Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Heltinne napewno wytrzymam do terminu i będzie tak pięknie jak tylko chciałaś;)
Atta sowy na szydełku robisz ? Ja za każdym razem jak jestem po wluczki mam kupić sobie szydełko i materiały na te sowy, i zawsze zapominam... musze sobie chyba gdzieś to zapisać :P
Mnie tak zmugl sen po obiedzie ze jak się położyłam to wstałam dopiero przed 19. Moj mąż jest kochany pod ty względem ;) ale hak podejrzewałam wczoraj z zakupu farb nic nie wyszło :/ jutro mam go z pracy odebrać i skoczymy kupić ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

malaga82 szczerze mówiąc to mało realne nawet gdyby mi przyszło to do głowy. Samolotami nie można latać od któregoś tam tyg., moja mama wraca z pracy z Niemiec na początku kwietnia, wiec rodziny na miejscu brak(siostry nie liczę,bo ma spore broblemy zdrowotne,prace i rodzine) no i dzieci mają szkole... A jeśli chodzi o obywatelstwo to nie zmieniliśmy, mamy polskie.

Vena podziel się temperatura,po co Ci aż 20 'C w lutym..
U mnie spadek temp, teraz -5 i snieg.
Do polowy kwietnia pierwszych oznak wiosny raczej nie zobaczę...

A Ty Ataa podziel się paczki em,co? Ja już rok nie jadłam...At takiego prawdziwego polskiego dobre 2 lata. Próbowałam smażyć,ale słabe wychodzą.

W ogóle to ziemniakami możecie się podzelic dziewczyny w PL. Piszecie o kopytkackopytka a mi się marzą kluski śląskie z sosem,rolada i czerwona kapusta z boczkiem na niedzielny obiad...
A z tych cholernych norweskich kartofli za nic nie chcą mi śląskie z prawdziwego zdarzenia wyjść.
Niestety do Norwegii nie można wwozić ziemniaków,inaczej zalatwilibysmy sobie z PL. Trudno,nie można mieć wszystkiego :/

Ataapochwal się sowkami!
Co do męża,nie wiem czy jesteśmy tacy zgrani,ścieramy się tak często. ..
Ale z drugiej strony w życiu nam po drodze,wiec tak sobie przez nie idziemy ciągnąc nasz wózek razem lub na zmianę :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Magda tak, na szydelku robię, te z przepisu Heltinne :) wloczke kupilam na allegro, taka bawelniana od sprzedawcy z polecenia, w opisie bylo ze nadaja sie na zabawki dla dzieci, dawno nie mialam muliny w reku ale przypomina mi wlasnie taka klasyczna muline do haftowania. Tylko zapomnialam kupic bialej i czarnej na oczy. Na razie mam zrobione dwie we fragmentach, ale jedna powtorze , bo malo scisla mi wyszla, a wyrobilam sie i druga juz fajna, poza tym zrobie chyba wiecej, w przepisie sa trzy, a ja chce tak by powiesic nad lozeczkiem wiec nie wiem czy nie będzie ich 5, mam 3 kolory: fiolet, morska zielen i jasny turkus. Jak tylko bede miala choc jedna zszyta to sie pochwale :)

Heltinne jak Ty zyjesz bez ziemniakow?? To co Wy jecie? Co do paczkow to zagadaj z mama by Ci wziela ze soba, lot chyba nie trwa na tyle dlugo by mialy zczerstwiec :) ja sama nigdy nie smazylam bo przraza mnie dlugosc procesu, ale slyszalam ze z przepisu na mojewypieki.pl wychodza super. Nie wiem czy znasz ta strone ale polecam, ja stamtad bardzo duzo czerpię i wszystko co robilam smialo moge polecic. I wazne by smazyc na smalcu. Co do męża to oboje macie silne charaktery, a przy takich nigdy nie bedzie dopasowania na zasadzie kol zebatych, tarcia sa nieuniknione, a w takim zwiazku trwalosc i jednosc jest naprawde godna podziwu, bo od Was obojga wymaga bardzo duzo zaangazowania i dawania z siebie przy jednoczesnym zachowaniu własnej indywidualnosci, dalej podtrzymuje ze jestescie dopasowani i zgrani :) nie znam Was osobiscie, ale po tym co piszesz i jaknie mam zadnych wątpliwości.

Dziewczyny mnie nie było cały dzien , bo maz nie pracował i na małej wycieczce samochodowej byliśmy ;) jak człowiek dotleniony to taj jakoś lepiej. Nie czytałam nic ale widzę ze paczki sie pojawiły ostatnio i chciałam potwierdzić słowa Ataa ze z tej strony super paczki wychodzą. Robiłam pierwszy raz w życiu w tym roku i były przepyszne a przepis to ludzie tylko straszą ze taki pracochłonny .

Oliver ur. 20.04.2016.

Ataa oj iskrzy nieraz przy tym tarciu ;)

Wiesz,my mamy ziemniaki i to różne rodzaje ale nie takie z których mi śląskie wychodzą :(
A jeśli chodzi o stronkę to znam i korzystam,nawet paczki były z tej strony ale chyba właśnie brak smalcu stał się przyczyną niepowodzenia.

Nat lewatywki chyba nie chce,ale ta pierwsza metoda jest całkiem do rzeczy ;)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Heltinne fajnie ze porozmawialiscie i super ze maz przeprowadzil proces myslowy :) Z tego co piszesz rzeczywiście przemyslal temat i na swoj sposob stara sie pogodzic wszystko. Kazda para ma inna relacje i "uklad sil".... czasami trudno radzic jak sie nie jest w srodku, ale to co w wiekszosci przypadkow sie sprawdza to szczera rozmowa gdy emocje troche opadna.

Z innrj beczki... wlasnie wrocikismy od tesciow... zlotych rad na szczęście nie bylo (no moze poza: ale przeciez dziecko nie będzie chyba samo spalo w swoim poku) ale byla amenzja ciazowa (ja po porodzie od razu mialam taka wage jak przed ciaza; przytylam max. 8 kg... no moze 10... i moj ulubiony tekst: no brzuch to masz juz spory (dodam moze ze nawet moja lekarka mowi ze brzuszek niewielki jak ma tem czas ciazy)). Ehh... to jest naprawde bardzo dobra kobieta i chce dla naj jal najlepiej. .. ale czasami trudno znalezc mi wspolny jezyk. Mamy kompletnie inne podejście do zycia. Dla mnie szklanka jest zazwyczaj do polowy pelna.

Kupiliśmy tez dzisiaj farbe do lozeczka i mam cykora :D wzielismy taki ciemny szary - prawie grafit. Ciekawa jestem jak to wyjdzie. Robimy w pokoju kolorowe kropy wiec mam nadzieje ze nie wyjdzie dolujaco ;)

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Dziewczyny ten olej rycynowy to sobie odpuście, kiedyś wzięłam na zsyłkę zwykłe zaparcie i myślałam, że zejdę z bólu … tu dlaczego nie warto go brać na wywołanie poródu https://parenting.pl/portal/olej-rycynowy-a-porod już lepiej za odkurzacz chwycić, jeśli ktoś woli ;)

Pogodą mogę się podzielić, ale liczę na rewanż w maju, czerwcu, bo u Was będzie upalnie,a u mnie te 20 stopni zostanie do końca października :/

Och uwielbiam ten rodzaj amnezji, zobaczycie w kwietniu ile osób nam powie, że powinniśmy tydzień po porodzie mieć brzuch płaski jak deska, szkoda nerwów na takie głupie gadanie. Ewee u mnie też święte oburzenie, jak to mała nie będzie spała z nami. Trudno, dodatkowo im bliżej porodu tym częściej temat imienia wypływa, bo nie wiedzą jakie będzie ;)

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Ewee napewno będzie ładnie :) A jakie ściany oprócz kropek?

Mnie ostatnio teściowa też irytowała podobnymi tekstami typu:a po co Ci jakis kosz mojżesza,a dziecko to musi z mama cały czas byc (niby jak,nie jestem kangurem), a w drugiej ciąży to brzuch miałaś tez duży (widziała mnie wtedy tylko raz, w 5.mies gdy ledwo co było widać, mam to na zdjęciu!)
Wrr,dobrze że rozmowę na Skype można szybko zakończyć.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Co do sposobów wywoływania porodu to oprócz tego co pisze Nat dodała bym tylko babciny sposób z myciem okien ( chodzi o trzymanie rąk w górze, nie mam pojęcia dlaczego miało by to działać ale podobno działa ;P). Lewatywy a tym bardziej oleju rycynowego nie polecam bo biegunka nas wymeczy a poród może nie ruszyć do tego ryzykuje odwodnienie. Bardziej proponowała bym najeść się śliwek żeby tak delikatnie jelita pobudzić wtedy to może mieć jakiś sens bo wzmożoną perystaltykę jelit pobudza macice do skurczu( ten sam mechanizm działa przy ostrych potrawach ) No i uwalnianie oksytocyny jest przy draznieniu sutkow ale to można zaliczyć do metody 1 od Nat ;D
Atta koniecznie się pochwal sowami jak tylko zrobisz ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Większość się już żegna przed snem,a ja się witam wracając do żywych! :D W końcu się po 2 okropnych dniach dziś lepiej się poczułam, ogarnęłam trochę siebie i dom; jak wtedy się docenia wszystko co się ma :) Synek też już znacznie lepiej. Marzy mi się jeszcze wyjście na powietrze i słońce,bo od czw. uwięziona siedzę w 4 ścianach.
Heltinne fajnie,że dogadałaś się z mężem.Mam nadzieję,że uda się mężowi towarzyszyć Ci przy porodzie,skoro to dla Ciebie takie ważne. Z tego wszystkiego potwierdzałam dziś z moim,czy chce być znowu. Ja przy 2 niby nie chciałam,tak mi się wydawało,że będzie lepiej,bo ja z tych "samodzielnych".Położna przekonała żeby został skoro przyjechał i byłam za to obojgu bardzo wdzięczna. Niby tylko podawał mi gaz,ale po prostu był obok i teraz chcę bardzo żeby znów tak się udało. Na ostatku chciałam żeby wyszedł i położna nie mogła mnie zrozumieć,ale jakoś obawiałam się przekroczenia granicy intymności. Teraz sam nie jest przekonany czy chce być do końca. Zobaczymy jak się sprawy potoczą na bieżąco :)
Ewee fajna wizja pokoiku. Pochwal się jak zrealizujesz
Vena pięknie wyszedł sweterek. Też się zabieram już 3 tydzień,ale boję się,że nie wyjdzie mi tak ładnie równo i wstyd będzie założyć :D Aaaa,dzięki za przepis na odplamiacz,rewelacja :)
Z tym seksem na wywołanie,to u mnie nie działało ;) Byłam po terminie. Chyba że to jakieś wybrane pozycje,ale z tym z wielkim brzuchem i słabą kondycją to może być ciężko :D
Przypomniałam sobie wpis Melly,że za przykre uważa uwagę mamy do córki,żeby podziękowała za zaproszenie i że dobrze się bawiła na zabawie. Dlaczego? Coś źle zrozumiałam? Ja też uczę synka,że dziękujemy za zaproszenia na urodziny i zabawę. To źle?

http://www.suwaczek.pl/cache/c0496431c5.png

Jeszcze zapomniałam słówko do GroszekNo. Mam ten sam problem :/ Takie żylaki "na dole",że aż gin sama wzdycha. Patrząc w lustro widzę zewnętrznie dwukrotnie większą prawą stronę od lewej. Nic mi na to nie zaleciła,ma podobno zejść po porodzie i uspokaja mnie,że tam nie pękają. Mam nadzieję... W każdym razie już mam problemy z bólem przy załatwianiu potrzeb,a nawet przy zwykłym kucaniu,a jeszcze 2 m-ce :/

http://www.suwaczek.pl/cache/c0496431c5.png