Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Heltinne miila miszka dzieki wielkie :) tak sie wkręciłam ze nie mogłam sie powstrzymać ale tak mnie to wymęczyło ze teraz leżę i sie nie ruszam od jakiegoś czasu. Niewiedziałam ze mam juz tak mało siły. Żałuje bardzo ze nie zabrałam sie za to wczesniej bo może udałoby mi sie cos fajnego jeszcze stworzyć. Ile to radości przynosi, jak wiadomo ze to własnymi rękoma zrobione :)

Teraz musze odpocząć. Dobranoc dziewczyny i do jutra :)

PaulinaNo super wam wyszło ;) wiem jak to jest jak się człowiek wkręci :) a ile radości daje taka ozdoba zrobiona przez mamę i tatę ;)
Vena to niezły ma spust ten twój chłopak :) ja miałam dzisiaj taka ochotę na frytki jak ty na placki. Nie mogłam się powstrzymać. Na szczęście mój mąż dzisiaj był w domu wiec smażeniem zajął się już on. Mniam ;)
Mojego kotka juz widzialyscie ale skoro się chwalimy zwierzakami :)

monthly_2016_03/kwietnioweczki-2016_44910.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Dziś nie było dobrego KTG, jutro muszę zgłosić się na kolejne i dodatkowe badania, bo Klara przez cały czas KTG (ponad godzinę) miała pracę serca w zakresie 175-180 uderzeń :/ to bardzo odbiega od zapisu linii bazowej z ubiegłego tygodnia. Pozwolili mi wrócić do domu, ale jeśli jutro zapis będzie podobny to pewnie mnie zatrzymają…

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Gość Czarna23789

Miila trzymamy kciuki, daj znać jak będziecie już po :*
Vena mam nadzieję, że z Klarą się wszystko unormuje. Dobrze, że monitorują Wasz stan. Nawet w razie szpitala, to już tylko kilkanaście dni. Trzymajcie się ciepło Dziewczyny !

Vena,Flawia,Miila i reszta na badanich powodzenia, trzymam za dobre wyniki kciuka, jednego ale ze zdwojoną siła!

Ja też do położnej dzisiaj się wybieram,ale u mnie to wiadomo,żadnych konkretów.

Vena informuj nas na bierzaco jak się czujesz, abyśmy tutaj nie powychodzily z siebie. A teraz spokojnie przespanej nocy życzę :)

KTG tak przy okazji zapytam, bo juz nie pamiętam jak to jest, bada się w każdym przypadku profilaktycznie czy tylko jeśli sytuacja tego wymaga?

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

No dziewczyny, ale dalyscie wczoraj czadu :D usmialam sie jak glupia :D mnie lewatywka w szpitalu czeka, wiec sama nie sprawie sobie tej przyjemnosci :)

Miila dawaj znak jak Jeremis sobie zyje.

Vena trzymam kciuki za dobre zapisy, mi nie kazali przychodzic ns ktg i trochę mnie to zastanawia.

Dziewczyny dziergajace, szyjace itd. macie talent :D

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6anliryno1zd8.png

Rano pochmurnie i brzydko ( w nocy śnieg napadał! szok! ) ale teraz słonko się ładnie przebija, więc na pewno na dobry dzień dla Was Dziewczyny - trzymam kciuki za Wasze badania dzisiejsze i koniecznie dawajcie znać! [;

Ja dziś mam wizytę położnej, może to mnie zmobilizuje by torbę spakować ;p

malaga - Twój kociak, to na młodego wygląda
magda - czyścioszka z kici [;

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

KTG jeśli dobrze pamietam powinno sie prewencyjnie robic raz na tydz po 34tc lub po 36tc.Mi gin juz od 3 wizyt dikladnie sprawdza przeplywu i tetno dziecka na usg, wg mnie w podobym celu. A wizyty co drugi tydzien.
U mnie ktg robi polozna na tych indywidualnych spotkaniach, jeszcze się na takie nie umowilam bo stwierdzilam ze musze miec najpierw spakowana torbe :)
Paulina super literki! I fajnie ze mąż sie tez wkręcil :)
Placki ziemniaczane to jest cos za czym nie przepada.. sama ich nie robię, ale zauważyłam ze jrst to danie z tych ktore kazdej kucharce wychodzi inaczej, w ciazy bedac zalspalam sie na nie u teściowej i jej o dziwo mi smakuja, do tego pamiętała ze jajem placki z kwasna smietana jak juz :D ona podaje z cukrem lub dzemem.
Ostatnio jadlam u niej pieresxy raz naleśniki i to juz byla tragedia, tluste grube niearomstuczne podsmazane na oleju, z bialym serem bez smaku lub z dxemem kupnym tj bez smaku.. no fuj.

Moje sa zawsze chrupiace, cieniutkie, rumiane, jesli podsmazam to na masle, a w calym mieszkaniu pachnie wanilia. Jak bylam na studiach to na naleśniki schodzilo sie do mnie pol pietra jak je smażyłam.. moja babcia i mama robią ok ale bez szału. A ja robie tak jak nauczyl mnie dziadek :D

Dziewczyny trzymam kciuki za wizyty.
Vena uspokoj Klare.
Ja tez mam.maszynke do mielenia ziemniakow a nawet jej nie mam sily wyciagac hehe.
Ataa to Twoja makrela to full wypas. Ja tylko makrela twarog poltusty, szczypior i jogurt naturalny a kazdy doprawia sobie na.kanapce.

My z okazji Dnia Kobiet dostalysmy kwiatki.od mezczyzn z rodziny, a sami w domu zjedlismy lody z bita smietana mniam mniam. Az mam ochote na jeszcze tyle ze troche sprzatania po jedzeniu corki. Heh.
KTG hmm w szpitalu mialam 3 razy dziennie od 30 tyg sie robi, az mi bokiem wychodzilo, nawet jedno nagralismy. A teraz nie dostaje skierowan. Wydaje mi sie ze.blisko.terminu dostane skierowanie skoro sie.nic noe.dzieje.a pozniej trzeba kontrolowac jak tam dzidzia. Tyle ze.cjodze.prywatnie, ale wiem ze na nfz u mojego gin bylego.to dziewczyny przed usg musza isc najpierw na ktg.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Ataa - pomimo, że jadłam naleśniki w sobotę, to mi smaka narobiłaś [; ale powiem CI , że u mnie tak samo, jak naleśniki to tylko dziadek smaży. Chociaż i tak się różnią od moich czy mamy - my bardziej an brzegach chrupiące robimy, a u niego zawsze miękkie i takie "kropy" mają. Myślę, że może dlatego, że on na takiej starej żeliwnej patelni smaży i nie mikser miesza ciasto tylko tą taką gwiazdką drewnianą (zapomniałam jak się nazywa) [;

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Ataamoja tesciowa odkad mamy mszynke to pyszne robi placki, moje tez dobre ale dawno nie robilam. Oni jedza ze smietana, noektorzy lubia smietane i cukier.
Nalesniki ja roboe lepsze bo dodaje olej do ciasta a tesciowa tak jak mowisz dodaje olej do smazenia i sa tluste.
Dzem kupny daje bo z lowicza jest pyszny. Wlasnoe przez lowicza mysle czy sens zebym przy 2 dzieci meczyla sie nad robieniem dzemu.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Z tym KTG to różnie bywa, zazwyczaj wysyłają po terminie porodu albo jakoś tydzień wcześniej.Ja przynajmniej tak miałam .Na ostatniej wizycie ginka badała, przepływy, tętno i nawet to czy dziecko nie ma anemii.Więc jak leżysz w szpitalu to oni badają te ktg kilka razy dziennie,w takiej fizjologicznej ciąży nie ma chyba takiej potrzeby.Przynajmniej moja lekarka tak twierdzi.Mi ustaliła nast wizytę za 3 tyg i tyle nic nie mówiła o tym ktg .

Ach placki, lubię raz na ruski rok ale u mnie nie ma fanatyków niestety więc robię jeszcze rzadziej :(

Atta, twój opis naleśników za to pobudził mnie i zmobilizował do wstania, podaj twoją recepturę, proszę :)

Vena, uśmiałam się z twojej prośby o kota i to jak mężu to spełnił :D Młody ma spust, że hej , ta kiełba na wieczór rozwaliła system :)

Stare ciężarne panny, kociary mówiłam wam, że to wątek niepokalanego poczęcia, tudzież wtórnego dziewictwa ;)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Nat juz myślałam że KTG to kolejne standardowe badanie w PL o którym tutaj nikt nawet nie myśli. Ale po tym co piszesz jestem ciut spokojniejsza.

Musiałabys widzieć jak mój intensywnie rosnący synek wciąga jedzenie,ledwo odejdzie od stołu a już jest głodny.
A teściowa twierdzi ze to jeszcze nic...

PS. Obstawiam wtórne dziewictwo ;)

Glodomorki, chyba tak Wam na wyobraźnię zadziałał widok tego pieknego rumianego nalesniczka,który mój synuś usmażyl, pomijając Wasze działające na wyobraźnię i slinianki opisy ;)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Nat cala rzecz w tym ze ja robie je na oko. Jak dziadek zyl to często z nim robilam, ale zawsze mowil ze najważniejsze jest by dodac pół lyzeczki proszku do pieczenia, szczypte soli ale taka większa :) tzn męska, no i opakowanie cukru waniliowego. I to daje na ok 0,75l mleka, maka na oko, 2 jaja.Ciasto nie za gęste, konsystencje porownalabym do jogurtu pitnego. Dodaje do ciasta olej. Na oko. Nie umiem okreslic ile.. ale mysle ze nie wiecej niz 100ml. Na patelnie daje kilka kropel oleju i jak sie nagrzeje to rozcieram papierem. A dziadek smazyl na sloninie. Nie dawal oleju tylko przed kazdym nalesnikiem przejechal patelnie slonina nadziana na widelec, tak na szybko. I jedli macie taka możliwość, spróbujcie, wtedy sa najdelikatniejsze.

Ktg. Chodze do lekarza na nfz. Robili mi przed kazda wizyta od 30 tyg. Tj az dwa razy :). Dzis kolejna wizyta to pewnie.tez bede miec. Kurde dziewczyny zdecydujcie sie. Bo juz nie wiem co robic na obiad. placki czy nalesniki :) slina do pasa.
Unatu. Tygrys ma 7 lat. On tylko taki grubiutki i okraglutki jak kociak :) i zawsze sie.odwraca do zdjecia. Nie lubi no.

Bartuś 14.04.2016 r. :-*

http://www.suwaczki.com/tickers/zem36iye9v5ivesn.png

Hej dziewczyny :)
U mnie dzisiaj ponownie słoneczny dzien, tak to można wstawać z chęcią :)
Kciuki trzymam za wszystkie dziewczyny, które maja jakiekolwiek badania dzisiaj! Ja jutro mam wizytę u położnej, ale jak u heltinne zero konkretów pewnie. Chociaż polozna w porzadku, to może ja popytam o rożne sprawy.

Ohh, placki z kwaśna śmietana bym zjadła, mniam.. Ale nie uśmiecha mi sie tarkowac ziemniaków wiec pewnie obejdzie sie smakiem, a maz to tylko na ostro z sosem meksykańskim.
Heltinne twój synek sie wkręcił w gotowanie tak jak i moj mlody szwagier co ma 15 lat :) odkąd chodzi tu do szkoły to zawsze cos pichci. Ostatnio zrobił pyszne ciasto z jabłkami, mniam :) cieszę sie ze maja tutaj takie zajęcia rozwijające.

Literki to sama pewnie ze dwie bym zrobiła ale mężu sie wczuł i mi wycinał, przypinał szpilkami i wypełniał, także jest to nasza wspólna praca :)

Maz teraz u fizjoterapeuty, ja zmywarkę nastawiłam, śniadanie zjadłam i idę dalej ogarniać mieszkanie bo nie lubie tego robić jak mi ktoś po domu sie krząta.

Dobrego dnia :)

Heltinne o tak.. zadzialal na mnie ten wczorajszy nalesnik Twojego synka. Postanowilam ze w piatek smażę ale bez cukru waniliowego bo dla meza bedzie farsz z kapusty kiszonej z grzybami. Do tego barszczyk, a reszte ja wciagne z dżemem. Melly faktycznie niektóre wyroby lowicza sa ok, ale dla mnie te powidla lub owoc 100% bo dzemy jakos mało owocowe mimo wszystko.. ja nje mam piwnicy, i poki co to mnie ogranicza w smazeniu dzemow, ale na razie moja mama co jakis czas podsylami pare sloikow, najbardzidj lubie te z zurawiny i truskawek :D chociaz truskawek sirowych nie przepadam..
Co do apetytu Twojdgo synka to pamietam ze ja od 6 roku zycia jadlam duze dorosle porcje plus podwieczorki i drugie sniadania, obiady zawsze dwudaniowe u mnie były, a od 9 roku tak do 16 jadlam tyle co moj tato przcujacy fizycznie, moi rodzice byli przerazeni, a jak sucha przy tum bylam..

Ojoj. Widze, ze poruszylyscie wiele ciekawych tematów.
1. Lewatywa - u mnie w szpitalu jej nie robią przed cc, ale ja chyba sama sobie ja zaaplikuje, zeby potem nie miec problemow. Ale czy to musi byc lewatywa? Czy wystarcza czopki glicerynowe?
2. Ciazowe rękodzieło - cudne wam te robotki wyszly. Ja obecnie robie mobil z zwierzatkami morskimi, jak skoncze to sie pochwale.
3. Gastrofazy - ja w ciazy nie mialam jeszcze zadnych wiekszych zachcianek, ale ciagle jestem glodna. Jem strasznie duzo obecnie.

Wczoraj bylam na sesji ciazowej, mam nadzieje, ze moj brak energii nie przyczyni sie do smutnych zdjec hehe.
Odkrylam powod spadku energii i sennosci. Odebralam wczoraj swoja morfologie i BARDZO pogorszyly mi sie wyniki krwi. Hemoglobina w ciagu 2 tyg spadla z 12,4 do 10,5. Hematokryt i czerwone krwinki tez duzo pod norma. To mi wyglada na jakies pocztaki anemii. Jutro bede to konsultowac z lekarzem. Ale nadal czuje sie kiepsko, dzialam na zwolnionych obrotach, nie mam na nic sily.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Nat i nalesniki ja po mojej serii eksperymentów na płycie indukcyjnej wyczailam ze reguła x2 (a u nas raczej x 4)najlepiej się sprawdza. Czyli 2 szklanki mąki. , 2mleka, 2 jajka. Jajka ubijam wczesniej, czasem pianę osobno , dodaje na koniec. Szczypta soli, przewaznie cukier waniliowy patelnia delikatnie przesmarowana olejem za pomocą ręcznika papierowego.

Młody za bardzo lubi leżeć w poprzek,jestem coraz b.pewna. To niemożliwe by jednoczesnie czuć tak wysoko czkawke a stopki po drugiej stronie. Brzuch automatycznie nizej, jakby szerszy. Czemu on się non stop kręci skoro ma już tak mało miejsca...

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Bry,

Meldujemy się po wizycie.
Łożysko i przepływy ok, szyjka skrócona ale 36mm, więc nadal sporo. Luteina do końca 37 tygodnia, mały waga 2285g. Odnośnie mojego spadku - nic wiele nie może powiedzieć, powiedziała, że mogło się przysłużyć przeziębienie i to, że jem mniej, mam zacząć pilnować tego w miarę możliwości. Wody ok, nie jest ich jakoś super dużo, ale w normie. CC 4.04 o 8:00, do tego czasu wyniki badań na HIV Ag, HBsAg, Anty-HCB, VDRL, morfologia, układ krzepnięcia: PT, APTT, INR, elektrolity (Na, K).
Pobrała mi wymaz na GBS - nic strasznego, w sumie nawet nie wiedziałam kiedy, po badaniu na fotelu wzięła tą taką długą bagietkę (wymazówkę), najpierw wsadziła płyciutko i szybko do pochwy, a potem tą samą 'omiotła' i lekko wsadziła (nawet ciężko to nazwać wsadzeniem) do odbytu.
Wizyta 22.03 razem z ktg. UF

Kurde od tego pisania o jedzeniu mimo ze wciagnelam mase wypasnych kanapek z makrela wędzoną i ogorkiem kiszonym, a do tego ogromny kubek kakao, czuje jak znow robie sie glodna..

W nocy udalo mi sie tak ukladac ze panowalam w miare nad bolem bioder i wiecej pospalam,alejak sie budzilam to bylam w stanie skupic sie nad innymu sygnalamiciala tj skurcze przepowiadajace chyba mialam, bo tak smiesznie macica sie napinala pobolewajac okresowo, i z tego co pamietam, Magda pisala ze to daje nam jakis obraz tego co bedzie sie dzialo przy porodzie, i to mnie napelnilo fala optymizmu, bo poki co, przy założeniu ze moj okres ma 10 w skali 0-10, to te bole nocne tak dochodza do 1, az zrobilam sie ciekawa tych porodowych..