Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Vena dzięki za wskazówki,ale mam głupie pytanie gdzie się kupuje siemię? W aptece,w ogrodniczym? Ziemniaki mam :)
Też miałam pisać,że kolejne dzieci rozwiązują sprawę lenia ;) Nie mówię,że mnie nie dopada,ale to rzadkie chwile,zazwyczaj jak dzieci śpią. Zamiast wtedy ogarnąć dom,to siadam z kom.,albo skaczę bez sensu po kanałach telewizora.
Heltinne racja, margines czasu m.in. na zmianę pieluchy w ostatniej chwili przed wyjściem- norma :)

http://www.suwaczek.pl/cache/c0496431c5.png

GroszekNo ja też jeszcze z resztą rzeczy jestem w powijakach, ale książki o wychowaniu itp już mam ogarnięte i 5 pozycji czeka na przeczytanie, tzn. już czytam tylko mało czasu mam na czytanie :/

Też bardzo, ale bardzo mi zależy, żeby po pierwsze wychować szczęśliwe, asertywne i empatyczne dobre dziecię, ale chcę też żeby pozostali członkowie czytaj my rodzice znaleźli się w nowej rzeczywistości, realizowali swoje pasje osobiste i zawodowe, żeby to wszystko jakoś dobrze funkcjonowało. Mam nadzieję, że jako rodzina się ogarniemy i wypracujemy jakiś reżim :) ciekawe ile z moich teorii padnie z kretesem :D

Ramajani dziewczyny mówią ze mozna to wszystko sobie poukładać ;) bardzo mi sie spodobało jak vena napisała o konsekwencji i ze z mężem maja team co do tego , kurczę ale jak te oczka na mnie spojrzą czy będę umiała powiedzieć nie ? Ale tak jak mówisz , samodzielne i przede wszystkim wierzące w siebie dziecię oh jak by była jakaś recepta na to ;)

Oliver ur. 20.04.2016.

Mamatita jak bym znalazła takie lozeczko z twardszego drewna to bym sie nie wahala, ale sosna tez jest ok.
Vena mam pytanie, czy Wy z mężem sami doszliscie jak postępować czy posilkowaliscie sie jakimis lekturami? Chodzi mi o jakis poradnik jak byc konsekwentnym, jak to zaplanowac, przyklady zachowan, szczerze mnie to interesuje a nie mam pojecia jak ugryźć ten temat, moze mozesz cos polecic?

GroszekNo to bardzo dobrze, że o takich rzeczach myślisz juz teraz, choć masz jeszcze sporo czasu. Pierwsze miesiące z dzieckiem mało mają wspólnego z jego wychowywaniem...
To o czym pisze Vena jest ogromnie ważne. Konsekwencja przede wszystkim. Nie uważam aby celem dzieci było przejęcie kontroli nad rodzicami, cele maluchów nie sa aż tak dalekosiężne. One myślą na zasadzie "tu i teraz" i chodzi raczej o osiągnięcie drobnych celów typu batonik przed obiadem. Juz bardzo małym dzieciom należy wyjaśnić dlaczego postępujemy tak czy inaczej, zapewniajac o tym, że je rozumiemy.
Takie podejście pomaga we wzajemnym zrozumieniu i uniknięciu wielu frustrujacych sytuacji np.histerii w sklepie czy piaskownicy...

Napewno nie ma sensu planowanie, warto jednak przemyśleć różne scenariusze i konsekwencje naszego postępowania...

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Mamatita milone siemie lniane powinas dostac bez problemu. Nie wiem na ile jest to mala miejscowosc ale mou rodzice kupuja bez problemu. Warto zapytac w aptece, Herbapol produkuje, do tego w zwyklycz spizywczych sklepach tez mozesz dostac, trzeba popytac, a takie w ziarnach to w okolicach bakalii szukaj :) wg mnie to mielone jest lepsze.

Jeśli chodzi o konsekwencje, nie chodzi o jakieś żelazne zasady, warto dać sobie trochę luzu, czasem odpuścić...
Myślę, że wstepne ustalenie co i jak z tata, ten tzw.team, ale też z reszta rodziny (zwłaszcza z babciami), to podstawa w byciu konsekwentnym.
Jasne zasady,których trzymają się wszyscy członkowie rodziny, dają dzieciom poczucie bezpieczeństwa i stałości, nawet jeśli nie zawsze im się to podoba ;)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Hej ja tez mam termin na 25 kwietnia. Nie przywiazuje sie za bardzo do terminu, ale tez nic nie jest gotowe. Moze w pn kupimy farby, robimy ciemny morski i jeszcze ciemniejszy roz, bo teraz mamy jagodowe lato.

Ja dzisiaj bylam tyle razy w toalecie, chyba biegunka;(
Brzuch jakos mi dziwnie reaguje, napina i puszcza ale nie powiedzialabym ze skurcze tylko niemile to i czasem dziecko naciska. Zobacze jak to do jutra ale strasznirme glupi dzien ciążowy.

Słonce w koncu wyszlo i z corka wyszlysmy na dwor. W koncu.

Co do wychowania to najwazniejszy wspolny front rodzicow, bo sa jeszcze dziadkowie. Ja mieszkam z tesciowa i oba duzo czasu spedza z wnuczka ale nie upominam non stop, ja tez mialam fajna babcie i nie o wszystkim musiala mama wiedziec. Narazie jest ok, my nie uznajemy klapsow wrzaskow na dziecko a teraz corka żwawa ale za raczke chetnie chodzi. Nawet do galerii juz wozka nie bierzemy. Moja mama czasami by zrobila inaczej a i tak tyle razy nas chwalila ze tak fajnie sobie radzimy i nas podziwia. Najwazniejsze, ze babcie nie wciskaja juz slodyczy corce a my dajemy z umiarem.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Melly jestem trochę oderwania od polskiej rzeczywistości, ale wydaje mi się , że obecnie mało kto uznaje "klasy i wrzaski"za metodę wychowawcza (a moze sie myle? )Nie można przecież zdobywać szacunku dziecka poprzez jego strach i upokorzenie. To oznaka słabości rodzica, nie jego siły...

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Gość Czarna23789

Bbbb będę rodzić prawdopodobnie u siebie w Bartoszycach. Głównie ze względu na wygodę, bo Szpital pod nosem mam. Aczkolwiek przekonało mnie też podejscie położnych. Gdyby coś było nie tak to wtedy rozważałabym Olsztyn. Wiadomo, najlepsze opinie ma Szpital Malarkiewicza, ale dużo dobrego słyszałam też o Miejskim.

Czarna ja będę rodzić w Malarkiewicz właśnie, mam nadzieje ze wytrwamy do 36tyg., a gdyby odpukać coś się działo to i tak tylko Wojewódzki wchodzi w grę, bo mają 3 stopień referencyjnosci jeśli chodzi o neonatologie. W Malarkiewiczu nie przyjmują porodów wcześniejszych niż 36tydzien