Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny dxiekuje za wsparcie, jakos wiem ze mi tez sie cos należy i normalnie poszlabym i zaszalala, ale moja wczorajsza rozpacz ma drugie dno, maz poplacil rachunki i mowi ze mamy 380 zl do konca miesiaca, a swieta przed nami, ja duzo jem, plus bilety miejskie, a juz niewspomne o niekompletnej wyprawce.. dobrze ze chociaz te jedne buty musialam oddac. Trzeba bedxie risxyc oszczędności a oboje nie znosimy tego robic. Na szczescie maz mnie na wieczor przytulil. Powiedzial ze sobie poradzimy i jakos tak dobrxe mi sie spalo. Dxis widze pierwszy raz pogodne niebo od tygodnia wiec biore to za zwiastun dobrego i koniec mazgsjenia :)

Kodomo jak dobrze ze po nocy lepiej. Jak czytałam teraz o tym krwawieniu to az mnie zmrozilo i dobrze ze jestes pod opieka lekarzy. Trzymam kciuki! Rowniez za Nat bo jesli dobrze pamietam ma dzis wizyte u gin.

Ci do higieny związku to my zakładamy z gory ze musimy i chcemy miec czas dla siebie nawzajem. Najpierw razem uczymy sie zycia w trójkę. A pozniej ja dochodze bardziej do siebie i daje sobie max 3 miesiace na to by umiec dziecko z kims zostawic na te chociaz 3h by moc pobyc z mezem sam na sam.
Vena my rocznice mamy w maju i nie ludze sie ze bede dobrze wygladala, ale jak uda nsm sie wyjsc na kolacje raxem bedzie super :D no i najwazniejsxe dla mnie ze to bedzie 3 -4 tyg od porodu wiec soora szansa ze bedziemy mogli normalnie sie kochac, po staremu ze tak sie wyraze :)

Czarna super ze rodzinka zwam tak radosnie sie powiekszy, i dla dzieciaczkow tez super ze beda mieli towarzystwo, i to jest bardzo wazne. Ja w tym temavie dalej mam dylemat. Bo tylko my spodziewamy sie dziecka i ani rodzina ani znajomi nic.. posucha.. licze jedynie na kol z pravy ze czasem da sie nam spotkac towarzysko. No i moj maz sie dowiedzial ze taki znajomy spodziewa sie dziecka. Wczoraj mu powiedzial ze napatrzyl sie namnie i zaczal dzialac :) przynajmniej maz bedzie mial towarxystwo na spacery z wizkiem :) a moze a nuz poglebi nam sie znajomosc?slyszalam kiedys ze ludzie szukaja intuicyjnie znajomych w podobnym stanie zyciowym do swojego :)

Widze ze ja tez niezle sie rozpisuje..

Malaga sliczne te pluszaki! Az nie wierze ze to szydelko! Heltinne masz racje ze po porodzie tez mozna bawic sie w robótki tym bardziej ze to praktyczne rzevzy i tyle przyjemnosci daja! Jednak ja sie spodziewam krotkiej katastrofy organizacyjnej... tzn czasu gdu trzeba bedzie sie nauczyc nowego systemu i nowych obowiazkow... i z tej racji tez mi nagle szkoda ze ten czas ciaxy sie konczy..
No i znów skleroza... cos chcialam jeszcze napisać... widocznie pora na śniadanie :D dobrego dnia wszystkim!

Teraz to mi przypomnialas Ataa ze ja mam rocznice slubu w kwietniu. Blisko terminu, albo bede umierac z bolu ze ciagle chodze z brzuchem, albo bede miala dzidzie w rekach wiec z seksu nici albo urodze w rocznice.
3-4 tyg po chcesz seks? Ja dalam sobie 6 tyg, bo ja po potwierdzeniu od gin tylko bym potrafila byc spokojna w tej kwestii. Pierwszy raz mimo ze delikatny to troche boli wiec ja wole wiedziec ze ten bol to z niczego zlego sie nie bierze. Moja kolezanka po 4 tyg tez juz stwoerdzila ze gotowa.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Dziewczęta coś dla nas po porodzie:
http://martaokuniewska.pl/diastatis-recti-jak-bezpiecznie-poprawic-wyglad-brzucha-po-ciazy/

Malaga, super maskoty!!!Na czczo to tylko przed glukozą zalecają, więc możesz kanapunię malutką ;)

Ataa, taki mąż to skarb warty milionów :*

Magda, ciszę się że masz już chłopa w domu :)

Kodomo, to dobrze że już spokojnie.Ja też mam na 11 badania więc będę o to ie myśleć :*

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Paulina nie wiem co to znaczy biala noc ale ja osobiscie odczuwam ze noce w Pl na poludniu i polnocy różnią sie... i mi osobiście podobaja sie dlugie dnie w Gd, jakos zawsze jestem w stanie wiecej zrobic, spie efektywniej mimo ze krocej i mam czas dzięki temu na przyjemnosci, relaks, sport a nie tylko praca dom praca..

Do synka mowie po imieniu. Maz też. Dobrze ze na ostatniej wizycie znow chwalil sie siusiakiem bo dla nas to jest Robert i mamy cala mase przedziwnych i niewyobrazalnych zdrobnien dla niego :) ale dzieki temu mi latwiej poradzic sobie z mysla o porodzie i czekajacych nach zmianach. Np mowi teraz Robciu ogladmy taki mecz a juz za 2 miesiace obejrzymy razem taki a taki mecz albo Robus przylecial na balkon bardzo ladny ptaszek a w juz w maju zobaczysz go na zywo!
Rozwalaja mniete teksty, ale tak pozytywnie :D

Melly to bedziecie mieli uroczy prezent na rocznice! I to potomek! Przedluzenie lini itd. My to marzylismy swego czasu o takim terminie :D
A z ta gotowoscia to mnie straszysz.. liczylam ze na rocznice to nie bedzie pierwszy raz po, a ze juz bedzie na tyle ok ze nie bede odczuwala zadnego dyskoforftu po porodowego... mam przez to wieksza motywacje by uskutecznic madaz krocza i cwiczyc te miesnie. Bo chyba unikniecie nacięcia i pekniecia da nam wieksza szansę, co? Ale to chyba pyt do Magdy bardziej..

Ataa pozwolę sobie opowiedzieć co to są białe noce.
To jest taki czas w głównie w czerwcu,gdy zaciera się granica między dniem a nocą. Po północy na krótko robi się trochę szaro. , a tak to jest widno całą dobę. Słońce już o 3 nad ranem. Organizm trochę głupieje,łatwo się też zapomnieć,że jest już późny wieczór. , bo słońce wciąż wysoko. Ja lubię ten czas, korzystam z niego na maksa :D

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Malaga wspaniałe te Twoje szydelkowe maskotki :) Co z nimi robisz tak w ogóle? Robisz je "do szuflady" ,dajesz w prezencie czy sprzedajesz?

Siadam zaraz do maszyny,muszę wykorzystać to ze juz się w nią wkrecilam.Sklamalabym twierdząc że idzie mi dobrze. Co chwilę musze pruc, ścieg zjeżdża, więcej czasu spędzam na gapienie się w nią z niedowierzaniem, że tak to wygląda niż na samym szyciu.
Ale jeszcze pół roku temu nie utrzymalabym materiału przez parę minut wiec jakiś postęp jest. Chyba mam jednak więcej powodów do radości, mimo wszystko

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Ataa bez rolet czy konkretnych zasłon raczej ciężko.
Chyba musiałabys się przestawić.

W tym czasie śpię ok 4 godzin, przez jakiś czas organizm nie protestuje ale ja już tak mam, śpię bo niestety musze nie dlatego że chce i lubie. Strata czasu jak dla mnie...

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Ataa jest dokładnie tak jak mowi heltinne :) u mnie troche bardziej na północ białe noce rozpoczynają sie z końcem kwietnia a kończą w połowie sierpnia. Ogolnie to juz na koniec marca dzien jest bardzo długi, osobiście uwielbiam ten czas :) ale ciekawe jak bedzie z naszym maluszkiem oh :) załączam zdjęcia jakie udało mi sie wykopać.

monthly_2016_03/kwietnioweczki-2016_44800.jpg

monthly_2016_03/kwietnioweczki-2016_44801.jpg

Ataa widzisz ja bylam nacinana i teraz tez pewnie bede ,wiec nie wiem czy bez nacinania tez trzeba cos odczekac. Moze cos tam trzeba zeby odrazu nie podrazniac. Ja mowilam z perspektywy osoby majacej szwy w kroczu takze ja bylam gotowa po 6 tyg fizycznie, psychicznoe sie czulam ze jeszcze chyba mam rane ale zrobilismy to i bylo dobrze. Takze nie zaluje. Duzo zalezy od faceta.
Aaa dzieki wszystkim za odp o czopie, noe doswiadczylam tego, dobrze wiedziec.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

kodomo - od razu po szpitalu dawaj znać, ale na pewno wszystko ok [;
malaga82 - mam tak samo, z chęcią bym czas jeszcze na trochę wydłużyła.. ale maskotki - rewelacja, jak ze sklepu [;
Motylka, Magda - my niby mamy wybrane imiona (po 2), ale tak samo mówimy, że pewnie zobaczymy i wyskoczy nam całkowicie nowe imię ;P
heltinne - a co Ty tam za listę masz do szycia? Nie wiem czy się chwaliłaś, ale chyba mi umknęło!
Kurcze ja niby takie proste rzeczy na maszynie potrafię, ale wieki nie siedziałam, i teraz kupiliśmy do dziecięcego firanki i spanikowałam i dałam do krawcowej by listwę wszyła i podwinęła..

hm.. tylko wiecie co Dziewczyny, ja w ogóle do brzucha nie mówię.. naprawdę nic a nic.. no nie mogę się jakoś przemóc.. to mocno źle?
Mówicie o seksie po ciąży.. kurde ja mam nadzieję, że chociaż ochotę będę miała, bo teraz jest masakra wręcz odwrotnie..
Obudziłam się patrzę słonko, wiec wzięłam się szybko w garść i nastawiłam pierwsze pranie dla bachorka mego: prześcieradełko, kocyk, ochraniacz.. [;
hm.. kurde nie ma słońca ;/
ale nie wiem, czy dam radę się zmobilizować do torby szpitalnej.. mama co dzień do mnie dzwoni i panikuje, że nie jestem spakowana..
a wczoraj z mężem mini sesje sobie zrobiliśmy [;

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Nat, Kodomo kciuki za wizyty! ja też dziś badania, ale sama krew, mocz i ta cytomegalia, zrobię sobie dla własnej wiedzy. Wizyta w środę.

Vena ja uważam, że świetne jest to, że jednak staracie się dla siebie ten czas znaleźć, bardzo bym tak chciała, nawet teraz jak czytam o tygodniach ciąży to jest 'wskazówka', żeby dużo rozmawiać z partnerem, bo może potem nie być tak czasu i żeby się starać, żeby te relacje teraz były dobre.

Heltinne nie wiedziałam, że jest coś takiego jak 'białe noce' ale wychodzi na to, że rzeczywiście, ale ja czekam na ten czas... kiedy jest widno, pogodnie i słońce, mam wtedy trzy razy więcej energii.

Malaga świetne te zabawki :)

Ja też nie jem przed badaniami, dziś mam na 11 i się zastanawiam jak wytrzymam, waga rano -0,2 kg względem piątku znów, ale to może po tym moim 'oczyszczaniu'.

Ataa głowa do góry, u nas kasa też jak woda i też nienawidzimy ruszać oszczędności, ale chyba nie będzie wyjścia.

Święta jak u Was nastawienie? jakie plany? my nigdzie nie pójdziemy, ja już będę jak tykająca bomba pewnie, nie planuję też nic szykować, ew. upiekę coś na 2 dni i zrobię jakąś sałatkę.

Secondtry jak tam? widziałaś się z Adasiem? :)

Unatu ano mam taką listę (y)
Nie chwaliłam się konkretami, tylko tak ogolnie, nic Ci nie umknęło.
Żebyście tam sobie nie wyobrażały ze ja tak na sofce do góry brzuchem caly dzien leżę, czy jak to niektore po kawkach i basenach biegam;)

Nie masz obowiązku mówić do brzuszka,jeszcze się nagadasz do jego zawartości. ...Ja tez tylko od czasu do czasu coś powiem, mały i tak się naslucha siła rzeczy a przecież nie wie do kogo ;)....

PaulinaNo super macie, u nas długo jasno w maju ale nie można tego nazwać jeszcze biała nocą. A teraz ciemno robi się ok 18, i tak jest nieźle bo jeszcze niedawno o 15...

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Paulina wow, ja mimo wszystko wyobrazalam sobie biale noce jaka pewna szarowke, a to ciagly dzien! A jak jest pochmurnie to jest ciut ciemniej? Niesamowite :)
Unatu ja teraz jestem gotowa na seks, mam ochote itd, jednak nasze zblizenia daja mi jedynie satysfakcje z bliskoci, maz jest mega delikatny itd.ale ja odczuwam wszystko inaczej i wcale to nie przypomina tego co zawsze, wychodze z założenia ze po porodzie jak wszystko sie zagoi to bedzie tak samo, aleniestety nie moge wykluczyc tego ze połóg zrujnuje mi to podejscie. I myśle ze mimo wszystko najwazniejsza jest bliskosc i otwartosc, i wted bez wzgledu na fixyczne i psychiczne ograniczenia bedziemy wstanie dojsc do ładu. Myślę ze jesli bedziecie umieli o tym rozmawiac i dbac o bliskosc to wszystko dobrze sie ułoży i tego Ci zycze :)
Swieta zadnych specjalnych porządków, zamierzam upiec jeden placek, mieso, zrobic sałatkę i barszcz widlkanocny, spotkamy sie pewnie na sniadaniu z tesciami. Obstawiam tez ze czeka nas zaproszenie na urodziny chrzesniaczki męża.. a to co dla mnie wazniejsze to zamierzam zrezygnowac z uczestnictwa z triduum paschslnego i rezurekcji. To bedzie trudne ale uczestnictwo - nie dam rady fizycznie.. na szczescie zostaje wizyta w kosciele na tzw prywatnym czuwaniu i modlitwie, wiec po prostu poswietuje bardziej indywidualnie niz zawsze, i zastanawiam sie co z postem w wielki piątek.. zamierzam zrobic sobie dyspense co do ilosci posiłków, musze w koncu myslec o dziecku..

Vena wyjścia bez dzieci raz w miesiącu to dla mnie strzał w dziesiątkę. Bardzo bym chciała aby i u Nas dało się to wprowadzić.

Magda ja również czekam na listę :-)

Kodomo daj znać koniecznie po wizycie!

PaulinaNo sny to ja mam jak z kosmosu. Dziś np. śniło mi się, że moi rodzice zaczęli sobie na ogródku prowadzić mini zoo z lwami, gorylami itp. i nie przeszkadzało im jak one sobie chodziły po całym ogrodzie i domu...

Ataa poradzicie sobie. Jeżeli masz możliwość i nie czujesz się skrępowana to może poproś rodziców. Ja pamiętam jak na początku liczyłam każdy grosz. Zresztą do tej pory mi tak zostało. Planuję na cały miesiąc i kupuję tak aby nie wyrzucać czegoś gdyż serce mi pęka jak trzeba to zrobić.

Czarna super,że będziecie mieć tyle szkrabów. Dziadkowie zapewne są w 7 niebie :-)

Malaga śliczne pluszaki!

heltinne czekamy na efekty pracy! Koniecznie musisz się pochwalić. Matko jak Ty funkcjonujesz śpiąc jedynie 4h? Jesteś superwomen :-)

Melly szczerze przyznam, że właśnie ja się boję pierwszego razu po porodzie. 6 tyg. nie wiem czy to nie będzie dla mnie za mało :-(

unatu ja mówię do brzucha bardzo rzadko. Wcześniej myślałam, że jak będę w ciąży to będę ciągle mówiła i celebrowało ten stan. A tak to przyznam się szerze, że jeszcze do mnie nie dociera, że w każdej chwili może na świecie pojawić się Zosia.

Milla święta... Również zostajemy w domu. Cieszę się z jednej strony gdyż będą to nasze pierwsze święta jako małżeństwo. Być może będziemy już w 3... Kupiliśmy koszyk z nadzieją, że uda nam się poświęcić pokarm. Zobaczymy jak to będzie. Jak to moja mama mówi "czas pokaże" :-)

Powoli wracam do żywych. Dziewczyny jeżeli nie macie to zaopatrzcie się w inhalator. Dla mnie obecnie to must have. Gdyby nie on to zapewne dalej bym się dusiła. Podobno dla maluszków jest niezastąpiony przy katarku i chorym gardziołku.

Miłego dnia

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Miila w sumie te święta to takie pod dużym znakiem zapytania u nas. Wszystko może sie zdarzyć tymbardziej ze termin miedzy 31.03 a 4.04, ale raczej liczę na teściowa i jej organizacje. Ja nawet jak urodzę przed świetami czy bede jeszcze w dwupaku to podobnie jak ty tylko jakaś sałatkę zrobię i jajka żebyśmy na śniadanie mieli :)

heltinne jest fajnie, nie ma co :) bedzie przyjemnie wyjsć na wieczorny spacer przed spaniem małego, juz nie mogę sie doczekać :) tak mnie zaraziłas tym szyciem ze mam w planach kupić jakiś materiał i stworzyc literki za pomocą igły i nitki oraz wypełnienia ze starej poduszki :D chyba tylko na tyle pozwoli mój talent.

Melduję się po spokojnym weekendzie?

Dziewczyny z Północy, trzy lata temu w czerwcu byłam w Trondheim na tydzień i ze spaniem masakra. Zastanawiałam się jak można w czasie białych nocy funkcjonować. Niby w hotelu były bardzo grube zasłony, ale wystarczyło, że nie zachodziły na siebie i już świeciło jakby na dworze dzień był. Chodziłam na spacery o 1-2 w nocy, światło powodowało, że zupełnie mi się spać nie chciało, tak więc osobiście nie zazdroszczę, choć pewnie da się przyzwyczaić :)

Kodomo zdróweczka i trzymaj się tam!

Super dzieła Wam wychodzą spod łapek, ja też się muszę zaopatrzyć w parę drobiazgów i w tym tygodniu siadam do maszyny, a co! Szydełka nie dam rady ogarnąć...

Zdróweczka wszystkim i miłego dnia!

Ataa jeżeli nie ma pogody to faktycznie jest bardziej szaro i ponuro ale przypomina to wtedy ciągły dzien bo nie widac różnicy miedzy południem a wieczorem :)
Ansta Te sny to mnie wykończa. Nie wiem czemu ale to juz któryś sen z kolei w którym rodzę syna z pełnym uzębieniem, Matko.. Ja jestem chyba jakaś chora.

Paulina mohe sny tez sa wyczesane, ale nie dotycza dziecka, to ze rodzi sie uzebione to tylko kwestia tego ze Twoj mozg pamieta obraz takiego dziecka. Takze nic sie nie bój, a jesli sprawdzi Ci sie sen to przynsjmniej ominiesz zabkowanie :p

Ansta jestem z tych co nie umieja prosic o pomoc, druga sprawa ze rodzice moi w tym momencie tez maja trudny okres, choc wiem ze oni nawet teraz by mi nie odmowili. Mamy juz przemyslany plan, i mysle ze damy rade :)
Heltinne to sa wszystkie sowki, ta gigantka to ta pierwsza nieudana, pozistale bede montowala na sznurku ktory musze wykonac i moje pytanie brzmi czy zrobic jedna grubsza nitke z trzech kolorów, postawic na jeden kolor czy robic fragmentami? Te z otwartymi oczami sa szeleszczace z celofanem w srodku, a zamkniete oczka maja dzwoneczek w srodku :)

monthly_2016_03/kwietnioweczki-2016_44807.jpg

Ciocia Vena na nocnym dyżurze, dobry tekst:) W ogóle tak zerknęłam na twój suwaczek i aż mnie zmroziło, przecież to już lada dzień!

Ataa całe szczęście, że są jakieś oszczędności do ruszenia, wierzę, że będzie dobrze, najważniejsze żebyście wspierali się z mężem:*

PaulinaNo jestem zafascynowana! Wiedziałam, że istnieje coś takiego jak białe noce, ale też jakoś bardziej szaro i ciemno to sobie wyobrażałam. Nie wiem czy umiałabym spać w takich warunkach.

unatu ty się w ogóle nie przejmuj tym niegadaniem do brzucha, obowiązku nie ma;) Widzę, że martwisz się jak to będzie po porodzie z instynktem macierzyńskim, miłością itd. - sam fakt, że o tym myślisz świadczy na korzyść. Będzie dobrze.

Kodomo czekamy na dobre wieści!

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

PaulinaNo. , ramajani no to zaszczepilam Wam bakcyla, jak mnie to cieszy :)
Działajcie kochane,ja też biorę się za robotę.
Pochwalę się Ansta, jak to "prawdziwy artysta", gdy dzieło będzie ukonczone ;)
Co do spania 4 h to w te białe noce jest ok,a tak normalnie to 5-6. Teraz w ciąży 4 h były nie wystarczające,po kilku tygodniach spania maks 4 byłam wykończona.

Wpadnę później zobaczyć co u Was,jak badania itd.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆