas na kimś wolne miejsce? nie!wiec morda w k......Ja bym chyba się popłakała przy tych wszystkich ludziach, masakra jakas, już wole nie rzucać sie w oczy, już wole stać sobie cierpliwie w kolejce, niech nikt się nademną nie lituje,tymbardziej teraz puki dobrze się czuje. To ze jestem za stara to naszczęscie do mnie nie dotarło ale ślub!!! powinniśmy wziąć....Koniecznie, bo ty tego chcesz

http://www.suwaczek.pl/cache/0636c7f1be.png

Slub oczywiscie. Koniecznie i natychmiast. Bo tak! ;-)

Co do sasiadek to powiem Wam, ze mocno sie zdziwilam. Wszystkie moje moherowe sasiadki (mam ich sporo, mieszkam w mrowkowcu) gdakajace pod nosami i nienawidzace swiata i obrabiajace wszystkim tylki, reaguja na mnie serdecznoscia. Nie wypytuja, nie komentuja, ucieszaja sie i mowia, ze beda sie za nas modlic. Jestem w szoku. Od kiedy tu mieszkam zawsze wscibsko wypytywaly a kto, a co, a z kim, a teraz troska i serdecznosc. Jedna nawet przytuptala z przetworami dla malenstwa. Oczywiscie sie pobeczalam ;-)

Pestka - ja planuję rodzić na Inflanckiej. Podjęłam tą decyzję na początku i się jej trzymam. Niestety wpadłam w którymś momencie w wir czytania opinii w internecie, ale nic dobrego z tego nie wyniknie. Generalnie warto się zaznajomić, moim zdaniem, z tym, co oferuje szpital i poczytać dosłownie kilka opinii na plus i na minus - szczególnie na stronie Rodzić po ludzku i na tym zakończyć lekturę. Im więcej czytałam, tym w większą histerię popadałam. Prawda jest taka, że o każdym jednym szpitalu można przeczytać pozytywy i negatywy - kwestia proporcji.
Je generalnie mam nerwicę, więc czytanie mi nie służy i już zaprzestałam te praktyki ;) Planuję mieć na Inflanckiej indywidualną opiekę położnej i tyle.

Co do pieluszek - kupiłam Pampers Premium Care - paczkę 1 i paczkę 2, bo ponoć wbrew pozorom te 1 są dość spore. Też mają zagłębienie na pępek.

Powoli wszystko zaczyna mnie jakoś przytłaczać. Jest tyle rzeczy do załatwienia, kupienia a brzuch coraz bardziej mi doskwiera...

http://fajnamama.pl/suwaczki/6v34fky.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/jy8pb7r.png

Dziewczyny, super się "Was" czyta. U mnie powiedzmy,że wszytko ok, poza tym,że moja szyjka jest na granicy normy i lekarz kazał mi leżeć, a tu jeszcze nic nie kupione... Będę męża ścigać ;) Trochę się obawiam o mój przyrost wagi, przytyłam już 11kg, słyszałam, że jak się dużo przytyje to trudniej urodzić??
A i jeszcze biorę acard, dzisiaj mam odstawić. Brałą może któraś z Was też Acard? Kiedy odstawiłyście?

A ostatnio na OGTT, byłam 43 w kolejce i już nawet nie było gdzie usiąść- i jak zawsze grzecznie stoję w kolejce (a byłam na czczo, mega głoda) to tym razem poszłam zapytać, czy to pierwsze pobranie krwi mogłabym bez kolejki- to nie dość,że jakaś starsza pani, która siedziała na krzesełku nakrzyczała na mnie,że ją kręgosłup boli i ona się nie zgadza,żebym weszła bez kolejki to jeszcze panie pielęgniarki stwierdziły, że tu każdy czeka w kolejce i o co mi chodzi, a tak mnie zmierzyły wzrokiem jakbym im chciała coś ukraść....

sudectiive
Tak, wyniki w normie :)
Czyli jedna obawa odpada, jesli jestes lasuchem to dalej mozesz sie delektowac :D

Heh, to się uspokoiłam troche bo bez słodyczy długo bym nie pociągła:p
Chociaz jakbym miała wybór to bym wolała cukrzyce a by główka mego robaczka była zdrowa. Dziś jeszcze musze sie dodzwonić do lekarza na konsultacje a to by odebrał tel to graniczy z cudem a do świąt kazał się pokazać

http://www.suwaczek.pl/cache/0636c7f1be.png

To ja też kupię takie z wycięciem. Nawet nie wiedziałam,że takie są :-) ja brałam acard. Do ok. 23 tygodnia. A co do wyników cukrzycy,sa ok. Ja miałam pierwsze w normie,po godzinie 167,a po dwóch 162. Babjaga,wiem wiem...mi ta przeciętność wyszła ok i iść,ale pappa do kitu. W pierwszej ciazy nie robiłam tego w ogóle. naczytalam sie o tych pappa,że zazwyczaj niepotrzebnie stresuja...i tego się trzymam...

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h1by0oenb.png

cerise
Dziewczyny, super się "Was" czyta. U mnie powiedzmy,że wszytko ok, poza tym,że moja szyjka jest na granicy normy i lekarz kazał mi leżeć, a tu jeszcze nic nie kupione... Będę męża ścigać ;) Trochę się obawiam o mój przyrost wagi, przytyłam już 11kg, słyszałam, że jak się dużo przytyje to trudniej urodzić??
A i jeszcze biorę acard, dzisiaj mam odstawić. Brałą może któraś z Was też Acard? Kiedy odstawiłyście?

A ostatnio na OGTT, byłam 43 w kolejce i już nawet nie było gdzie usiąść- i jak zawsze grzecznie stoję w kolejce (a byłam na czczo, mega głoda) to tym razem poszłam zapytać, czy to pierwsze pobranie krwi mogłabym bez kolejki- to nie dość,że jakaś starsza pani, która siedziała na krzesełku nakrzyczała na mnie,że ją kręgosłup boli i ona się nie zgadza,żebym weszła bez kolejki to jeszcze panie pielęgniarki stwierdziły, że tu każdy czeka w kolejce i o co mi chodzi, a tak mnie zmierzyły wzrokiem jakbym im chciała coś ukraść....

Ja brałam acard do ok 20tc. i duphaston do 23tc.
Z tą kolejką to naprawdę przykre. Ja jak chodzę na krew to ciężarne są bez kolejki. Nawet jak ostatnio w rejestracji stałam a tam zawsze jest mega kolejka to pani powiedziała ze następnym razem mam nie czekać. Ciekawe co by te mądre pielęgniarki zrobiły jakbyś zasłabła. Pustoglowie normalnie

cerise

Czytam i oczom nie wierze, co za chamstwo. Gdzie jak gdzie ale w punkcie diagnostycznym powinnysmy miec pierszenstwo, nikt laski nie robi.

Tam gdzie ja robie badania na drzwiach jest napis ze kobiety w ciazy sa przyjmowane poza kolejnoscia. Zdarzylo mi sie kiedys czekac w kolejce ciezarnych :-) taki urodzaj.

Co do smoczkow to u mnie na dluższą metę się nie sprawdziły, mój synek ich nie chciał. Uspokajał się pieluszką. W szpitalu miałam smoczek i faktycznie trochę go uspokajał ale im był starszy tym bardziej nie chciał. Koło 3 m-ca ostatecznie odrzucił. Sam zdecydował:-) Tym razem też wezmę do szpitala ale bardziej żeby mieć w razie "w" i potem nie biegać. Czasem ciężko przewidzieć ile się będzie w szpitalu, miałam wyjść po 2 dniach a byliśmy ponad tydzień.