Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Madzia90

meeeg no właśnie zawsze wszystko się zgadzało, podany był rozpoczęty tydzień:( Dziecko ma 9,3 cm co odpowiada 15 tc :(

masz rację po prostu zadzwonię do niej dzisiaj bo inaczej zwariuje ;) .. ale tak czy siak pójdę chyba do innego lekarza, żeby mieć spokojne święta :) cały czas się pocieszam, że może źle zmierzyła bo dziecko ruchliwe jest... ehhh

ile tych nerwów w ciąży.. :)

Madzia witaj :) chyba najlepiej jak skonsultujesz to z lekarzem ale skoro mowil ze wszystko dobrze to chyba tak jest :)

Meeg wlasnie sama do konca nie wiem co ryby wedzone maja... ale to chyba nie toksoplazmoze ale nie wiem sama... a twoja praca napewno dobrze napisana ale to dobrze ze oczekujesz od siebie tak duzo. Tzn ze dajesz z siebie wszystko :)

Jak wczoraj mialam.dobry humor tak dzis umieram... zdarzylam juz wymiotowac glowa mnie boli i ciagle mi niedobrze... a najgorsze ze polozyc sie nie moge bo technik ma przyjsc pralke zrobic :( nie mam sil kiedy tak sie czuje... ten moj dzidzius to humorzasty bedzie ...

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jnj452i4q.png

Madzia nie ma się co denerwować, po pierwsze dziecko nie musi rosnąć podręcznikowo, po drugie mogła po prostu nie być w stanie zmierzyć dokładnie (a wielkość dziecka w czasie jest zależna od tego co właśnie zmierzy długościowo, czyli to nie są 2 różne miary 15tc i 9,3cm a jedna zależna - 9,3cm wskazuje pewnie 15tc) - też tak niestety miałam na przedostatniej wizycie - dziecko lekarzowi wychodziło mniejsze o ponad tydzień w stosunku do daty om a zwykle co wizyta było dokładnie równo z datą, tyle że mi lekarz powiedział od razu, że tak mu wychodzi z mierzenia ale dziecko się rusza i jest tak odwrócone że ciężko mu zmierzyć i że wszystko jest ok... też się denerwowałam, więc wytrzymałam tylko 2 tygodnie i dla świętego spokoju poszłam sprawdzić czy jest ok i było ;)

Dawid ur. 9.09.2014
Oliwia ur. 5.05.2016

Gość Madzia90

leia Dzięki za pocieszenie :) Trochę się uspokoiłam, muszę zaufać lekarzowi , mam do niej dzwonić jutro umówić się na następną wizytę to zapytam ją o to ... najwyżej trochę szybciej się do niej przejdę , żeby się upewnić :)
A tak po za tym to jesteśmy chyba na tym samym etapie ciąży:) Według OM jestem w 16 tc 4 d :)

Dzięki dziewczyny:) Jak fajnie, że można się skonsultować z innymi ciężaróweczkami :) Będę się odzywać :)

Dużo zdrówka Wam życzę i dobrego sam0poczucia :)

mp1 W sumie to fajną niespodziankę na święta wymyśliliście. U mnie osoby, które wiedziały o poronieniu taktowanie czekały aż ich powiadomię, a chyba to zrobiłam w 15 tygodniu, to od razu każda mówiła, że było widać, ale nie chcieli pytać. Teraz pamiętaj, że to już tylko z górki.

Madzia90 Dziecko po 13 tygodniu może się w różnym tempie rozwijać, jedno mniejsze drugie większe. Ja też ma niedoczynność i biorę 100 letroxa (zamiennik Twojego) i nie wpływa to na wielkość. Jeżeli chodzi o niedoczynność to ważne by co miesiąc badać TSH, trójkę i czwórkę by lekarz mógł kontrolować dawkę. Jeżeli się martwisz to ja w sumie na Twoim miejscu bym poczekała tydzień i poszła jeszcze raz na USG. Po co się stresować jak można sprawdzić, wtedy też poproś lekarza o dokładne wyjaśnienia, dlaczego dzidzia mogła byś mniejsza.

kasia.29 Gratuluję bliźniaków. Czy macie już jakieś bliźniaki w rodzinie - czy to będą pierwsze? Co do kosmetków to ja polecam kolagen naturalny, drogi ale podobno warty swojej ceny. Ma konsystencję żelu, ale nakłada się go na mokra skórę, więc jest wydajny i w rzeczywistości rzadki.

meeeg Moim sposobem na zasypianie jest poranne wstawanie:) Codziennie przed 6 rano, nawet teraz na chorobowym i do 21 rzadko wytrzymuję.

Blacky Dziewczynek na naszym forum dostatek:)

Ja dzisiaj robię gofry na obiad, wiem, że mało obiadowe, ale tak dobre, że i tak ich się dużo zje, więc nie ma co się najpierw objadać obiadem:)

http://www.suwaczek.pl/cache/32a5239a22.png

U mnie prawie nikt nie wiedzial ze poronilam poza moimi rodzicami i przyjaciolka.. i nawet nie wiecie jak to bolalo kiedy wszyscy mowili kiedy dziecko kiedy zaczniemy sie starac itp itd... ale nie chcielismy nikomu o tym mowic... nikt nawet nie wiedzial ze sie staramy. A tu znajomi to nie sa prawdziwi znajomi.. mozna pogadac ale nie o wszystkim bo ci za plecami dupe obrobia i przykro by bylo cos uslyszec na ten temat wiec przemilczelismy.. mozliwe ze niektorzy sie domyslaja ciagle wymowki od alkoholu i zle samopoczucie ale oficjalnie powiemy w wigilie teraz ciagle zaprzeczam :)

Mmm gofry .. jeszcze z bita smietana. .. ale wy mi apetyt robicie a u mnie pusta lodowka bo zakupy w biegu robie (spozywczy zle na mnie dziala nie wiem czemu czesto wtedy wymiotuje) ... i tak kraze czym by tu ten apetyt zlagodzic i jem czekolade :D chyba meza bede musiala na jakies zakupy wyslac :)

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jnj452i4q.png

My też chcemy w Wigilię powiedzieć córkom mojej siostry, bo reszta już wie.

Blacky, Ty już wiesz gdzie chcesz rodzić, bo z tego co pamiętam, jesteś z Warszawy. Szkołę rodzenia masz już wybraną? Ja to nie mam pojęcia, gdzie chciałabym rodzić, bo w ogóle nie chodzę po lekarzach. A do gin. chodzę prywatnie.
Od poniedziałku i ja dołączyłam do chorych. Najpierw gardło a od dzisiaj jeszcze katar.

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6upjy8vb5lcfc.png
https://www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e1gst0qcer3.png

Witam :) dawno mnie nie było. Samopoczucie nie takie i zabiegana . Miałam troszkę do nadrobienia waszych cudownych artykułów:)

Ja teraz dwie nocki prawie nie przespane co chwile mysle i plakac mi się chce . Bo nie wiem czy ruchów nie czuje przez to ze ciągle na nogach nie miałam czasu na odpoczynek czy cos nie tak . A nocki nie przespane bo co godzinę budzę sie z bólem w dole ( podbrzusze ) jak by mnie rozrywało nie moge wstawać tak boli w nocy i nawet przewracać sie z boku na bok . :( dzis chce zadzwonic do lekarza bo sama nie wiem czy dobrze ze sie stresuje i niepokoje :)
Ja ogólnie od 9 tygodnia jestem na Luteinie 2x1 . I rano biorę Acard vo w rodzinie jest zakrzepica i to jest brane profilaktycznie . Duzo poronień jest przez to ze kobiety nie wiedza o tym ze maja zakrzepice przez którą kobiety poranienia maja . Mam tez niedobór witaminy B12 150 ( norma 190-883) ale mam zrobić kontrolne ok 20.12 zobaczyć czy caly czas tak malo jej . Za to hemoglobina z badania na badanie rośnie teraz miałam 13.4. Z moczem na poczatku miałam problemy teraz odpukać wszystko okej :)

Nam lekarz powiedział ze na 100% chłopak i będzie Marcel :)
Zastanawiam sie gdzie do szkoły rodzenia sie zapisać bo juz zaczelam 18 tydzień najwyższy czas sie zapisać gdzies :)
Chyba żeby nie stresować sie tak juz z mężem mówiłam ze kupimy ten detektor tętna :)
Listę zakupów juz sobie zrobiłam co będzie potrzebne wiec teraz tylko czekać .
Polecam książkę "w oczekiwaniu na dziecko". Tak po za tematem . A vo do kremów ja używam rano bio oil ale nie systematycznie a wieczorem zawsze ELANCYL tylko ze jest bardziej gesty :)
A chciałam zapytać o ta tabelkę jak się zalogować i gdzie bo nie jestem w temacie ?:) zdjęcie dodam przy następnym wpisie postaram się :)

Pozdrawiam wszystkie ciężaróweczki!! Dla chorowitych dużo zdrówka a dla zdrowych jeszcze lepszych humorków :*

Monika ja już raz rodzilam na Inflanckiej (przez cc) i tam byłam na szkołę rodzenia. Polecam. Czołówkę w Warzawie tworzą Żelazna i Inflancka, a przy powiklaniach Karowa. Podobno Madalińskiego też daje radę.

Wszystko zależy od tego co byś chciała - jak naturalnie, z ochroną krocza, itd , to Żelazna. A jak "po staremu" - lewatywa, nacinanie, to Inflacka.

Zrobiłam ciasto - wyszło super.

Wymiarami na tym etapie ciąży nie ma co się aż tak przejmować. Są dzieci mniejsze i większe.

Ryby wędzone są często na sztucznym sumie wedzarnianym i zdarza się, że są złe konserwowane. Mi wyszło w moczu, ze jem właśnie za dużo wędzonego łososia (innych ryb nie jadlam) i dlatego odstawiłam. Ale teraz myślę, że to mogło być od krewetek źle zakonserwowanych. W zeszłej ciąży jadłam dużo łososia i było ok. Na pewno nie ma co kupować najtańszego.

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

Magda90 nie martw się. Dzieci rosną teraz w swoim tempie. Do tego ciężko dokładnie zmierzyć. Ja chodzę na NFZ i prywatnie. Tego samego dnia miałam wizytę u jednego lekarza dzidzia miała 7,09 cm a u drugiego 7,89 co dało różnicę kilku dobrych dni. Lekarz pierwszy niedokładnie postawił krzyżyk :-)
Jeśli chodzi o wędzone ryby to mają rakotworcze nitrozamidy czy jakoś tak dlatego odradzają w ciąży. A jedzone w ciąży surowe owoce morza i ryby mogą powodować alergie u dzieci po urodzeniu.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgimul4pjv.png

Ashica A te rakotwórcze nitrocuda, mogą występować w tych wędzonych rybach właśnie przez te złe substancje, których się dodaje przy wędzeniu czy to się samo pojawia przez tę technikę? Bo tak się właśnie zastanawiam czy mogę jeść od mamy, bo ma domową wędzarnie.

Magda90 Zadzwoń do tego lekarza, na pewno wszystko Ci ładnie wyjaśni, na pewno nie ma powodu do stresu! Lekarz też człowiek zdarzają się pomyłki ;)

DariaO a kiedy masz wizytę u ginekologa? Żeby mógł zbadać wszystko i rozwiać wątpliwości co do tych bóli... Mam nadzieje, że natychmiast Ci miną! Rzeczywiście jak się stresujesz to może ten detektor nie jest złym pomysłem, bo czasami to takie błędne koło - boli brzuch, pojawia się panika stres i to powoduje kolejny ból, a to urządzenie na pewno spowoduje, że będziesz spokojna ;) Trzymam kciuki!!!

Mp1 ja do niedawna miałam to samo, a z reklamówką do sklepu chodzę zawsze odkąd zwymiotowałam w żabce ;p

[url=http://[url=http://www.suwaczek.pl/]http://www.suwaczek.pl/cache/ee63c21465.png

M.Zielinska - dziękuję za dobre słowa . Wizytę mam dopiero 22.12 i to będzie 20tydzien . Ale mysle ze pojadę jakos jutro i tak prywatnie może gdzies mnie wciśnie . Narazie nie odbiera może ma dyżur w szpitalu i dlatego . Bo dzis nie przyjmuje u siebie. Chciałabym byc jak najszybciej zbadana . Pisałam dzis tez na forum GINEKOLOG-POŁOŻNIK jest na tej stronie i tam na każde pytanie odpowiadają dwie Panie ginekolog wiec tez fajna sprawa odpisała ze najlepiej jak najszybciej się zbadać:(

Cześć Kobietki:-)
No i niestety ja też już drugi dzień walczę z kaszlem:-( Najgorzej jest rano i wieczorem mam nadzieję że nie długo przejdzie:-) Również zastanawiałam się nad kupnem Detektora tętna ale siostra szybko wybiła mi ten pomysł z głowy.Bo jeśli coś źle się sprawdzi to niepotrzebna panika i nerwy a Wy co o tym myślicie?? Pozdrawiam:-)

Dzięki Dziewczyny za te propozycje kosmetykow. Do tej pory uzywalam zwyklej oliwki i bardzo ją lubię, ale brzuch sie robi coraz większy i chcialabym cos bardziej specjalnie dla ciężarówek:) bo obawiam się, ze moj moze osiągnąć duuuuze rozmiary.
Jesli chodzi o bliznieta w mojej rodzinie to w rodzinie mojej mamy byly 4 przypadki o których wiem, ale nie spodziewalam sie, ze ja będę kolejnym:) maluszki nie dają sie jeszcze we znaki, to moja pierwsza ciąża, wciąż czekam na pierwsze ruchy:)

Poczytałam co nieco.

"Nitrozoaminy mogą być zawarte w samym pokarmie, ale również mogą być syntetyzowane w odpowiednich warunkach w przewodzie pokarmowym człowieka, gdy z pożywieniem wprowadzimy do organizmu ich prekursory. Do prekursorów nitrozoamin zalicza się azotany, azotyny i związki zawierające aminy. Azotyny oprócz wchodzenia w związki z aminami łączą się też trwale z hemoglobiną, powodując blokadę przenoszenia tlenu w organizmie. Azotyny zawarte są w mięsie peklowanym azotanami sodu lub potasu, w nadmiernie nawożonych warzywach, w wodzie do picia. Pijąc i spożywając dużo przeazotowanych produktów, przyczyniamy się do syntezy większej ilości nitozoamin w przewodzie pokarmowym. Źródłem drugorzędowym amin są wszelkie substancje bogate w białko, np. mięso, ryby, sery i inne substancje białkowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Nitrozoaminy powstają również podczas psucia się pokarmu."

Ryba od mamy będzie chyba wolna od azotynów, więc myślę, że śmiało. :)

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

mp1 U nas było podobnie i ja też trzymałam wszystko w tajemnicy. Teraz po USG prenatalnym i teście PAPPA powiedzieliśmy rodzicom. Jak znajomi w pracy się pytali to tak do 16 tygodnia zmieniałam temat na problemy z tarczycą, które niedawno u siebie odkryłam (stąd niby tycie), więc dopiero jak byłam pod koniec 18 tygodnia to mnie koleżanki w pracy zapytały wprost bo nie ukrywam trochę brzuszek urósł i nie do końca miałam jak go ukryć.
Gofry wyszły super, więc polecam:)

karola_krakow, Spokojna Zazdroszczę ruchów tak często odczuwanych.

Spokojna Ja mam detektor, ale taki tańszy, który nie mierzy tętna. Po każdym USG analizuję wszystkie wielkości jakie są podane, więc jakbym miała tętno to bym cały czas szukała czy nie za małe, czy nie za duże.... Jestem po dwóch poronieniach, które przechodziły bezobjawowo (chodziłam kilka tygodni dzieckiem bez bijącego serduszka i nie miałam żadnych niepokojących objawów). Miałam sprawdzać co tydzień, ale nie ukrywam, że słuchamy co 2 dni, tym bardziej, że od 2 tygodni jestem chora i wiadomo mam z tego powodu jeszcze większy stres. Jeżeli nie miałaś żadnych problemów wcześniej to może to być zbędny wydatek. W moim przypadku jest to najlepsza rzecz jaką kupiłam, bo wcześniej 2 tygodnie po USG i już stres narastał czy wszystko w porządku. Ja osobiście polecam, a za swój dałam 130 zł, więc drogi nie był.

DariaO Daria a miałaś badanie homocysteiny z związku z zakrzepicą? Ja również profilaktycznie biorę nie akurat acard, ale zastrzyki. Z suplementów z tym związanych mam właśnie B12, B6 i podwyższony kwas foliowy - takki na receptę. Czy prócz luteiny i acardu coś bierzesz?

Monika2016 Zarażamy przez forum:( Zdrówka

http://www.suwaczek.pl/cache/32a5239a22.png

Też mi się wydawało że wędzone ze sklepu a we własnej wedzarni to wielka różnica. Te ze sklepu są maczane i malowane świństwem a jak się samemu wędzi to smakuje zupełnie inaczej :-)
Ja toxo nie miałam ale rybkę czy mięsko wędzone u siebie chętnie zjem oczywiście w ilości minimalnej ale nie odmówię :-) surowego nie tkne bo w ogóle nie lubię. A jeśli chodzi o łososia to jem ale zwracam uwagę aby był z połowu a nie hodowli. Ciężko u nas o dobrą rybkę a i tak pewności nie ma skąd tak na prawdę są ryby czy mięso i czym karmione. Zastanawiam się tylko kto na to pozwala, powinna być na opakowaniu informacja czy są karmione antybiotykami i hormonami. Tak samo warzywa z Hiszpanii, widziałyście w tv jak wstrzykuja w transporcie jakieś świństwo? Blee

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgimul4pjv.png